Ο Νότης Μυταράκης για την CETA και την Eldorado


Απάντηση σε ερώτηση του Ιρλανδού Ευρωβουλευτή Πωλ Μέρφι

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YyJZZ7QRXS8]

Το βίντεο ( από το xekinima.org) είναι από συζήτηση στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα τη  CETA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Ο Ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας Πώλ Μέρφι θέτει ερώτηση στον Έλληνα υφυπουργό Νότη Μηταράκη σχετικά με το μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους (investor-state dispute settlement) της συμφωνίας και την Καναδική Eldorado Gold. Με βάση αυτό το μηχανισμό, αν μια κυβέρνηση αποφασίσει για οποιοδήποτε λόγο να ακυρώσει μια επένδυση ή αν ενεργοποιήσει νομοθεσία για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που θα περιορίσει τα κέρδη των επιχειρήσεων, οι επενδυτές έχουν δικαίωμα να προσφύγουν σε διεθνή διαιτησία διεκδικώντας την κατάργηση του νόμου ή και τεράστιες αποζημιώσεις. Η προσφυγή γίνεται όχι σε εθνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια, ούτε καν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά σε μια εξωθεσμική ειδική επιτροπή δικηγόρων.

Με αυτόν τον τρόπο, υπό το κράτος του εκβιασμού, δεν νομοθετούν πλέον τα εθνικά κοινοβούλια αλλά οι πολυεθνικές και, όπως εύστοχα επεσήμανε πριν από έναν ολόκληρο χρόνο ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, η διάταξη αυτή είναι μια πονηρή παράκαμψη” της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και του κράτους δικαίου. Δείτε εδώ δυο πρόσφατα παραδείγματα όπου μεταλλευτικές πολυεθνικές έχουν μηνύσει κράτη που τόλμησαν να νομοθετήσουν προς το συμφέρον των πολιτών τους…6999

Το γεγονός ότι ένας ξένος Ευρωβουλευτής ενδιαφέρεται για τις Σκουριές, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συναδέλφων του, είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μέρφι φέρνει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δείτε παλαιότερη σχετική παρέμβασή του εδώ. Για την CETA δείτε εδώ και εδώ.

Εμείς θα σταθούμε στην απάντηση του κ. Μηταράκη. Η ερώτηση ήταν πολύ συγκεκριμένη: τι θα συμβεί αν μια μελλοντική Ελληνική κυβέρνηση, προφανώς όχι αυτή του κ. Μηταράκη, αποφασίσει να ακυρώσει την επένδυση της Eldorado, όπως π.χ. έχει δεσμευθεί οτι θα πράξει ο κ. Τσίπρας. Η απάντηση του Yφυπουργού ξεκινά με τις γνωστές γενικότητες: η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, οι κακοί οικολόγοι επιτίθενται στους καλούς επενδυτές, καταδικάζουμε τη βία κ.λ.π. Και προσέξτε το τέλος:

“Η επένδυση δουλεύει, κατά συνέπεια κάθε συμφωνία και κάθε επίλυση διαφοράς δεν θα επηρεάσει την Ελληνική Δημοκρατία καθώς δεν υπήρξαν εμπόδια στην ορθή λειτουργία αυτών των επενδύσεων. Πιστεύουμε στο κράτος δικαίου και αυτό πρέπει να επιτρέπει στους επενδυτές να έχουν την κατάλληλη προσφυγή στη δικαιοσύνη”.

Θαυμάστε τη λογική του κ. Μηταράκη! Εμπόδια φυσικά και δεν υπήρξαν αφού η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια σε όλες τις παρανομίες της Eldorado και δεν θα υπάρξουν ούτε στο μέλλον αφού θα συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια… Δεν μας απασχολεί, λέει ο κ. Μηταράκης, το ότι η CETA θα δώσει στην Eldorado το δυνατότητα να σύρει σε διεθνή διαιτησία το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση η κυβέρνηση αποφασίσει να τη σταματήσει, γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ! Ότι και να κάνει η Eldorado εμείς δεν πρόκειται να της φέρουμε εμπόδια. Ρημάξτε, καταστρέψτε, παρανομήστε όσο θέλετε, θα έχετε την απόλυτη κάλυψή μας όσο είμαστε κυβέρνηση.

Στην τελευταία πρόταση βέβαια ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του δεν είναι τίποτα άλλο από υπηρέτες των πολυεθνικών. Ο μηχανισμός διαιτησίας είναι ένα εργαλείο ακραίου νεοφιλευθερισμού που στρέφεται σαφέστατα κατά των λαών της Ευρώπης.Είναι μια διάταξη που αφαιρεί από τα κυρίαρχα κράτη το αυτονόητο δικαίωμα να νομοθετήσουν θέτοντας το συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών τους πάνω από τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Σε ότι αφορά την Eldorado Gold η “κατάλληλη προσφυγή των επενδυτών στη δικαιοσύνη” θα δεσμεύσει και τη μελλοντική κυβέρνηση με την απειλή της διαιτησίας και των αγωγών αποζημιώσεων. Αυτό για τον κ. Μηταράκη είναι το ζητούμενο. Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα είναι για πολύ στην εξουσία, όμως η επένδυση πρέπει να προχωρήσει “με κάθε κόστος”!

Για την Eυρωπαϊκή Ένωση, η CETA είναι η πρώτη συμφωνία “ελευθέρου εμπορίου” που συνάπτει, ενώ ήδη βρίσκεται στα σκαριά και η δεύτερη, με τις ΗΠΑ. Λέγεται TAFTA (Transatlantic Free Trade Area) που προφανώς θα είναι μία από τα ίδια.

1557431_418390881629175_1620714194_nΣτην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι λαοί έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου. Στο Τορόντο “γιορτάζουν” την επέτειο των 20 χρόνων από τη σύναψη της πρώτης τέτοιας συμφωνίας, της NAFTA (North American Free Trade Agreement), με το σύνθημα “Όχι άλλες NAFTA. 20 χρόνια είναι αρκετά!” (δείτε την αφίσα αριστερά). Η NAFTA, η CAFTA (Central American Free Trade Agreement) και πολλές παρόμοιες συμφωνίες που ακολούθησαν είναι φτιαγμένες για να προστατεύουν τις πολυεθνικές και τις “επενδύσεις” τους, ενώ έχουν τραγικές συνέπειες για τους ίδιους τους πολίτες.

Η Ευρώπη στο έλεος των πολυεθνικών, η Β. Ελλάδα στα νύχια της Eldorado.


Μία απάντηση στο “Ο Νότης Μυταράκης για την CETA και την Eldorado”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.