Εγκρίθηκε το μεταλλείο στις Σκουριές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο


ΠΡΟΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ “ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ”;

campingSkouries-July07 Η έγκριση της ανάπτυξης μεταλλείου στη θέση «Σκουριές» του Δήμου Παναγίας Χαλκιδικής από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) στις 16 Ιουνίου 2009. Θετική για το έργο των Σκουριών είναι η τελική γνωμοδότηση της αρμόδιας ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφό της, το οποίο ανατρέπει πλήρως την προηγούμενη κατηγορηματικά αρνητική γνωμοδότηση της Εφορείας για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_18/06/2009_318926), το Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τελικά κατά πλειοψηφία το έργο, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι πολιτικοί εκπρόσωποι και κάτοικοι της περιοχής.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς, ο Δήμαρχος Παναγίας Γιάννης Μητροφάνης, οι Γιάννης Ζαχαράκης, Γραμματική Καραβασιλικού, Ελένη Κατραντσιώτου, Δημήτρης Κορδαλής από το «Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μεγαλοπαναγιωτών Θεσ/νίκης» και η Μαρία Καδόγλου από το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων».

Τόσο οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν την αδιαπραγμάτευτη θέση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στη μεταλλευτική εκμετάλλευση στις Σκουριές. Για το θέμα αυτό έχει λάβει ομόφωνη αρνητική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Παναγίας στις  22 Ιουνίου 2007, καθώς και όλοι οι φορείς και σύλλογοι της περιοχής. Στο βιβλίο που έχει ανοιχτεί για να εκφραστεί η αντίθεση των κατοίκων της περιοχής στο μεταλλείο των Σκουριών, έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 πολίτες.

Από όλους τους παρόντες στη συνεδρίαση τονίστηκε η ολοκληρωτική καταστροφή που θα υποστεί το πανάρχαιο και μέχρι σήμερα παρθένο δάσος του όρους Κάκαβος που είναι το ίδιο ένα πολιτιστικό μνημείο, άξιο προστασίας και διατήρησης. Τονίστηκε η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα της θέσης “Σκουριές” η οποία, σύμφωνα με την ίδια την ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ, αποτελεί μαζί με το Λαύριο προνομιακό πεδίο έρευνας της μεταλλευτικής δραστηριότητας που ανάγεται στα κλασικά χρόνια. Ασκήθηκε κριτική στον αδιαφανή τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε το πρόσφατο έγγραφο της Εφορείας, το οποίο αξιολογεί με διαφορετικό τρόπο τα ίδια αρχαιολογικά ευρήματα και μετατρέπει την προηγούμενη αρνητική γνωμοδότηση σε θετική. Συγκεκριμένα:

Α) Στις 22/03/07 Αρ. Πρ. 725, στο πρώτο έγγραφο της, η ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ γνωμοδοτεί σαφώς αρνητικά για το θέμα των “Σκουριών” με αναφορές σε ευρήματα και στη σχετική νομοθεσία καθώς και με αναφορές σε ενδεχόμενα ευρήματα που θα εντοπιστούν στο μέλλον με βάση τις αναφορές στην υπάρχουσα βιβλιογραφία. Το έγγραφο αυτό παίρνει θέση κατηγορηματικά, χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς προϋποθέσεις καταλήγοντας ότι «η εφορία δεν συμφωνεί με την ανάπτυξη νέου μεταλλείου για την εκμετάλλευση χρυσοφόρου–χαλκούχου πορφύρη στη θέση Σκουριές του Δήμου Παναγίας Ν. Χαλκιδικής» και συντάσσεται από επιτροπή τριών αρχαιολόγων της υπηρεσίας, δυο πολύ εμπείρων με πλούσια προϋπηρεσία και ενός νεότερου.

