Η βιομηχανική ρύπανση βλάπτει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα…


Δύο άρθρα από την ΠΟΝΤΟΚΩΜΗ:

Αποφαση του Ευρωπαικου Δικαστηριου για τη βιομηχανικη ρυπανση

air-pollution

Εργοστάσια που βρίσκονται κοντά σε μολυσμένες περιοχές ενδέχεται να κρίνονται υπεύθυνα για τη ρύπανση και να υποχρεώνονται σε αποκατάσταση της περιοχής, σύμφωνα με απόφαση – σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι εθνικές αρχές των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν το δικαίωμα, εφόσον υπάρχουν “εύλογες αποδείξεις” να υποθέτουν ότι υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της ρύπανσης και της δραστηριότητας του παρακείμενου εργοστασίου.

Η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μέσω της Ιταλικής Δικαιοσύνης που είχε επιβάλει σε πετροχημικές εταιρείες πρόστιμο και διαταγή καθαρισμού περιοχής στη Σικελία, όπου δραστηριοποιούνται. Επισημαίνεται ότι η απόφαση του ΔΕΕ τονίζει ότι για την καταδίκη εργοστασίου δε χρειάζεται να αποδειχθεί ότι έγινε λάθος κατά τη διαχείριση των αποβλήτων του.

Πηγή: http://www.lawnet.gr

Αποφαση Δικαστηριου Ανθρωπινων Δικαιωματων για την βιομηχανικη ρυπανση

Η βιομηχανική ρύπανση βλάπτει σοβαρά το δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, αποφάνθηκε χθες το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε απόφασή του με την οποία καταδικάστηκε η Ρουμανία, με το σκεπτικό ότι «παρέλειψε να προστατεύσει τα θύματα της βιομηχανικής ρύπανσης» στην περίπτωση της, ρουμανικής ιθαγένειας, Μαρία Μπατσίλα.

Τόσο το σκεπτικό της απόφασης όσο και αυτή καθεαυτή η νομολογία που με την εν λόγω απόφαση δημιούργησε το ΕΔΑΔ ανοίγουν το δρόμο για την υποβολή ανάλογων προσφυγών από τα εκατοντάδες εκατομμύρια των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν εντός ή κοντά σε βιομηχανικές περιοχές, αρκεί να μπορούν να θεμελιώσουν ότι η δραστηριότητα ρυπογόνων βιομηχανιών έχει προκαλέσει βλάβες στην υγεία τους και στο οικογενειακό περιβάλλον τους.

H περίπτωση της Μπατσίλα είναι χαρακτηριστική. Γεννήθηκε το 1946 και ζει στην πόλη Κόπσα της Ρουμανίας που γειτνιάζει με εργοστάσιο της εταιρείας Σομέτρα, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μόλυβδου και ψευδάργυρου στην Ευρώπη και τον κύριο εργοδότη της περιοχής. Από τη «δραστηριότητα» όμως του βιομηχανικού αυτού κολοσσού και με βάση μετρήσεις ιδιωτικών και δημοσίων φορέων αποκαλύφθηκε ότι οι ποσότητες διοξειδίου του θείου και της σκόνης από μόλυβδο και κάδμιο είχαν επικαθήσει στις οδούς της πόλης, το έδαφος, τη λάσπη και ήταν 30 φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα.

Η εταιρεία είχε λάβει την αρχική περιβαλλοντική άδεια από τον Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Οργανισμό Προστασίας της Ρουμανίας το 1998 και ενώ αυτή έληξε το 2003, της δόθηκε νέα άδεια με ισχύ μέχρι το 2012 κι ένας κατάλογος με 51 (sic) μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, στα οποία έπρεπε να συμμορφωθεί. Τον Ιανουάριο του 2009 το εργοστάσιο αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά λόγω της κρίσης στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών αλλά από το 2005 είχε διαγνωστεί ότι στο αίμα τής Μπατσίλα, η παρουσία μόλυβδου είχε υπερβεί κατά πολύ το επιτρεπτό όριο και εξαιτίας αυτού του γεγονότος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με ερεθιστικό βήχα, αλλοίωση της φωνής, κούραση και διαταραχές της πέψης.

Προσφεύγοντας στο ΕΔΑΔ η Μπατσίλα υποστήριξε ότι η ρύπανση του εργοστασίου είχε σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ κατήγγειλε την αδράνεια των τοπικών αρχών, που δεν έλαβαν μέτρα για να προστατέψουν το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Χθες το δικαστήριο τη δικαίωσε καταδικάζοντας τη Ρουμανία και σημειώνοντας ότι η λειτουργία τού εν λόγω εργοστασίου, παρ’ όλο που ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης μιας πόλης η οποία είχε ήδη πληγεί από το κλείσιμο και άλλων εργοστασίων, δεν μπορούσε να συνεχιστεί σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Πηγή:Εφημερίδα Ελευθεροτυπία-Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Από: http://pontokomicom.blogspot.com/2010/04/blog-post.html


