H εξορυκτική δραστηριότητα στο έτος της βιοποικιλότητας!!!


skouries-boarTι άλλο θ’ακούσουμε…To άρθρο του κ. Πέτρου Τζεφέρη από το blog http://elladitsamas.blogspot.com/ έχει για εικονογράφηση μια χαριτωμένη αρκούδα μ’ένα αρκουδάκι. Εμείς βάζουμε τα αγριογούρουνα από τις Σκουριές (έχει και ζαρκάδια αλλά δεν δέχονται να φωτογραφηθούν) και το σχόλιό μας πάνω στο άρθρο.

Γιατί μας τις δείχνετε αυτές τις φωτογραφίες με τα γλυκά ρεματάκια και τους κατάφυτους λόφους, κ. Τζεφέρη; Θέλετε να πείτε ότι κάτι από αυτά θα παραμείνει ίδιο μετα την επέλαση κάποιας μεταλλευτικής εταιρείας; Θα τα “προστατεύσετε”, όπως θα “προστατεύσετε” και την άγρια πανίδα που δεν θα έχει πού να σταθεί όταν το σπίτι της αρχίσει να μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη από τις εκρήξεις;

Το σύστημα περιβαλλοντικής αδειοδότησης και της τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων στην Ελλάδα πάσχει από την κορφή ως τα νύχια. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο και δεν αφορά μόνον τον εξορυκτικό τομέα. Έχουμε περιβαλλοντικές μελέτες φτιαγμένες με τη γνωστή πρακτική του copy-paste που δεν δείχνουν ποτέ καμία σοβαρή επίπτωση, ακόμα και σε κραυγαλέες περιπτώσεις. Λογικό, λέει ο υποψιασμένος πλέον πολίτης, αφού οι μελέτες είναι πληρωμένες από τις εταιρείες και οι εταιρείες επιδιώκουν να αδειοδοτηθούν. Άρα το πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι μελέτες δεν είναι ειλικρινείς κι αυτό είναι κοινό μυστικό (το είπε πρόσφατα και η κ. Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος).

Δεύτερον, οι ισχυρισμοί των περιβαλλοντικών μελέτών γίνονται δεκτές “ως έχουν” από τη Διοίκηση η οποία θεωρεί δεδομένη την ακρίβεια τους και δεν ελέγχει τα παρεχόμενα στοιχεία. Αν εκ των υστέρων αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις της μελέτης ήταν άσχετες με την πραγματικότητα, δεν τρέχει τίποτα αφού το έργο έχει ήδη γίνει (ένα παράδειγμα από τη Χαλκιδική είναι η εκροή νερού από την ερευνητική στοά της TVX στις Σκουριές).

Φτάνουμε έτσι σε μια αδειοδότηση με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, την τήρηση των οποίων πρέπει να ελέγχει ο κρατικός μηχανισμός… Μόνο που δεν υπάρει κρατικός μηχανισμός κι αυτό είναι άλλο ένα κοινό μυστικό… Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αυτά είναι πράγματα που όλοι τα γνωρίζουμε και επαναλαμβάνω ότι δεν αφορούν μόνον τον εξορυκτικό τομέα.

Όμως ο εξορυκτικός τομέας είναι ο μόνος που έχει την απαίτηση να μπαίνει σε προστατευόμενες ή περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές! Και μάλιστα, συμφωνα με τα γραφόμενά σας, με τρόπο που να μην απαγορεύεται απολύτως τίποτα ούτε καν οι επιφανειακές εκμεταλλεύσεις! Επιπλέον, με το χωροταξικό της βιομηχανίας που έγινε πρόσφατα νόμος (και ευτυχώς έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από Δήμους και ομάδες πολιτών) οι μεταλλευτικές εταιρείες απέκτησαν το δικαίωμα να εγκαθιστούν και μονάδες μεταλλουργίας, δηλαδή βαριά βιομηχανία, δίπλα στο μεταλλείο, ακόμα και μέσα σε δάση και προστατευόμενες περιοχές!!! Πάντα με προστασία του περιβάλλοντος βεβαίως, βεβαίως!

Εσείς λοιπόν μας λέτε ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία, θα βάλουμε κατευθυντήριες γραμμές, όρους, περιορισμούς, θα φτιάξουμε αναλύσεις “κόστους-οφέλους”, “συστήματα διαχείρισης” κλπ. Μόνο που όλα αυτά ακούγονται κούφια στον πολίτη που ξέρει την πραγματικότητα, οτι δηλαδή όλος ο μηχανισμός αδειοδότησης και ελέγχου είναι σάπιος.

Αφού λοιπόν κ. Τζεφέρη εκπροσωπείτε τη Διοίκηση, έχω να σας πω το εξής: το ΥΠΕΚΑ θα προσφέρει πολύ μεγάλη υπηρεσία στη χώρα αν αναθεωρήσει όλο το σύστημα των περιβαλλοντικών μελετών, αδειοδότησης και ελέγχου, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται πραγματικά η προστασία του περιβάλλοντος. Εκεί είναι που πάσχουμε και αυτά είναι που πρέπει να διορθωθούν ΠΡΙΝ νομιμοποιηθούν και ξεκινήσουν άγριες επεμβάσεις μέσα σε προστατευομενες περιοχές.

Αν γίνει το δεύτερο πριν γίνει το πρώτο, πολύ φοβάμαι ότι θα εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των μεταλλευτικών εταιρειών και μόνο.

Υ.Γ. Χαίρομαι που σας άρεσε η φωτογραφία μας από το Αντά Τεπέ της νότιας Βουλγαρίας (ο πράσινος λόφος), όμως πρέπει να διευκρινίσω ότι αυτό δεν είναι εξόρυξη, είναι απλά μια μικρή “αφαίρεση της βλάστησης” για ερευνητικες γεωτρήσεις. Το έργο δεν προχώρησε χάρη στις αντιδράσεις κι από τις δυο πλευρές των συνόρων. Αν είχε γίνει, στη θέση του καταπράσινου λόφου θα ήταν μια τρύπα.


44 απαντήσεις στο “H εξορυκτική δραστηριότητα στο έτος της βιοποικιλότητας!!!”

  1. Ο κ. Τζεφέρης είναι Προϊστάμενος Τμήματος της Δ/νσης Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών και μέλος της Ομάδας Εργασίας που θα αναμορφώσει τον Κώδικα Μεταλλευτικών Λατομικών Εργασιών.

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2010

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Οκταμελή Ομάδα Εργασίας, που θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τον εκσυγχρονισμό και τη κωδικοποίηση του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών και του Κανονισμού Γεωθερμικών Εργασιών, συγκροτεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με απόφαση του Υφυπουργού κ. Γ. Μανιάτη.

    H Επιτροπή αποτελείται από τους:
    1. Τσαγκαράκου Ολυμπία, Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης Φυσικού Πλούτου,
    2. Κολέρη Δημήτριο, Προϊστάμενο της Δ/νσης Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών,
    3. Τζίμα Σπυρίδωνα, Προϊστάμενο της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών,
    4. Γεωργουλάκη Κωνσταντίνο, Προϊστάμενο του Τμήματος της Δ/νσης Λατομείων Μαρμάρων και Αδρανών Υλικών,
    5. Αλεξίου Κίμωνα, Προϊστάμενο Τμήματος της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών,
    6. Κεφαλίδου Αναστασία, Προϊσταμένη Τμήματος της Δ/νσης Ενεργειακών Ορυκτών,
    7. Ρεκουντίνη Γιώργο, Προϊστάμενο Τμήματος της Δ/νσης Ενεργειακών Ορυκτών,
    8. Τζεφέρη Πέτρο, Προϊστάμενο Τμήματος της Δ/νσης Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών.
    Αναπληρωματικό μέλος θα είναι ο κ. Ζαφειράτος Ιωάννης, Προϊστάμενος Τμήματος της Δ/νσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών.

    Η υποβολή της αρχικής εισήγησης για τις αναγκαίες τροποποιήσεις στους δύο Kανονισμούς, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2010. Υπόψη θα ληφθούν, οι βέλτιστες Ευρωπαϊκές τεχνικές και οδηγίες, καθώς και οι βασικές Αρχές της οδηγίας Verhaugen, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της Πράσινης Ανάπτυξης.

  2. “Hey Mister” (The Jam)

    Because it’s real you think it’s a joke
    Because it’s on your doorstep you have to have a poke
    At someone
    It’s only a cliche because it’s all true
    Time after time it happens through and through
    ………………………………
    Hey mister your smile’s been erased
    You can’t understand why you’re losing face
    Perhaps it’s the promises that you never kept
    “Never had it so good”
    Well do you want a bet?

  3. Οταν σας εξυπηρετούν το άρθρα του συγκεκριμένου επιστήμονα τα βάζετε μετ’επαίνων
    όπως σχετικά με τη
    Στατιστική για τα ατυχήματα στον μεταλλευτικό κλάδο

    Οταν πάλι λέει την αλήθεια αλλά δεν σας πολυαρέσει βάζετε τα αρκουδάκια και τα ζαρκάδια, λες και μόνο σεις ενδιαφέρεστε για την τύχη τους..

    Δεν σας αρέσουν οι ανώνυμοι που γραφουν διάφορα ενθεν και εκείθεν. Βλέπουμε ομως πόσο εκτιμάτε και τους επώνυμους που ενίοτε σας υποστηρίζουν κιολας…

    Ο Γκαίμπελς μας έχει αφήσει χρόνους αλλά σεις τον υπηρετείτε με περισσή ακρίβεια..

    • Τη στατιστική, αγαπητέ sonic που ντύθηκες πράσινος, την είχαμε δημοσιεύσει χωρίς κανένα σχόλιο, θετικό ή αρνητικό, και βέβαια χωρίς έπαινο!!! Τότε όμως, κάποιος δικός σας (Stinger νομίζω τον έλεγαν…) είχε σπεύσει να ψέξει τον κ. Τζεφέρη για τη στατιστική του. Ξαναδιαβάστε τα σχόλια εκείνης της ανάρτησης, έχουν ενδιαφέρον!

      Με το τωρινό άρθρο, για τη βιοποικιλότητα και τις εξορυκτικές δραστηριότητες ναι, διαφωνούμε! Και λοιπόν;
      Από πότε απαγορεύεται η διαφωνία; Κατά τη γνώμη μας η άσκηση μεταλλείας μέσα στις περιοχές NATURA είναι ασύμβατη με τους ίδιους τους στόχους του δικτύου NATURA που είναι η προστασία των φυσικών οικοτόπων και των απειλούμενων ειδών. Δεν είπαμε ότι λέει ψέματα (!) ο κ. Τζεφέρης και φυσικά δεν τον κατηγορήσαμε! Άλλωστε δεν είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση των πολιτικών αυτών.

      Αυτό που κάναμε ήταν να επισημάνουμε τα προβλήματα του ελέγχου των δραστηριοτήτων και της εφαρμογής της νομοθεσίας στην Ελλάδα, πράγματα που είναι γνωστά σε όλους. Και στον κ. Τζεφέρη!

      Περισσότερα σχόλια για το ίδιο θέμα (και από τον κ. Stinger, για την περίπτωση που σας έλειψε η λαμπερή του σκέψη) στο http://elladitsamas.blogspot.com/.

