59 νέες μεταλλευτικές τρύπες στη Β. Χαλκιδική με θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας #skouries


Με την υπ. αριθ. 95/2018 απόφασή της, η Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός αίτηση της Ελληνικός Χρυσός για πρόγραμμα 59 ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή Νότια-Νοτιοδυτικά (ΝΝΔ) του κοιτάσματος Μαύρων Πετρών. Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 9 υπέρ και 4 κατά, παρά την αντίθετη άποψη του άμεσα πληττόμενου Δήμου Αριστοτέλη. Έλαμψε διά της απουσίας του ο  κ. Στέλιος Βαλιάνος, τακτικό μέλος της Επιτροπής και υποψήφιος Δήμαρχος, για ένα ζήτημα κρίσιμο για τον Δήμο του οποίου θέλει να ηγηθεί. Αφού ο Περιφερειάρχης δεν έκρινε το ζήτημα αρκετά σημαντικό ώστε να το θέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και γνωμοδότησε μόνον η Επιτροπή, αυτή είναι η τελική γνωμοδότηση από πλευράς Περιφέρειας και πλέον αναμένεται η τυπική έγκριση της ΜΠΕ από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

Χάρτης από τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός 
με σημειωμένες τις θέσεις των γεωτρήσεων

Οι γεωτρήσεις θα είναι βάθους από 400 έως 1000 μ., εντός των μεταλλευτικών παραχωρήσεων ΟΠ24, ΟΠ25, Φ15 και Φ12 στη ΒΑ Χαλκιδική . Όλες βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις που στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του πρώην Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου χαρακτηρίζονται “περιοχές μεταλλευτικού-εξορυκτικού ενδιαφέροντος”. Για τις περιοχές αυτές υπάρχουν “αξιόπιστες ενδείξεις από τις υπόγειες εργασίες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών” για συνέχιση της μεταλλοφορίας, η διερεύνηση της οποίας είναι ο στόχος του προγράμματος.

Χάρτης από τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός: 
Μεταλλευτικές Παραχωρήσεις και θέσεις γεωτρήσεων

Όπως φαίνεται από τους χάρτες που παρουσιάζουμε, η προς διερεύνηση περιοχή βρίσκεται σε επαφή με το νότιο όριο των των οικισμών Στρατονίκης και Σταγείρων και εκτείνεται τόσο προς τα ανατολικά όσο και τα δυτικά: ανατολικά από τον Κοκκινόλακκα και την περιοχή της Φισώκας και δυτικά μέχρι τη Χωρούδα και την Πιάβιτσα, τον υποσταθμό της ΔΕΗ και το “άλσος του Αριστοτέλη” – προφανώς ως μία συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη της βόρειας Χαλκιδικής. Η ΜΠΕ ισχυρίζεται ότι οι νέες γεωτρήσεις βρίσκονται εκτός του οικισμού της Στρατονίκης που ήδη μετράει περίπου 230 σπίτια βαριά τραυματισμένα από τα φουρνέλα που σκάνε στα υπόγεια εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια. Αλλά οι πιο πυκνές γεωτρήσεις, όπως φαίνεται στο χάρτη, είναι κατά μήκος του νότιου ορίου του οικισμού, δίπλα ακριβώς στα σπίτια.  Η Φισώκα και η Πιάβιτσα έχουν ήδη τρυπηθεί σε προηγούμενο “ερευνητικό πρόγραμμα”. Η Ελληνικός Χρυσός “γεμίζει τα κενά” των προηγούμενων ερευνών, στοχεύοντας στην εκμετάλλευση του συνολικού μεταλλευτικού δυναμικού της Β. Χαλκιδικής.

Στην επόμενη εικόνα έχουμε τοποθετήσει την περιοχή των 59 γεωτρήσεων επάνω στη δορυφορική εικόνα του Google για να φανεί ο συσχετισμός τους και με το άλλο έργο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

Η Επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας η οποία αντιμετώπισε τις ερευνητικές γεωτρήσεις “σημειακά”: σαν μια “προσωρινή επέμβαση μικρής κλίμακας, με ασθενείς και περιορισμένης τοπικά και χρονικά εμβέλειας”. Σαν ένα έργο εντελώς ανεξάρτητο από όλα όσα έχει προκαλέσει και προκαλεί σήμερα η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, αλλά και από τις επιπτώσεις που θα έχει η μελλοντική επέκταση της δραστηριότητας στις υπό έρευνα περιοχές. Σα να πρόκειται να λάβει χώρα στο απόλυτο κενό: με τίποτα πριν και τίποτα μετά. Σαν η έρευνα να γίνεται για καθαρά “εγκυκλοπαιδικούς” σκοπούς και όχι με στόχο την εκμετάλλευση. 

