Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση ενάντια στο “χρυσό θάνατο”


“Χαλκιδική, Κιλκίς, Θράκη, ενωμένοι ενάντια στη λεηλασία της ζωής” ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι διοργανωτές εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη που αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις χρυσού στις συγκεκριμένες περιοχές.
“Δε στεκόμαστε απλά αλληλέγγυοι στους αγωνιζόμενους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, μιλάμε σε πρώτο πρόσωπο γιατί θεωρούμε τον αγώνα, ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική αλλά και στο Κιλκίς και την Αλεξανδρούπολη, και δικό μας αγώνα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ανοιχτό συντονιστικό ενάντια στα μεταλλεία χρυσού που διοργάνωσε την εκδήλωση σε χώρο δίπλα στον Λευκό Πύργο.
“Μιλάμε για εξόρυξη στη Χαλκιδική που θα αποφέρει ένα γραμμάριο χρυσού ανά τόνο υλικού εξόρυξης, συντελώντας στην περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής απ΄αυτή τη γιγαντιαία επέμβαση”, σχολίασε, μιλώντας στην εκδήλωση, ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Σαράντης Δημητριάδης.
Για τις θέσεις εργασίας που η εταιρία που θα διαχειριστεί τα μεταλλεία προσφέρει ως “τυρί στη φάκα”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, εξήγησε ότι πρόκειται για θέσεις που θα δημιουργηθούν μόνο για την εγκατάσταση της μονάδας καθώς στη συνέχεια, όλα είναι αυτοματοποιημένα.
“Ξεπουλάμε τον ορυκτό μας πλούτο αφού προσφέραμε τα μεταλλεία σε μια ξένη εταιρία με εξευτελιστικό αντίτιμο” σημείωσε.
Σύμφωνα με τον λέκτορα του τμήματος χημικών μηχανικών του ΑΠΘ Γιώργο Τριανταφυλλίδη, για την μέθοδο εξόρυξης με κυάνιο που θα ακολουθήσει η εταιρία, απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού που θα “στραγγίξουν” την ευρύτερη περιοχή.
“Στη Χαλκιδική θα τεθεί σε κίνδυνο και η επάρκεια νερού ενώ μετά την εξόρυξη, τα βουνά θα μείνουν νεκρά”, επεσήμανε, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι την ίδια τεχνική εξόρυξης θέλουν να εφαρμόσουν και στη Βουλγαρία, σε μια περιοχή 40 χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής.
Για τον αγώνα τους ενάντια στην εξόρυξη στη Ρόσια Μοντάνα, στη Ρουμανία, μίλησαν από την πλευρά τους μέλη της Κίνησης ενάντια στην επένδυση, τονίζοντας ότι αν και το χωριό έχει εδώ και χρόνια ορυχεία, εντούτοις η μεταλλευτική δραστηριότητα που προτείνεται δεν έχει σχέση με την προϋπάρχουσα.
“Θέλουν να εξορύξουν 300 τόνους χρυσό και 1000 τόνους ασήμι καταστρέφοντας 4 βουνά και δημιουργώντας μία τεράστια λίμνη κυανίου” εξήγησαν, προσθέτοντας ότι ο αγώνας τους έχει ξεκινήσει από το 2000 με τη συμμετοχή 300 οικογενειών που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.