  4. Πολλή διαφήμιση του κακού κου στιγκερ πέφτει! Μου άρεσε το τραγουδάκι δε λεω σαν παλιό καλό κρασί, αλλά από κατάθεση άποψης? Εχει απόθεμα στο παρελθόν εντάξει.
    Ο άλλος κακός κ. Π.Τ. από την άλλη και απόψεις έχει και το θάρρος να τις δημοσιεύει επώνυμα. Παρά τη δυσκολία που του προτάσσει η θέση στο Δημόσιο, προσέξτε! Μα τι λέω ο ανώνυμος θα πείτε. Έχετε δίκιο! Αλλά αν είναι να βγαίνουν όλα τα δημόσια και ιδιωτικά στο μπλογκ μόνο και μόνο επειδή έχω κρυστάλλινη άποψη προτιμώ να μείνω ανώνυμος. Να ντύνομαι και πράσινος και κόκκινος όποτε θέλω. Να κάνω και κακό στην εταιρία που υποτίθεται με πληρώνει. Να λέω αλήθειες όμως κι ας μην είμαι η “αλήθεια”. Η στατιστική του Π.Τ. είναι σωστή. Ποιος μιλάει για αμερόληπτη στατιστική εδώ όμως? Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πιο υποκειμενική δειγματοληψία που έχει γίνει ποτέ. Διαλέγουμε παραγράφους φράσεις προτάσεις λέξεις επιστήμονες. Με ιδιαίτερη προτίμηση στους κινδυνολόγους. Εχουμε χτίσει ένα σύμπαν ένα πράσινο βασίλειο γύρω από το Στρατώνι με βασιλιά και υπηκόους. Ο βασιλιάς έχει το αλάθητο. Μη τολμήσει κανείς να διαφωνήσει, αναλαμβάνει η στρατονομία (η αγάπη μου) να τον πακετάρει και έξω από την αυλή μας. Είναι ψεύτης πληρωμένος εγκάθετος ρουφιάνος παρλαπίπας. Υπάρχουν όμως και οι ΑΛΛΟΙ που διαβάζουν, η πρόσβαση καλώς ή κακώς είναι ελεύθερη. Και ο Π.Τ. και άλλοι επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι όπως οι γνωστοί συνομιλητές σας και όχι μόνο αποδεικνύουν ένα και μόνο πράγμα: Οτι ο βασιλιάς σας είναι γυμνός.

  5. Προς natura(!) (Μάλλον katoura σου ταιριάζει).¨Έλα ρε stinky που βγαίνεις με τρεις διαφορετικές περσόνες και ένα απίστευτο σχόλιο-serial και μιλάς και για … Γκαίμπελς από πάνω. Πήρες κακέκτυπα κλισέ από την ταινία “True grit”!!!
    Κάποιον που υποτίθεται μιλάει επιστημονικά, τον κριτικάρουμε ανάλογα με τη θέση του, δεν τον παντρευόμαστε μια ζωή! Ασε λοιπόν τα (πραγματικά) Γκαιμπελίστικα και μίλα για την ουσία. Θέλεις να σταματήσει η συγκεκριμένη επέμβαση μέσα στην προστατευόμενη περιοχή ή τέλος πάντων όπουδήποτε θα την επηρρεάσει καταστροφικά, ή δεν θέλεις?? Συμφωνείς με το κείμενο του Τζεφέρη ή διαφωνείς? Και άσε τις εξυπνάδες και τα τραλαλά που απλά σε ρεζιλεύουν. Δεν βαρέθηκες να γίνεσαι νούμερο??!!
    Γιάννης Μπακόπουλος
    [email protected]
    http://cag.dat,demokritos.gr

  6. Μερικές απλές σκέψεις…
    Κείμενο Πέτρου Τζεφέρη:
    «…Για παράδειγμα, ολόκληρη η έκταση του λατομείου ποζολάνης στην Ξυλοκερατιά της Μήλου, το οποίο διαχειρίζεται η ΤΙΤΑΝ ΑΕ, καθώς και η παράκτια περιοχή δίπλα στο ορυχείο προστατεύεται από το δίκτυο NATURA. Σε αυτή την περιοχή αναγνωρίζονται δυο απειλούμενα είδη: το φίδι “vipera schweizeri” και η φώκια “monachus monachus”…».

    Το φίδι “vipera schweizeri” είναι ένα άμεσα απειλούμενο είδος, που κατοικεί αποκλειστικά στην Μήλο και στα τρία γειτονικά νησιά. Δεν υπάρχει στον κόσμο ολόκληρο άλλος βιότοπος.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Macrovipera_schweizeri
    http://www.wwf.gr/newsletter/may2006/

    Για την φώκια “monachus monachus” δεν χρειάζονται σχόλια ή στοιχεία.

    Απλά να σκεφτούμε τι από τα δυο θέλουμε να διατηρήσουμε: Τα δυο απειλούμενα πλάσματα ή τα τέρατα από μπετόν;;;
    Παρακάτω.

    Κείμενο Πέτρου Τζεφέρη:
    «To ζητούμενο δεν είναι να απαγορευτεί πλήρως η εξορυκτική δραστηριότητα εντός προστατευόμενων περιοχών, είτε αυτές είναι Natura 2000, είτε άλλες περιοχές που προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία (Ν. 1650/1986, 2742/1999 και Ν. 3044/02). Το ζητούμενο είναι να τεθεί σαφές κανονιστικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εξορυκτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός ή πλησίον προστατευόμενων περιοχών κάθε είδους μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται και σε κάθε περίπτωση να συμβιβαστούν με την περιβαλλοντική προστασία».

    Αυτό ακριβώς που επισημαίνουν οι antigold: Η ανάγκη προστασίας προστατευμένων ειδών υποχωρεί μπροστά στην ύπαρξη μεταλλεύματος (όπου υπάρχει, να εξορυχτεί με κάθε θυσία)!!!

    Παρακάτω, κάνει και επίθεση:

    «Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχιση από τους διάφορους “οικολογούντες” …οπτιμοπορτουνιστές, πολλοί από τους οποίους απλώς εκφενδονίζουν “αστήριχτους λόγους” μόνο και μόνο για να γίνονται αρεστοί ως αυτοεκκολαπτόμενοι σωτήρες του πλανήτη , πρέπει να επισημανθούν ορισμένα πράγματα»(!!!)

    Φάτους όλους μεγάλε!!!!

    Και το … κερασάκι!!!
    «Είναι γνωστό ότι η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει την Αρχή της Προφύλαξης, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στη Διακήρυξη του Ρίο το 1992, που διευκρινίζει ότι όποτε υπάρχει κίνδυνος σημαντικής ή και ανεπανόρθωτης βλάβης για το περιβάλλον, η απουσία επιστημονικών δεδομένων δεν πρέπει να αποτελεί λόγο μη εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη της περιβαλλοντικής βλάβης. Στην περίπτωση όμως της εξορυκτικής δραστηριότητας,
    δ ε ν υ π ά ρ χ ε ι απουσία επιστημονικών δεδομένων, αντίθετα υφίσταται ένα καλά τεκμηριωμένο πλην δυναμικό γνωστικό υπόβαθρο “βιώσιμων” τεχνικών και διαχειριστικών προτύπων, που χρήζει (κρατηθείτε!!!!!!) δ ι α ρ κ ο ύ ς ε π ι κ α ι ρ ο π ο ί η σ η ς»!!!!

    Αν διαβάζω καλά, ο άνθρωπος είναι οπαδός των … βακτηριδίων του stinky! Κάθε φορά που βγαίνει μια εργασία με … βιοτεχνολογικές εφαρμογές, θα τρώμε στη μάπα μια αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων για εξόρυξη στις περιοχές NATURA…
    Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει – λέει – «…ένα καλά τεκμηριωμένο πλην δυναμικό γνωστικό υπόβαθρο “βιώσιμων” τεχνικών και διαχειριστικών προτύπων…»!!!
    Πού είναι ρε άνθρωπε το «γνωστικό υπόβαθρο»??? Να το δούμε κι εμείς!!!
    Αν εννοεί ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα βγαίνουν πλέον με καρμπόν, μπράβο!!! Εσένα θέλουνε!!!!
    Κατά τα άλλα…. Αν περάσει αυτή η άποψη, κάποιος πρέπει να του τραγουδήσει το ‘‘Μαύρ’ είν’ η νύχτα στα βουνά’’ αυτού του κυρίου. Ή, εναλλακτικά, το «Έχετε γεια βρυσούλες»…
    Ας ελπίσω να μην είναι κάποιος ερευνητής του ΕΜΠ που κάποτε είχαμε αρχίσει μια συνεργασία. Θα ήταν κρίμα….
    http://openarchives.gr/view/354480
    (Τελικά, μάλλον αυτός είναι…Δυστυχώς! Και έχει ειδικότητα … βιοτεχνολογία!!!)
    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  7. Sonicdor- έγραψες πάλι ένα κατεβατό ,πες μου ειλικρινά μας διαφώτισες ….,διαμόρφωσες…. η άπλα ικανοποιήθηκες στα …..πρωτογενή σου ένστικτα …

  8. Έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο (ελπίζω να μην χάθηκε) οτι ο stinky με συγκίνησε και μου θύμισε το θρήνο του Βασιλιά Ληρ! Κι εγώ σ’ αγαπώ αγάπη μου και δεν θα σε ξαναπώ ρουφιάνο! Δεν χρειάζεται! Το λες μόνος σου με τις απόψεις σου…
    Εντάξει ρε stinky, ας πούμε ότι συμφωνώ με τα υπόλοιπα (αν είναι δυνατόν!! ακούστε τον άνθρωπο!! έχει λέει “κρυστάλλινες απόψεις”!! Κατ’ ευθείαν από τον πάτο της λάκκας βγήκε το “κρύσταλλο”!!). Ας πούμε ότι το καταπίνουμε, τέλος πάντων… Εκείνο το “επώνυμοι” τι τόθελες? Γράψανε επώνυμοι στο antigold blog από την παρέα σας και δεν το μάθαμε?? Και βέβαια, όταν ο μεν Παπαντώνης στέλνεται από την εταιρεία του να “ενημερώσει” και ο Τζεφέρης εκπροσωπεί τις απόψεις της συγκεκριμένης επιτροπής, δεν γίνεται να είναι ανώνυμοι!! Ο Παπαντώνης δεν καταδέχτηκε να στείλει απάντηση στο antigold και απάντησε στην “Ρεσπέντζα”!! Και από ποιόν κινδύνευε παρακαλώ; Από μένα?? Από το antigold??? Από ποιόν;
    Εκτός αν έλεγε ψέματα! Γιατί σε μας δεν περνάνε τα “μαχμ” και τα “μουχμ”!!
    Και μη μας λές΄οτι “υποτίθεται” οτι δουλεύεις στην εταιρεία!! Τουλάχιστον με τις μισές περσόνες σου μας κλαίγεσαι ότι ύπονομεύουμε την δουλειά σου!!! Και οτι εσύ κι η παρέα σου υπερασπίζεστε το δικαίωμα σας στη δουλειά!!
    Άσε που μας τόπαιζες ειδικός στις μεθόδους της εταιρείας! Μέχρι και εργασίες με … μικρόβια μας έφερες!!!
    Άστα stinky! Άστα, μόνε και δυστυχισμένε κόκορα! Αφού δεν κλείνεις το απύλωτο, αυτά θα τραβάς άμοιρε!!