Β) Στις 12/03/09 Αρ. Πρ. 2448, το νέο έγγραφο της Εφορείας επανέρχεται επί του ίδιου θέματος και αφού επικαλείται την «ολοκλήρωση της επιφανειακής αρχαιολογικής έρευνας στη θέση Σκουριές» αναφέρει ότι δεν εντοπίστηκαν άλλες αρχαιότητες πέραν των ήδη αναφερομένων στο από προηγούμενο έγγραφο και καταλήγει «κατόπιν τούτου η εφορεία δεν έχει αντίρρηση από πλευράς αρχαιολογικού νόμου για την έγκριση της Π.Π.Ε. του υποέργου στη θέση Σκουριές, Μ. Παναγίας . . .». Το έγγραφο υπογράφεται από έναν μόνο αρχαιολόγο, τον νεότερο των τριών, αφού οι άλλοι δυο δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην «ολοκλήρωση της έρευνας».

Η έγκριση του μεταλλείου στις Σκουριές μπορεί (ίσως) να είναι σύμφωνη με το γράμμα του νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς», σίγουρα όμως δεν είναι σύμφωνη με το πνεύμα του. Αυτό που ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι η ολοκληρωτική καταστροφή του πανέμορφου βουνού. Το αρχέγονο δάσος θα αφανιστεί και στη θέση του θα γίνει ένας κρατήρας βάθους 400 μ. και τελικής διαμέτρου 2.000 ή και περισσότερων μέτρων. 28.000 τόνοι μεταλλεύματος και τριπλάσια ποσότητα στείρων και μπάζων θα εξορύσσονται καθημερινά με τη χρήση εκρηκτικών και θα μεταφέρονται για επεξεργασία ή απόθεση. Οι βαθιές χαράδρες της περιοχής θα γεμίσουν από τα επικίνδυνα απόβλητα της επεξεργασίας του μεταλλεύματος.

Μπροστά σε όλα τα ανωτέρω που περιγράφονται σαφώς στο Επενδυτικό Πρόγραμμα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κλείνει τα μάτια και τα αυτιά και θέτει «όρους», που μόνο αφελείς ή υποκριτικοί μπορεί να θεωρηθούν. Τι νόημα μπορεί να έχει η μεταφορά των αρχαιοτήτων «σε κατάλληλο σημείο ώστε να μην αποκόπτονται από το πολιτισμικό τους πλαίσιο», όταν το «πολιτισμικό πλαίσιο» θα έχει εξαφανιστεί και ο Κάκαβος θα έχει μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο;

Όταν τελειώσει το «αναπτυξιακό» της έργο η εταιρεία, το μόνο που θα έχει μείνει ίδιο από την περιοχή των Σκουριών θα είναι οι γεωγραφικές της συντεταγμένες. Έτσι προστατεύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά;


18 απαντήσεις στο “Εγκρίθηκε το μεταλλείο στις Σκουριές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο”

  1. Αφού επέτρεψαν τόσα χρόνια την καταστροφή της Δυτ. Μακεδονιας ( που ήταν ελληνική στα λόγια και συνθήματα τους ) με την εξορύξει του λιγνίτη ,τώρα ήρθε η ώρα για την Χαλκιδική μας .
    Εύγε κύριοι !!! στους “επιστήμονες του Έθνους”

  2. Ρόλος του ΚΑΣ είναι να γνωμοδοτεί γιά τέτοιες περιπτώσεις. Με δεδομένη μάλιστα τη θετική γνώμη της αρμόδιας εφορίας τα υπόλοιπα περιττεύουν. Εκτός κι αν υπονοείτε ότι υπάρχει κάποια “παρανομία” εδώ ή είστε ειδικοί (-ες) και στην αρχαολογία (;) Οι περιβαλλοντικές “ανησυχίες” που εκφράζετε δεν είναι αντικείμενο της αρχαιολογίας. Επιπλέον είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε γιά μιά ακόμη φορά ότι μεταχειρίζεσθε τα αρχαιολογικά και τους σχετικούς νόμους κατά το δοκούν. Ετσι, γιά μεν την έκταση-φιλέτο της Ουρανούπολης μας είπατε ότι “δεν ισχύει” το Διάταγμα του 1965, γιά το Ξηροποτάμι “ξεχάσατε” την Απόφαση του 1985, αλλά γιά τις Σκουριές, παρότι αποφαίνεται το ΚΑΣ και όλα είναι σύμφωνα με το νόμο, εξακολουθείτε να…διαμαρτύρεσθε και να αφήνετε υπονοούμενα.

