Αναβολή της δίκης των υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση περιβάλλοντος #skouries


Αναβολή για τις 13 Φεβρουαρίου 2023 πήρε η δίκη των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός που κατηγορούνται για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ καθώς και του εκπροσώπου εταιρείας μεταφορών για άμεση συνέργεια στο αδίκημα.

Η δίκη που είναι σε κακουργηματικό βαθμό είχε οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου και λόγω παρέλευσης ωραρίου για δεύτερη μέρα αναβλήθηκε σήμερα από το ίδιο το δικαστήριο για έναν χρόνο και έναν μήνα μετά.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αδίκημα που αφορά την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2018 ήρθε στην επιφάνεια μέσα από μια σειρά περιβαλλοντικών ατυχημάτων στην περιοχή με διαρροή τοξικών αποβλήτων από φορτηγά συνεργαζόμενης με την Ελληνικός Χρυσός εταιρείας που τα μετέφεραν.

Η δίωξη των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός (πρώην και νυν διευθύνοντων συμβούλων της εταιρείας) αλλά και του εκπροσώπου μεταφορικής εταιρείας προέκυψε μετά από καταγγελία οχτώ πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη πριν από πέντε χρόνια αλλά και από Πράξη Βεβαίωσης του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 18 Μαϊου του 2018 στην οποία διαπιστώνονταν παραβάσεις της νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά και τον τρόπο μεταφοράς τους από τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα προς τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τουλάχιστον τέσσερα περιβαλλοντικά ατυχήματα συνέβησαν από το 2013 μέχρι και σήμερα με το τελευταίο να καταγράφεται τον Μάρτιο του 2018.

Στις 10 Μαρτίου 2018 μια νταλίκα που μετέφερε χύδην απόβλητα της Ολυμπιάδας, παραβαίνοντας τις εντολές των επιθεωρητών περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να τα διαχειρίζονται ως τοξικά και επικίνδυνα, για να τα ξεφορτώσει στον ΧΥΤΕΑ, ανετράπη λίγα μέτρα πιο μακριά από το τείχος της αρχαίας πόλης των Σταγείρων (στο σημερινό χωριό Ολυμπιάδα), με αποτέλεσμα να χυθούν δεκάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων στα πρανή του δρόμου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 σημειώθηκε ένα ακόμη τέτοιο ατύχημα κοντά στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης με διαρροή συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από φορτηγό που μετέφερε το υλικό από εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός προς στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης. Το φορτηγό σταμάτησε σε ένα τοπικό βουλκανιζατέρ για να επιδιορθώσει βλάβη που είχε αντιληφθεί ο οδηγός, η πόρτα του φορτηγού έσπασε γιατί το υλικό  ήταν χύδην (και όχι όπως θα έπρεπε σε κλειστά κοντέινερ) και έτσι το ρευστό, σε ένα βαθμό υλικό, ξεχύθηκε στο έδαφος.

Στις 5 Οκτωβρίου 2013 σημειώθηκε νέο ατύχημα που αφορά την μεταφορά συμπυκνωμάτων της Ελληνικός Χρυσός αυτή την φορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία της υπόθεσης έγινε γνωστή από το alterthess.gr καθώς η είδηση είχε αποκρυβεί από τον ΟΛΘ και φυσικά από την εταιρεία. Ο καπετάνιος του πλοίου paris.gr της ΜSC που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της Ελληνικός Χρυσός αρνήθηκε την μέρα εκείνη να φορτώσει κοντέινερς με φορτίο της εταιρείας καθ` ότι διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών αποβλήτων.

Τέλος, στις 21 Νοεμβρίου 2013 φορτηγό εργολαβικής εταιρείας που μετέφερε φορτίου της εταιρείας από τις εγκαταστάσεις της άρπαξε φωτιά στα ελαστικά και ακινητοποιήθηκε στη διασταύρωση Ρεντίνας – Βαμβακιάς, λίγο έξω από το τουριστικό χωριό Σταυρός, το οποίο μόλις είχε διασχίσει. Ο οδηγός αποσυνέδεσε από το υπόλοιπο φορτηγό τον τράκτορα με το κοντέινερ με το συμπύκνωμα προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Το περιστατικό είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους σχετικά με την μεταφορά επικίνδυνων φορτίων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Σταυρούλα Πουλημένη / Αlterthess

___________

Ενδιαφέροντα αποσπάσματα από το παραπεμπτικό βούλευμα για τα δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός βρίσκουμε στο άρθρο του Νίκου Φωτόπουλου με τίτλο “Στο εδώλιο για την «Ελληνικός Χρυσός»” στην ΕΦ.ΣΥΝ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποια σημεία του παραπεμπτικού βουλεύματος που καταδεικνύουν τις ευθύνες τις εταιρείας χρυσού, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες παραλείψεις της.

«Η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη βεβαιωθεί η ίδια παράβαση και έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο, εντούτοις δεν έχει συμμορφωθεί και δεν έχει προβεί στη διενέργεια των προβλεπόμενων αναλύσεων και δοκιμών χαρακτηρισμού των αποβλήτων…», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ πολλών άλλων.

Και σε άλλο σημείο για τον διαχωρισμό ποινικών και αστικών ευθυνών: «Άλλως θα οδηγούμασταν στο άτοπο να μην τιμωρείται ουδείς για την υποβάθμιση ή ρύπανση του περιβάλλοντος, σε περίπτωση που τούτη προερχόταν από την επιχειρηματική δράση νομικών προσώπων, παρά μόνο θα υπήρχε αξίωση για τυχόν αποζημίωση».

Για την πολιτική της εταιρείας χρυσού να απευθύνει εξώδικο σε βάρος της επιθεωρήτριας Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, το Δικαστικό Συμβούλιο αποφαίνεται: «Υπό το πρίσμα της επιχειρηματικής δράσης, θεωρούνται νόμιμες ενέργειες προάσπισης συμφερόντων της ανώνυμης εταιρείας, όμως όταν ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος, για την προάσπιση του οποίου και έχoυν τεθεί οι διατάξεις των νόμων, ΚΥΑ κ.λπ., δεν μπορεί παρά να ξενίζουν αλλά και να εγείρουν ερωτήματα για τις πραγματικές διαθέσεις της “Ελληνικός Χρυσός”, εκπεφρασμένες από τον εκάστοτε εκπρόσωπό της. Άραγε, η προάσπιση του περιβάλλοντος, της υγείας των εργαζομένων της αλλά και των κατοίκων της περιοχής είναι πράγματι κυρίαρχο μέλημά της;», σημειώνει εύλογα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.