    Yannis Bakopoulos
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr
    ΥΓ Χαιρετίσματα στον neutral!! Μας έλειψε!!

  9. ο εν λόγω επιστήμονας τι ειδικότητα είναι?
    κάνει παρέα με τους μεταλλειολόγους του ΕΜΠ?
    έχει επιρροές από επιστήμονες ερευνητικών ινστιτούτων?
    γιατί δες μας λέει κάτι στο blog του?

    http://elladitsamas.blogspot.com/

    και αν νομίζει τέλος πάντων ότι τόσο μικρή είναι η Ελλάδα…ας αλλάξει το όνομα του blog του…

  10. Τρεις διαφορετικές περσόνες? Mε κολακεύετε κ. άμισθε!
    “True grit” του ’69 ή του ’10? Γιατί προτιμώ τον μονόφθαλμο Wayne και πάω ακόμα πιο πίσω στο χρόνο από τους Jam του ’79.
    Τώρα για να κριτικάρεις δημιουργικά και όχι στείρα κάποιον που μιλάει επιστημονικά, θα πρέπει να έχεις σωρευτικά τις προϋποθέσεις:
    1. Ανάλογες γνώσεις
    2. Ουσιαστικές απόψεις
    3. Αξιόλογες αντιπροτάσεις
    4. Σεβασμό στην προσωπικότητά του (που πηγάζει φυσικά από τον αυτοσεβασμό σου)
    Εσύ δεν έχεις ούτε την τελευταία που χρειάζεται για να μιλάς στο μπλογκ. Όταν τις αποκτήσεις τότε θα σου μιλήσω για την ουσία. Αφήνω κατά μέρος τις ύβρεις σου που δείχνουν απλά πόσο ανασφαλής είσαι, έλλειψη αυτοσεβασμού κλπ. Θα τα διορθώσεις είμαι σίγουρος. Τώρα μόνο λίγα σχολιάκια.
    «Απλά να σκεφτούμε τι από τα δυο θέλουμε να διατηρήσουμε: Τα δυο απειλούμενα πλάσματα ή τα τέρατα από μπετόν;;;» Ψευτοδίλημμα χονδροειδές.
    «Η ανάγκη προστασίας προστατευμένων ειδών υποχωρεί μπροστά στην ύπαρξη μεταλλεύματος (όπου υπάρχει, να εξορυχτεί με κάθε θυσία)!!!» Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει στη χώρα μας.
    «Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχιση από τους διάφορους “οικολογούντες” …οπτιμοπορτουνιστές, πολλοί από τους οποίους απλώς εκφενδονίζουν “αστήριχτους λόγους” μόνο και μόνο για να γίνονται αρεστοί ως αυτοεκκολαπτόμενοι σωτήρες του πλανήτη» Είναι πολύ σαφής κι εύστοχος στους χαρακτηρισμούς του και, (πρόσεξε άμισθε!) καθόλου ασέβεια, ειρωνεία και ύβρεις που άλλο τίποτα δεν κάνεις εσύ και οι λοιποί υπήκοοι του αντιγκολντ.
    «Στην περίπτωση όμως της εξορυκτικής δραστηριότητας, δ ε ν υ π ά ρ χ ε ι απουσία επιστημονικών δεδομένων, αντίθετα υφίσταται ένα καλά τεκμηριωμένο πλην δυναμικό γνωστικό υπόβαθρο “βιώσιμων” τεχνικών και διαχειριστικών προτύπων, που χρήζει δ ι α ρ κ ο ύ ς ε π ι κ α ι ρ ο π ο ί η σ η ς»
    Αμφισβητείς τη δουλειά του Joint Research Centre της ΕΕ (European Integrated Pollution Prevention and Control Bureau (http://eippcb.jrc.es/), hosted by the Institute for Prospective Technological Studies (IPTS) of the Joint Research Centre)? Μπράβο συναδελφικότητα κ. άμισθε ερευνητά ευρωπαϊκών προγραμμάτων!
    Τα άλλα για αναθεώρηση των περιβαλλοντικών όρων για εξόρυξη στις περιοχές NATURA είναι ανάξια σχολιασμού.
    ΥΓ: Ο Π.Τ. δεν εκπροσωπεί τις απόψεις καμιάς επιτροπής επειδή είναι μέλος της, και απορώ τι δουλειά έχει εδώ η επιτροπή αυτή όταν δεν αφορά κανέναν η σύνθεσή της. Να μας δείξει τι δουλειά κάνει ο Π.Τ. και ποιους έχει συναδελφους? Εκεί καταντάτε όταν δεν έχετε απόψεις.
    ΥΓ 2: Τα “μαχμ” και τα “μουχμ” τα δειγματίσατε “αμερόληπτα” από ένα βίντεο. Σας ενδιαφέρουν οι απόψεις του ανθρώπου? Δε νομίζω! Ομοίως δεν σας ενδιαφέρουν και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις της Βουλής.
    ΥΓ3: Εχω πάνω από 3 περσόνες? Και 1000 να έχω (λέμε τώρα – μόνο 1 έχω) με όλες θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα της χώρας μου στην ευημερία και μόνο. Δεν αντιλήφθηκες ότι η εταιρία δεν εφαρμόζει καμία βιοτεχνολογική μέθοδο. Η φύση είναι ένα βιοτεχνολογικό εργοστάσιο.
    ΥΓ4: Που διάολο έχετε κρυμμένη τη δημοκρατία? Δείξτε μου μία (1) κριτική σας σκέψη. Ο Στεφανής μήπως να με διαφωτίσει, να μου διαμορφώσει άποψη?

    • Χρειάζεται να σου θυμίσω ότι τον κ. Περαντώνη, την εταιρεία του και την αξιοπιστία τους, ΕΣΥ τους έκανες ρόμπες;

  11. Προς
    Yannis Μπουρδα..kopoulos
    Αφου σου αρεσει να παραποιεις τα ονόματα αυτό νομίζω το όνομα σου πάει γάντι.
    Πως ονομάζεται κάποιος που κρινει με αθυρόστομο τρόπο θέματα για τα οποια δεν εχει ιδέα? (αλήθεια ξέρει ο δημόκριτος για την εξαιρετική κοσμητική δράση σου κε μπουρδομπακόπουλε;) . Ακομη πως ονομάζεται αυτός που διαρκώς επιτίθεται και υβρίζει άτομα που δεν γνωρίζει έστω γιατί λένε ανώνυμα αλλά κόσμια την άποψή τους; ..

    Δεν περιμένει φυσικά κάνεις από άτομα σαν και σενα καλή συμπεριφορά, όμως θα σου δώσω μια συμβουλή.
    Πριν κρίνεις ανθρώπους γενικότερα να σκέφτεσαι «πόσο άδικη μπορεί να είναι η επιχειρηματολογία μου ή για σένα ειδικά πόσο άδικη η λάσπη που προσπαθώ να πετάξω». Ετσι κάνουν όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι και υπάρχουν κάποιοι εδώ μέσα οι οποίοι απορώ πως σε ανέχονται.

    • Kαι μετά από τον έντονο διάλογο που προηγήθηκε, ας πάμε σε μια πραγματική σύγχρονη επιφανειακή εκμετάλλευση για να σκεφτούμε λιγάκι αν αυτό που βλέπουμε συνάδει με τους στόχους του δικτύου NATURA. Εντάξει, αν θέλετε αφαιρέστε τη μουσική, αλλά ΑΥΤΟ ειναι:

      http://www.youtube.com/watch?v=MiN1LR_sHSo

    • Το παρακολουθώ εδώ και καιρό το blog του κ. Τζεφέρη (αμοιβαίο μάλλον) και διαφωνώ γενικά με την ωραιοποιημένη εικόνα της μεταλλευτικής βιομηχανίας που δίνει. Οι απόψεις του και ο τρόπος που τις παρουσιάζει δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτά που θα έλεγε ένα μεγαλοστέλεχος μεταλλευτικής εταιρείας.

      Όλα λίγο αποστειρωμένα, λίγο μακριά από την πραγματικότητα, λίγο αλλού. Οι σποραδικές αναφορές των φράσεων “εφαρμογή της νομοθεσίας” και “κακές πρακτικές του παρελθόντος (πάντα!)”, λυπάμαι αλλά μάλλον αποκρύπτουν παρά φανερώνουν το πρόβλημα. Είναι σαν αυτό το περίφημο “ο κλάδος έκανε την αυτοκριτική του!!!” με το οποίο μας πρήξατε στην ημερίδα του ΤΕΕ, όμως δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο. Πρακτικές αλλάξατε; Αποκαταστήσατε τις παλιές σας “αμαρτίες”; Πήρατε μέτρα προστασίας, του περιβάλλοντος και των εργαζομένων; Η δική μας εμπειρία, η οποία φτάνει κάπου κάπου και στα ΜΜΕ λόγω τραγικών συμβάντων, λέει ότι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ απ’όλα αυτά. Όπότε να τη βράσω την αυτοκριτική σας!

      Είναι δικαιωμά του κ. Τζεφέρη να έχει τις απόψεις του, που είναι άλλωστε και απόψεις του Υπουργείου στο οποίο έχει υπεύθυνη θέση, κατά συνέπεια δεν χρειάζεται καμμιά ιδιαίτερη γενναιοτητα για τις γράψει επώνυμα. Πρόβλημα θα υπήρχε αν είχε “αποκλίνουσες” απόψεις… δέστε π.χ. τι έπαθε η Καραβασίλη με την προηγούμενη Κυβέρνηση. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ και να το εκφράζω. Ούτε του επιτέθηκα ούτε τον έβρισα, οπότε αντιπαρέρχομαι τις συνηθισμένες κακίες του sonic.

      Το μεγάλο κενό που βρίσκω σε αυτού του είδους τις απόψεις είναι αυτό που είπα πριν: ότι είναι πλήρως αποσυνδεδεμένες από την ελληνική πραγματικότητα. Που όμως την γνωρίζει καλά. Κάτι σχετικό με τις Επιθεωρήσεις Μεταλλείων είχα γράψει και στα σχόλια της ανάρτησης για τη στατιστική των δυστυχημάτων. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα που δεν προέρχεται από την ΑΔΥΝΑΜΙΑ του κράτους να ασκήσει έλεγχο, αλλά από την ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ του. Και ξαναλέω, αν και έχει μαλλιάσει …το πληκτρολόγιό μου να το γράφω, ότι αυτά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνον τον μεταλλευτικό κλάδο.

      Τα προβλήματα δεν λύνονται δια προσευχών και ευχολογίων, ούτε (ακόμα χειρότερα) αν απλώς τα αγνοείς και νομίζεις ότι γράφεις για έναν όμορφο κόσμο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο. Λύνονται με παρεμβάσεις πολιτικές και νομοθετικές και, κυρίως, με ΘΕΛΗΣΗ να λυθούν. Αλλιώς, κάθε νέο έργο (μεταλλευτικό ή άλλο) θα είναι μια από τα ίδια με τα προηγούμενα: μπάχαλο! Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να αποκτήσει μια κάποια αξιοπιστία, αλλά προς αυτήν την κατεύθυνση δεν βλέπουμε τίποτα (με εξαίρεση τους Επιθεωρητές που είναι πολύ λίγοι για να βάλουν τάξη στο χάος).