    Επί τη ευκαιρία, να πληροφορήσουμε όσους δεν το γνωρίζουν, ότι την 23 Μαίου, το Τοπικό Συμβούλιο Στρατονίκης ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΥ. Το λέμε επειδή πέρασε ένας μήνας και δεν είδαμε να δημοσιεύετε την απόφαση που έβγαλε…

    • Κ. Stinger, αν θέλετε να συνεχίσετε τη συζήτηση για την Ουρανούπολη, γιατί δεν το κάνετε σε εκείνη την καταχώρηση; Μήπως επειδή δεν έχετε ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ να απαντήσετε σε όσα ρωτάμε και δεν θέλετε να το βλέπουν οι αναγνώστες;

      Ακόμα περιμένω να μου δώσετε τον αριθμό της πράξης/διατάγματος χαρακτηρισμού του Ξηροποτάμου ως “υδροβιοτόπου”. Το ξεχάσατε; Ή μήπως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ;;; Η απόφαση του 1985 φυσικά και ισχύει, αλλά είναι για περιοχή που βρίσκεται εκτός των 32.500 στρεμμάτων που αφορά το Διάταγμα του 1965 και άσχετη με αυτά που συζητάμε. Όσο για το Διάταγμα του 1965, είναι η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία που μέχρι σήμερα το είχε κατ’ουσίαν καταργήσει και έδινε εγκρίσεις δόμησης μέσα στην “αρχαιολογική” περιοχή.

      Δεν θα δημοσιεύσω εδώ άλλα “σχόλια” για την Ουρανούπολη. Ότι θέλετε να μας πείτε να το πείτε, να το πείτε στην καταχώρηση για την Ουρανούπολη για να φαίνεται και το ιστορικό των σχολίων.

      Όσο για το ρόλο του ΚΑΣ, θα υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγα χρόνια είχε δώσει έγκριση για εργοστάσιο μεταλλουργίας χρυσού ΕΠΑΝΩ στην Ελληνιστική πόλη των Σταγείρων. Τις Σκουριές θα λυπηθεί;

  3. Τι να κάνω , ξαναρωτάω!!!.

    Καλή η ανάλυση ομαδα Stinger, αλλά όταν ΄μπήκαν ερωτήσεις για την Χαλκιδική και την εταιρεία για την οπία δουλεύετε δεν απαντήσατε . Τα ξαναβάζω γιατί την προηγουμενη φορά το παίξατε ΟΓΚΟΥΝΣΟΤΟ.
    “Στο site της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ορθιοι-χειροκροταμε-φωναζουμε ζητω-καθηστε).
    http://www.egoldfields.com/goldfields/projects.jsp?ref=4

    http://www.egoldfields.com/goldfields/projects.jsp?ref=5

    http://www.egoldfields.com/goldfields/projects.jsp?ref=7

    Στα αποτέτοια τους τα υπόλοιπα μεταλεύματα. Το χρυσό θέλουν. Γιαυτο έχουν προσλ.αβει διπλάσιο κόσμο. Κιας μπαίνουν μέσα ενα κάρο λεφτά. Γιαυτό εχουν ξεσκιστεί στις παροχές. Για να ξεσηκωθει ο κόσμος τελος του 2009 όταν θα ανακοινώσουν “ή χρυσος ή το κλείνουμε). Γιαυτο πληρώνουν ομάδες αντιπληροφόρησης. Οχι ότι σας κακοπέφτει. Αλλά μιά και μιλάμε πια για μεταλεία χρυσού, που μπορούμε να βρούμε ένα τέτοιο που να μην καταστρέφει τα πάντα γύρω του?
    Αντε Παπούα, Περού, Βραζιλία, ΗΠΑ κλπ είναι κακό παράδειγμα. Ένα καλό απο ΕΣΑΣ.
    Δεν σας ‘εχει κανένα καλό η ΕΤΑΙΡΕΙΑ?(ορθιοι-χειροκροταμε-φωναζουμε ζητω-καθηστε). Γιατί τα πράγματα είναι απλά.
    Αν ξεκινήσει το “project” σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχει Ολυμπιαδα-Στρατώνο-Στρατονίκη”

