Διαβάζουμε στη σελίδα του Δήμου Αριστοτέλη στο Facebook τα εξής:
Δήμος Αριστοτέλη και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσαν την ευκαιρία «σε μη (παραδοσιακά) τουριστικές περιοχές» της Ανατολικής Χαλκιδικής να προβληθούν στη βουλγάρικη τουριστική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, σε ειδικό χώρο στο περίπτερο Very Macedonia, επιχειρηματίες από οικισμούς του Δήμου, υποδέχθηκαν Βούλγαρους επαγγελματίες και κοινό, προκειμένου να παρουσιάσουν τουριστικές προτάσεις επικεντρωμένες σε περιοχές και δραστηριότητες που είναι διαχρονικά λιγότερο προβεβλημένες.
Η πρωτοβουλία, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης Holidays & Spa Expo (13 – 15.2.20), από το Δήμο Αριστοτέλη, έδωσε την ευκαιρία στο Στρατώνι, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, του Συλλόγου Επαγγελματιών της περιοχής, αλλά και σε επιχειρηματίες του Ακάνθιου Κόλπου, να προωθήσουν στη Σόφια επί μέρους σημεία ενδιαφέροντος και τουριστικές επιχειρήσεις. Πραγματοποιήθηκαν επαφές με εκπροσώπους ταξιδιωτικών γραφείων, που σχεδιάζουν πακέτα διακοπών για Βούλγαρους τουρίστες, στα ορεινά ή στα παράλια της Μακεδονίας, αλλά και απευθείας ενημερώσεις στο ευρύ κοινό. Κορωνίδα της προώθησης αποτέλεσε η παρουσίαση του μοναδικού φαινόμενου συγκέντρωσης πυρήνα ιππόκαμπων στο Στρατώνι και στον Ακάνθιο Κόλπο, που πρόκειται να αποτελέσει επίκεντρο θεματικής προσέλκυσης επισκεπτών στο καταδυτικό τόξο «Σιθωνία – Αμμουλιανή – Στρατώνι».
Η πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με την ένταξη τοπικών επιχειρήσεων της ορεινής ανατολικής Χαλκιδικής σε προγράμματα τοπικών tour operators, οι οποίοι συνεργάζονται με βουλγαρικά τουριστικά γραφεία.
Καλά όλα αυτά και δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε με την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προβάλει τουριστικά όλες τις περιοχές του Δήμου, ακόμα και αυτές που “είναι διαχρονικά λιγότερο προβεβλημένες”. Φυσικά και το Στρατώνι, αλλά υπό μία προϋπόθεση. Αυτήν της διαφάνειας και της ειλικρίνειας απέναντι στους τουρίστες που προσκαλούνται να επισκεφθούν αυτόν τον τόπο. Γιατί το Στρατώνι έχει φυσικό κάλλος αλλά έχει και ορισμένες αρνητικές “ιδιαιτερότητες” που είναι λίγο-πολύ γνωστές στους δημότες, αλλά όχι στους περιστασιακούς επισκέπτες και τουρίστες.
Πέρα από τις επιθυμίες της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων του Στρατωνίου, η σημερινή πραγματικότητα του οικισμού προσδιορίζεται από τα εξής:
1. Από την απόρριψη των τελμάτων εμπλουτισμού επί δεκαετίες και μέχρι το 1983 στη θάλασσα, ακριβώς μπροστά στο εργοστάσιο. Οι επιπτώσεις της πρακτικής αυτής ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ έχουν τεκμηριωθεί από πλήθος μελετών – με πλέον πρόσφατες αυτές των Φ. Παππά κ.α., που βασίστηκαν στις δειγματοληψίες του ΕΛΚΕΘΕ του 2012 και του 2014 και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (εδώ και εδώ). Οι αναλύσεις δείχνουν υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού, βαρέων μετάλλων αλλά και ραδιενεργών στοιχείων στο βόρειο τμήμα του κόλπου της Ιερισσού, γύρω από το Στρατώνι – με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται ακριβώς κάτω από τη σκάλα φόρτωσης. Κατά το Ν. Σταμάτης κ.α., 2001 (εδώ), “Η βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Ιερισσού είναι ένα από τα πλέον ρυπασμένα σε μόλυβδο και ψευδάργυρο παράκτια οικοσυστήματα στην ανατολική Μεσόγειο“.