      Βάλε τώρα αυτό το μπάχαλο μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή και έχουμε μια συνταγή καταστροφής! Εδώ η γνωστή υποκρισία των εραστών της εξόρυξης έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Ένας χώρος επιφανειακής εξόρυξης (γιατί για τέτοιους κυρίως μιλάμε και το ξέρετε), όσο καλός και να είναι, ΦΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΤΟΠΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!!! Κανένα “προστατευόμενο” ζώο δεν θα βρει καταφύγιο ανάμεσα στα φορτηγά και τα φουρνέλα. Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε; Ότι κι αν λέτε εσείς, μια περιοχή εξόρυξης ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ από την προστατευόμενη έκταση. Δεν το λέτε για να μην αντιδράσει ο κόσμος.

      Αυτόνόητα πράγματα είναι αυτά και όλα τα υπόλοιπα είναι απλά χρυσόσκονη.

      Η φιλοσοφία του δικτύου NATURA ήτανε πάντα ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι επιτρεπτές εφ’όσον συμβάλουν στην διατήρηση του προστατευόμενου οικοτόπου, ενώ απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε υποβάθμιση. Η μεταλλεία σίγουρα δεν εμπίπτει στην πρώτη περίπτωση. Θα δούμε πολύ σύντομα πόσο νερό στο κρασί της αποφάσισε να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  12. Αυτούς ΕΠΡΕΠΕ να τους κάνω ρόμπες γιατί μας τους παρουσιάζεις για μεγάλη πολυεθνική. Ο βασιλιάς ΚΑΙ των αντιπάλων σου είναι γυμνός, όχι μόνο ο δικός σου.

  13. εγω παλι που το παρακολουθώ αυτο το μπλοκ συστηματικά μονο οσμή μεγαλοστελέχους δεν παίρνω απο το συγκεκριμένο μπλοκ του κου τζεφέρη, την elladitsamas όπως λεμε εμείς.
    Αντίθετα βλέπω (και γνωρίζω ειναι αλήθεια) έναν πνευματικό άνθρωπο που κόπτεται για το συμφέρον του τόπου του αλλά και της επιστήμης που γνωρίζει. Χωρις υπερβολές και ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, και αυτό το γνωρίζω απο πρώτο χέρι.

    Ουτε αποστείρωση βλέπω, ούτε ασχολία με ένα μονο θεμα, όπως εσείς που απ’οτι φαίνεται εχετε συγκεκριμένους στοχους οπως αλλωστε δειχνει και το ονομα σας και μαλιστα με το αντι- μπροστα.

    να τι βρήκα με ενα τσαφ.. στην elladitsamas:

    Πόσο “gorilla safe” είναι το κινητό μας;

    Black Marigolds: fifty stanzas of kisses…

    Είναι αλήθεια τόσο μεγάλη πολυτέλεια;

    Διαβαστε να δείτε αποστείρωση…

    Aκομη και πολλά που ίσως κινούνται προς τις δικές σας απόψεις:
    Το χρυσό πάζλ… και οι δύο πλευρές της «μπουλντόζας»!

    Δεν σας γνωρίζω, εκείνο που εγω δεν καταλαβαίνω πάντως είναι ποιός υποδυαλίζει ανθρώπους σαν και σας που δεν ειστε ειδικοί, ωστε να κρίνετε με τόση σιγουριά το ήθος των άλλων, τις απόψεις τους, τα δρώμενά τους. Χωρίς μαλιστα να τους γνωρίζετε, χωρίς να έχετε μελετήσει το έργο τους, ειδικά το επιστημονικό.

    Και ακόμη χειρότερα, να κρίνετε εκ του αποτελέσματος του πάντες, χωρίς κανένα ελαφρυντικό λες και αυτοί ανήκουν στην εξουσία και σε ολους όσους για πολλά χρόνια οδήγησαν τον τόπο σε τόσα δεινά. Και τέλος, σας βεβαιώ, καταπιάνεστε με ανθρώπους που είναι μάλλον απόλυτα μη υπεύθυνοι, εφόσον απλά εργάζονται από το υστέρημα του χρόνου τους για να προσφέρουν κατι, πέραν της καθημερινής τους δουλειάς.

    Φυσικά έχετε καθε δικαίωμα να κρίνετε όποιον εκτίθεται και ομοίως να δέχεστε την κριτική.

    Εντούτοις, κυριοι και κυρίες, αν θελετε να βρείτε ενόχους για την κατάντια του τόπου μας, αναζητήστε τους σε εκείνους που δημιούργησαν τα δεινά. Και αυτοι ειναι ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ που διαχρονικά δεν προστάτεψαν τον τόπο, τον αποψήλωσαν από την αξιοπιστία καθε κρατικού φορέα, ελεγκτικού ή όχι, του στέρησαν την ελπίδα για ενα καλύτερο μέλλον.
    Ωστε να φτάνουμε σήμερα να θεωρούμε αγαθά όπως η βιοποικιλότητα και το περιβάλλον ως πολυτελή αγαθά και οχι δημόσια αγαθά, δικαιώματα (αλλά και υποχρεώσεις) καθε πολίτη.

    Και ένα ερώτημα: ποίος είναι τελικα γενναίος σήμερα; O ιδιώτης που μιλά μονο ότανχρειάζεται για να προωθεί τα συμφέροντά του? Ο δημόσιος λειτουργός που σιωπά διότι βολεύτηκε στη σιγουριά των 800 (πια σήμερα) ευρω? Ο πολιτικάντης που διαχρονικά λέει ψέμματα υποσχόμενος;
    Και πως λεγεται αυτός που κανει ο,τιδήποτε από το υστέρημά του πρεσβεύοντας ΜΟΝΟ το κοινωνικό όφελος;
    Mήπως ηλίθιος?
    Και σε ποιά κατηγορία είστε εσείς αλήθεια?

    Ευτυχία Μεντζελοπούλου , ιατρός
    ΦΥΣΙΑΤΡΙΚΗ-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

    • Aγαπητή κα Μεντζελοπούλου,

      Έχω βρει κι εγώ πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στην elladitsamas, πέρα από τα μεταλλευτικά που μας απασχολούν περισσότερο. Και η μόνη φορά που έκανα κριτική ήταν προχθές στο άρθρο για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές, που να με συγχωρείτε αλλά εξακολουθώ να το βρίσκω εξωφρενικό. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που τα ακούμε αυτά… όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο αυτές είναι οι απόψεις και της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ και της ΕΕ. Άρα η κριτική δεν απευθύνεται μόνο στον κ. Τζεφέρη και νομίζω ότι το έκανα σαφές αυτό.

      Πουθενά δεν μίλησα για το ήθος του, τις άλλες απόψεις του, τα δρώμενά του, πουθενα δεν υπαινίχθηκα ότι έχει συμφέροντα και βέβαια δεν τον κατηγόρησα ως υπεύθυνο για το χάλι του τόπου μας! Ίσα ίσα, αυτά που λέτε εσείς λέμε και εμείς: φταίνε οι πολιτικές ηγεσίες που διέλυσαν την αξιοπιστία των κρατικών φορέων, του αδειοδοτικού μηχανισμού, του ελεγκτικού μηχανισμού και δυστυχώς τα πράγματα φαίνεται να επιδεινώνονται αντί να βελτιώνονται. Και δεν μπορώ να μην τα επισημαίνω αυτά όταν βλέπω να προωθούνται εξορυκτικές δραστηριότες σε προστατευόμενους βιοτόπους με την ΕΛΠΙΔΑ οτι αυτή τη φορά θα εφαρμοστούν οι νόμοι που δεν εφαρμόζονται ποτέ!
      Λυπάμαι που αυτά που έγραψα τα εκλάβατε ως προσωπική επίθεση στον κ. Τζεφέρη, σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν.

      Γιατί μας ενδιαφέρουν εμάς οι μεταλλευτικές δραστηριότητες: γιατί ζούμε στη Β.Χαλκιδική και ο δικός μας βιότοπος που έχει ήδη πάθει πολύ μεγάλη ζημιά, περιβαλλοντική και οικονομική από μεταλλευτικές δραστηριότητες, σήμερα απειλείται με καταστροφή από ένα project εκμετάλλευσης χρυσού πρωτοφανούς μεγέθους για τη χώρα. Με βάση τις ερωτήσεις που θέσατε στο τέλος, μάλλον στην κατηγορία των ηλιθίων θα πρέπει να υπαγόμαστε αφού παλεύουμε εδώ και 13 χρόνια, με προσωπικό χρόνο, κόπο και οικονομικό κόστος με μοναδικό στόχο την προστασία του τόπου μας.

      Στην πορεία των ετών προέκυψαν παρόμοιες “επενδυτικές προτάσεις” και σε άλλες περιοχές της χώρας, στη Ροδόπη και τον Έβρο, και ενωθήκαμε για να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού. Ψάχνοντας και διαβάζοντας ανακαλύψαμε κι άλλες σημαντικές πτυχές της υπόθεσης “μεταλλεία”, εκτός από την περιβαλλοντική. Όπως ότι υπάρχει ένα νομοθετικό πλέγμα που οδηγεί σε υπανάπτυξη τις περιοχές μεταλλευτικού ενδιαφέροντος για να μπορει να αναπτυχθεί η μεταλλευτική δραστηριότητα. Και πουθενά δεν είναι τόσο προφανή όλα αυτά όσο εδώ που ζούμε, στη Β.Χαλκιδική.

      Το site http://www.antigold.gr και αυτό το blog φτιάχτηκαν με σκοπό να ενημερώσουν για αυτά τα ζητήματα που είναι ελάχιστα γνωστά. Οι εχθροί μας λένε ότι είμαστε κατά της χώρας (!), κατά της ανάπτυξης και κατά της βιομηχανίας γενικώς, επειδή μιλάμε για υπεύθυνη πολιτική υλικών και για φρένο στον υπερκαταναλωτισμό και την άγρια ανάπτυξη… Και για τήρηση των νόμων! Δεν είμαστε ούτε καν κατά της μεταλλείας γενικώς, αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουμε προλάβει να μαζέψουμε κάποιες γενικές θέσεις σε ένα συνοπτικό κείμενο. .

      Εαν έχετε διάθεση να μάθετε πάνω κάτω με τι ασχολούμαστε και τι πιστεύουμε, σας προτείνω μερικά σκόρπια παλιά μας κείμενα.

      Πόσο “βιώσιμη” μπορεί να είναι η μεταλλευτική βιομηχανία;
      Να απαιτήσουμε την ριζική αναμόρφωση της αναχρονιστικής νομοθεσίας για τα μεταλλεία
      Ενα παγκόσμιο δίκτυο κατά της ανηλεούς εκμετάλλευσης των ορυκτών πόρων
      Οι “κακοί οικολόγοι” που θέλουν να σταματήσουν τον πολιτισμό;
      O χρυσός, οι χρήσεις του και η χρησιμότητα της εξόρυξής του
      Mερικοί μύθοι και πραγματικότητες σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα
      Εγκρίθηκε η Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση του Επενδυτικού Σχεδίου της EUROPEAN GOLDFIELDS
      Τι σημαίνει “μεταλλευτική περιοχή”;
      Το Υπουργείο Ανάπτυξης «καίει» 317.000 στρέμματα πυκνού δάσους στη Β. Χαλκιδική
      Το άλλοθι της “διαβούλευσης με τους πολίτες”
      O παραλογισμός της εξόρυξης χρυσού

      Σχετικά με τη Χαλκιδική, προτείνω οπωσδήποτε την ταινία “Κυνήγι θησαυρού”!

