Τη θετική άποψη του Υπουργείου Πολιτισμού επί της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας ανακοίνωσε περιχαρής η EUROPEAN GOLDFIELDS στις 6/8/2009. Η εξέλιξη, τουλάχιστον όσον αφορά τις Σκουριές, ήταν αναμενόμενη μετά την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την οποία γράψαμε πριν από δυο μήνες περίπου.
Τους απαντάμε με ένα πανώ:
15 απαντήσεις στο ““Ναι” του Υπουργείου Πολιτισμού για Σκουριές και Ολυμπιάδα”
Αίσχος ….
Stringer- όταν ανέλαβες τα καθήκοντα σου ….σε αυτά συμπεριέλαβαν να στρέφεσαι και κατά του ιθαγενή ( η γηγενή ) πληθυσμού της περιοχής ( Β. Χαλκιδική) ???? …
Καλησπέρα.
ήθελα να ρωτήσω κάτι.. μπορεί να σας φανεί και αστείο, το Υπουργείο Πολιτισμού γιατί παρεμβαίνει;
Εννοώ το θέμα δεν είναι καθαρά περιβαλλοντικό; άρα το ΥΠΕΧΩΔΕ δε θα πρεπε να ναι αρμόδιο;
Δε γίνεται να αφήσουμε να καταστρέψουν αυτό το πανέμορφο δάσος. Μένω στο εξωτερικό και γι αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν έχουν γίνει και κάποιες δράσεις εκτός συνόρων; γιατί εντός συνόρων δε μας υπολογίζουν και πολυ στις αποφάσεις τους..
Καραντί- έχω προσέξει από καιρό το ενδιαφέρον σου για τις Σκουριές… όλοι εμείς σε ευχαριστούμε από καρδιάς!
Σχετικά με την αδειοδότηση των μεταλλείων: Λόγω του είδους και του μεγέθους της δραστηριότητας η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων είναι κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών ΠΕΧΩΔ.Ε, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Υγείας. Τώρα βρισκόμαστε στο προηγουμενο στάδιο, της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης/Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), για την οποία επίσης συναποφασίζουν όλα τα ανωτέρω Υπουργεία. Δεν είναι ομως διοικητική πράξη, δηλαδή δεν μπορεί να προσβληθεί από τους πολίτες στο ΣτΕ.
Η περιοχή των μεταλλείων έχει πολλές και σημαντικές αρχαιότητες που ανάγονται στους κλασικούς χρόνους (και ολίγες βυζαντινές). Στο να κερδίσουμε την υπόθεση της Ολυμπιάδας μας βοήθησε τρομακτικά …ο Αριστοτέλης και η αρμόδια 16η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στην περίπτωση των Σκουριών φαίνεται ότι επικράτησε άλλη λογική.
Δράσεις εκτός συνόρων… δίκιο έχεις αλλά όλα αυτά θέλουν δουλειά… Με τη μεταλλουργία χρυσού της Ολυμπιάδας στο διάστημα ΄97-2002 είχαμε κάνει σοβαρή προσπάθεια να κάνουμε την υπόθεση γνωστή στο εξωτερικό, η οποία είχε αποδώσει σημαντικά. Τώρα θέλει προσπάθεια ξανά από την αρχή. Είναι μέσα στα σχέδια αλλά επί του παρόντος δεν προλαβαίνουμε.
Αγαπητέ αν είχαμε στην περιοχή μας τόσους δασεργάτες όσους πυροσβέστες που θα έσπερναν και προστάτευαν το δάσος του Κακάβου εδώ και μια δεκαετία αυτών η παράγωγη θα υμνούσε ο μητροπολίτης Αρναίας για αλλά δέκα χρόνια .
Σήμερα δυστυχώς όλοι μας περιμένουμε (?)το επί εκατονταετίας δάσος μας… μην πάρει φωτιά ο Κακαβος και καεί η Μεγάλη Παναγία!!!!!!!!!!!!!! .
Αίσχος για όλους τους δοξασμένους της περιοχής μας από π.χ. Νομάρχη έως Δασάρχη Αρναίας . Κρίμα …
Μόνο η διεθνοποίηση της υποθεσης Σκουριές θα ενεργοποίησει την κοινή γνώμη….
