Ποιος έβαλε τις φωτιές στο δάσος και στο πυροσβεστικό;


[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZB4f0WNC7V8]

Πολλές δεκάδες εστίες φωτιάς σε δέντρα και ξερόχορτα προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων από την Aστυνομία την Κυριακή 5 Αυγούστου στις Σκουριές ενώ, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, η ίδια η Αστυνομία έβαλε φωτιά σε χωράφι! Ποτέ δεν ήταν καλοί στο να καλύπτουν τις προβοκάτσιες τους… Δείτε το βίντεο.

Αφού τελείωσε με την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο χωράφι, το όχημα της πυροσβεστικής πέρασε μέσα από τις αστυνομικές δυνάμεις, με κατεύθυνση τη διασταύρωση στο Χοντρό Δέντρο. Δύο δευτερόλεπτα μετά το είδαμε να παίρνει φωτιά από κάτι που εκτοξεύθηκε από τους αστυνομικούς. Mολότωφ δεν έπεσε, αφού ούτε τα ξερά χορταράκια δεν πήραν φωτιά. Οι διαδηλωτές ήταν που ειδοποίησαν τον οδηγό και τους πυροσβέστες ότι το όχημά τους φλέγεται και αμέσως έσπευσαν να βοηθήσουν. Στο βίντεο ακούγεται ένας “τρομοκράτης” διαδηλωτής να λέει στον πυροσβέστη “Αδερφέ, αυτοί το πέταξαν”!

IMG_0727
IMG_0728

Η …γνωστή για την αξιοπιστία της ΕΛΑΣ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της για τα γεγονότα στις Σκουριές (εδώ) “…προκλήθηκαν εμπρησμοί εκ προθέσεως τουλάχιστον σε είκοσι σημεία στην ευρύτερη δασική και χορτολιβαδική έκταση”. Αλήθεια είναι. Μόνο που παρέλειψαν να πουν ότι αυτοί τις βάλανε τις φωτιές. Η ίδια ανακοίνωση προσπαθεί να πείσει ότι οι πλαστικές σφαίρες που χτύπησαν τους διαδηλωτές, απλά δεν υπήρχαν…

05082012134


9 απαντήσεις στο “Ποιος έβαλε τις φωτιές στο δάσος και στο πυροσβεστικό;”

  1. Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε η Α. Ξηροτύρη, Βουλευτής ΤΗς ΔΗΜΑΡ στην Α’ Θεσσαλονίκης:

