Πίσω στο Στρατώνι το κοντέινερ με συμπύκνωμα μολύβδου της Ελληνικός Χρυσός, ενώ τα ερωτηματικά παραμένουν


Πληροφορίες από άρθρα του alterthess και της Εφημερίδας των Συντακτών. Φωτογραφία iosifsk.

DSCN1725F

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στο Στρατώνι επιστρέφει το κοντέινερ της εταιρείας μετά το χθεσινό ατύχημα στην περιοχή της Ρεντίνας. Να υπενθυμίσουμε ότι στις 19.45′ χθες το απόγευμα φορτηγό εργολαβικής εταιρείας που μετέφερε στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το δελτίο αποστολής, κοντέινερ με θειούχο μόλυβδο από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», άρπαξε φωτιά στα ελαστικά και ακινητοποιήθηκε στη διασταύρωση Ρεντίνας – Βαμβακιάς, λίγο έξω από το τουριστικό χωριό Σταυρός, το οποίο μόλις είχε διασχίσει. Ο οδηγός αποσυνέδεσε τον τράκτορα από το υπόλοιπο φορτηγό με το κοντέινερ 25 τόνων συμπυκνώματος προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική για να σβήσει την φωτιά αλλά και πραγματογνώμονες. Για το ατύχημα έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι είδαν τα λάστιχα του οχήματος να καπνίζουν ενώ περνούσε μέσα από τον Σταυρό κι επισήμαναν πως «ο οδηγός έκανε προσπάθεια να το βγάλει έξω από την κατοικημένη περιοχή, προφανώς αντιλαμβανόμενος ότι θα ξεσπάσει φωτιά στους τροχούς». Τελικά η φωτιά ξέσπασε λίγες εκατοντάδες μέτρα έξω από τον Σταυρό, περίπου 1 χιλιόμετρο από το σημείο όπου είχε σημειωθεί το ατύχημα – διαρροή του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβέστες που κλήθηκαν έσπευσαν με τρία οχήματα και παρ” ότι φορούσαν ειδικές στολές ανησυχούσαν ιδιαίτερα στην προσπάθεια της κατάσβεσης, διότι αρχικά δεν γνώριζαν τι υλικό περιείχε το κοντέινερ και κατά συνέπεια πώς θα αντιδράσει στον πυροσβεστικό αφρό. Ο επαρχιακός δρόμος έκλεισε με εντολή του διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης – ταξίαρχου Θεόδωρου Τυριακίδη και επιτόπου έφτασαν οχήματα της Τροχαίας Ασπροβάλτας. Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι αυτή τη φορά φορτηγό και οδηγός έφεραν όλα τα νόμιμα έγγραφα και τις άδειες μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων.

Και ενώ φορείς και κάτοικοι τόνιζαν μέχρι και το μεσημέρι που το κοντέινερ παρέμενε στο ίδιο σημείο του ατυχήματος ότι το φορτίο πρέπει να μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να γίνει δειγματοληψία για να εξακριβωθεί το περιεχόμενό του, μετά από εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευ.Μαδεμλή επιστρέφει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνει καμία δειγματοληψία και το ζήτημα θα κλείσει εκεί.