      Και φυσικά είμαστε και μεις εκτεθειμένοι στην κριτική όπως όλοι.

  14. Ολίγον θλιβερή η εικόνα που παρουσιάζετε πλέον κκ. antigoldgreece. Η στοχευμένη επίθεσή σας σε κάποιον που επώνυμα καταθέτει τις απόψεις του, δεν μπορεί παρά να εγείρει ερωτηματικά ακόμη και στον πιό καλοπροαίρετο οπαδό από το τσούρμο. Από τη μιά κατηγορείτε τους ανώνυμους (ή ψευδώνυμους) επειδή δεν φανερώνουν την ταυτότητά τους και από την άλλη εκμεταλλεύεσθε με τον πλέον αισχρό τρόπο το ότι κάποιος συνειδητά και με παρρησία εκτίθεται δημόσια.

    Επιπρόσθετα, η απέλπιδα προσπάθειά σας να συνεχίζετε να επιχειρηματολογείτε πάνω σ΄αυτό τον καμβά, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει. Η μεταλλεία και η βιομηχανία γνωρίζουν πολύ καλά πως χρειάζονται και τις κοφτερές απόψεις και τις τολμηρές προτάσεις γιά να πορευθούν στο δύσκολο δρόμο της επιβίωσης και της βελτίωσής τους. Αυτά προυποθέτουν κριτική (ακόμη και σκληρή), αλλά από ανθρώπους που πάνω απ΄όλα κατανοούν την αναγκαιότητα να έχουμε και βιομηχανία και μεταλλεία.
    ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΘΕ ΔΗΛΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ και θιασώτες του αντιβιομηχανικού μεσαίωνα. Τί προτάσεις δηλαδή θα κάνετε, εκτός από το πώς να αφανισθεί αυτή η δραστηριότητα από την Ελλάδα; Προς τί η δήθεν “αγωνία” γιά το κράτος που “αδρανεί”, γιά “ανεπαρκή” νομoθεσία, γιά τη βιοποικιλότητα που υποτίθεται απειλείται από τη μεταλλεία, γιά μελέτες που τάχατες είναι πέτσινες κλπ κλπ. Δηλ. αν όλα αυτά ήταν εντάξει, θα συναινούσατε για την ανάπτυξη της μεταλλείας και βιομηχανίας; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ !!

    Υ.Γ. Το έχω γράψει και στο παρελθόν και αλλού: Τα ορυχεία-λατομεία-μεταλλεία καταλαμβάνουν μετά βίας το 1-1,5 % του ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των μεταλλευτικών παραχωρήσεων. Οι περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν 26-27 % του εδάφους (ίσως έχουμε και ευρωπαική πρωτιά εδώ). Τώρα πώς είναι δυνατόν το 1 % να ευθύνεται γιά όλα τα περιβαλλοντικά δεινά και να απειλεί τη βιοποικιλότητα του 27 %, αυτό μόνον οι Ελληνες “οικολόγοι” το γνωρίζουν.

    • Άιντε πάλι… κύριε Stinger, βγάλτε πια αυτήν την κασέτα! Προσπαθήσατε, μια, δυο, τρεις, να πείσετε για το δήθεν “αντιβιομηχανικό μας μένος” (!) αλλά δεν έπιασε. Το έχουμε ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι δεν είμαστε κατά της βιομηχανίας, αρκεί οι βιομηχανίες να δουλεύουν ΝΟΜΙΜΑ! Δεν είναι δυνατόν εγώ να μην μπορώ να βγάλω άδεια για το μαγαζάκι μου αν δεν έχω φτιάξει κόμβο εισόδου/εξόδου στο δρόμο και να επιτρέπεται στα γεμάτα βωξίτη φορτηγά της S&B να διασχίζουν κάθετα ΕΘΝΙΚΗ οδό!!! Oι νόμοι είναι ίδιοι για όλους. Εσείς τι λέτε, κ.Stinger?

      1% μας λέγατε μέχρι τώρα ότι καταλαμβάνουν ορυχεία-λατομεία-μεταλλεία στην Ελλάδα. Σήμερα μας λέτε ότι το περίφημο 1% συμπεριλαμβάνει και τις μεταλλευτικές παραχωρήσεις??? Ελάτε τώρα κ. Stinger, μόνον κάποιος εντελώς αδαής μπορεί να το πιστέψει αυτό το νούμερο!

      Μόνον ο Νομός Φωκίδας (περίπου 2.000 τ.χλμ.) που όπως ξέρετε καλά καλύπτεται ολόκληρος από μεταλλευτικές παραχωρήσεις βωξίτη είναι πάνω από το 1% της συνολικής έκτασης της χώρας! Άλλα 317 τ.χλμ στη Β. Χαλκιδική με τα μικτά θειούχα; Και άλλα 300 στο Ν. Κιλκίς; Τι να μετρήσω; Ροδόπη, Έβρο, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία; Τους λιγνίτες στη Δ. Μακεδονία;

      Το κρίσιμο μέγεθος δεν είναι η έκταση των ενεργών ή εγκαταλελειμμένων δραστηριοτήτων, αλλά οι Οριστικές Παραχωρήσεις οι οποίες είναι δυνάμει μεταλλεία-ορυχεία. Άλλωστε γι’αυτό το λόγο υπάρχουν, για να “προστατεύουν” τον ορυκτό πόρο από τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Και εκεί είναι το πρόβλημα. Γιατί με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει για να προστατεύει τη μεταλλεία, καμμία άλλη επενδυτική προσπάθεια δεν έχει ελπίδες να αναπτυχθεί και να αποδώσει καρπούς. Κι αυτό δεν είναι οικολογικό επιχείρημα, οικονομικό είναι.

      Επίσης πρέπει να πούμε ότι είναι παραπλανητικός ο υπολογισμός της έκτασης των ΟΠ σαν ποσοστό της συνολικής επιφάνειας της Ελλάδας, γιατί η υπόθεση δεν αφορά όλη την Ελλάδα. Αφορά συγκεκριμένους Νομούς που προαναφέραμε, αυτούς που υποτίθεται ότι είναι οι πιο “πλούσιοι”, αλλά είναι τελικά οι πιο φτωχοί.

  15. Κυρία Μεντζελοπούλου, χαίρομαι που γράφετε επώνυμα. Να είστε βέβαιη ότι από τη μεριά μου θα αντιμετωπίσετε κριτική, έντονη, σκληρή αν έτσι νομίζω, μερικές φορές φανατική, αλλά όχι χυδαιότητες και φτηνή ειρωνεία. Πιστεύω ότι το ίδιο ισχύει και για όλους τους φίλους του antigold blog.
    Σε αντίθεση με τον antigold, που θεωρεί ότι είμαστε όλοι θύματα των εταιρειών και των πολιτικών, προσωπικά ρίχνω μεγάλο μέρος της ευθύνης στους επιστήμονες για το χάλι της Ελλάδας αλλά και του κόσμου γενικότερα. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους, όπως φοβάμαι ότι είναι ο κ. Τζεφέρης, που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στην προώθηση κάποιων καταστροφικών πρακτικών, αλλά και περισσότερο σε εκείνους που, κλεισμένοι στον γυάλινο πύργο τους, αρνούνται να δουν, έξω από το παράθυρό τους, τις συνέπειες των δικών τους επιλογών. Οι επιστήμονες, στο σύνολό τους, έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάντια μας. Για την διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας, για την καταστροφή των δασών, για τον καρκίνο που μας θερίζει, για την κατάχρηση στην καύση ορυκτών μη ανανεώσιμων καυσίμων, άρα και για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Αν οι επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους, ύψωναν το ανάστημα και τη φωνή τους, δεν υπήρχε πολιτική δύναμη να τους αντισταθεί.
    Ακόμα και σήμερα, που αντιμετωπίζουμε την παγκόσμια καταστροφή, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που εκμεταλλεύονται το χάλι μας για να ικανοποιήσουν την απληστία τους. Απληστία σε διάφορες μορφές. Χρήμα, φήμη, άνεση, κοινωνικό επίπεδο, η κάθε μαριονέτα έχει και το σκοινάκι της.
    Αποτέλεσμα: Σας ικανοποίησε, ιατρέ Μεντζελοπούλου, η διάσκεψη της Κοπεγχάγης??? Σας ικανοποίησε η ερήμωση της Πελοποννήσου μετά από τις πυρκαγιές του 2007??? Σας ικανοποίησε το γεγονός ότι διάφοροι ‘‘έξυπνοι’’ επιστήμονες βαλθήκανε να γεμίσουν τα Βαλκάνια με πυρηνικά, ξεσηκώνοντας τους «γιατρούς ενάντια στην πυρηνική ενέργεια»?? Σας ικανοποίησε η προσπάθεια συγκάλυψης των συνεπειών της καταστροφής του Τσερνομπίλ?? Σας ικανοποίησε η μούγκα που κάλυψε το «σύνδρομο του κόλπου» και τις καταγγελίες των Ιρακινών παιδιάτρων??
    Δείτε τις φωτογραφίες σε αυτό το άρθρο:
    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=13371&cid=21
    Και πέστε μου. Έχω άδικο???
    Αυτοί που πολεμάνε την μεταλλεία ΧΡΥΣΟΥ(!!!) (και όχι την μεταλλεία συνολικά κι αδιάκριτα, όπως ισχυρίζονται μερικοί συκοφάντες), έχουν πολύ δυνατά επιχειρήματα. Εγώ πείστηκα μόνος μου και από τότε τους υποστηρίζω όσο μπορώ. Είμαι σίγουρος ότι κι εσείς, αν ασχοληθείτε τίμια και ειλικρινά, θα δείτε ότι έχουν δίκιο.
    Προς το παρόν, κρατάω το θετικό της επώνυμης παρουσίας σας. Ήδη βελτιώθηκε η εικόνα του blog. Ας το βλέπουν ορισμένοι που δεν καταλαβαίνουν, ή ίσως ευελπιστούν, ότι έχει φανερά εκδηλωθεί η διάθεση του μεγάλου αδελφού, προστάτη και ποιμένα των φιλήσυχων πολιτών της «σιωπηρής πλειοψηφίας», να βάλει χέρι στο χώρο μας.
    Γιάννης Μπακόπουλος
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

    • Αν αρχίσουμε να μιλάμε για τη σύμβολή των επιστημόνων στα δεινά του πλανήτη δεν θα τελειώσουμε ποτέ… Να πούμε για την ελλιπή έρευνα στις επιπτώσεις των νέων φαρμάκων, για παράδειγμα, επειδή οι φαρμακοβιομηχανίες που χρηματοδοτούν τις έρευνες βιάζονται να τα βγάλουν στο εμπόριο; Μήπως δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλά από τα νέα υλικά, τα νέα τρόφιμα και τις νέες τεχνολογίες;

      Δυστυχώς πάντα υπάρχουν επιστήμονες που με την επιστημονική τους “αυθεντία” και για την κατάλληλη τιμή αναλαμβάνουν να πείσουν το ανυποψίαστο κοινό οτι το μαύρο είναι άσπρο. Δεν θέλω να συνεχίσω σ’αυτήν την κατεύθυνση γιατί θα ήταν σαν να κατηγορούμε τους επιστήμονες γενικώς, που βέβαια δεν ισχύει. Είναι όμως υπαρκτό το πρόβλημα αν μπορείς να πιστέψεις τους επιστήμονες (και ποιούς να πιστέψεις) ειδικά σε περιπτώσεις σαν τη δική μας όπου υπάρχουν πολλά λεφτά στη μέση.