6 απαντήσεις στο “Η βιομηχανική ρύπανση βλάπτει σοβαρά τα ανθρώπινα δικαιώματα…”

  1. Πάλι καλά που γράψατε και για τη γεωργία…Τί να κάνουμε δηλαδή, να αρχίσουμε τις μηνύσεις και κατά των αγροτών και να πάμε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο; Θα πρέπει επίσης να μηνύσουμε όλους τους Δήμους, Νομαρχίες και Κράτος για τους βιολογικούς που δεν λειτουργούν, για τους ΧΑΔΑ που είναι περιβαλλοντική βόμβα, για τα δημόσια έργα, για την αυθαίρετη δόμηση,…Και τους πολυάριθμους μικρούς και μεγάλους τουριστικούς “επιχειρηματίες” που συνεχίζουν να ρυπαίνουν με τις μαζικού τουρισμού δραστηριότητές τους.
    Ετσι επιτάσσει η εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” που μας εκθειάζετε. Εκτός κι αν ανάλογα με το ρυπαντή, προσαρμόζεται και η τακτική…Βλέπετε, ο “κακός” σ΄αυτό το παραμύθι είναι μόνον η βιομηχανία !

  2. Τελικά εσύ stinger μόνο με τον ……υποπρακτορα Λαμπράκη μπορείς να συνεννοηθείς και να συνεργαστείς …
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ σε όλους

  3. Επίδομα εξωτερικού Υπουργείου Εξωτερικών. http://www.equal-rights-greece.com Τα νέα φορολογικά μέτρα βρήκαν τελείως απροετοίμαστους τους συλλόγους του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Απεργία διπλωματών.Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, διαπιστώνει κανείς ότι μόνο η «Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων» και ο «Σύλλογος Επιμελητών του Υπουργείου Εξωτερικών» έχουν από μία υποτυπώδη ιστοσελίδα. Η μία δεν έχει ενημερωθεί από τότε που φτιάχτηκε και αναφέρει μόνο διατάξεις του καταστατικού του συλλόγου, ενώ η άλλη έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δύο χρόνια από έλλειψη ενδιαφέροντος. Και τώρα εμφανίζονται μαθητευόμενοι μάγοι για να τους φτιάξουν ιστοσελίδες που θα ανοίγουν κεφάλαια με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να τους εξηγούν, ότι υπάρχει κάποια τεχνική, στην κυριολεξία μια ολόκληρη επιστήμη, η Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης (Search Engines Optimization) που κάνει μια ιστοσελίδα να ανοίγεται στον αναγνώστη του διαδικτύου, ή χωρίς να τους εξηγούν τη σημασία των λέξεων κλειδιών, που ανεβάζουν την ιστοσελίδα στην πρώτη θέση της κατάταξης της Google Search (τεχνική που την γνώριζαν άριστα οι επιστήμονες που διαχειρίζονταν τα πετυχημένα – από πλευράς αναγνωσιμότητας – μπλογκς της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αλέξη Τσίπρα, την εποχή που μεσουρανούσαν στο διαδίκτυο τα προσεκτικά επιλεγμένα – από λέξεις κλειδιά – κείμενά τους). Αντίθετα με ότι διαφημίζουν πολλοί σχεδιαστές ιστοσελίδων για τις καλές σελίδες που σχεδιάζουν με ωραίες φωτογραφίες και πλουμιστά κουμπιά, η αλήθεια ως προς την επισκεψιμότητα της σελίδας από χρήστες, διαπιστώνετε αν την τεστάρετε στο http://www.alexa.com. Τότε πολλοί είναι αυτοί που κλαίνε τα λεφτά που έδωσαν για τη δημιουργία της σελίδας τους.

    Έτσι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, κυρίως οι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι διοικητικοί βρέθηκαν χωρίς φωνή, την ώρα που την είχαν ανάγκη. Σκεφτείτε να είχαν, τώρα, από μια άριστη ιστοσελίδα, με πολλά κεφάλαια, πολλά θέματα, πολλούς υπερ-δεσμούς (hyperlinks), σε πολλές γλώσσες, να είχε συνδέσεις για ταυτόχρονη ενημέρωση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ένα βήμα για ανάπτυξη ιδεών και υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη… Να μην αναφερθούμε και στο «Σύνδεσμο Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων»……..