    “Τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική λειτουργούν με την σημερινή τους μορφή επί δεκαετίες. Στις αρχές του 2004 πουλήθηκαν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» έναντι μόλις 11.0 εκατ. ευρώ: εγκαταστάσεις, περιουσιακά στοιχεία, μεταλλευτικά δικαιώματα και 317.000 στρέμματα. Η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή έστω εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πριν ένα χρόνο ότι η τιμή των 11.0 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε το 2004 από την «Ελληνικός Χρυσός» για την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας ήταν κατώτερη της πραγματικής τους αξίας και σε συνδυασμό με τον παράνομο ως άνω τρόπο πώλησης, επέβαλε υψηλό πρόστιμο στο ελληνικό δημόσιο .
    Επί πλέον αυτών ακολούθησε μία νέα σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για την «Ελληνικός Χρυσός» και την εκμετάλλευση των μεταλλείων, όπως :
    α) Τον Ιούλιο του 2011 υπεγράφη η Μ.Π.Ε για επιφανειακή εξόρυξη στο δάσος του Κακάβου, δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, εργοστάσιο Θειικού οξέος, υπόγεια σήραγγα μεταφοράς 9 χλμ, οδικό δίκτυο μεταφοράς μέσα στο δάσος, λίμνες αποθέσεων και γενικότερα παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβαλλοντικά τόπο, έναν τόπο αρχέγονου, δίπλα στην θάλασσα, με έντονη τουριστική δραστηριότητα, αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Μετά από αυτό η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί, διχασμένη και σε ομηρία, καθώς στα χωριά που υπάρχουν εργαζόμενοι στο μεταλλείο υπάρχουν υποστηρικτές της μεταλλουργίας χρυσού «για να δουλέψει ο κόσμος», ενώ στον υπόλοιπο Δήμο, που αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία, ο κόσμος είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να συντελεστεί η καταστροφή.
    β) Στη συνέχεια, με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης άλλαξε το Γ.Π.Σ της περιοχής, που είχε εγκριθεί το 2007, έτσι ώστε να προβλέπεται εξορυκτική δραστηριότητα μέσα στο δάσος, που αρχικά δεν προβλεπόταν και παραχωρήθηκε στην εν λόγω εταιρία κατά χρήση και κατά κυριότητα δημόσιο δάσος για την υλοποίηση των έργων μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και στις «Σκουριές».
    Για τις παραπάνω ενέργειες οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμόν ΕΔ308/2012 Απόφαση (Προσωρινή διαταγή) του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναστολής της υπ’ αριθμόν 7633/2012 Αποφάσεως του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης καθ ο μέρος συνεπάγεται οποιαδήποτε επέμβαση σε δασική βλάστηση.
    Παρά την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστολής των εργασιών σε δασική έκταση, και όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, η εν λόγω εταιρία συνεχίζει τις εργασίες παράνομης υλοτομίας εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως, χωρίς να έχει ελεγχθεί από κανένα φορέα το μέγεθος της υλοτομίας που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί. Έχουν ήδη γιαυτό προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν ενημερώσει σχετικά την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ , την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.λ.π.
    Χθες, Κυριακή 5 Αυγ., πλήθος κατοίκων που επιχείρησαν να ανέβουν στον τόπο των εργασιών παράνομης υλοτομίας, για να ελέγξουν την καταστροφή του δάσους, χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ και τους απαγορεύτηκε η είσοδος στο δάσος. Υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών και η περιοχή για όλη σχεδόν ημέρα έδιδε την εικόνα ότι βρισκόταν υπό κατοχή .
    Μετά τα παραπάνω και επειδή φρονούμε ότι παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ η ένταση στην περιοχή κορυφώνεται,
    Ερωτάται ο κ. Υπουργός
    1. Θα ενσκήψει στα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η εν λόγω επένδυση από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» ? Τι όφελος και τι έσοδα θα αποφέρει αυτή η συμφωνία στο ελληνικό δημόσιο για να επισπεύδονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας μέχρι και να καταστρατηγούνται βασικές αρχές και διατάξεις για την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος;
    2. Σκοπεύει να επανεξετάσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για επιφανειακή εξόρυξη στο δάσος του Κακάβου, τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού, εργοστασίου Θειικού οξέος κ.λ.π.?
    3. Θα ελέγξει αν συντελούνται εργασίες παράνομης υλοτομίας εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως, και μάλιστα παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστολής των εργασιών και θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις? Και γιατί η τοπική κοινωνία και οι ενεργοί πολίτες που ανησυχούν για το περιβάλλον βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την απειλή ακόμη και τη βία των ΜΑΤ?”

  2. και η δεύτερος βουλευτής της κυβερνητικής συνεργασίας δηλώνει εκτός των έξι του ΣΥΡΙΖΑ
    “Για τις παραπάνω ενέργειες οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά έχει εκδοθεί η υπ’ αριθμόν ΕΔ308/2012 Απόφαση (Προσωρινή διαταγή) του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναστολής της υπ’ αριθμόν 7633/2012 Αποφάσεως του Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης καθ ο μέρος συνεπάγεται οποιαδήποτε επέμβαση σε δασική βλάστηση.
    Παρά την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστολής των εργασιών σε δασική έκταση, και όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, η εν λόγω εταιρία συνεχίζει τις εργασίες παράνομης υλοτομίας εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως, χωρίς να έχει ελεγχθεί από κανένα φορέα το μέγεθος της υλοτομίας που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί. Έχουν ήδη γιαυτό προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουν ενημερώσει σχετικά την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ , την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.λ.π.”