      Εγώ θα είμαι ευχαριστημένη αν η κα Μεντζελοπούλου που ήρθε εδώ με αρνητική διάθεση διάβασει λίγο παραπάνω για να δει ότι δεν είμαστε ούτε τρελλοί, ούτε εμπαθείς, ούτε έξαλλοι.

  16. Καταθέτω κάποιες παρατηρήσεις όπως κατέθεσα και στο blog του κ. Τσεφέρη στο διάλογο που έχει ανοίξει
    Πρώτη παρατήρηση
    Κάθε φορά που η κοινωνία αντιδρά για κάποιο περιβαλλοντικό έγκλημα, τίθεται ένα εκβιαστικό δίλλημα, κυρίως από τους εκπροσώπους (πολιτικούς ή οικονομικούς) του φορέα που ευθύνεται .
    Το δίλλημα αυτό έρχεται σε κάθε περίπτωση, με πολλές εκδοχές: λέτε ναι στην ανάπτυξη ή όχι, λέτε ναι στην εξόρυξη ή όχι, θέλετε να κλείσει η επιχείρηση και να απολυθεί κόσμος ή να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας κ.ο.κ
    Ο εκβιασμός αυτός είναι «εκ του πονηρού». Απαντώντας κανείς «ναι» δίνει επί της ουσίας άλλοθι στο έγκλημα. Απαντώντας «όχι» επωμίζεται την ευθύνη για το κλείσιμο της επιχείρησης. Φοβερή πονηριά!
    Αν δεν είμασταν στοιχειωδώς νοήμονες τότε θα πέφταμε στη παγίδα.
    Όμως επειδή δεν είμαστε ούτε «αμόρφωτοι» ούτε «ημιμαθείς» (όροι που χρησιμοποιούνται κατά κόρο από εκπροσώπους των οικονομικών συμφερόντων , για να απαξιώσουν την κοινωνία), θέτουμε εμείς τα ερωτήματα.
    Είναι ή δεν είναι αυτονόητο ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να τηρεί τις κατά νόμο δεσμεύσεις της?
    Μια επιχείρηση, επειδή απασχολεί εργαζόμενους, πρέπει να τους χρησιμοποιεί ως ομήρους για να έχει ασυλία για κάθε περιβαλλοντικό της έγκλημα?
    Ανάπτυξη είναι να κερδίζει η επιχείρηση και να χάνει η κοινωνία ?
    Δεύτερη παρατήρηση
    Λέει ο κ. Τσεφέρης «για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά» (υπονοεί προφανώς ότι όλα έχουν το τίμημα τους). Εγώ αναρωτιέμαι απλά ποιος τρώει την ομελέτα και ποιανού είναι τα αυγά.
    Γιατί δεν μπορεί άλλος να καρπώνεται το όφελος και άλλος να πληρώνει το τίμημα.
    Κάθε φορά λοιπόν όταν εξετάζεις κάτι προτάσσεις το κοινωνικό όφελος το οποίο δεν είναι μόνο οι κάποιες θέσεις εργασίας που παρέχονται αλλά και αυτές που καταστρέφονται, όπως επίσης και οι καταστροφές δημόσιων αγαθών όπως το νερό, το δάσος κ.λ.π που σχετίζονται άμεσα με κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτή η αποτίμηση δεν μπορεί να είναι έργο της επιστήμης αλλά πρωτίστως της κοινωνίας
    Τρίτη παρατήρηση
    Πολύς ο λόγος για την βιώσιμη ανάπτυξη, που κατά την γνώμη μου δεν είναι μία έννοια αλλά δύο και μάλιστα συγκρουόμενες σήμερα.
    Πάει πολύς καιρός από τότε, που η παραγωγή του αναγκαίου και του ωφέλιμου έπαψε να είναι κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
    Σήμερα (το σωστότερο εδώ και χρόνια ) η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης είναι άλλη. Τα παραγόμενα προϊόντα δεν αποτελούν πάντα πραγματική ανάγκη αλλά κατασκευασμένη
    Είναι ένα νέο μοντέλο που δημιουργεί πλασματικές ανάγκες και αξίες. Αυτή η ανάπτυξη αντικειμενικά δεν έχει όρια. Οι φυσικοί πόροι όμως δεν είναι ανεξάντλητοι, άρα δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη.
    Το εύρος της περιβαλλοντικής μεταβολής καθώς και η εξάντληση των πόρων επιβάλλουν έναν γρήγορο και ριζικό μετασχηματισμό των τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης αλλά και της κοινωνικής μας οργάνωσης
    Τέταρτη παρατήρηση
    Απαξιώνονται οι τοπικές κοινωνίες με το χαρακτηρισμό «οικολογούντες»
    Η αντίσταση των κοινωνιών σε αυτή την εισβολή στο περιβάλλον ζωής τους δεν είναι μια απλή «υπεράσπιση της φύσης». Είναι πάλη ενάντια στην κυριαρχία. Ενάντια στην καταστροφή ενός κοινού αγαθού από ιδιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από το κράτος, οι οποίες αρνούνται το δικαίωμα των τοπικών πληθυσμών να επιλέγουν το δικό τους τρόπο για να συμβιώνουν, να παράγουν και να καταναλώνουν. Και αυτός ο τρόπος μπορεί να ξαναυπάρξει

    • Να συμπληρώσω κι εγώ μερικά πράγματα ακόμη:

      Η μεταλλευτική ιδιοκτησία (δηλαδή οι Οριστικές Παραχωρήσεις που λέγαμε πριν) κατισχύει των πάντων. Η μεταλλευτική ιδιοκτησία (δηλαδή η “ιδιοκτησία” του υπεδάφους) κατισχύει της ιδιοκτησίας επί του εδάφους επειδή θεωρείται ΠΑΝΤΑ ότι είναι “υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος”. Τα δάση της χώρας έχουν αυστηρή Συνταγματική προστασία εκτός αν υπάρχουν λόγοι “υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος”, πράγμα που σημαίνει απλά ότι η δασική νομοθεσία δεν ισχύει στις μεταλλευτικές περιοχές. Για όλα αυτά τα πράγματα έχουμε γράψει επανειλημμένως.

      Αφού λοιπόν όλα τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα είναι ανίσχυρα μπροστά σ’αυτό το περίφημο “υπέρτερο δημόσιο συμφέρον”, δεν πρέπει επιτέλους να ορίσουμε και ποιο είναι αυτό, με κριτήρια του 2010 και όχι του ’50 και του ’60;

      O κ. Τζεφέρης μας έδωσε ένα ωραίο link στον
      Ερμηνευτικό οδηγό σχετικά με το άρθρο 6 παρ. 4 της οδηγίας για τα ενδιαιτήματα (92/43/ΕΟΚ), όπου διευκρινίζεται μεταξύ άλλων και ο όρος “επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος”, σύμφωνα με τη μη δεσμευτική γνώμη της επιτροπής. Μετά από μια σειρά σκέψεων που δεν θα αντιγράψω εδώ, η Επιτροπή καταλήγει στο εξής:

      “Είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι οι “επιτακτικοί λόγοι υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών και οικονομικών”, αναφέρονται σε καταστάσεις κατά τις οποίες τα προβλεπόμενα σχέδια ή έργα αποδεικνύονται απαραίτητα:
      – Στο πλαίσιο δράσεων ή μέτρων που αποσκοπούν σε προστασία θεμελιωδών αξιών για τη ζωή των πολιτών (υγεία, ασφάλεια, περιβάλλον).
      – Στο πλαίσιο θεμελιωδών πολιτικών για το κράτος και την κοινωνία
      – Στο πλαίσιο υλοποίησης δραστηριοτήτων οικονομικού ή κοινωνικού περιεχομένου, οι οποίες εκπληρώνουν ειδικές υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας”.

      Εγώ δεν βλέπω τα ιδιωτικά μεταλλευτικά έργα να ταιριάζουν σε κανένα από τα παραπάνω πλαίσια. Αυτοί που θα ισχυριστούν ότι πρόκειται για “θεμελιώδη πολιτική για το κράτος και την κοινωνία”, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΦΕΛΟΣ. Και εδώ μπαίνουμε στα δύσκολα που όλοι αποφεύγουν να απαντήσουν…

      Προ διετίας είχαμε στείλει ένα έγγραφο στο ΥΠΑΝΑ, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Υπ. Οικονομικών με το εξής ερώτημα: “Έχουμε ένα Επενδυτικό Σχέδιο στη Χαλκιδική, το οποίο περιλαμβάνει αυτά κι αυτά (να μην τα γράφω) το οποίο προωθείται με θέρμη από την Κυβέρνηση ως έργο μεγάλου δημοσίου συμφέροντος. Επειδή η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα σημάνει την καταστροφή του παρθένου δάσους του Κακάβου, των υδατικών πορων της περιοχής μας κ.λ.π., σας παρακαλούμε να μας πείτε ποιο είναι αυτό το δημόσιο όφελος, για χάρη του οποίου θα πρέπει να τα θυσιάσουμε όλα αυτά”.

      Το ΥΠΑΝΑ δεν απάντησε καθόλου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ απάντησε ότι “δεν έχει αρμοδιότητα”. Το Υπ. Οικονομικών κυκλοφορούσε το έγγραφο επί δύο μήνες από υπηρεσία σε υπηρεσία και τελικά μας ήρθε μια απάντηση …από τη ΔΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ!!!! Και η “απάντηση” έλεγε ότι “δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε γιατί είναι προσωπικά δεδομένα της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”!!!!!

      Η υπόθεση θα ήτανε για γέλια αν δεν ήτανε για κλάματα! Αφού είναι τόσο μεγάλο αυτό το δημόσιο όφελος, γιατί μας το κρύβετε???

      Tα δικαιώματα (royalties) για τα ΔΗΜΟΣΙΑ μεταλλεία είναι ένα πενιχρό 1% που μπορεί να είναι και το χαμηλότερο παγκοσμίως… Στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ μεταλλεία όμως, όπως της Χαλκιδικής, έχουμε σίγουρα την παγκόσμια αρνητική πρωτιά: δικαιώματα του Δημοσίου 0%!!! Ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό!!! Εγώ δεν έχω άλλη λέξη γι’αυτό από τη ΛΗΣΤΕΙΑ…

      Πάμε παρακάτω: Φορολογία. Σκοτεινή υπόθεση, ακόμα και για χώρες που το φορολογικό τους σύστημα και οι ελεγκτικές αρχές δεν μπάζουν από παντού όπως τα δικά μας. Οι μεταλλευτικές εταιρείες παγκοσμίως έχουν αναγάγει την φοροαποφυγή σε υψηλή τέχνη. Οι εν Ελλάδι εταιρείες που είναι θυγατρικές ξένων εταιρειών, (όπως η ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ που είναι θυγατρική της καναδικής EUROPEAN GOLDFIELDS) μπορεί και να μην πληρώνουν καθόλου φόρους, αφού η μητρική φορολογείται στον Καναδά και υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολόγησης.

