Λαθρο-Μεταλλεία Χρυσού Χαλκιδικής: Θέμα πολιτικό και υπαρξιακό, μα προπαντός σκάνδαλο εγκληματικό. (Μέρος πέμπτο)


 

4.  Άβατο και αθέατο, το «χρυσό» παρακράτος βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Η εταιρεία έχει ήδη πάρει απ’ τους αρχιερείς της διαπλοκής στα υπουργεία πράσινο φως και κάλυψη για μελλοντικές αυθαιρεσίες και καταπατήσεις που θα φαίνονται όμως σαν «νόμιμες». Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, κι όμως είναι αληθινό. Η βουλιμία των εταιρειών εξόρυξης για εύκολο κέρδος και για μυστικότητα στις δραστηριότητες είναι παγκόσμια γνωστή. Όσο λιγότεροι στα πόδια τους, όσο περισσότερο αθέατοι, τόσο πιο εύκολα γίνεται η βρόμικη δουλειά. Η περίπτωση των Σκουριών δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό. Χημικά, σφαίρες, συρματοπλέγματα τύπου Ιράκ, κουκουλοφόροι σεκιουριτάδες και ό,τι άλλο δεν μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους δίνουν μια πρόγευση των μέσων του νέου απόλυτου κράτους (παρακράτους) ώστε να κρατηθεί άβατο και αθέατο -ακόμα και σε απόσταση από τον δημόσιο χώρο που το περιβάλλει.

Γιατί αθέατο; Γιατί η παρανομία πρέπει μεν να γίνεται αλλά να μην σκανδαλίζει κιόλας τους θεατές. Και πράγματι εκεί μέσα πρόκειται να γίνει (ήδη άρχισε) όργιο παρανομίας -πολύ μεγαλύτερο από όσο έγινε μέχρι στιγμής στα προεόρτια- με τις ευλογίες των υπογραφών υπουργών-ανδρείκελων. Αν μιλούσαμε πριν για όρους ανύπαρκτους, «μαϊμούδες», ψευδείς, «ήξεις, αφήξεις» κλπ, αν μιλούσαμε για αυθαιρεσίες και παραβιάσεις των «όρων» με τη συνδρομή και τα στραβά μάτια του ελληνικού κράτους, τώρα μιλάμε για την καταπάτηση κάθε έννοιας κυριαρχίας του ελληνικού κράτους, μιλάμε για το κράτος «ξέφραγο αμπέλι» από τα ρετιρέ του -κρατικής προέλευσης- πλούτου.

Σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Καταστροφής (ΑΕΠΟΚ) για οποιαδήποτε τροποποίηση, επέκταση, έρευνα, νέα μεταλλευτική δραστηριότητα, στο μέλλον δεν θα χρειάζεται νέα υποβολή και έγκριση περιβαλλοντικών όρων αν αυτή βρίσκεται μέσα στην παραχωρηθείσα μεταλλευτική έκταση των 320000 στρεμμάτων. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει «μπάστε σκύλοι αλέστε». ‘’Σκάψτε όπου θέλετε, όπως θέλετε, όσο θέλετε, ξεχάστε τις γεωμετρίες εκσκαφής, βγάλτε ό,τι θέλετε, οδηγός σας η τιμή του χρυσού, κάνετε όσα πηγάδια θέλετε, όσο ανοιχτά θέλετε, όσο βαθιά θέλετε, αντλήστε, χύστε όσα νερά θέλετε, αποψιλώστε όσο δάσος θέλετε, ρίξτε όσα απόβλητα, όσα τοξικά θέλετε στο δάσος, κάντε όσες χαβούζες θέλετε, κάντε τη Χαλκιδική σουρωτήρι, αλλά για να τα κάνετε όλα αυτά πρέπει να μας υποβάλλετε μια αίτηση με συνημμένη υπεύθυνη δήλωση που να λέει ότι δεν θα βλάψετε το περιβάλλον, αλλιώς άδεια δεν έχει…’’. Το απόλυτο κράτος ξεφτίλα, έρμαιο του κάθε μυζητικού παράσιτου που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του παρακράτος όπου θα κάνει εξορύξεις με….υπεύθυνη δήλωση. Ακολούθησε και η άρση με φωτογραφική διάταξη ενός «μικρού» εμποδίου: Τώρα πλέον επιτρέπεται και δια νόμου η απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων/λυμάτων εντός των δασών…(η προηγούμενη απαγόρευση έβλαπτε σοβαρά τον…Μπόμπολα).

Τώρα γίνεται πλέον κατανοητό γιατί οι χρυσοθήρες απέφυγαν να συντάξουν -με τα «στραβά μάτια» του Υ.Πε.Κ.Α., ενώ όφειλαν σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία- Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα με σοβαρή επίδραση στο περιβάλλον και για τα οποία προβλέπονται μεγάλες επεκτάσεις στο μέλλον. Γιατί αν συνέτασαν και υπέβαλαν τέτοια μελέτη θα συνέβαιναν δυο κοσμοϊστορικά γεγονότα. Το πρώτο θα ήταν ότι το ελληνικό κράτος θάπρεπε να μεταλλαχτεί από κράτος διαπλοκής σε ευνομούμενο κράτος (γεγονός φυσικά απευκταίο και για τα δυο σκέλη της διαπλοκής). Το δεύτερο θα ήταν ότι θάπρεπε όλα τα σχέδια των χρυσοθήρων (φανερά και μυστικά), από τα τωρινά μέχρι τα πιο μακρόπνοα για την περιοχή, να αποτυπωθούν συνδυαστικά και με προέκταση το μέλλον, και τότε μοιραία θα αποκαλύπτονταν ότι η περιοχή δεν προορίζεται για ανάπτυξη αλλά για τοξικό σκουπιδότοπο και νεκροταφείο. Ένα απέραντο πεδίο καταστροφικών και τοξικών δραστηριοτήτων από Ολυμπιάδα μέχρι Σκουριές, από Πιάβιτσα μέχρι Τσικάρα και από Στανό μέχρι Φισώκα.

Τώρα γίνεται πλέον κατανοητό ότι αυτό το ιδιωτικό παρακράτος Eldorado/Μπόμπολα/Πάχτα είχαν σαν όραμά τους οι πολιτικοί συνεργοί των χρυσοθήρων όταν χάριζαν τα δις. Το παράνομο και καταστροφικό αυτό κράτος το συντηρούν σήμερα οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες από το υστέρημα των κομμένων μισθών και συντάξεών τους που γεμίζουν τα κενά που άφησαν τα «μαζι-φαγωμένα» και η αδηφαγία των κρατικοδίαιτων μυζητικών παράσιτων που θέλουν να λέγονται σωτήρες του έθνους.

Η συνέχεια της ανάρτησης θα γίνεται καθημερινά από τούς Ενεργούς πολίτες Δ.Ε. Αρναίας.
To πρώτο μέρος εδώ.
Το δεύτερο μέρος εδώ.
To τρίτο μέρος εδώ.
Το τέταρτο μέρος εδώ.

 

 

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.