Ας κοιμούνται ήσυχοι στη Στρατονίκη, τους “ασφαλίζει” η Ελληνικός Χρυσός! #skouries


“Ασφαλισμένο” υποτίθεται ότι είναι το σύνολο των σπιτιών και άλλων κτισμάτων της Στρατονίκης έναντι οποιασδήποτε ζημίας που θα μπορούσε να προκληθεί από την υπόγεια εξόρυξη. Τουλάχιστον αυτό επιβάλει ο ειδικός όρος δ1.12 της ΚΥΑ 143088/2005 στην εκμεταλλευτρια εταιρεία, η οποία βεβαιώνει ότι έχει ανταποκριθεί πλήρως στην υποχρέωση της αυτή. Αλλά αν όσοι έχουν υποστεί ζημιές ζητήσουν να αποζημιωθούν, θα βρεθούν μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Την ΑΠΑΤΗ της εταιρείας με την ασφαλιστική κάλυψη της Στρατονίκης έχουμε αποκαλύψει εδώ.

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια εξόρυξης κάτω από το δομημένο οικισμό από την Ελληνικός Χρυσός – και άλλα δύο στο παρελθόν από την TVX – oι πάντες πλέον αναγνωρίζουν ότι η Στρατονίκη βουλιάζει. Ο πρόεδρος του χωριού απευθύνει δραματικές προειδοποιήσεις επισημαίνοντας ότι πάνω από 200 σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές, το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων (ΤΕΜ) βεβαιώνει την επικινδυνότητα της κατάστασης, ΑΠΘ, ΕΜΠ και ΙΓΜΕ εκτελούν (υποτίθεται) ερευνητικά προγράμματα, ενώ η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να επισκευάσουν οι ίδιοι τα κατεστραμμένα σπίτια τους – και μάλιστα υπό την απειλή ποινικής διώξης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επικειται η επίδοση και νέων Πρωτοκόλλων Επικίνδυνων Κατασκευών από την Πολεοδομία σε ιδιοκτήτες σπιτιών της Στρατονίκης.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί επίσης τα κοινόχρηστα κτίρια και υποδομές – δημοτικό σχολείο, κοινότητα, πλατείες, δρόμοι, δίκτυο ύδρευσης και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνη. Και η εταιρεία με την ανοχή όλων – πλην του προέδρου – και την κραυγαλέα σιωπή της κατά τον Μεταλλευτικό Κώδικα αποκλειστικά αρμόδιας και υπεύθυνης Υπηρεσίας ΤΕΜ/ΣΕΒΕ, συνεχίζει να βαράει ανενόχλητη φουρνέλα στα θεμέλια των σπιτιών.

Προτείνουμε λοιπόν σε όλους τους πληγέντες – τους ιδιοκτήτες σπιτιών, ειδικά αυτούς στους οποίους έχει επιδοθεί Πρωτόκολλο Επικινδύνου Κατασκευής, το Δήμο Αριστοτέλη, την Τοπική Κοινότητα Στρατονίκης και τη Μητρόπολη Ιερισσού, Αδραμερίου κι Αγίου Όρους – να κάνουν χρήση του εν λόγω Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου και να απαιτήσουν την ολοκληρωτική αποκατάσταση των ζημιών.

Στο παλαιότερο άρθρο μας “Ασφαλιστική κάλυψη της Στρατονίκης. Άλλη μια απάτη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ“, δημοσιεύσαμε τη βεβαίωση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ότι έχει συναφθεί ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που καλύπτει τον δομημένο οικισμό της Στρατονίκης.

Σήμερα δημοσιεύουμε:

Α. Τη βεβαίωση της Γενικής Ασφαλιστικής Κάλυψης της Ελληνικός Χρυσός από την Ασφαλιστική Εταιρεία QBE του Λονδίνου.

Β. Τη βεβαίωση της Ασφαλιστικής Κάλυψης ειδικά του δομημένου τμήματος της Στρατονίκης από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και την GENERALI HELLAS.

Και στις τρεις βεβαιώσεις, η παρανομία και η ΑΠΑΤΗ του “Μεγάλου Επενδυτή” είναι κραυγαλέα. Και οι τρεις βεβαιώνουν ότι η Ασφαλιστική Κάλυψη είναι σύμφωνη με τον όρο δ1.12 που ορίζει : “Να καλυφθεί ασφαλιστικά το σύνολο των υφιστάμενων και μελλοντικών κατασκευών εντός της κλειστής πολυγωνικής γραμμής που καλύπτει την προβολή της εκμετάλλευσης στην επιφάνεια του εδάφους και περιμετρική ζώνη 1000 μ. κατά τη διάρκεια της εκμετάλλευσης του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών”. Αλλά παραλείπουν οποιαδήποτε αναφορά στον επόμενο όρο: “Προς τούτο, σε χρονικό διάστημα (1) ενός έτους από την έκδοση της παρούσας να υλοποιηθεί με ευθύνη της εταιρείας από αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα λεπτομερής καταγραφή της υφισταμένης κατάστασης των κατασκευών οι οποίες και να ασφαλισθούν”. Η απαραίτητη καταγραφή της υφιστάμενης (το 2005) κατάστασης ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ, ούτε τότε ούτε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην είναι σε  θέση να αποδείξουν ότι οι επίμαχες ζημίες δεν προϋπήρχαν και ότι οφείλονται αποκλειστικά στη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.