    Και βέβαια ξαφνικα !!!!???? μείνατε μόνος.
    ΄Ολοι αυτοι που βγαίνανε με το ίδιο IP (αλήθεια ,γιατί δεν απαντήσατε?) εξαφανιστηκαν??!!!!!!.
    Ένα άλλο computer βρε παιδιά.
    Α!! κάτι διάβασα ότι δεν πληρώνετε κιολας , αυτά που υποσχεθήκατε.
    Που λεφτά για άλλο ενα computer.
    Κρίση ε!

  4. Το “σχέδιο” του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι απλό για να διατηρηθεί η Αθηνά ,Θεσσαλονίκη σε μητροπολιτικό φαγοπότι χρειάζονται και άλλες περιοχές να γίνουν τύπου Πτολεμαΐδα-Κοζάνη , Παλια Μαντουδη κλπ . Επιλέχτηκαν γ αυτό το σκοπό μεταξύ άλλων και η Βόρεια Χαλκιδική . Από μας και την συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί αν ο εσωτερικός ιμπεριαλισμός θα εφαρμοστεί και ολοκληρωθεί .Γ αυτό πρωτίστως χρειάζεται συλλογική και μαζική συμμετοχή όλων των Χαλκιδικιώτων οπού γης .

  5. Που πήγαν άραγε οι άλλοι δυο της αρχαιολογικής, που ήταν και έμπειροι;… Γιατί δεν υπέγραψαν το χαρτί “η αρχαιολογία δεν έχει αντίρρηση”;
    @Stinger
    Η υπόθεση βρωμάει και ζέχνει. Με πιθανότητα που προσεγγίζει το 100% η πλευρά σας λαδώνει αγρίως για να προχωρήσει το μεταλλείο χρυσού. Για να μην πω και ότι απειλεί και εκβιάζει (οι άλλοι δυο που λέγαμε…).
    Η άλλη πλευρά αγωνίζεται καθαρά για περιβαλλοντικούς λόγους, βάζοντας χρόνο και έξοδα από την τσέπη της, χωρίς καμιά ελπίδα να τα πάρει ποτέ πίσω. Θα της μείνει μόνο η ικανοποίηση ότι έσωσε από την καταστροφή μια περιοχή.
    Δεν είστε ίσα και όμοια… Από ηθικής απόψεως, ΕΣΥ είσαι ο κακός της υπόθεσης. Ή μάλλον, κατά πάσα πιθανότητα, το φερέφωνο των κακών της υπόθεσής.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν Εφιάλτες.

    • Οι άλλοι δυο της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ που δεν κλήθηκαν καν να συμμετέχουν στην “ολοκλήρωση της έρευνας” ήταν ο κ. Σισμανίδης και η κα Τσιγαρίδα, αρχαιολόγοι με τεράστια προσφορά και οι δυο. Ο Κώστας Σισμανίδης είναι ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τα αρχαία Στάγειρα, έχει δώσει μεγάλο αγώνα για τη διάσωσή τους από τις ορέξεις της εταιρείας (της TVX τότε) και του χρωστάμε πάρα πολλά.

      Είναι ενδιαφέρον ενώ υπήρχε, ήδη από το 2007, ένα σαφέστατο και κατηγορηματικό έγγραφο από την ΙΣΤ’ που έλεγε ότι “η Εφορεία δεν συμφωνεί με την ανάπτυξη μεταλλείου στις Σκουριές”, το ΚΑΣ δυο ολόκληρα χρόνια δεν συνεδρίασε για αυτό το θέμα, προφανώς γιατί κάποιους δεν τους βόλευε αυτή η γνωμοδότηση και θέλαν άλλη.

