Αρχική Ενημέρωση Απορρίφθηκε η MΠΕ για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα Γεράνεια Όρη #skouries

Απορρίφθηκε η MΠΕ για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα Γεράνεια Όρη #skouries

2
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από την ΑΥΓΗ. Μεγάλη νίκη για τους κατοίκους των Μεγάρων και της ευρύτερης περιοχής. j

Φωτογραφία: Εξόρυξη βωξίτη στη Γιώνα

Οι έρευνες προβλέπουν τη διάνοιξη 15 γεωτρήσεων σε χώρο έκτασης περίπου 50.000 στρ. που περιλαμβάνει εντός των ορίων του τον οικισμό της Κινέττας

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής απέρριψε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Δελφοί – Δίστομον Α.Μ.Ε. για έρευνες κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα Αττικής.

Οι έρευνες προβλέπουν τη διάνοιξη 15 γεωτρήσεων σε χώρο έκτασης περίπου 50.000 στρ. που περιλαμβάνει εντός των ορίων του τον οικισμό της Κινέττας, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 1,5χλμ από το κέντρο της πόλης των Μεγάρων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το αίτημα της μεταλλευτικής εταιρείας για έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων απορρίπτεται διότι:

-Η  περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά από συγκεντρώσεις ιδιαίτερα οχλουσών δραστηριοτήτων με κίνδυνο να ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητά της.

= Οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα που απαντώνται στις απομακρυσμένες ημιορεινές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής (δεντροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες, μικρές κτηνοτροφικές μονάδες μη σταβλισμένες, μελισσοκομία) εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους βασικούς τομείς της οικονομίας , διαδραματίζοντας έναν ιδιαίτερο κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό ρόλο μη έχοντας την δυνατότητα να δεχτούν άλλες πιέσεις από τον δευτερογενή τομέα .

= Οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του βωξίτη, κρίνονται ως μη αναστρέψιμες γιατί θα διαταραχθεί η ισορροπία των βιοτόπων, τμήμα των οποίων ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] τοπικών κοινωνιών. Δύο πρόσφατα παραδείγματα είναι η απορριψη της MΠΕ για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα … από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής μετά την […]

  2. […] τοπικών κοινωνιών. Δύο πρόσφατα παραδείγματα είναι η απορριψη της MΠΕ για την έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα … από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής μετά την […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.