Η μισή Βρετανία «ανοίγει» για τις εταιρείες σχιστολιθικού αερίου


Aπό τη “Ναυτεμπορική”. Μην το θεωρείτε άσχετο με την Ελλάδα, το fracking είναι παντού και έρχεται κι εδώ. Όσο για το πόσο ασφαλές και πόσο αποδεκτό είναι, ακόμα και μια αναζήτηση στο site της “Ναυτεμπορικής” θα σας δώσει μια καλή εικόνα…

egkatastaseis-fracking-cuadrilla-megali-bretaniaΣχεδόν η μισή Βρετανία είναι κατάλληλη για εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με την αμφιλεγόμενη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης ή fracking, καταδεικνύει έκθεση της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αδειοδότηση παρά τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Όπως δείχνει ο χάρτης που περιλαμβάνεται στην έκθεση, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μια έκταση σχεδόν 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να υποστηρίξει μέχρι 2.880 γεωτρήσεις, δημιουργώντας 16.000-32.000 θέσεις απασχόλησης και καλύπτοντας έως και το εν τέταρτο των ετήσιων αναγκών της Βρετανίας σε αέριο.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών ομίλων, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του fracking, αναμένει την υποβολή έως και 150 αιτήσεων για εξορύξεις στο 15% της βρετανικής επικράτειας. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, τα έργα θα απέφεραν στα ταμεία των τοπικών κοινοτήτων σχεδόν 1 δισεκατομμύριο στερλίνες.

Οι συντάκτες της παραδέχονται ότι, σε ένα σενάριο εντατικών εξορύξεων, θα χρειαστούν έως και 144 δισεκατομμύρια λίτρα νερού, ενώ θα προκύψουν 108 δισεκατομμύρια λίτρα λυμάτων με χημικές ουσίες από το fracking και ραδιενεργά στοιχεία που απαντώνται με φυσικό τρόπο στα πετρώματα.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η βιομηχανία «μπορεί να ρυθμιστεί με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο», με τους υπάρχοντες κανονισμούς. Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της χώρας υποστήριξε ότι οι ανησυχίες των πολιτών θα αντιμετωπιστούν σε τοπικό επίπεδο, παρότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το κατά πόσο ο ίδιος θα δεχόταν γεωτρήσεις στην περιοχή του. «Έχουμε υιοθετήσει ένα σταθερό σύστημα κανονισμών και, όπως δείχνει ο χάρτης, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου», τόνισε ο Μάικλ Φάλον. «Αυτό που πρέπει να δείξουμε στον κόσμο είναι ότι το σύστημα είναι επαρκές.»

Περιβαλλοντικές οργανώσεις διατυπώνουν αμφιβολίες για την ασφάλεια της υδραυλικής ρωγμάτωσης για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. «Αυτά τα σχέδια ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από πολλές κοινότητες σε ολόκληρη τη Βρετανία, που τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή του fracking στην πίσω αυλή τους», δήλωσε εκπρόσωπος των Φίλων της Γης, ενώ η Greenpeace επανέλαβε ότι «η πραγματική ενεργειακή ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω καθαρών ανανεώσιμων πηγών και ενεργειακής αποδοτικότητας».


2 απαντήσεις στο “Η μισή Βρετανία «ανοίγει» για τις εταιρείες σχιστολιθικού αερίου”

  1. ΕΝΟ ΣΕ ΜΑΣ ….ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΦΑΓΑΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ . http://pontokomicom.blogspot.gr/2013/12/blog-post_21.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.