O παραλογισμός της εξόρυξης χρυσού


Το περιβαλλοντικό κόστος που πληρώνει ο πλανήτης για να συντηρούμε τον σπάταλο τρόπο ζωής που περιγράψαμε στην προηγούμενη καταχώρηση είναι ανυπολόγιστο και θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι περιεκτικότητες των μεταλλευμάτων φθίνουν ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Global_History_of_Gold_ProductionGold_ore_Grades_for_Select_Countries_Over_TimeΚαι αν ορισμένα μέταλλα είναι απαραίτητα και η ύπαρξη κάποιων μεταλλείων μπορεί να θεωρηθεί ως αναγκαίο κακό, στην περίπτωση των μεταλλείων χρυσού τίθενται τεράστια ηθικά ζητήματα, και η κατάσταση αγγίζει πλέον τα όρια του παραλογισμού. Η παραγωγή χρυσού υπερδιπλασιάστηκε από το 1980 και μετά, προερχόμενη κατά κανόνα από μεταλλεία μικρότερης περιεκτικότητας (βλ. διαγράμματα) και με τρομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την ίδια τη μεταλλευτική βιομηχανία (“Resource Consumption Intensity and the Sustainability of Gold Mining”, Gavin Mudd, 2007) για την παραγωγή ενός κιλού χρυσού απαιτούνται  κατά μέσο όρο:

  • 150 κιλά κυανίου
  • 40.000 kWh ενέργειας και
  • 477.000 λίτρα νερού

και εκπέμπονται 11,5 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Η μεταλλουργία χρυσού είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα βιομηχανία, με σημαντική “συνεισφορά” στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Όλα αυτά τα κρίσιμα για το περιβάλλον μεγέθη αυξάνονται δραματικά, καθώς μειώνεται η περιεκτικότητα των μεταλλευμάτων, όπως δείχνουν τα παρακάτω διαγράμματα. Για μετάλλευμα περιεκτικότητας κάτω των 2 γρ. χρυσού ανά τόνο, όπως είναι πολλά από τα σημερινά “κοιτάσματα” (οι Σκουριές στη Χαλκιδική έχουν 0,8 γρ. ανά τόνο), απαιτείται το τρομακτικό ποσό των 1.000 κιλών κυανίου για κάθε κιλό χρυσού!

Energy%2C_Water_and_Cyanide_Consumption_per_Gold_ProducedGreenhouse_Emissions_per_Gold_Produced

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τους όγκους των στείρων και των επικινδύνων αποβλήτων, την όξινη απορροή, την αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, την καταστροφή των τοπικών οικοσυστημάτων, η εικόνα συμπληρώνεται.

Είναι αυτό το περιβαλλοντικό κόστος αποδεκτό για ένα άχρηστο μέταλλο;


2 απαντήσεις στο “O παραλογισμός της εξόρυξης χρυσού”

  1. Πολύ ωραία όλα αυτά, και χρήσιμα, αλλά έχω μία μικρή ένσταση: ο ισχυρισμός ότι ο χρυσός είναι ένα άχρηστο μέταλλο, χωρίς καν να εξετάζω αν στέκει ή όχι, δύσκολα γίνεται πιστευτός, και έτσι ενδέχεται να μειώνει την αξία του άρθρου στα μάτια των περισσοτέρων αναγνωστών. Το άρθρο είναι μιά χαρά ακόμα και χωρίς αυτό τον ισχυρισμό.

  2. Eυχαριστώ για τη σωστή επισήμανση. Ομολογώ ότι είναι κάτι στο οποίο δεν έδωσα πολύ σημασία, γιατί ήταν μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής σε ένα κείμενο που είχε σκοπό να εξετάσει την περιβαλλοντική πλευρά της εξόρυξης χρυσού.

    Όμως έχετε δίκιο και θα το αναλύσω περισσότερο σε επόμενο κείμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.