      Για το ζήτημα του “δημόσιου οφέλους” θα γράψουμε κάποια στιγμή περισσότερα. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια ότι καμία μεταλλευτική επιχείρηση δεν πληρώνει φόρους και ότι το Δημόσιο δεν έχει κανένα έσοδο από το σύνολο του κλάδου. Φοβάμαι όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις, το “όφελος” περιορίζεται στους μισθούς των εργαζομένων…

      Σίγουρα Ισχυρίζομαι ότι εν έτει 2010 το κριτήριο για το “υπέρτερο δημόσιο όφελος” δεν μπορεί να είναι το οικονομικό και μόνο. Από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς πρέπει να μπουν η οικολογική ισορροπία, η δημόσια υγεία, η ποιότητα ζωής, η οικονομική ζημία από τον αποκλεισμό ή την υπανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων, η ενεργειακή επάρκεια και οι υποχρεώσεις μας στα πλαίσια του Κυότο, το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ από τη διατήρηση των δασών και των υδατικών πόρων κλπ κλπ. Και φυσικά στη ζυγαριά πρέπει να μπει και η άποψη της τοπικής κοινωνίας που δεν είναι πλέον επιτρεπτό να απαξιώνεται συνολικά. Επιτέλους, δεν είμαστε πια στη Χούντα που έφτιαξε το Μεταλλευτικό Κώδικα!

      Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό της μεταλλευτικής νομοθεσίας, αρχης γενομένης από τον ΚΜΛΕ και θα ακολουθήσει ο εθνικός μας δεινόσαυρος, ο Μεταλλευτικός Κώδικας.

      Αυτό λοιπόν που εγώ ως πολίτης ΑΠΑΙΤΩ από την Κυβέρνηση και από τους λειτουργούς της, όπως ο κ. Τζεφέρης που είναι μέσα σε αυτές τις Επιτροπές, είναι να επαναπροσδιορίσουν το “εθνικό όφελος” λαμβάνοντας υπ’οψιν όλα τα ανωτέρω. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά.

  17. κ. αντιγκολντ
    Υποπίπτετε σε ατοπήματα που δικαιολογούνται μόνο σε κάποιους που δεν έχουν τη δική σας πολύχρονη τριβή με το θέμα.
    Όχι μόνο ο Νομός Φωκίδας, όλοι οι νομοί της χώρας, όλη η χώρα, όλη η ευρωπαϊκή ήπειρος που έχει ακολουθήσει το σύστημα των παραχωρήσεων η μεταλλευτική της νομοθεσία καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από μεταλλευτικές παραχωρήσεις οι οποίες μπορούν να φτάσουν μαζί με τα δημόσια μεταλλεία και το 100% της συνολικής έκτασης της ηπείρου! Το ιδανικό θα ήταν η 100% κάλυψη, διότι τότε θα είχαμε φτάσει σε πλήρη μεταλλευτική έρευνα του υπεδάφους και θα είχαμε εξαντλήσει πλήρως τη σχετική γνώση ώστε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε ορθολογική αξιοποίηση των αποθεμάτων μας.
    Γιατί εξακολουθείτε να παρουσιάζετε τις παραχωρήσεις σαν εν δυνάμει επεμβάσεις στο περιβάλλον, ενώ έχουν μόνο την έννοια του χώρου έρευνας του υπεδάφους η οποία μπορεί να γίνει και χωρίς καμία επέμβαση με μια πτήση ελικοπτέρου ή ακόμα και από δορυφορικές πληροφορίες?
    Το κρίσιμο μέγεθος δεν είναι ούτε η έκταση των ενεργών ή εγκαταλελειμμένων δραστηριοτήτων, ούτε οι Οριστικές Παραχωρήσεις . Είναι το επιφανειακό αποτύπωμα της δραστηριότητας, το οποίο στην υπόγεια εκμετάλλευση είναι απειροελάχιστο. Επίσης οι παραχωρήσεις με κανένα τρόπο δεν “προστατεύουν” τον ορυκτό πόρο από τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες. Επιμένετε σε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα και παραπληροφορείτε τους ανθρώπους. Ο μεταλλευτικός κώδικας μόνο σε ένα σημείο δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει προτεραιότητα στη μεταλλεία, αλλά η διάταξη αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα.
    Η υπόθεση του ορυκτού πλούτου αφορά όλη την Ελλάδα. Απλώς σε συγκεκριμένους Νομούς είναι η δραστηριότητα αναπτυγμένη από χρόνια και σε άλλους, όπως ο Έβρος και η Ροδόπη, έχει μείνει στα χαρτιά. Νομίζω ότι κάτι ξέρετε εσείς και γι αυτό το θέμα. Και βέβαια οι ανεπτυγμένοι μεταλλευτικά νομοί είναι οι πιο “πλούσιοι”. Παράδειγμα? Ο Νομός Χαλκιδικής, ο τόπος σας. Μην κάνετε ότι δεν το ξέρετε, δεν πείθετε κανέναν.

    • Κύριε Sonicdor (είδες, περάσαμε σε περίοδο αβρότητας!), να είστε καλά, με κάνατε και γέλασα!!!

      Οι Οριστικές Παραχωρήσεις δεν έχουν βέβαια μόνο την έννοια του χώρου έρευνας του υπεδάφους όπως τα παρουσιάζεις! Αυτόν τον ρόλο τον παίζουν οι Άδειες Μεταλλευτικών Ερευνών. Οι ΑΜΕ. Όταν σε μια περιοχή ΑΜΕ διαπιστωθεί η ύπαρξη ορυκτών πόρων μετατρέπεται σε Οριστική Παραχώρηση, η οποία είναι ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ, η οικονομικότητα της εκμετάλλευσης του οποίου εξαρτάται από τις τεχνικές δυνατότητες, την τιμή του μετάλλου και τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς.

      Το νομοθετικό πλαίσιο (που δεν είναι μόνον ο Μεταλλευτικός Κώδικας) δίνει προτεραιότητα στη μεταλλεία ΠΑΝΤΟΥ! Το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου Χαλκιδικής κρίθηκε παράνομο επειδή – άκουσον, άκουσον! – ο Δήμος ήθελε λέει εκεί που είναι δάσος να μείνει δάσος!!! Ανήκουστο… Το Χωροταξικό του Δήμου Παναγίας πέρασε μεν (με το δάσος να μένει δάσος), όμως τώρα ο Δήμος έχει πάρει εντολή από το ΥΠΕΧΩΔΕ να το ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ σύμφωνα με το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ. Δηλαδή τέρμα το δάσος!

      Το τελευταίο που είπες δε, ήταν το καλύτερο: ο τόπος μας, η Χαλκιδική είναι ένας πλούσιος Νομός …χάρη στα μεταλλεία??? Δεν είσαι από δω, δεν ξέρεις, δεν ρωτάς κιόλας?

      Η Χαλκιδική χωρίζεται σε δυο κομμάτια: είναι η νότια Χαλκιδική, η τουριστική και πλούσια, και η “άλλη Χαλκιδική”, δηλαδή η δική μας, η μεταλλευτική. Η δική μας Χαλκιδική δεν υπολείπεται καθόλου σε παραλίες και φυσική ομορφιά της νότιας Χαλκιδικής (το αντίθετο μάλλον), και έχει και δυο πολιτιστικούς πόλους παγκόσμιας έλξης: τα αρχαία Στάγειρα και το Άγιο Όρος.

      Λοιπόν η “δική μας”, η “μεταλλευτική” Χαλκιδική των τριων Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας, έχει μόλις το ένα τρίτο του κατά κεφαλήν εισοδήματος της υπόλοιπης Χαλκιδικής, αν και είναι η πλέον αραιοκατοικημένη!!! Έχει επίσης το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο στο σύνολο του νομού. Η περιοχή στερείται βασικών υποδομών, έχει μικρή τουριστική ανάπτυξη και μόνο εκτός της μεταλλευτικής περιοχής, μηδαμινή αγροτική παραγωγή και ελάχιστα αναπτυγμένους τους άλλους τομείς της οικονομίας.

      Όλα αυτά τα “καλά” είναι η κληρονομιά της μεταλλευτικής δραστηριότητας που επί δεκαετίες δεν άφησε να αναπτυχθεί τίποτα άλλο στον τόπο για να μπορούν, κάποτε ο Μποδοσάκης, και τώρα η οποιαδήποτε μεταλλευτική εταιρεία να είναι οι ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ.

      Για να μπορεί η εταιρεία να είναι ο μοναδικός εργοδότης της περιοχής και να έχει τον κόσμο να παρακαλάει για ένα κομμάτι ψωμί. Για να μπορεί να εκβιάζει την κοινωνία με τις θέσεις εργασίας, για να μπορεί να σκάβει κάτω από τα σπίτια του κόσμου και για να μπορεί να εκβιάζει σήμερα για την εγκριση του τερατώδους επενδυτικού σχεδίου της.

      Ναι, “πλούσια” είναι η Β. Χαλκιδική… Όσο πλούσια είναι κι η Φωκίδα, όσο πλουσια είναι και η κεντρική Εύβοια.

  18. Από τα σχόλια στο blog του κ. Τζεφέρη:

    Η “βιωσιμη ανάπτυξη των μη ανανεώσιμων πόρων” θεωρητικά τουλάχιστον είναι εφικτή με εφαρμογή της έννοιας της «ασθενούς βιωσιμότητας» (weak sustainability) η οποία επιτρέπει την δυνατότητα υποκατάστασης του «φυσικού κεφαλαίου» με άλλους πόρους (φυσικούς ή συνθετικούς) είτε από ανθρωπογενές κεφάλαιο”.

    Aς μην εκφραστώ γιατί θα πρέπει να αυτολογοκριθώ… Θα την κάνουμε κάποια άλλη στιγμή αυτη τη συζήτηση. Το κρατάω ως σημείωση.

  19. Κκ. antigoldgreece, η εμπάθειά σας με τον συγκεκριμένο επώνυμο είναι προφανής και με το να συνεχίζετε το ίδιο τροπάριο αυτο-υποβιβάζεσθε αδικώντας εαυτούς. Ξεκολλήστε.

