Μια απαραίτητη ανακεφαλαίωση για να δούμε πού βρισκόμαστε σε σχέση με την αδειοδότηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός. Επαναλαμβάνουμε την πάγια άποψή μας οτι η “επένδυση” είναι θεμελιωδώς σαθρή διότι δομήθηκε πάνω σε μια παράνομη Σύμβαση και σε μια επίσης παράνομη Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΚΥΑ 201745/2011). Η ΚΥΑ EΠΟ είναι παράνομη διοτι η Ελληνικός Χρυσός, με συνεργούς κάποιους υψηλόβαθμους υπαλλήλους του τότε ΥΠΕΚΑ, ενέταξαν σε αυτήν μια μέθοδο μεταλλουργίας που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, με τελικό σκοπό να μη γίνει τελικά η μεταλλουργία.
“Δεν έχει κλείσει το θέμα της μεταλλουργίας”, δηλώνει ο Υπουργός. Επιθυμία της εταιρείας είναι αυτό το “θέμα” που είναι ο στόχος της σύμβασης να μην κλείσει ποτέ και εν τω μεταξύ όλο το υπόλοιπο Επενδυτικό Σχέδιο να εξελίσσεται σα να μη συμβαίνει τίποτα. Θεωρούμε ότι μέχρι να ξεκαθαριστεί αυτό, ΚΑΜΜΙΑ άδεια δεν μπορεί να θεωρηθεί “ρουτίνας”. Κάθε νέα άδεια που δίνεται ενώ παρατείνεται το καθεστώς της ασάφειας ως προς το βασικότερο κομμάτι της “επένδυσης” ευνοεί τους έκνομους σχεδιασμούς της εταιρείας και εξαφανίζει το δημόσιο συμφέρον.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ο διαχωρισμός αυτός είναι αναγκαίος γιατί το έργο είναι ιδιαίτερα σύνθετο και ο μεγάλος αριθμός των αδειών και εγκρίσεων προκαλεί σύγχυση.
Στο στάδιο που βρισκόμαστε, ΒΑΣΙΚΕΣ είναι οι εγκρίσεις των ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΩΝ των τεχνικών μελετών που έχουν συμπεριληφθεί από τη ΔΙΜΕΒΟ ως αναπόσπαστα μέρη του συνόλου των τεχνικών μελετών για την οριστική έγκριση του επενδυτικού σχεδίου:
«Η έγκριση του συνόλου των προσαρτημάτων και τεχνικών μελετών όλων των υποέργων που συνιστούν το επενδυτικό σχέδιο των μεταλλείων Κασσάνδρας, θα επέχει θέση οριστικής έγκρισης του αναθεωρημένου επενδυτικού σχεδίου των μεταλλείων Κασσάνδρας κατά την έννοια τού άρθρου 3 παρ.2 έως 5 της με αριθμό 22.138/12-12-2003 Σύμβασης Μεταβίβασης η οποία συνομολογήθηκε την 12-12- 2003 μεταξύ του Ελληνικού 8ημοσίου και της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού” και η οποία κυρώθηκε με τον ν.3220/2004 (ΦΕΚ Α΄15).»
Τα περισσότερα από τα ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ των Τεχνικών Μελετών Ολυμπιάδας και Σκουριών (τεχνική μελέτη νέου χώρου απόθεσης Κοκκινόλακκα, τεχνική μελέτη χώρων απόθεσης Καρατζά Λάκκου και Λοτσάνικου, τεχνική μελέτη μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών) είχαν εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Εκκρεμούν τα ακόλουθα:
– ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 6 Ολυμπιάδας (ή 5 Σκουριών, το προσάρτημα αυτό είναι κοινό για τα δυο υποέργα): ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ
– ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ 5 Ολυμπιάδας: ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ
Αυτά σκοπίμως εκκρεμούν και με υπαιτιότητα της εταιρείας διότι ποτέ δεν τα συμπλήρωσε, καθώς δεν είχε και δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να τα υλοποιήσει. Ο πραγματικός επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας είναι αυτός που αποκαλύφθηκε από τη μητρική εταιρεία στην Technical Report on the Olympias Project στις 14 Ιουλίου 2011, ΜΕΤΑ την έκδοση της ΑΕΠΟ: το τελικό προϊόν θα είναι ένα εμπορεύσιμο χρυσοφόρο συμπύκνωμα και όχι καθαρά μέταλλα, όπως ορίζουν η σύμβαση και η ΚΥΑ ΕΠΟ. Σε αυτό το σχεδιασμό δεν χρειάζεται η μεταλλουργική μονάδα, αλλά δεν χρειάζονται ούτε το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο ούτε το νέο λιμάνι στο Στρατώνι ούτε συνακόλουθα η σήραγγα Μαντέμ Λάκκου – Ολυμπιάδας..