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο εισηγητής υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ισχυρίστηκε ότι είναι περίπου “υποχρεωτική” η έγκριση των γεωτρήσεων και μάλιστα παρά τη θέληση του τοπικού Δήμου που με την 230/2017 απόφασή του είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Αλλά αυτή δεν είναι παρά η προσωπική άποψη του υπαλλήλου – που φυσικά εξυπηρετεί απόλυτα την εκμεταλλεύτρια εταιρεία – και τίποτα παραπάνω. Άλλες υπηρεσίες σαν τη δική του, άλλες Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις έχουν κρίνει το ζήτημα εντελώς διαφορετικά, λαμβάνοντας υπ’οψη τις θέσεις και τις εύλογες ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Δύο πρόσφατα παραδείγματα είναι η απορριψη της MΠΕ για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα Γεράνεια Όρη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Μεγαρέων, αλλά και η απόρριψη της ΜΠΕ για ερευνητικές γεωτρήσεις της Eldorado στην περιοχή Σαπών Ροδόπης, μετά τις αρνητικές γνωμοδότησεις τόσο του Δήμου όσο και του αντίστοιχου Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας.

Η δεύτερη εισηγήτρια του θέματος, η περιφερειακή σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου από τον Πολύγυρο, αφ’ενός μεν νομίζει ότι μιλάμε ακόμα για το Μαντέμ Λάκκο (μεταλλείο που έχει εξοφληθεί από το 2000) και αφ’ετέρου νομίζει ότι ανακάλυψε την Αμερική: έθεσε σαν όρο (!) τη σύνταξη μελέτης από το ΙΓΜΕ για τη διερεύνηση των αιτίων των ζημιών στα σπίτια και τους δημόσιους χώρους της Στρατονίκης, σα να μην είναι αυτό που συζητούμε στο Δήμο Αριστοτέλη εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Και ένα δεύτερο όρο: να δεσμευτεί η Ελληνικός Χρυσός (!!), αν από τη μελέτη αποδειχθεί η συμβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη δημιουργία των ρωγματώσεων, να αποκαταστήσει και να αποζημιώσει όλες τις ζημίες και ταυτόχρονα να διακόψει τη μεταλλευτική δραστηριότητα κάτω από τον οικισμό. Εξαιρετικές ιδέες, η κα Ζωγράφου είναι η πρώτη που τα σκέφτηκε, το 2018… Μιλάμε για την εταιρεία που είναι διαβόητη για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών της, από την καθετοποίηση και το δημόσιο όφελος, μέχρι την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ασφάλιση της Στρατονίκης. Ίσως να τα γνώριζε αν ενημερωνόταν και από τον αρμόδιο Δήμο και όχι μόνο από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία.

Όσο για τον κ. Βαλιάνο, αυτός θέλει να εμφανίζεται ως “ειρηνοποιός” και κρύβεται για να μην υποχρεωθεί να πάρει θέση που θα του στοιχίσει σε ψήφους. Αλλά η σιωπή ενός υποψήφιου δημάρχου εν’οψει εκλογών για το μείζον ζήτημα του Δήμου δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να είναι αποδεκτή στάση. Τα ψέμματα τελείωσαν και πρέπει όλοι να πάρουν θέση για το μέλλον αυτού του τόπου.


2 απαντήσεις στο “59 νέες μεταλλευτικές τρύπες στη Β. Χαλκιδική με θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας #skouries”

  1. άστους να ανοίγουν τρύπες για της επόμενες γενιές έτσι θα μάθουμε και τι πλουτο έχουμε στο υπέδαφος αφού μεχρι τώρα μόνο με αλληταμπορους έχουμε να κάνουμε και αρπαχτές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.