Ευλογημένοι να είστε …
Παιδιά τι ευχαριστίες λέτε τώρα..; Το θέμα είναι να σώσουμε το δάσος.. και να κερδίσουμε και λίγο σεβασμό ως πολίτες επιτέλους..
Μου φαίνεται κουφό.. να έχουμε διλήμματα για να μην βλάψουμε κατάλοιπα του πολιτισμού μας, που σαφώς κι αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας, αλλά να τα υπερβαίνουμε αυτά τα διλήμματα στο πι και φι όταν πρόκειται για το παρόν και το μέλλον της ίδιας της ζωής των ανθρώπων;;
ευχαριστώ με τη σειρά μου για τη διευκρίνηση.
Δράσεις εκτός συνόρων χμ.. προτάσεις: το βιντεάκι να μεταφραστεί και με τη μορφή υποτίτλων απλά να σταλεί στα διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου;;
Σήμερα 13.8.09 και ώρα 18 στης Σκουριές θα δώσει συναυλία ακορντεόν ο Ηρακλής .Προσκαλούνται όλοι οι φίλοι να την ακούσουν .
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΕ ΧΑΛΙΚΩΣΗ , ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΘΑΒΟΥΜΕ.
ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ?.
ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ.
ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ.
http://www.youtube.com/watch?v=mrA6Lka2NUk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=QWSWAxH05pA
Για να δούμε επιτέλους πότε ο λαλίστατος Stringer θα μας αναπτύξει και θα μας αναλύσει την υπεραξία που η εταιρία του απέκτησε τα τελευταία 12 χρόνια με την υπέράντληση του υδροφόρου ορίζοντα στο Όρος Κακαβος με ταυτόχρονη καταστροφή ,συγκρινόμενη σε μέγεθος μόνο με την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας . Δύσκολο όχι όμως ακατόρθωτο όπως φαίνεται το εγχείρημα .Απορίας άξιο είναι πως οι κάτοικοι έχουν επιτρέψει αυτή την λεηλασία γης ,ύδατος, αέρα … Και το ερώτημα δεν είναι μόνο θεωρητικό αλλά αξιακό .
Τα δασικά οικοσυστήματα της Β. Χαλκιδικής μετατρέπονται σε μεταλλεία
Ερώτηση Σ.Ανδριοπούλου προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης
Στους τρεις δήμους της Β. Χαλκιδικής, Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας, 317.000 στρέμματα πυκνών δασών και δασικών εκτάσεων, με δασοκάλυψη 95%, είναι χαρακτηρισμένα ως «Οριστικές Παραχωρήσεις Μεταλλείων» και ανήκουν στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Μέτοχοι της εταιρείας είναι κατά 95% η Καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS και κατά 5% η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
Στη δασική αυτή έκταση, την πλουσιότερη της Χαλκιδικής, που σύμφωνα με τις μελέτες του ΙΓΜΕ, περιέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες πόσιμου νερού σε όλο το Νομό, δραστηριοποιούνται σε 24 προσδιορισμένες μεταλλευτικές θέσεις τα συγκροτήματα Στρατωνίου κα Ολυμπιάδας. Οι μεταλλευτικές παραχωρήσεις καταλαμβάνουν ακόμα και την περιοχή NATURA του Στρατονικού Όρους (GR1270005), όπου επίσης δεν αποκλείονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες, ενώ 45.000 στρέμματα της περιοχής NATURA είναι θεσμοθετημένες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ) υψηλής όχλησης! Στις υπάρχουσες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου-Ολυμπιάδας προβλέπεται να προστεθεί το επιφανειακό μεταλλείο των Σκουριών, με εγκαταστάσεις εμπλουτισμού και φρύξης των μεταλλευμάτων, εργοστάσια παραγωγής θειικού οξέος και αρσενικού. Οι Σκουριές είναι ένα πυκνό δάσος (δασοκάλυψη 95%), μοναδικής βιοποικιλότητας, ενώ σε απόσταση 2 χιλ. από τον κρατήρα της επιφανειακής εξόρυξης βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Μ. Παναγίας.
