Παραλία Στρατωνίου, Σεπτέμβριος 2012.
Γι’αυτό οι κάτοικοι του Στρατωνίου κάνουν μπάνιο στα Κακούδια…
Έχουμε χρόνια που γράφουμε για το πρόβλημα της ρύπανσης της παραλίας και του όρμου του Στρατωνίου από βαρέα μέταλλα, συνέπεια της επί δεκαετίες απόρριψης των αποβλήτων του εργοστασίου εμπλουτισμού στη θάλασσα, μπροστά στο χωριό. Δείτε Στρατώνι: γαλάζια σημαία, κίτρινη θάλασσα – 2η έκδοση,
To ιστορικό της “Γαλάζιας Σημαίας” του Στρατωνίου
και ένα παλιότερο: Απάντηση σε σχόλιο σχετικά με την παραλία του Στρατωνίου – κάποιοι σύνδεσμοι είναι σπασμένοι αλλά τα κείμενα υπάρχουν.
Αν και όλα όσα λέμε είναι απόλυτα τεκμηριωμένα από επίσημα έγγραφα και μελέτες, έχουμε κατηγορηθεί ως εχθροί του Στρατωνίου και δυσφημιστές της περιοχής, ενώ έχουμε επανειλημμένα απειληθεί με εισαγγελείς και μυνήσεις. Οι απειλές βέβαια δεν πραγματοποιήθηκαν γιατί θα έφερναν στην επιφάνεια την αλήθεια…
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=CzPX6G_yAUA&feature=results_video]
Το βίντεο που ανέβασε χθες ο iosifsk στο youtube προσθέτει άλλη μια επιστημονική απόδειξη της ρύπανσης από το εργοστάσιο του Στρατωνίου. Η μελέτη “Ρύπανση από βαρέα μέταλλα του Στρυμονικού και του κόλπου της Ιερισσού, βόρειο Αιγαίο” των Νικολάου Σταμάτη, Δέσποινας Ιωαννίδου, Αχιλλέα Χριστοφορίδη και Εμμανουήλ Κουτράκη, που υποστηρίχθηκε από το Πρόγραμμα LIFE της ΕΕ και από τα Ελληνικά Υπουργεία Περιβάλλοντος και Γεωργίας, είναι ξεκάθαρη στα συμπεράσματά της:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
H περιοχή με την υψηλότερη ρύπανση από μόλυβδο, ψευδάργυρο και χαλκό είναι ο βυθός κοντά στις εγκαταστάσεις φόρτωσης της μεταλλευτικής δραστηριότητας (εργοστάσιο επίπλευσης) στον όρμο του Στρατωνίου. Συγκεκριμένα η βορειοδυτική πλευρά του κόλπου της Ιερισσού είναι ένα από τα πλέον ρυπασμένα σε μόλυβδο και ψευδάργυρο παράκτια οικοσυστήματα στην ανατολική Μεσόγειο. Το χρώμιο και το νικέλιο και στους δυο κόλπους είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της διαβρωτικής δράσης του ποταμού Στρυμόνα καθώς και άλλων μικρότερων ποταμών που εκβάλλουν σε αυτούς τους κόλπους. Το αποτέλεσμα της παρούσας μελέτης εμφανίζει υψηλότερες περιεκτικότητες χαλκού και ψευδαργύρου στον κόλπο της Ιερισσού σε σχέση με προηγούμενες μελέτες. Στον Στρυμονικό κόλπο η παρούσα μελέτη καταδεικνύει χαμηλότερες περιεκτικότητες χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και νικελίου από αυτές που μετρήθηκαν σε προηγούμενη μελέτη. […]
Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2001 και μπορείτε να την διαβάσετε στα αγγλικά εδώ. Παραθέτουμε τους χάρτες με τη χωρική κατανομή των μετάλλων μολύβδου, ψευδαργύρου και χαλκού στα ιζήματα του βυθού:
Οι υψηλότερες τιμές και των τριών μετάλλων βρέθηκαν στο Σταθμό Δειγματοληψίας αρ. 33, μπροστά στη σκάλα φόρτωσης, γεγονός που υποδεικνύει σαφώς ως πηγή της ρύπανσης το μεταλλείο. Οι χαμηλότερες τιμές και για τα τρία μέταλλα είναι στην περιοχή της Ιερισσού, ενώ σχετικά αυξημένες τιμές μολύβδου και ψευδαργύρου εμφανίζονται στην Κομίτσα.
Αρκετά. Ο τόπος έχει ήδη πληγεί βαρύτατα και δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση. Ακόμα περισσότερο, δεν αντέχει πια να εθελοτυφλεί και να κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Δεν αντέχει να επιτρέπει σε κερδοσκοπικά συμφέροντα να διαστρεβλώνουν την αλήθεια.
Ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι να αναγνωρίσουμε τη ζημία που έχει ήδη γίνει και να την περιορίσουμε εκεί.
Όχι άλλες εξορύξεις, όχι άλλη ρύπανση, όχι γιγαντιαία επενδυτικά σχέδια.
ΩΣ ΕΔΩ!