Kάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται η άποψη μας ότι στο θέατρο του παραλόγου που λειτουργεί στη Στρατονίκη από το 2001 παίζονται εναλλακτικά δύο παραστάσεις. Ο τίτλος είναι κοινός: “Φουρνέλα στα θεμέλια της Στρατονίκης”.
Στη Στρατονίκη, οι ρωγμές στους τοίχους στοκάρονται και ξανανοίγουν
Η πρώτη παράσταση είναι τραγωδία με πρωταγωνιστές τους μεταλλωρύχους της Στρατονίκης και χορό τους υπόλοιπους κατοίκους. Και η δεύτερη είναι παρωδία, με τον εκάστοτε κυβερνητικό θίασο και τις συναρμόδιες υπηρεσίες να υποκρίνονται ότι τηρούν τους νόμους και ότι ενδιαφέρονται ειλικρινά για την τύχη αυτού του χωριού. Guest stars oι διοικούντες το Δήμο Αριστοτέλη. Η εκμεταλλεύτρια Εταιρεία είναι ο συγγραφέας, σκηνοθετεί τις παραστάσεις και συντονίζει τους θιάσους.
Στα 18 χρόνια των παραστάσεων (που αυτό το ιστολόγιο έχει παρακολουθήσει από την αρχή), προστίθενται διαρκώς νέα επεισόδια. Και έτσι, με αδιάπτωτο το ενδιαφέρον, οδηγείται η σειρά των παραστάσεων στη “Λύση”: Η Στρατονίκη εγκαταλείπεται ερειπωμένη από τους κατοίκους της. Ήδη την έχουν εγκαταλείψει όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία, αφήνοντας πίσω στα ρημαγμένα σπίτια τους γέρους γονείς τους.
Αυτές τις μέρες ανέβηκε καινούριο επεισόδιο, ιλαροτραγωδία, παιγμένη και από τους δύο θιάσους σε πλήρη σύνθεση. Τίτλος “Νέα Πρωτόκολλα Επικίνδυνης Κατασκευής”. Μετά τα 4 Πρωτόκολλα που επιδόθηκαν πριν περίπου ένα μήνα στους ιδιοκτήτες ετοιμόρροπων σπιτιών τους, 2 ακόμα επιδόθηκαν στο τελευταίο διάστημα. Και με αυτά κορυφώνεται η πλοκή του έργου. Παραθέτουμε τα σχετικά έγγραφα.
Η “αρμόδια” Πολεοδομία του οικείου Δήμου Αριστοτέλη κάνει λόγο για “επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα”, διαπιστώνει “ενδείξεις απώλειας αντοχής στατικότητας και φέρουσας ικανότητας των κτισμάτων” και το έγγραφο κοινοποιείται ως στον πίνακα αποδεκτών. Μεταξύ των οποίων και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής.
Και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Οι κάτοικοι συνεχίζουν να κατοικούν τα σπίτια που καταρρέουν, οι (σπάνιοι) διερχόμενοι επιταχύνουν το βήμα τους, ενώ ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης έχει διατάξει τον παπά να λειτουργεί την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που έχει κριθεί επικίνδυνη. Φαίνεται ότι ο Κύριος τον έχει διαβεβαιώσει για την ασφάλεια του χωριού. Οι μεταλλωρύχοι δεν πατάνε καν στη Στρατονίκη, πάνε μόνο στα υπόγεια κάτω από το χωριό, βάζουν τα φουρνέλα, και όταν τελειώσει η βάρδια επιστρέφουν στα σπίτια που έχουν νοικιάσει σε άλλα χωριά. Οι μόνες οικοδομικές εργασίες που γίνονται στο χωριό από το 2000 είναι τα μπαλώματα των ρωγμών που ξανανοίγουν μεγαλύτερες λίγο μετά τις επισκευές. Κανένας κάτοικος δεν τόλμησε να απαιτήσει την εφαρμογή του νόμου περί ασφάλισης των κατασκευών της Στρατονίκης. Ένας μικρός σεισμός 4,5 – 5,0 Richter ίσως να την αποτελειώσει. Και αυτού του μεγέθους σεισμοί στην περιοχή είναι συνήθεις.
Το ΠΜΔ έχει στείλει από το Μάρτιο σχετική αναλυτική ΑΝΑΦΟΡΑ στο αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος. Μετά πάροδο επτά (7) μηνών και πλήθος υπενθυμίσεων στην Επιθεώρηση, η απάντηση που εκ των Νόμων μας οφείλεται ακόμα αναμένεται. Οι “αρμόδιες” υπηρεσίες Δήμου, Περιφέρειας και κεντρικής Διοίκησης, ανταλλάσσουν χαρτιά πετώντας το μπαλάκι η μία στην άλλη για να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη για τις κακές, αλλά απόλυτα αναμενόμενες, εξελίξεις.
Ελάχιστες φορές εμφανίζεται αυτή η ιστορία σε κάποια, συγκεκριμένα, μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν “ακούγεται” ούτε καν στα κοινωνικά δίκτυα. Η ομερτά της Εταιρείας είναι ο νόμος στη Στρατονίκη. Όπως είναι και στα μέσα ενημέρωσης.
Στην Αναφορά μας στον υπεύθυνο Δήμαρχο Αριστοτέλη, που θα ακολουθήσει, αναλύουμε τα τελευταία Πρωτόκολλα που είναι συγκλονιστικά αποκαλυπτικά της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στη Στρατονίκη. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Στην αρχαία τραγωδία, όταν η πλοκή γινόταν τόσο σύνθετη που οι άνθρωποι αδυνατούσαν να βγούνε μόνοι τους από το αδιέξοδο, εμφανιζόταν ο από μηχανής θεός και έδινε λύση. Τέτοιος δεν πρόκειται να εμφανιστεί στη Στρατονίκη. Και λύση του δράματος δεν θα υπάρξει αν οι ίδιοι οι κάτοικοι, ο χορός της τραγωδίας, δεν διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο:
Να απαιτήσει από την Εταιρεία και τη Διοίκηση εφαρμογή των διατάξεων “περί ασφάλισης όλων των κατασκευών της Στρατονίκης.
Να ζητήσει την αλήθεια για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το υπέδαφος του οικισμού η οποία, στην πραγματικότητα, είναι γνωστή από πολύ χρόνο αλλά ..διασκεδάζεται με τα φαιδρά περί “έρευνας των αιτίων” – κατά περίπτωση από το ΙΓΜΕ,το ΑΠΘ,το ΕΜΠ ή την Εταιρεία – που χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι για να συνεχίζεται η εξόρυξη.
Να στραφεί δυναμικά κατά της Διοίκησης για την άμεση διακοπή της εξόρυξης κάτω από τα σπιτια τους, όπως επιβάλει ο Κώδικας Μεταλλευτικών Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).