Τα σωματεία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και η νομιμότητα στις Σκουριές


sagmill_construction

Συνδικαλιστές των σωματείων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας ήταν τα  άτομα που εισέβαλαν σήμερα το πρωί με απειλητικές διαθέσεις στο γραφείο Πολεοδομίας Αρναίας και απαιτούσαν από τον προϊστάμενο να υπογράψει την Άδεια Δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Στη συνέχεια εξέδωσαν και ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

“…αποφασίσαμε σήμερα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας….
Απαιτούμε να μάθουμε γιατί δεν εφαρμόζεται ο Νόμος. Γιατί εδώ και  μήνες ενώ υπάρχουν όλες οι αποφάσεις, και είναι υποχρέωση της Υπηρεσίας να κάνει το καθήκον της και να κλείσει τον φάκελο των Σκουριών, αυτή η απόφαση μένει στον πάγο, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε κίνδυνο οι δουλείες μας και η ανάπτυξη της περιοχής μας.
Και εδώ θα μείνουμε περιμένοντας την επίσημη απάντηση”.

Άρα λοιπόν αύριο θα έχουμε άλλη μία “ειρηνική” επίσκεψη στην Πολεοδομία από κάποιους που θα απαιτούν “να εφαρμοστεί ο νόμος”, όπου “νόμος” είναι η επιθυμία της Eldorado.

Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε από τα ιστολόγια της εταιρείας, “η εταιρεία έχει κάνει την αναφορά της στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης αναμένοντας τα αποτελέσματα”.

Στις 8/1/2015 καταθέσαμε στην Πολεοδομία και στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ ΑΙΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ (εδώ) με την οποία τεκμηριώνουμε ότι πολύ ορθά η Πολεοδομία δεν εκδίδει την Άδεια Δόμησης που ζητά η εταιρεία. Διότι μπορεί ο επαίσχυντος νόμος 4280/2014 να κατάργησε με ένα άρθρο όλη τη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση για να νομιμοποιηθεί το έκτρωμα της εταιρείας στις Σκουριές, όμως δεν κατάφερε να τα “μπαλώσει” όλα. Σοβαρότατα ζητήματα νομιμότητας παραμένουν:

  • Το “χαρτί” (η Άδεια Εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού) που η εταιρεία θεωρεί έγκριση δόμησης δεν είναι έγκυρο και δεν αναγνωρίζεται από την Πολεοδομία διότι στηρίχτηκε στην ψευδή βεβαίωση ενός μηχανικού της εταιρείας ότι “έχουν τηρηθεί οι όροι δόμησης της περιοχής του έργου”. Επιπλέον κατά το χρόνο έκδοσης της Άδειας Εγκατάστασης δεν είχαν εκδοθεί οι παρεκκλίσεις που απαιτεί το θηριώδες εργοστάσιο. Χωρίς Έγκριση Δόμησης δεν μπορεί να δοθεί Άδεια Δόμησης.
  • Το γήπεδο των 126 στρεμμάτων όπου η εταιρεία ήδη κατασκευάζει το εργοστάσιο για το οποίο ζητάει Άδεια Δόμησης δεν είναι αυτοτελές και ενιαίο διότι περιλαμβάνει ξένες ιδιοκτησίες και κατά το νόμο δεν μπορεί να οικοδομηθεί.
  • Εκτός αυτού του γηπέδου δεν επιτρέπεται καμμία δόμηση άρα όλα τα εκτός αυτού κτίσματα, περιφράξεις, χωματουργικά έργα είναι παράνομα.

Κατά συνέπεια, η Πολεοδομία και ο προϊστάμενος της εφαρμόζουν σωστά το νόμο και δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν ούτε από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης ούτε βέβαια από τους λεονταρισμούς των μεταλλωρύχων που “παίρνουν το νόμο στα χέρια τους”.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, η Πολεοδομία οφείλει να προβεί σε κοινοποίηση πρωτοκόλλων παρανόμων/αυθαιρέτων κατασκευών και στην επιβολή προστίμων.

Συμφωνούμε με τους Προέδρους των σωματείων: και εμείς ζητούμε να εφαρμοστεί ο νόμος. Και τους υπενθυμίζουμε ότι πριν από ενάμιση χρόνο, στις 9/6/2013, ο ίδιος ο Σαμαράς τους είχε υποσχεθεί ότι “η επένδυση θα προχωρήσει και θα βγουν όλες οι άδειες’. Τελικά ούτε οι φωτογραφικοί νόμοι δεν μπορεσαν να νομιμοποιήσουν τα έργα της εταιρείας.

Ας το πάρουν λοιπόν απόφαση. Το εργοστάσιο δεν πρόκειται να γίνει και ότι έστησαν στις Σκουριές θα στοιχειώσει.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.