Άρα λοιπόν χωρίς τα δύο ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ εγκεκριμένα δεν υπάρχει έγκριση Επενδυτικού Σχεδίου και γι’αυτό ακριβώς το λόγο επιχειρήθηκε να εγκριθούν με δικαστικές αποφάσεις.
Έχουμε τελικά μία μονομερή de facto τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου την οποία ποτέ το Ελληνικό Κράτος δεν ενέκρινε, αλλά και ποτέ δεν ερωτήθηκε από την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία. Η εταιρεία θεωρεί ότι το Κράτος θα αποδεχθεί σιωπηρά το τροποποιημένο σχέδιο καθόσον το έχει ήδη πράξει από το 2011, δια της τυφλής άνευ όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης μεθόδων μεταλλουργίας που οπουδήποτε αλλού στον κόσμο θα είχαν εξεταστεί λεπτομερώς και θα είχαν απορριφθεί.
Έχουμε δηλαδή εδώ ένα κράτος δέσμιο μερικών ανώτερων υπαλλήλων που εργάστηκαν σκληρά στο κουκούλωμα των προβλημάτων και ξεπούλησαν το δημόσιο συμφέρον. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε μέχρι πότε θα κρύβονται όλοι αυτοί πίσω από μία δήθεν νόμιμη ΑΕΠΟ η οποία έχει ήδη ακυρωθεί από την πράξη και τα γεγονότα.
ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ
Άδειες και εγκρίσεις που έπονται της έγκρισης των τεχνικών μελετών και των ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΩΝ όπως συμπληρωματικές τεχνικές μελέτες, τροποποιήσεις τεχνικών μελετών, άδειες εγκατάστασης, άδειες λειτουργίας, άδειες δόμησης, άδειες από άλλες υπηρεσίες εκτός του ΥΠΕΝ, είναι ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΑΔΕΙΕΣ. Υπό αυτή την έννοια, όλες οι άδειες που δόθηκαν το τελευταίο δίμηνο είναι δευτερεύουσες αν και ορισμένες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τα έργα είναι αλληλένδετα και δεν αποκλείεται η αδυναμία έκδοσης ορισμένων αδειών (επειδη π.χ. αυτά που εγκρίθηκαν περιβαλλοντικά είναι αδυνατο να γίνουν στην πραγματικότητα) να “κολλήσει” άλλα έργα.
Υποέργο Ολυμπιάδας:
Σημαντικότατη άδεια, με την οποία ξεκινάει πλέον η Φάση ΙΙ του υποέργου Ολυμπιάδας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “άδεια ρουτίνας”. Είναι άδεια που προχωράει ουσιαστικά τους σχεδιασμούς της Ελληνικός Χρυσός για τη Χαλκιδική. Αναλυτική αναφορά θα γίνει σε επόμενη ανάρτηση.
Μετά την άδεια εγκατάστασης απαιτείται και άδεια λειτουργίας κατά το άρθρο 104 ΚΜΛΕ.
2. Άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού μονάδας λιθογόμωσης μεταλλείου Ολυμπιάδας, με τα αδρομερή απόβλητα εμπλουτισμού. Τα λεπτομερή υποχρεωτικά θα πρέπει να αποτίθενται στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.
3. Άδεια εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού Εξυπηρέτησης Υπόγειου Μεταλλείου Ολυμπιάδας
Δεν είναι από το ΥΠΕΝ, αλλά από την ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κ. Μακεδονίας. Είναι δευτερεύουσα (μάλλον τριτεύουσα) άδεια αλλα θα γίνει και γι’αυτήν μια ειδική ανάρτηση διότι το έργο βρίσκεται μέσα σε “προστατευόμενη” περιοχή του δικτύου NATURA 2000.
Yποέργο Σκουριών:
5. Άδεια Δόμησης της Μονάδας Εμπλουτισμού
Από την Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη. Όπως τεκμηριώνουμε εδώ και εδώ είναι παράνομη και πρέπει άμεσα να ακυρωθεί. Η Ελληνικός Χρυσός ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΕ τα τοπογραφικά διαγράμματα με αποτέλεσμα να εκδοθεί Άδεια Δόμησης πάνω σε ξένες ιδιοκτησίες και σε δημόσιο δάσος.
ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ:
Υποέργο Ολυμπιάδας:
1. Άδεια Εγκατάστασης Χώρου Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα (και εν συνεχεία άδεια λειτουργίας)
Σημαντική άδεια αφού χωρίς νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο για τα απόβλητα δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε το μεταλλείο Ολυμπιάδας ούτε το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών. Η αδειοδοτησή του είναι προβληματική διότι, σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, η κατασκευή του χώρου γίνεται χωρίς τη σωστή στεγάνωση που προβλέπουν οι εγκεκριμένες μελέτες ενώ ήδη γίνεται εκεί απόθεση αποβλήτων. Ο χώρος λειτουργεί παράνομα ήδη από το φθινόπωρο του 2013 και έχει υποδεχθεί όλα τα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ απόβλητα της Φάσης Ι του υποέργου Ολυμπιάδας.
Ας συμπληρώσουμε και το ότι το φράγμα και ο χώρος απόθεσης θα βρίσκονται κυριολεκτικά ΕΠΑΝΩ σε ένα ενεργό σεισμικό ρήγμα που έχει δώσει σεισμούς των 7,0 R, πράγμα που κατά τον καθηγητή σεισμολογίας Κ. Παπαζάχο είναι μια άκρως επικίνδυνη Ελληνική πρωτοτυπία. Η γεωτεχνική μελέτη του ΧΥΤΕΑ δεν έχει εγκριθεί.
2. Έγκριση ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 6: “Τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χαλκού-χρυσού flash smelting και θειϊκού οξέος Μαντέμ Λάκκου” (και άδειες εγκατάστασης/λειτουργίας).
3. Έγκριση ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 5: “Τεχνική μελέτη νέας μονάδας εμπλουτισμου Μαντέμ Λάκκου” (και άδειες εγκατάστασης/λειτουργίας).
Για τα δύο ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ δείτε το σχόλιο στην αρχή του κειμένου.
Υποέργο Σκουριών:
1.Έγκριση τροποποιημένης τεχνικής μελέτης επιφανειακών εγκαταστάσεων μεταλλείου Σκουριών
Αφορά στη μεταφορά δυο λιμνών διαύγασης στο χώρο του εργοστασίου. Επεστράφη στην εταιρεία προκειμένου να συμπληρωθεί με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον ΑΜΙΑΝΤΟ που διαπίστωσε το ΙΓΜΕ οτι υπάρχει στις Σκουριές. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, δεδομένου ότι παραδόξως την έγκριση αυτής της μελέτης είχε θέσει ο Πολ Ράιτ ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των εργασιών στις Σκουριές αλλά και για να προχωρήσει η εταιρεία στη Φάση ΙΙ της Ολυμπιάδας που αδειοδοτήθηκε πρόσφατα.
2. Άδεια για την “επανεισπίεση” των νερών
Η επανεισπίεση μέσω γεωτρήσεων στον υδροφόρο ορίζοντα των νερών που θα αντλούνται για να λειτουργήσει το μεταλλείο των Σκουριών ήταν από την αρχή ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα. Έλαβε περιβαλλοντική έγκριση χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη και χωρίς καμία “αρμόδια” υπηρεσία να έχει εξετάσει αν ήταν εφικτό αυτό που ζητούσε η εταιρεία και τι επιπτώσεις θα είχε. Όλα αυτά μοιραία θα πρέπει να εξεταστούν τώρα.
3. Άδεια Εγκατάστασης φραγμάτων και χώρων απόθεσης αποβλήτων Καρατζά και Λοτσάνικου
Η άδεια εγκατάστασης δεν έχει ζητηθεί ακόμα αλλά και αυτή είναι μια “δύσκολη” άδεια. Tα δύο φράγματα ύψους 150 μέτρων μέσα σε δασικά ρέματα, σε περιοχή σεισμογενή και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση από δύο ενεργά ρήγματα και με την απόθεση των αποβλήτων όχι σε επίπεδη επιφάνεια αλλά με κλίση 10,5% (!) είναι άλλο ένα από τα “θαύματα” της εγκεκριμένης ΜΠΕ. Η γεωτεχνική μελέτη δεν έχει εκθοθεί. Σχετικά με τις ελλείψεις της μελέτης ανάλυσης κινδυνου των δύο φραγμάτων, ακούστε τον καθηγητή σεισμολογίας Κ. Παπαζάχο εδώ.
Eπίσης είναι σε εκκρεμότητα η κατασκευή του αδειοδοτημένου περιβαλλοντικά νέου βιομηχανικού λιμένα στο Στρατώνι που θα έπρεπε να έχει περατωθεί πριν την έναρξη της Φάσης ΙΙ της Ολυμπιάδας. Η εταιρεία δεν έχει ζητήσει άδεια κατασκευής και μάλλον δεν προτίθεται να το κάνει αφού τη συμφέρει περισσότερο να μεταφέρει οδικώς τα επικίνδυνα συμπυκνώματα στη Θεσσαλονίκη για εξαγωγή από τον λιμένα της πόλης.