    Προτιμήθηκαν άλλες λύσεις. Να μην υπάρχει κανένα βήμα για ανάπτυξη ιδεών. Έστω και αν υπάρχουν τόσοι και τόσοι ειδικοί της πληροφορικής στο χώρο τους, ένας ειδικός κλάδος, και δύο ειδικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, εκ των οποίων η μία ειδικευμένη στο διαδίκτυο. Προτιμήθηκε το να υπάρχουν μόνο τα μπλογκς και οι προσωπικές ιστοσελίδες της Ντόρας Μπακογιάννη για να μη φαίνεται ότι διαφωνούσαν με την «κυρία Υπουργό» που πίστευαν τότε ότι θα τους εξασφάλιζε τη λαμπρή ζωή και την ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη. Και τώρα που ήρθε η λαίλαπα…

    Τώρα βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από τα αποκαΐδια…

    Αυτές ήταν επιλογές των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα αλλάξουν εύκολα – μέσα στις διαδικασίες των συλλόγων τους – τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης που έχουν μάθει τις τελευταίες δεκαετίες, έστω και αν το επίδομα εξωτερικού και οι λοιπές συνολικές αποδοχές τους φτάσουν κάποια μέρα στο επίπεδο της λίθινης εποχής. Μάλλον θα συνεχίσουν την περιφρόνησή τους προς αυτούς τους «αφελείς» που αγωνίζονται για την επικράτηση των ατομικών δικαιωμάτων και της ισονομίας στο δημόσιο βίο και σε σχέση με την εξουσία.
    Όμως πέρα από το Υπουργείο Εξωτερικών, τα νέα μέτρα, τόσο τα φορολογικά που σε πολλά σημεία είναι αντίθετα και προς τις αρχές του δικαίου και της φορολογικής ισονομίας και ίσων βαρών που καθιερώνει το Σύνταγμα, όσο και οι συνθήκες του εργασιακού μεσαίωνα που προωθούνται, δήθεν σαν μόνη λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα λίγα έστω θεμελιωμένα δικαιώματα της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως έχουν διαμορφωθεί από τη νομολογία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

    Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή εξέλιξη που διαγράφεται, η ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com που δεν έπαψε να αγωνίζεται για την επικράτηση των αρχών της ισονομίας σε όλους τους τομείς, και εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς διάκριση, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επικράτηση του δικαίου και της δικαιοσύνης, με όπλα τις ευρωπαϊκές νομολογίες που είναι υποχρεωτικές για τη χώρα μας (παρόλο που τις χλεύαζαν μέχρι σήμερα οι διπλωμάτες που είχαν ταυτιστεί με την εξουσία και συμμετέχουν στην παράνομη και αναιτιολόγητη έκδοση αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του ΥΠΕΞ). Οι νομολογίες αυτές έχουν γίνει, σιγά σιγά, με επίμονους δικαστικούς αγώνες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μοιάζουν με αυτούς στους οποίους μετέχει και στην Ελλάδα η σελίδα http://www.equal-rights-greece.com, τα βασικότερα όπλα για την προστασία της ισότητας στην εργασία, την αποφυγή διακρίσεων στην απασχόληση, την προστασία της περιουσίας από την άδικη φορολόγηση κλπ, με προοπτική να καλύψουν ακόμα και τομείς για τους οποίους η Ε.Ε. εθεωρείτο ανέκαθεν ως υπερβολικά συντηρητική.

    Με εθελοντική βοήθεια, η σελίδα http://www.equal-rights-greece.com θα μπορούσε πιο γρήγορα να καλύψει και τους τομείς που θίγονται με το πρόσχημα την λήψη μέτρων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και θα μεταφραστεί παράλληλα σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες για να υπάρχη πληρέστερη ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων μας και συναδέλφων ευρωπαίων υπαλλήλων, παράλληλα με την προσπάθεια εξεύρεσης καθημερινών πρακτικών λύσεων κατά των κυβερνητικών αυθαιρεσιών (λ.χ. Στην περίπτωση του Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορούσαν να υποβάλλονται όλες οι αποδείξεις δαπανών στο εξωτερικό που δεν καλύπτονται από το «επίδομα εξωτερικής υπηρεσίας» και να γίνεται προσφυγή σε περίπτωση απόρριψής τους, να δημιουργηθεί stand-by τέτοια νομική υπηρεσία προσφυγών, με βάση την «αστική ευθύνη του κράτους του άρθρου 105 του Εισαγ. Νόμου του Αστικού Κώδικα», για όλους τους υπαλλήλους.. κλπ, αλλά η περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποκλειστεί μια και υπάρχει ήδη διαπιστωμένη άρνηση των Υπαλλήλων του ΥΠΕΞ να συνεργαστούν σε οποιαδήποτε κίνηση για υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών συνταγματικών δικαιωμάτων των διοικουμένων).

    Χωρίς βοήθεια, ακόμα και με χλευασμό, πάλι η η ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com θα αγωνιστεί έστω και πιο αργά, σε άλλους τομείς έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλευρό των λοιπών εργαζόμενων, προς επίτευξη αυτού του σκοπού, σε μια εποχή που υπάρχει κατάρρευση των ηθικών αξιών και αδιαφορία του κοινού – ιδιαίτερα στο διαδίκτυο – για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

  4. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση Έλληνα πολίτη που αγωνίστηκε απεγνωσμένα για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από τη Διοίκηση εμφανίζεται ζωντανά στην προδικαστική περί παραδεκτού απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργου) http://www.equal-rights-greece.com/metafrasi_prodikastikis_strasbourg.htm, που ήταν και η πρώτη δημοσιοϋπαλληλική που έγινε τυπικά δεκτή στην Ιστορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.