    Δεν προτίθεμαι να επαναλάβω εδώ παλιότερη κουβέντα περί μεταλλευτικών παραχωρήσεων στην οποία και συμμετείχα, όποιος αναγνώστης ενδιαφέρεται ας ψάξει στο μπλογκ, εκεί υπάρχουν και νούμερα για τις εκτάσεις. Ομοίως διαπιστώνω ότι αναμασώνται για πολλοστή φορά τα περί ΓΠΣ Σταγείρων-Ακάνθου, το οποίο ορθώς και απορρίφθηκε, αφού η αναπτυξιακή προοπτική του στηριζόταν στην τσιμεντοποίηση της Β. Χαλκιδικής. Το αν η Β. Χαλκιδική θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο εισόδημα είπαμε και παλιότερα ότι θα πρέπει να προβληματίσει τις τοπικές κοινωνίες. Η μεταλλεία ποτέ δεν διεκδίκησε (γιατί να επωμισθεί τέτοιο βάρος άλλωστε;) για τον εαυτό της το ρόλο του αντιπροσώπου της απόλυτης μονοκαλλιέργειας. Αλλοι υποστηρίζουν και οραματίζονται τη μονοκαλλιέργεια του τσιμεντο-τουρισμού σαν πανάκεια ανάπτυξης.

    Το τι σημαίνει “δημόσιο συμφέρον” θα το αφήσω σαν άσκηση στο σπίτι σε όσους το ρωτάνε. Για βοήθεια θα αναφέρω ότι σχετικό είναι μόνο το περιβόητο άρθρο 24 του Συντάγματος που είναι πιά καραμέλα για τους “οικολόγους”, αλλά και τα άρθρα 17, 22, 25 και 106. Χρήσιμο θα ήταν να διαβάζουμε το σκεπτικό και από καμμιά άλλη απόφαση του ΣτΕ κι όχι μόνον εκείνες του αντιβιομηχανικού φυσιολάτρη κ. Δεγκλερή.

    Ρύπανση και “εγκλήματα” δεν προκαλεί βέβαια μόνον η κακή μεταλλεία και βιομηχανία, αλλά και οποιαδήποτε δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων τουρισμού και γεωργίας. Να προσθέσω επίσης ότι τα διλήμματα τα βάζει όχι η εκάστοτε δραστηριότητα-“εγκληματίας” ή project, αλλά οι οικολογούντες πολέμιοι: “‘Η περιβάλλον για μας και τις επόμενες γενιές ή ανάπτυξη και βιομηχανία”…
    Το έχουμε δεί το έργο πάμπολλες φορές σε άπειρες παραλλαγές. Με τέτοια εκβιαστικά διλήμματα οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να διαχειρισθούν όχι μόνο το μέλλον το δικό τους, αλλά και να σχηματίσουν άποψη και θέση που θα επηρεάσει το μέλλον ευρύτερου χώρου και πέρα από αυτές. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών βρίσκεται σε αστικά κέντρα. Κι αυτά τοπικές κοινωνίες είναι. Οι φυσικοί πόροι όμως δεν είναι εκεί, συμπεριλαμβανομένης και της γής. Αρα μοιραία ένα μικρό μέρος των τοπικών κοινωνιών, της υπαίθρου, “κατέχουν” τους πόρους που είναι απαραίτητοι για όλους. Δεν έχουμε εδώ κάποιο…ξένο εισβολέα και άρπαγα που πάει να τους σφετερισθεί. Εχουμε διαλεκτική αντίθεση πόλης-υπαίθρου που κρατεί εδώ και αιώνες και μεταβάλλεται ανάλογα με τις κοινωνικές σχέσεις. Η δε παραγωγή “του αναγκαίου και ωφέλιμου” που είδα να αναφέρεται, δεν έχει σταματήσει πρόσφατα, αλλά εδώ και αιώνες και αυτή. Από τότε δηλ. που για την παραγωγή προιόντων απαιτείται εργασία πολύ περισσότερη από την “κοινωνική” και αυτό κρατά από την βιομηχανική εποχή.

    Αν τα παραπάνω δεν μας αρέσουν, τότε το πρόβλημα δεν είναι “οικολογικό” αλλά πολιτικό, αφού αφορά πλέον τις κοινωνικές σχέσεις και τον καταμερισμό εργασίας που αναπαράγεται με βάση την οικονομία και την ιδιοκτησία. Σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό διαπερνά και το ζήτημα των φυσικών πόρων του πλανήτη. Η οικολογία δηλ. απλώς περνά μέσα από την πολιτική κι από μόνη της δεν πρόκειται φυσικά να λύσει κανένα πρόβλημα. Ούτε κάν του περιβάλλοντος. Γι΄αυτό και δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τον πολύ κόσμο, όπως πολύ σωστά άκουσα κάποιον να λέει εδώ μέσα απογοητευμένος. Στο μεταξύ ας καταλάβουμε ότι πρέπει να καθήσουμε κάτω όλοι για να δούμε πώς θα ζήσουμε…Κι εμείς και οι επόμενες γενιές.

    • “ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΝΑ ΜΕΝΕΙ ΔΑΣΟΣ”, λένε οι Δήμοι με τα ΓΠΣ τους, “ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ” μεταφράζει ο κ.Stinger…
      Κούκου!

      κ.Stinger, το ξέρω ότι σας ενοχλεί που γράφουμε (και φυσικά θα συνεχίσουμε να γράφουμε) για τα ΓΠΣ των Δήμων ΜΑΣ, γιατί όλοι στη Χαλκιδική ξέρουν ότι έχουνε κολλήσει ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ.

      Εμείς λοιπόν θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε αυτό που ξέρουμε εμείς να το μάθει κι ο υπόλοιπος κόσμος. Κι αν δεν σας αρέσει μην μας διαβάζετε!

  20. Σιγά που θα παραμείνει δάσος αυτό το παραθαλάσσιο φιλέτο με θέα βουνό καταπράσινο – θάλασσα απέραντη μπλε και μοναδικές παραλίες. Έχετε ακούσει τίποτα για συνεταιρισμούς οικιστών? Μπά!

    • Δηλαδή, έτσι προληπτικά, ας τον δώσουμε σε εσάς τον τόπο μας να τον ρημάξετε. Γιατί να χάνουμε χρόνο;
      Σωστά sonic?

  21. Επειδή κάποιοι ενδιαφέρονται για την… υστεροφημία μου στον ″ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ″ και στενοχωριούνται‚ τους πληροφορώ πως έχω πει και χειρότερα εκεί που έπρεπε και όταν έπρεπε. Όποιος αμφιβάλλει μπορεί να ρωτήσει όποιον θέλει.
    Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις‚ υπάρχουν μόνο χυδαίοι άνθρωποι. Για μένα είναι χυδαίοι αυτοί που κοροϊδεύουν αυτά που δεν καταλαβαίνουν και ακόμα πιο πολύ όταν παριστάνουν τους αθώους και τους αναμορφωτές.
    Ο κύριος που διαμαρτύρεται προκάλεσε άσχημα τα αισθήματα και τον αγώνα των ανθρώπων που προσπαθούν να σώσουν τις περιοχές NATURA2000 από τις μπουλντόζες και τα φουρνέλα των άπληστων που θέλουν να πλουτίσουν από το κουφάρι της Ελληνικής γης. Έχει το θράσσος να μιλάει και για Γκαίμπελς, ο προπαγανδιστής ψεμμάτων και στρεβλής ‘‘πληροφόρησης’’. Υποστηρίζει την ανωνυμία, όχι γιατί κινδυνεύει να απολυθεί ή να διωχθεί, αλλά γιατί φοβάται μη φάει γιαούρτια από τον απλό κοσμάκη με τα παραμύθια που σερβίρει. Αυτή είναι η αληθινή χυδαιότητα και όχι οι φυσιολογικές λειτουργίες των ανθρώπων, που είναι κομμάτι της ζωής μας.
    Και μια και μιλάμε για χυδαιότητα, έμαθα ότι κάποιος (stinky αγάπη μου! Ξέρω, ξέρω, δεν είσαι ο stinky αλλά εκείνο το ‘αλήθεια’ μου φέρνει αλεργία! Άσε που μπορεί κάποιος κακόπιστος να το θεωρήσει ως ‘ηλίθια’!!) ψάχνει κάποια ονοματάκια!! Τώρα που ψάξατε το βιογραφικό μου και ξέρετε τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα, μπορώ να σας πληροφορήσω οτι εδώ έχουμε κι εμείς κάποια παιδιά που ψάχνουν. Και τα δικά μας παιδιά, ότι ψάχνουν το βρίσκουν, ξέρετε! Αν χρειαστείτε κάποια εξυπηρέτηση, εδώ είμαστε!!!
    Όσο για γκόμενες στην Κίμωλο, δεν είχα την τιμή να δω φωτογραφία σου αλλά από τις εγκεφαλικές σου δυνατότητες κρίνω οτι χρειάζεσαι τα λεφτά του Νιάρχου για να σε ανεχτεί γυναίκα!! Έστω και με μάσκα αερίων!!! Άμα δεν τάχεις… γιοκ!!
    Γιάννης Μπακόπουλος
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  22. Σοβαρά αυτό καταλάβατε από τα γραπτά μου? Ότι θέλω να ρημαξει ο τόπος? Ευτυχώς που μόλις τώρα ξύπνησε ο Μπακόπουλος και ανακάλυψε 2-3 διαφορετικά IP.
    Λοιπόν ξεκαθαρίζω δε μιλάω για weak sustainability αλλά για πλήρη sustainability και για τα 7 βήματα που χρειάζονται για να φτάσουμε ακόμα και αυτή την τρομακτική μεταλλεία εκεί. Αυτό έχει αναγνωριστεί ήδη στα γενικά και περιφερειακά χωροταξικά της χώρας με τα οποία συμβαδίζουν και τα ειδικά και τοπικά σε μια ευδιοικούμενη πολιτεία.
    Κατά συνέπεια τα ΓΠΣ των δήμων σας πρέπει να αρχίσουν να μιλάνε με πραγματικούς όρους και όχι με όρους πράσινης neverland ώστε να λάβουν και τον ορυκτό πλούτο υπόψη. Κόλλησαν λόγω απόκρυψης της μεταλλευτικής ιδιοκτησίας. Αυτό οφειλόταν είτε σε άγνοια των μελετητών και υπηρεσιών (λίγο χλωμό το βλέπω) είτε σε μικροπολιτική χαϊδέματος των ιδιοκτητών γης των δημοτικών αρχόντων. Αυτά τα κολπάκια δε βγάζουν πουθενά φίλοι μου, είναι αδιέξοδα.

  23. Ασε τα ΙΡ ρε δυστυχισμένε. Ακόμα στον 20 αιώνα βρίσκεσαι? Πες μου από πόσα διαφορετικά ΙΡ θέλεις να σούρθω και θα δεις!! Πάντως, βλέπω ότι προσπαθείς να με καταλάβεις και χάρηκα ιδιαίτερα.
    Αυτή τη στιγμή μπαίνω από ξένο υπολογιστή γιατί ο δικός μου χάλασε. Μόλις μπορέσω, θα περιλάβω κάποιους που αμολάνε κοτσάνες για … δορυφόρους!!
    Γιάννης Μπακόπουλος

  24. Υποθέτω οτι ο καλός κύριος με το μεγάλο βιβλίο απευθυνόταν σε εμένα. Ευχαριστώ, αλλά δεν παριστάνω οτι γνωρίζω τα πάντα! Θα ειδοποιήσω όμως κάποιους φίλους στο Αστεροσκοπείο να γελάσουν κι αυτοί!! Αντε stinky τυχερέ, θα γίνεις ο πρώτος διεπιστημονικός μακάκας!! Με γειες!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.