Τόσο το χθεσινό ατύχημα όσο και η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την συνέχιση της απουσίας οποιοδήποτε ελέγχου από πλευράς των αρμόδιων υπηρεσιών σχετικά με την μεταφορά επικίνδυνων φορτίων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός μέσα από κατοικημένες περιοχές. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για το τρίτο σε σειρά ατύχημα που αφορά την εν λόγω εταιρεία σε διάστημα δύο μηνών.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που είχαμε τη διαρροή αρσενοπυρίτη από το προηγούμενο φορτηγό, τα δρομολόγια της εταιρείας είχαν διακοπεί. Ηταν το πρώτο φορτηγό που ξαναπέρασε από το χωριό…», θα πουν με νόημα κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ζουν με την αγωνία της διέλευσης φορτηγών με επικίνδυνα φορτία. Οπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.», «παρ” ότι το υλικό ήταν μέσα σε κοντέινερ, φαίνεται ότι από τη φωτιά προκλήθηκε υπερθέρμανση και αναδύθηκαν επικίνδυνα αέρια στην ατμόσφαιρα, διότι τα μάτια μας τσούζουν και υπάρχει μια χαρακτηριστική δυσοσμία».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε σημειωθεί στη Ρεντίνα ατύχημα με φορτηγό, που μετέφερε αρσενοπυρίτη για λογαριασμό της ίδιας εταιρίας. Μέρος του τοξικού φορτίου είχε διαρρεύσει στο περιβάλλον, προκαλώντας ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις του ατυχήματος στο περιβάλλον αλλά και την απουσία ελέγχων σχετικά με την μεταφορά επικίνδυνου υλικού. Δεύτερο ατύχημα σε φορτίο της εταιρείας είχε προκληθεί στις 5 Οκτωβρίου όταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο καπετάνιος του πλοίου paris της ΜSC που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της Ελληνικός Χρυσός αρνήθηκε να φορτώσει containers με φορτίο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός καθ`ότι διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών. Για την υπόθεση της Ρεντίνας σχηματίζεται δικογραφία από την αστυνομία ενώ για αυτή της διαρροής τοξικών στο λιμάνι διενεργείται προκαταρτική εξέταση από το λιμενικό σώμα.

Σχετικά με το χθεσινό ατύχημα κάτοικοι του Σταυρού καταγγέλλουν ότι όταν έγινε η διέλευση του φορτηγού μέσα από το χωριό τους, περίπου 10χλμ πριν το σημείο που σταμάτησε το φορτηγό, τα ελαστικά έβγαζαν καπνούς και μύριζαν. Ποιες θα ήταν οι συνέπειες στο ενδεχόμενο το ατύχημα να ήταν πιο σοβαρό αν σημειωνόταν ανάφλεξη και του υλικού κοντά σε κατοικημένη περιοχή (Σταυρός) ή κοντά στο στρατόπεδο της Ρεντίνας, περιοχές απ` όπου και πέρασε και οι οποίες προστατεύονται από την συνθήκη Ramsar;

Αρκετά προβλήματα προκύπτουν ακόμη από το γεγονός ότι ο αρχικός προορισμός του φορτίου ήταν, σύμφωνα με το δελτίο αποστολής, η αποθήκη Balkan Logistics στην ΒΙΠΕ της Σίνδου, η οποία τελεί υπό διαδικασίες κλεισίματος καθώς όπως διαπιστώθηκε και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει άδεια λειτουργίας.

Πως είναι δυνατόν ο προορισμός του φορτίου να είναι μία αποθήκη η οποία έχει κλείσει, και αν τελικά ο αληθινός προορισμός δεν ήταν αυτός, σε ποιον αδειοδοτημένο χώρο γίνεται η ασφαλή αποθήκευση του υλικού αυτού; Προκειμένου να γίνει η δειγματοληψία του υλικού και να μάθουμε τι ακριβώς περιέχει και πόσο επικίνδυνο ή τοξικό είναι δεν θα έπρεπε η πολιτεία να βρει έναν ειδικό δημόσιο χώρο στον οποίο να γίνει η διαδικασία αυτή αντί να δίνει εντολή να επιστρέψει στην εταιρεία η οποία είναι υπεύθυνη για μια σειρά ατυχημάτων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα;. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία μιας εταιρείας η οποία δεν λογοδοτεί πουθενά και για κανέναν λόγο;

«Πρόκειται για το τρίτο σε γνώση μας ατύχημα, που συμβαίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε όχημα που μεταφέρει απόβλητα από τη φαραωνικού τύπου δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Από σύμπτωση το ατύχημα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.Το ζήτημα που προκύπτει για τη δημόσια ασφάλεια από τη διακίνηση αυτών των φορτίων της Ελληνικός Χρυσός είναι μείζον. Τα συγκεκριμένα φορτία στην πορεία τους για τη Θεσσαλονίκη διακινούνται μέσα από κατοικημένες περιοχές και μέσω της προστατευόμενης από τη συνθήκη Ramsar περιοχής Μακεδονικών Τεμπών και των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης.Με δεδομένη την τοξικότητα και επικινδυνότητα των μεταφερόμενων υλικών αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ενδεχόμενη διαρροή τους, πόσο μάλλον σε περίπτωση πυρκαγιάς, στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον» τονίζει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου που βρέθηκε χθες στο σημείο του ατυχήματος επισημαίνοντας ότι «κάθε πιθανή σκέψη να επιστρέψει το κοντέινερ στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και όχι στη Θεσσαλονίκη για έλεγχο όπως προβλέπει η νομοθεσία σημαίνει παραβίαση των κανόνων ασφαλείας και περιβαλλοντικής νομοθεσίας πέραν όλων των άλλων και τότε πρέπει να επιληφθούν άμεσα οι εισαγγελικές αρχές».