      • Ο κ. Stinger βέβαια ψεύδεται και σε ότι αφορά την απόφαση της 23ης Μαϊου του Τοπικού Συμβουλίου Στρατονίκης, η οποία λέει διάφορα ενδιαφέροντα αλλά ΔΕΝ λεει “ναι στη συνέχιση της εξόρυξης”…

        Το έγγραφο του Τοπικού έχει θέμα: “Ανταποδοτικές οφειλές της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” και λέει τα εξής:
        “Και ενώ οδεύουμε προς την λήξη της πενταετίας στο Στρατώνι έχει δοθεί το σύνολο των χρημάτων που δικαιούται, και καλώς δόθηκε, η Στρατονίκη που υφίσταται το κύριο βάρος και συνέπειες αυτής της μεταλλευτικής δραστηριότητας έχει εισπράξει ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των οφειλομένων κονδυλίων παρά τις πολύχρονες περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις – υποσχέσεις κυρίως της εταιρίας αλλά και του Δημάρχου κ. Βλαχόπουλου”.

        Λεφτά ζητάνε. Δηλαδή “αφού μας το κάνετε κεφαλοτύρι το χωριό, δώστε μας τουλάχιστον λεφτά για κάνα πεζοδρόμιο”! Και παρεμπιπτόντως θυμούνται να ζητήσουν και την πραγματοποίηση της έρευνας του δομημένου οικισμού από το ΙΤΣΑΚ! Δεν θέλω να τη σχολιάσω αυτή τη στάση γιατί θα πώ τίποτα άσχημο, σίγουρα όμως δεν δείχνει ότι το χωριό είναι ευχαριστημένο με το μεταλλείο κάτω από τα πόδια του. Άλλα πράγματα δείχνει, αλλά ας το αφήσουμε καλύτερα.

        Διαχωρίζουν τη θέση τους οι δυο σύμβουλοι της μειοψηφίας, οι οποίοι συμφωνούν ότι πρέπει να δοθούν τα χρήματα αλλά τονίζουν ότι παραμένουν σταθεροί στη θέση τους για άμεση διακοπή της εξόρυξης κάτω από το χωριό.

        Το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε ότι το θέμα των χρημάτων πρέπει να συζητηθεί μαζί με το γενικότερο θέμα του μεταλλείου και γι’αυτό το σκοπό θα οριστεί σύντομα μια ειδική συνεδρίαση.

  6. Αυτό το blog από την αρχή ήταν και παραμένει ανεξάρτητο και ενημερωτικό με σοβαρό λόγο και προσφορά στην ενημερώση της περιοχής μας και όχι μόνο . Εμείς οι σχολιαστές το μόνο που παρακαλώ να κάνουμε είναι ο εμπλουτισμός του και η περιφρουρήση .Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος . Παρακαλώ ανθρώπους τύπου Stringer μην υποτιμούν της δυνατότητες μας στην εργασία της ενημέρωσης αυτή που με μεγάλο κόπο προσφέρει η Μαρία

  7. Η απόφαση λέει κατά λέξη ότι “…η πλειοψηφία των κατοίκων όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές συμμερίσθηκε την άποψη πως όλες αυτές οι μεταλλευτικές δραστηριότητες από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» θα είχαν επωφελή αποτελέσματα για το χωριό μας, σταθμίζοντας τα θετικά και αρνητικά αυτής της επένδυσης.”

    Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργούμε εντυπώσεις, αλλά να έχουμε μιά συνεισφορά στην ενημέρωση. Αντικειμενική ενημέρωση όμως δεν υπάρχει, παρά μόνο στη φαντασία ορισμένων. Καλύτερα θα ήταν να δημοσιεύσετε όλη την απόφαση, μαζί με την άποψη της μειοψηφίας και ο κόσμος ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

  8. Σήμερα που χιλιάδες αναγνώστες αυτού του site σε όλον τον κόσμο μας διάβασαν προσεχτικά, έχουν όλοι βγάλει τα συμπεράσματά τους …. Ιδιαίτερα για την φρασεολογϊα σας “Αντικειμενική ενημέρωση όμως δεν υπάρχει, παρά μόνο στη φαντασία ορισμένων “σας Ευχαριστούμε!