Οι Ασφαλιστικές εταιρείες βεβαιώνουν ότι: “Μέχρι σήμερα δεν έχει δηλωθεί καμία ζημία ή απαίτηση σε σχέση με το εν λόγω ασφαλιστήριο”. Οι βεβαιώσεις αυτές ανανεώνονται απαράλλαχτες κάθε χρόνο και έτσι μέχρι και σήμερα η Στρατονίκη, κατά την εταιρεία, δεν έχει καμία ζημία και καμία απαίτηση αφού δεν έγινε σχετική δήλωση από κάτοικο ή φορέα.

Aν λοιπόν κατατεθεί αίτηση αποζημίωσης, η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, η GENERALI και η QBE θα στείλουν μια ευγενική επιστολή στους αιτούντες που θα αναφέρει περίπου τα εξής:
– Σύμφωνα με το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο, θα πρέπει να αποδείξετε ότι οι ζημίες που περιγράφονται στην Αίτηση σας οφείλονται αποκλειστικά και πέραν κάθε αμφισβήτησης στην συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός.
– Μετά την προσκόμιση των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων και εφόσον προκύψει κατηγορηματικά και πέραν πάσας αμφισβήτησης η αποκλειστική υπευθυνότητα του πελάτη μας, θα αποστείλουμε τους εμπειρογνώμονες μας στην ιδιοκτησία σας για τις περαιτέρω ενέργειες. Παραμένουμε στη διάθεση σας.

Όποιος λοιπόν βλέπει το σπίτι του -και το χωριό του- να καταρρέει και αποφασίσει να απαιτήσει την αποζημίωση που θεωρητικά του έχει “εξασφαλίσει” η πράξη αδειοδότησης της εξόρυξης, πρέπει να προσλάβει επιτελεία έγκριτων νομικών και ειδικών περί τα μεταλλευτικά επιστημόνων και τεχνικών, και στην αντιπαράθεση με τους αντίστοιχους νομικούς και ειδικούς του “επενδυτή” και των ασφαλιστικών εταιρειών να αποδείξει κατηγορηματικά και αδιαμφισβήτητα ότι υπεύθυνη είναι η σημερινή εταιρεία και μόνον αυτή. Και στη συνέχεια να κερδίσει όλες τις δίκες, εφέσεις, αναιρέσεις που θα ακολουθήσουν και θα τραβήξουν ατέλειωτα χρόνια.

Θα λέγαμε ότι θα γελάσει κάθε πικραμένος όταν τελικά αποκαλυφθεί η απάτη, αλλά στην πραγματικότητα θα γελάσει μόνο ένας: Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, που για άλλη μια φορά ξεγέλασε τους ιθαγενείς. Σίγουρα δεν θα γελάσουν οι ιδιοκτήτες, ο νέος Δήμαρχος και υποστηρικτής της “χρυσής επένδυσης”, Στ. Βαλιάνος ούτε ο, επίσης υποστηρικτής της εταιρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης. Δεν θα γελάσει ο – για λίγες ώρες ακόμα – Δήμαρχος Γ. Ζουμπάς που μειδιούσε ειρωνικά όταν του καταγγείλαμε την απάτη, αφού τόσον αυτός όσον και ο Αντιδήμαρχος του κατέβηκαν στις δημοτικές εκλογές με  θέση υπέρ της συνέχισης της “παραδοσιακής” εξόρυξης κάτω από τη Στρατονίκη. Αυτής δηλαδή που γκρεμίζει τα σπίτια.

Δεν θα γελάσουν, καθόλου μάλιστα οι Επιθεωρητές Μεταλλείων Β.Ελλάδος (ΤΕΜ/ΣΕΒΕ), αρμόδιοι και υπεύθυνοι κατά το Μεταλλευτικό Κώδικα για όσα παράνομα και εγκληματικά διαπράττονται από το 2000 στην εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη. Γιατί είναι οι μόνοι που έχουν την ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ να σταματήσουν το έγκλημα και την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να το κάνουν γιατί αυτό επιτάσσει ο νόμος (δείτε τη σχετική ΑΝΑΦΟΡΑ μας). Και μέχρι σήμερα, πέραν από κάθε ανοχή, συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν το νόμο. Και να επωμίζονται τις ευθύνες για τα αναμενόμενα τραγικά αποτελέσματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.