«Το χθεσινό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε σειρά γεγονότων που αναδεικνύουν όχι μόνο την επιδεικτική μη συμμόρφωση της εταιρείας προς τους νόμους αλλά και την κοινωνική ανευθυνότητα της εταιρείας που στο βωμό του κέρδους δε διστάζει να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.Είναι καιρός οι υπεύθυνοι ελεγκτικοί μηχανισμοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το Κράτος να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι πρώτιστο καθήκον της Πολιτείας και πρέπει να γίνεται προληπτικά» σημειώνει από την πλευρά της η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη διερωτώμενη «Πόσα ατυχήματα που σχετίζονται με δραστηριότητες και παρανομίες της Ελληνικός Χρυσός πρέπει να γίνουν ώστε οι αρμόδιοι να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα;»

Να σημειωθεί ότι το αν επιστρέψει ή όχι το φορτίο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας απ`όπου και ξεκίνησε απασχόλησε τρεις στο σύνολο εισαγγελείς με τον έναν να διαφωνεί με την επιστροφή του και τους άλλους δύο να επιμένουν ότι πρέπει να επιστρέψει στην Χαλκιδική. Την τελική απόφαση την πήρε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Μαδεμλής.


7 απαντήσεις στο “Πίσω στο Στρατώνι το κοντέινερ με συμπύκνωμα μολύβδου της Ελληνικός Χρυσός, ενώ τα ερωτηματικά παραμένουν”

  1. Ερώτηση ενός πρώιν επιθεωρητή

    Γιατί η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή να μην γίνει δειγματοληψία σε φορτηγό που μετέφερε επικίνδυνο φορτίο της εταιρίας “χρυσού” του Μπόμπολα;;;;;;;;
    Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στο Στρατώνι επιστρέφει το κοντέινερ της εταιρείας μετά το χθεσινό ατύχημα στην περιοχή της Ρεντίνας.

    (…)Και ενώ φορείς και κάτοικοι τόνιζαν μέχρι και το μεσημέρι που το κοντέινερ παρέμενε στο ίδιο σημείο του ατυχήματος ότι το φορτίο πρέπει να μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να γίνει δειγματοληψία για να εξακριβωθεί το περιεχόμενό του, μετά από εντολή του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευ.Μαδεμλή επιστρέφει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνει καμία δειγματοληψία και το ζήτημα θα κλείσει εκεί.

  2. Τα συμπυκνώματα που μεταφέρονται από την Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής αρχικά στη Θεσσαλονική και έπειτα στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου, όπου αποθηκεύονται μέχρι τη μεταφορά τους με κοντέινερ στην Κίνα, δηλώνονται ως απλά συμπυκνώματα σιδηροπυρίτη. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ιδιαίτερα τοξικά συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη που εμπεριέχουν χρυσό και στέλνονται στην Κίνα για την απόσπαση του πολύτιμου μετάλλου.

    Mα την παραπάνω ψευδή δήλωση, οι «Ελληνικός Χρυσός» και «Eldorado Gold» κατορθώνουν να αποφύγουν την καταβολή φόρων στο ελληνικό δημόσιο, αποκομίζοντας κέρδη που αγγίζουν τα 121,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο, που εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.Παράλληλα ο τοξικός αρσενοπυρίτης, βαφτισμένος σιδηροπυρίτης, μεταφέρεται με απλά φορτηγά, χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σκοπό τη μείωση του κόστους.

  3. Πρωσοπικα αναρωτιεμε τι κανει μεχρι τωρα η Εισαγγελέας Περιβάλλοντος που ειναι τοποθετείμενη στον Αρειο Πάγο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.