  9. Ο φιλήσυχος άνθρωπος της Βόρειας Χαλκιδικής εντάχθηκε από αιώνες στην λεγόμενη κατηγόρια εντάσεως εργασίας . Σεις αγαπητέ Stringer ως φιλοξενούμενοι εκπροσωπείτε την λεγόμενη αρπαχτή ή τη δύναμη που σήμερα την λέμε διαπλοκή . Υποτιμώντας μας ανακηρυχτήκατε σε βαμπίρ του δικού μας πλούτου (κεφαλαίου) ,που εμείς σεβαστήκαμε και προστατεύσαμε με ευλάβεια για αιώνες, πράγμα απαράδεκτο. Σήμερα υποτιμήσατε και την νοημοσύνη έστω αυτών των ολίγων που λόγω σχέσεις εργασίας σας αποδεχόταν .Μην μας κάνετε μάθημα ερμηνείας εκλογών και ενημέρωσης μιας και η Ηθική και η Πολιτική γεννήθηκε σε αυτόν τον τόπο και ο Μεγάλος Αριστοτέλης την μετέφερε σε όλων τον κόσμο .

  10. Sthn perioxh prin apo 65 xronia xu8hke polu aima gia na einai apo ths monadikes eleu8eres perioxes apo ka8e loghs tsoutsekia san kai ths fares pou profanestata einai o sTringer kai to sunafi tou an nomizoun pws epiedh phgan kai skapsane oute deka pontous se 5-8 shmeia ekton opoiwn kanaduo deixnoun tomh sta ksekomata pou ekane h mpouldoza ekei sta peuka kai exoun thn enthpwsh pws me tetoies paparies tha diekdikisoun ton kakavo etsi anaimakta ton lew auton kai tous omoious tou oti auta pou eidan h aksiologhsan ws twra einai tipota mprosta s auta pou tha akolouthisoun etsi kai 8elhsoun na ksepastrepsoun to vouno.koinos MOLON LAVE! sTriner s

  11. Με όλο τον σεβασμό στους κυρίους αρχαιολόγους, αυτή η “επιφανειακή έρευνα” είναι τελείως για γέλια. Ξύσανε λίγο το χωματάκι και λένε ότι κάτι κάνανε.
    Είναι βέβαιο οτι υπάρχουν αρχαιότητες στις Σκουριές, και το λένε και οι ίδιοι στην πρώτη τους έκθεση, αλλά για να αποκαλυφθούν απαιτείται συστηματική έρευνα, που βέβαια δε συμφέρει την εταιρεία.
    Γι’αυτό μιλάνε μόνο για τις αρχαίες σκουριές, γιατί είναι οι μόνες που φαίνονται και έτσι μπορούν να λένε ότι είναι λίγες και δεν αξίζουν τον κόπο. Όμως για να υπάρχουν σκουριές υπάρχουν και καμίνια και για να υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα πρέπει να υπάρχει και οικισμός μεταλλωρύχων εκεί επάνω. Δεν ξεκινούσαν βέβαια κάθε πρωί για να πάνε στην κορφή του βουνού και να γυρίσουν το βράδυ, πρέπει να μένανε εκεί. Και ξέρω ότι οι ντόπιοι έχουνε βρει κατα καιρούς διάφορα αντικείμενα και τα εχουνε παραδώσει στην αρχαιολογικη υπηρεσία.
    Αν δεν γίνει έρευνα δε θα μάθουμε ποτέ. Και επειδή δεν το γράψατε εσείς, το ΚΑΣ είναι ένα πολιτικό όργανο, με πολιτικές σκοπιμότητες και διορισμένους συμβούλους που δεν είναι όλοι αρχαιολόγοι. Γι’αυτό βλέπουμε κατά καιρούς να εγκρίνονται σημεια και τερατα.
    Αμα γίνει το μεταλλείο εκεί πάνω πρέπει όλοι μας να μετακομίσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.