    ο ΜΕΓΑΣ καραγκιόζης της περιοχής Αρ.Παχτας επιμένει …ποιος είσαι μεγάλε χιχχι και το Χ.Α.του Τορόντο …. διορθώνει πάλι -3,38%

  3. eva -Ότι δεν σεβάστηκε την κατάσταση υγείας του Νικοδημου καλά έκανε και δικαίωμα του αφού υπήρχαν οπαδοί του που τον χειροκροτούσαν και ακολουθούσαν έτσι έμαθαν μεταξύ τους .Αυτό απλά το καυτηρίασα δεν μας άρεσε καθόλου.είναι ενδεικτικό σημείο τον κακών καιρών .
    Αλλά να μας επισκεφτεί νύχτα όταν οι επισκεφτες μεταξύ άλλων και ξένοι πολίτες που απολαμβάνουν την οικογενειακή φιλοξενία με τρομοκρατικές διαθέσεις και ενέργειες πάει πάρα πολύ … είναι ανήθικο είναι μπαμπεσιά είναι παρακρατική τρομοκρατική ενέργεια .Σε ποιο μέρος του κόσμου γίνεται κάτι τέτοιο… μόνο στο Αμερικα δικαίωμα τους είναι … ότι θέλουν ας κάνουν

  4. νικο, ξερεις, μιλησα με καποιον για σενα. …..χαχαχαχαχαχα , απο Στανο! οποτε καλο ειναι να μη χρισημοποιης τον Στανο! ερχεσε σπανια εκει. Και δεν σε εψουν σε υπολθψη…λιπαμε που σου το λεω , και μαλιστα δημοσια αλλα τι ακανουμε. καιρος να μαθεισ και να ακους.
    Πηγενε να φυτεψεις κατα των δασολογων δεντρα στον καυσονα.δεν διαβαζουμε το blog σας? Μπαμπεσια ειναι να ξερεις οτι θελεις να προκαλεσεις,ξερατε πολυ καλα οτι η αστυνομεια πρεπει να προστατεψει την αποφαση του ΣτΕ. Οι αλλοι που σας ριξαν ο,τι και να σας ριξαν. διαβασαμε και τους διαλογους των ιερισσοτων πωσο πολυ σκεπτοντε την Ουρανουπολη, Αμουλιανη. Γραφαι εσυ στο FB . οσοι δεν γνωριζουν μπορει κα να σε πιστεψουν. παρακρατικοι εισαστε εσεις , γιατι και αδειες εχουν ,ωσες εχουν και το ΣτΕ το αποτελεσμα το γνωριζεις. Παντος η Ιγγλεζει ειναι εκτος μαλλον της γραμμης. επειδη εμενα , ενας υψηλος στελεχος του Συριζα μου εγραψε ΑΛΑ για την πολιτικη του ορυκτου πλουτου. ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΙς ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗς.ΝΑ το θυμωσαστε εσεις οι οικολογοι. Σας το γραφω εδω και πολυ καιρο. αρα? ειναι αυτο που καταλαβαμε ολΟΙ. Ο ενας εκμεταλευετε τον αλλον για δικους του σκοπους, ετσι για να ξερουμε τι λεμε.
    Καλω θα ηταν να καταδικασετε. Αλλα δεν νομιζω οτι θελετε, το αντιθετο θελετε.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ
    α! τωρα αυτοτραυματιστικε ο 29 χρονος, μονος του εδωσε στον εαυτο του μπουνια και εσπασε το σαγονι του!!! καλα, το παραλογο ολο σε σας…

    • Eύα και Νίκο, για τελευταία φορά σας το λέω ότι προσωπικά μηνύματα θα κόβονται. Επιτέλους ανταλλάξτε e-mail και κάντε ότι θέλετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.