2. Από το γεγονός ότι τμήμα της παραλιακής ζώνης Στρατωνίου συνίσταται από τα τέλματα εμπλουτισμού, δηλαδή τα τοξικά απόβλητα που απορρίφθηκαν κατά το παρελθόν στη θάλασσα. Οι υψηλές περιεκτικότητες βαρέων μετάλλων στην άμμο της παραλίας διαπιστώθηκαν από το ΕΛΚΕΘΕ και επιβεβαιώθηκαν από το ΚΕΠΑΜΑΧ. Στις ακτές κολύμβησης είναι αυξημένος ο κίνδυνος πρόσληψης ρύπων από τους λουόμενους, με σημαντικότερη οδό πρόσληψης την κατάποση ρυπασμένου χώματος από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Από το 2010 μέχρι το 2016 η παραλία αυτή βραβευόταν με τη “Γαλάζια Σημαία”, διεθνές σύμβολο ποιότητας για οργανωμένες ακτές. Η Γαλάζια Σημαία αφαιρέθηκε από το Στρατώνι το 2017 για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά από καταγγελία του “Παρατηρητηρίου” με την οποία κοινοποιήθηκαν στους υπευθύνους του θεσμού οι προαναφερθείσες επιστημονικές μελέτες. Δείτε σχετικά την επίσημη θέση της ΕΕΠΦ εδώ.
3. Από το γεγονός ότι η επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα συνεχίζεται μέχρι σήμερα, διότι η Ελληνικός Χρυσός απορρίπτει στη θάλασσα υγρά απόβλητα ανεπαρκώς επεξεργασμένα, με περιεκτικότητες βαρέων μετάλλων και φυσικοχημικές παραμέτρους που υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Η συστηματική παράβαση του περιβαλλοντικού όρου που αφορά τα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων από την εταιρεία έχει τεκμηριωθεί και βεβαιωθεί από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος (εδώ και εδώ).
4. Από την ύπαρξη, στα όρια του οικισμού: α) μιας βαριάς βιομηχανίας εμπλουτισμού μεταλλευμάτων που χρησιμοποιεί επικίνδυνες ουσίες και παράγει επικίνδυνα προϊόντα και επικίνδυνα απόβλητα, β) λιμενικών εγκαταστάσεων φόρτωσης των επικίνδυνων προϊόντων, γ) ενός Χώρου Απόθεσης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) χωρητικότητας 10 εκατ. κυβικών μέτρων, που λειτουργεί χωρίς ακόμα να έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά ενώ έχουν διαπιστωθεί και παραβάσεις στην κατασκευή. Ο κίνδυνος σοβαρού βιομηχανικού ατυχήματος σε οποιοδήποτε στάδιο της επεξεργασίας, μεταφοράς, φόρτωσης σε καράβια, απόθεσης των αποβλήτων είναι υπαρκτός και αδιαμφισβήτητος.
Το Στρατώνι δεν είναι ένα χωριό που άδικα και αδικαιολόγητα έμεινε εκτός τουριστικής ανάπτυξης. Έχει ένα βαρύ ιστορικό που δεν μπορεί απλά να διαγραφεί επειδή έτσι θέλουν και το συμφώνησαν μεταξύ τους οι τοπικοί παράγοντες και επιχειρηματίες. Τα τοξικά απορρίμματα που έπεφταν στη θάλασσα επί δεκαετίες εκεί είναι ακόμα, ανιχνεύονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην παραλία και στο βυθό της παράκτιας περιοχής και έρχονται στην επιφάνεια κάθε φορά που μια φουρτούνα ή τα πόδια των κολυμβητών ανακατεύουν την άμμο. Και η πραγματικότητα δεν αλλάζει όσες μηνύσεις και αν γίνουν στους διαχειριστές ιστολογίων που γράφουν την αλήθεια.
Η Δημοτική Αρχή έχει την ευθύνη της προστασίας της υγείας τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών – αλλά δεν φαίνεται να την απασχολεί τίποτα από τα δύο. Ειδικές κατηγορίες τουρισμού όπως ο καταδυτικός μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναπτυχθούν στο Στρατώνι, αλλά οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι η παραλία του χωριού δεν είναι κατάλληλη για οικογενειακές διακοπές, πλατσουρίσματα στα ρηχά και παιχνίδια στην άμμο. Αποκρύπτοντας το πρόβλημα προκειμένου να φέρει τουρίστες στο Στρατώνι, η Δημοτική Αρχή θέτει σε κίνδυνο όλο το τουριστικό οικοδόμημα του Δήμου Αριστοτέλη, εκθέτοντας τον σε ανεπανόρθωτη δυσφήμιση αλλά και σε πιθανές αγωγές αποζημιώσεων.
Αυτή είναι η άποψη τόσο του “Παρατηρητηρίου” όσο και της Δημοτικής Παράταξης “Απαλλαγή” και θα κατατεθεί και επισήμως στο Δημοτικό Συμβούλιο.