Parallaximag: Γιατί ξεπλένει την «Ελληνικός Χρυσός» πατέρα; #skouries


Σχόλιο από το Ξεκίνημα.

Η Ελληνικός Χρυσός, το ελληνικό «παράρτημα» της Eldorado Gold και ο ρόλος της στη Χαλκιδική είναι αρκετά γνωστός, ειδικά για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις, που ξεκίνησε από τη Χαλκιδική και εξαπλώθηκε και στην «απειλούμενη» Θράκη, αν και όπως είναι αναμενόμενο μετά από τόσα χρόνια αγώνα έχει τα «πάνω» και τα «κάτω» του, είναι από τα πιο δυναμικά περιβαλλοντικά κινήματα που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης ένα κίνημα που έχει καταφέρει να πείσει πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας για το πόσο καταστροφικές είναι οι εξορύξεις χρυσού για το περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την ανθρώπινη υγεία και έχει προβληματίσει ακόμα περισσότερους/ες.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Eldoradoέχει «λυσσάξει» να πληρώνει ποσά με χορηγίες σε «ό,τι κινείται» (Συλλόγους, εκδηλώσεις, κτλ). Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να εξαγοράσει την ανοχή της κοινωνίας για το καταστροφικό της έργο. Πριν λίγες μέρες είχαμε το παράδειγμα της προσπάθειας της εταιρείας να γίνει χορηγός σε Παιδικό Φεστιβάλ Υγείας (!!!), που αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις (δείτε εδώ).

Πόσο αξίζει ένα… ξέπλυμα;

Από την εταιρεία δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό, αφού είναι πιθανότατα από τις πιο μισητές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχει πραγματικά ανάγκη να βελτιώσει την εικόνα της.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναρωτηθούμε πώς γίνεται ένα από τα πιο γνωστά τοπικά site της Θεσσαλονίκης, με προοδευτικό προφίλ, όπως είναι το parallaximag.gr να φιλοξενεί ένα άρθρο-αφιέρωμα για το «καλό» που κάνει η Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή της Χαλκιδικής με την υποτιθέμενη «παράλληλη αποκατάσταση» γης μετά τις εξορύξεις!

Το parallaximag δημοσίευσε μία «Ξένη δημοσίευση», αγνώστου αρθρογράφου, η οποία περιέχει στοιχεία του επίσημου site της εταιρείας, τα οποία μετά από λίγη «κοπτοραπτική» μας τα έχει σερβίρει ως ένα άρθρο που «δε μοιάζει με διαφήμιση αλλά είναι διαφήμιση» της Ελληνικός Χρυσός!

Γκρίζα διαφήμιση

Το πρόβλημα δεν είναι φυσικά μόνο ότι η διαφήμιση της Eldorado περνάει σαν άρθρο μέσα στην σελίδα του «προοδευτικού» parallaximag.

Εδώ πρόκειται για ξεκάθαρο «ξέπλυμα» (ή αλλιώς «greenwashing») μιας εταιρίας που πριν καλά-καλά «ξεδιπλώσει» το μέγεθος των εργασιών της ευθύνεται για:

Οι παραπάνω είναι μόνο κάποιες από τις «χρυσές στιγμές» της Ελληνικός Χρυσός. Για να μην μιλήσουμε για τα τερατώδη φράγματα πάνω σε σεισμικό ρήγμα, για την αποψίλωση των δασών, για την τοξική σκόνη με αμίαντο και τόσα άλλα ακόμα.

Υποτίμηση της νοημοσύνης μας

Όχι λοιπόν κύριοι και κυρίες της «Παράλλαξης», όταν πρόκειται για την Ελληνικός Χρυσός δε μιλάμε για μία ακόμα επιχείρηση που διαφημίζεται, μιλάμε για ξέπλυμα σε μία εταιρεία που στο όνομα των κερδών της σκοπεύει να καταστρέψει μία ολόκληρη περιοχή!

Όταν η Ελληνικός Χρυσός μιλάει για αποκατάσταση της περιοχής, στην πραγματικότητα προσπαθεί με μικρά «έργα βιτρίνας» να κρύψει κάτω από το χαλί την ολοκληρωτική καταστροφή που θα ακολουθήσει μετά το πέρασμά της από τη Χαλκιδική. Και αυτή η υποκρισία δεν πρέπει χωράει σε καμία διαφήμιση σε κανένα μέσο ενημέρωσης! Τα μέσα ενημέρωσης, ειδικά αυτά που θέλουν να παρουσιάζονται σαν προοδευτικά, με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση ενάντια σε έργα που θα πλήξουν το περιβάλλον, θέσεις εργασίας και τελικά την υγεία των ανθρώπων!

Δεν είναι «άλλη μια γνώμη»

Η διαφήμιση της Ελληνικός Χρυσός δεν αποτελεί μία «διαφορετική γνώμη», μία «άλλη οπτική». Όπως δε θα μπορούσε καμία ιστοσελίδα που σέβεται τον εαυτό της να διαφημίσει π.χ. τη Χρυσή Αυγή για το φιλανθρωπικό της έργο γιατί αυτό θα αποτελούσε ξεκάθαρα ξέπλυμα του φασισμού, έτσι δεν είναι δυνατόν να διαφημίζεται η Ελληνικός Χρυσός για τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες! Θα δεχόταν το parallaximag να δημοσιεύσει κρυφή διαφήμιση της Αττικό Μετρό για της αρχαιότητες της Βενιζέλου, την στιγμή που η σελίδα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην μετακίνηση τους; Αν όχι, γιατί δέχεται να παίξει το παιχνίδι της Eldorado;

Την στιγμή που η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να αποφασίσουμε με ποιο στρατόπεδο είμαστε. Με τα συμφέροντα των λίγων ή με την αρμονική συμβίωσή μας με το φυσικό περιβάλλον.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.