Αιτία για την πλήρη έλλειψη προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής, ο απαρχαιωμένος, αλλά ακόμα σε ισχύ, Μεταλλευτικός Κώδικας του 1973 που θεωρεί ότι κάθε εκμετάλλευση μεταλλείου είναι υπόθεση «εθνικής ωφέλειας», αποκλείοντας κάθε άλλη ανάπτυξη.
Το 2005, οι κάτοικοι της Στρατονίκης στην προσπάθεια τους να σταματήσουν την πολύχρονη εξόρυξη -από το 2000- και την αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησε στο χωριό τους, αποτάθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της εξόρυξης κάτω από την Στρατονίκη. Ωστόσο το Συμβούλιο έδωσε νέα αναβολή, την πέμπτη κατά σειρά, και η νέα ημερομηνία εκδίκασης προβλέπεται να γίνει στις 25.9.2009.
Το 2007, οι κάτοικοι της Στρατονίκης με την υποστήριξη της Επιτροπής Ενεργών Πολιτών Β. Χαλκιδικής, κατέθεσαν έγγραφη καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής καταδεικνύοντας σε αυτή, τη μη τήρηση από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. των όρων που έθεσε η Κ.Υ.Α (143088/11.4.2005) για την εξόρυξη στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών της Στρατονίκης, καθώς εφαρμόζεται μόνο η κατερχόμενη φορά εξόρυξης και μάλιστα με τη χρήση εκρηκτικών, που κάνουν τη διαβίωση των κατοίκων ανυπόφορη.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία συνεχίζει να παράγει χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο ενώ προβλέπει για τα επόμενα χρόνια την εξόρυξη και επεξεργασία 200.000.000 τόνων μικτών θειούχων μεταλλευμάτων από τα μεταλλεία Στρατονίκης, Ολυμπιάδας και Σκουριών. Από τη δραστηριότητα αυτή θα προκύψουν 200 εκατ. τόνοι τοξικών μεταλλευτικών αποβλήτων και 400 εκατ. τόνοι στείρων υλικών. Κι όλα αυτά όταν η αδειοδότηση του «Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης» της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική, βρίσκεται στο στάδιο της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, από τις αρχές του 2007, και δεν έχει ακόμα εγκριθεί.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
• Για ποιους λόγους συνεχίζονται οι εξορύξεις στα μεταλλεία Στρατονίκης, Ολυμπιάδας και Σκουριών, όταν η αδειοδότηση του «Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης» της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Χαλκιδική, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και δεν έχει εγκριθεί;
• Τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν, ώστε να τηρηθούν οι όροι εξόρυξης των μεταλλείων της Β. Χαλκιδικής, να σταματήσει η περιβαλλοντική της υποβάθμιση, να αναπτυχθούν πραγματικά ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της;
Η ερωτώσα βουλευτής
Σοφία Ανδριοπούλου
Η ερώτηση έχει αρκετά λάθη, αλλά όπως και να’ναι είναι ευπρόσδεκτη.
Το βασικό ερώτημα είναι τι ευελπιστούν να πετύχουν αυτές οι επικαιρες ερωτήσεις – ΟΛΕΣ οι επίκαιρες ερωτήσεις… Παίρνουμε μια γενική κι αόριστη απάντηση από κάποιον Υφυπουργό και μετά τίποτα. Το μόνο που μένει είναι το ότι έγινε κάποτε μια ερώτηση, η οποία καταλήγει να είναι πιο σημαντική από την απάντηση.
Δυστυχώς όλο το σύστημα “κοινοβουλευτικού ελέγχου” είναι φτιαγμένο έτσι ώστε το σύστημα να μην κινδυνεύει ποτέ. Οι άνθρωποι που αγωνίζονται δεν μπορούν να περιμένουν πολλά πράγματα από τους βουλευτές, όσο καλοπροαίρετοι κι άν είναι αυτοί. Δυστυχώς. Και μακάρι να διαψευστούμε.
Έτσι μπράβο, παιδιά! Καμιά ανάπτυξη του δολοφόνου καπιταλισμού, ποτέ και πουθενά! Τι τη θέλουμε την ανάπτυξη; Αρκετά αναπτυχθήκαμε ως τώρα! Επιστροφή στα παρθένα δάση! Κάτω ο πολιτισμός!