Ομόφωνα η Θράκη λέει όχι στις επενδύσεις χρυσού #skouries


Δημοτικά συμβούλια Κομοτηνής, Σαπών, ΕΒΕΡ, ΕΛΜΕ Ροδόπης λένε «όχι» στον Χρυσό

Από το “ΧΡΟΝΟ”

Απευθείας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απευθύνεται η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των χρυσωρυχείων Έβρου και Ροδόπης δια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αίτημα να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με τον φάκελο Χρυσός.

«Η απόφασή σας, όπως αναγγείλατε στην ομιλία σας στην ΔΕΘ, να ανοίξετε τον φάκελο των αδειοδοτήσεων για την εξόρυξη Χρυσού στην Θράκη από την Eldorado Gold, δικαιολογημένα αναστάτωσε λαό και θεσμικούς. Όμως μας κινητοποίησε η ρήση σας, ότι η οποιαδήποτε αδειοδότηση θα γίνει μόνον εάν θελήσει η τοπική κοινωνία.

Ο λαός των δύο νομών Έβρου και Ροδόπης με κινητήριο μοχλό τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά των χρυσορυχείων και σύσσωμη την θεσμική κοινωνία, αγωνιζόμαστε από το 1998 να μην συμβεί η βεβαιωμένη και τεκμηριωμένη συνολική καταστροφή από την εξόρυξη Χρυσού (…). Λαμβάνοντας έτσι σοβαρά την δέσμευσή σας, ότι αυτό δεν θα συμβεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, συγκεντρωθήκαμε όσο πιο γρήγορα οι θεσμικοί εκπρόσωποι όλης της Περιφέρειας, όπως προκύπτει από την επισυναπτόμενη κατάσταση συμμετεχόντων και σας αποστέλλουμε το παρόν ψήφισμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, εκφράζοντας απόλυτα την τοπική κοινωνία».

Αυτά αναφέρονται μεταξύ πολλών – συνοδευόμενα από τις υπογραφές 49 πολιτικών, φορέων, συλλογικοτήτων και όχι μόνο, με αποδέκτη τον πρωθυπουργό και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας να μπαίνει πλέον στο κυβερνητικό γραμματοκιβώτιο αναμένοντας ξεκάθαρα λόγια.

Το εν λόγω κείμενο τίθεται υπόψη όχι μόνο του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων πέντε επικεφαλής κομμάτων της ελληνικής βουλής, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25.

Ομόφωνα «όχι» και από τις Σάπες
«Όχι» είπε επίσημα και το δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 30/09. Δεν περιορίστηκε όμως στην έκφραση της ρητής εναντίωσης, αλλά οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν και σε τρία βήματα. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν «σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών ενάντια στην προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων στη Θράκη, αποφάσισε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση του το δημοτικό συμβούλιο.

Το σώμα υιοθέτησε το πρόσφατο ψήφισμα της διανομαρχιακής επιτροπής κατά των χρυσωρυχείων καθώς και σύνολο των προτάσεων του δημάρχου Ντ. Χαριτόπουλου.

Ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών  σε συνεργασία με τους Δήμους Αλεξανδρούπολης Κομοτηνής και την ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας-Θράκης να αναλάβουν την κάλυψη των δαπανών των εξής δράσεων:

Την  ανάθεση σε έγκριτο νομικό γραφείο των νομικών προσφυγών σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για το μπλοκάρισμα και την ματαίωση της αδειοδότησης.

Την πρόσκληση και φιλοξενία έγκριτων δημοσιογράφων από  Αθήνα και  Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση  τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας στο πλαίσιο της διάχυσης σε πανελλήνιο επίπεδο.

Την ενημέρωση των προέδρων και αρχηγών των πολιτικών κομμάτων καθώς επίσης και του Προέδρου της Δημοκρατίας και την στήριξη τους στους αγώνες μας».

Τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής
Όπως έγραψε από χθες ο «Χ» το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υιοθετήσει το ψήφισμα της ΠΕΔ κατά του Χρυσού, ενώ το δικό της ψήφισμα (συμφωνώντας όμως στο «όχι») κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Το θέμα τέθηκε πρώτο στην συζήτηση με την πρόεδρο του σώματος Κλεοπάτρα Στογιαννίδου να προτάσσει την επιτακτική ανάγκη «να εκφραστεί η εναντίωση και μέσα από το δημοτικό μας συμβούλιο», θυμίζοντας πάντως την παγιωμένη άποψη που έχει λάβει και παλιότερα το σώμα, όταν ο κίνδυνος ήταν ξανά προ των πυλών.

Το ψήφισμα της ΠΕΔ έφερε στο σώμα ο δημοτικός σύμβουλος της «Πολη-τικής Ανατροπής» και πρωτεργάτης της Διανομαρχιακής Ανέστης Στρατιάδης. Ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης από πλευράς του ξεκαθάρισε «στην αίθουσα δεν υπάρχει κανένας που να θέλει τις εξορύξεις. Κι εγώ ως δήμαρχος το έχω πει. Ένα ψήφισμα να δώσει απάντηση σε αυτούς που έχουν τέτοιες ορέξεις». Επί του θέματος τοποθετήθηκαν αρνητικά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, με την Ελένη Λαφτσή να διαμηνύει «ανάπτυξη και εξορυκτική διαδικασία είναι δύο έννοιες ασύμβατες» ρίχνοντας βολές στην Eldorado Gold και την κυβέρνηση ΝΔ. Από πλευράς του ο Αντώνης Γραβάνης οποίος δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεση στον Χρυσό αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός θα κρατήσει την δέσμευσή του περί σύμφωνης γνώμης της κοινωνίας.

Αντιδρά και το Επιμελητήριο
Συνεδρίαση την ίδια μέρα, απόγευμα Δευτέρας 30/09, είχε και το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η εναντίωση στον Χρυσό, που εκφράστηκε ομόφωνα, με τους επαγγελματίες της περιοχής να συνομολογούν ότι ο Χρυσός δεν είναι επένδυση για την περιοχή.

Μία ακόμη ανακοίνωση από τον χώρο του εμπορίου προστίθεται στη λίστα, κι αυτή έρχεται από την Ένωση Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου. «Συντασσόμαστε και συνυπογράφουμε πλήρως την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, των τοπικών φορέων και της Διανομαρχιακής Επιτροπής  στην κάθετη άρνηση λειτουργίας χρυσωρυχείων στην περιοχή μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ψήφισμα της ΕΛΜΕ Ροδόπης
Με ψήφισμα γνωστοποίησε την θέση της και η ΕΛΜΕ Ροδόπης. Σε αυτό ομόφωνα επαναλαμβάνει η πάγια θέση του διοικητικού συμβουλίου το οποίο «δηλώνει την απόλυτη άρνησή του στην εξόρυξη του χρυσού στις Σάπες και στο Πέραμα. Το θέμα επανήλθε ξανά στις μέρες μας, ωστόσο δεν έχει αλλάξει τίποτα στις συνθήκες που υπήρχαν τα προηγούμενα έτη. Η επένδυση στο χρυσό εξακολουθεί να είναι ανταγωνιστική στις άλλες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής και καταστρεπτική για τον υδροφόρο ορίζοντα. Ως εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούμε τους συναδέλφους μας που αναλαμβάνουν προγράμματα Αγωγής Υγείας ή διάφορες ερευνητικές εργασίες για την αειφορία και την βιώσιμη ανάπτυξη να αναδείξουν τις επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, ώστε να γίνει κτήμα της νέας γενιάς η αξία του σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και η επιδίωξη μιας ανάπτυξης στα μέτρα της φύσης και του ανθρώπου».


3 απαντήσεις στο “Ομόφωνα η Θράκη λέει όχι στις επενδύσεις χρυσού #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.