Aναστολή κάθε εργασίας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ


AIT-1.AKYR.p.17

Μεγάλη νίκη των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του μοναδικού αρχέγονου δάσους των Σκουριών από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ.

Με την Προσωρινή Διαταγή 308/2012, που εκδόθηκε την τελευταία μέρα λειτουργίας του Συμβουλίου Επικρατείας πριν από την θερινή διακοπή εργασιών, ο Προέδρος του Ε’ Τμήματος κ. Μενουδάκος ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την αναστολή εκτελέσεως της  υπ’ αριθμ. 7633/29-3-2012 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κατά το μέρος που συνεπάγεται επέμβαση σε δασική βλάστηση.

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή; Από τα τέλη Μαρτίου η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, αυθαίρετα και χωρίς να διαθέτει τις απαιτούμενες άδειες, έχει καταλάβει την περιοχή των Σκουριών στο όρος Κάκαβος, με σκοπό να ξεκινήσει τις εργασίες κατασκευής του θηριώδους επιφανειακού μεταλλείου που προβλέπει το “επενδυτικό” της πρόγραμμα. Όλο αυτό το διάστημα, έχοντας την κάλυψη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δασαρχείου Αρναίας, έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με τους κατοίκους της περιοχής που αγωνίζονται για την προστασία του δάσους (δείτε εδώ, εδώ κι εδώ).

Xωρίς εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο και χωρίς Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών, το μόνο “νομιμοποιητικό” έγγραφο που είχε να παρουσιάσει η εταιρεία ήταν η 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ.Περιφέρειας. Επικαλούμενη αυτό το χαρτί η νομιμότητα του οποίου έχει προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ, η εταιρεία τοποθέτησε στο βουνό κουκουλοφόρους σεκιουριτάδες, συρματοπλέγματα και μπάρες ελέγχου κυκλοφορίας (δείτε εδώ). Στα τέλη Μαϊου ξεκίνησε τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων στο δάσος. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο άρχισε και την υλοτόμηση της δασικής βλάστησης. Πάντα παράνομα, ποντάροντας στην ατιμωρησία που πάντα τους εξασφαλίζαν οι πολιτικοί τους προστάτες, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Απέναντι στην αυθαιρεσία της εταιρείας και στην αναλγησία του κρατικού μηχανισμού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες των κατοίκων, έγινε σειρά νομικών ενεργειών οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή Προσωρινή Διαταγή. Ένα λεπτομερές ιστορικό των γεγονότων των τελευταίων ημερών στις Σκουριές, καθώς και των ενεργειών που έχουν γίνει από την πλευρά των κατοίκων, θα δημοσιεύσουμε σύντομα.

Με την απόφαση αυτή διακόπτεται αμέσως η υλοτόμηση και οι ερευνητικές γεωτρήσεις καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα που συνεπάγεται επέμβαση στη δασική βλάστηση, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της αιτήσεως αναστολής που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι. Μεχρι τότε, η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα να πειράξει ούτε ένα φύλλο στις Σκουριές.

Δεν εφησυχάζουμε, ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την οριστική απαλλαγή της Βόρειας Χαλκιδικής από τους επίδοξους εκμεταλλευτές.


17 απαντήσεις στο “Aναστολή κάθε εργασίας από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στο δάσος των Σκουριών με προσωρινή διαταγή του ΣτΕ”

  1. Άξια ιστορικής καταγραφής για τον τόπο μας είναι η άμεση αντίδραση του γραφείου Τύπου της εταιρίας…
    “ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΙΛΗΣτΕ Ή ΚΑΘΗΣτΕ ΣΤ’ ΑΥΓΑ ΣΑΣ…”
    http://politesaristoteli.blogspot.gr/2012/06/blog-post_1190.html

    ταιριάζει με το ρητό

    όταν πρόκειται για κέρδος αυτό είναι… ιδιωτικό (άσχετα αν ο επί 8 χρόνια δημοσιευμένη ισολογισμοί είναι αρνητικοί)
    η ζημιές πάντα της….. κοινωνίας

  2. Η σοβαρότητα της κατάστασης με την πρόσφατη κατολίσθηση στο ορυχείο πεδίου Καρδιάς αποτυπώνεται σε έγγραφο της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος…

    Διαστάσεις «επιδημίας» τείνει να λάβει το φαινό­μενο των κατολισθήσεων στην Πτολεμαΐδα, στις περιοχές των ορυχείων όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Μετά τα τεράστια ρήγματα στη Μαυροπηγή. που «κατάπιαν» ολόκληρο χωριό, πρόσφατα εκδη­λώθηκε μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο πεδίου Καρδιάς. Εξαιτίας της δεν αποκλείεται ακόμα και να απειληθούν μεγάλα, εθνικά σχέδια στον τομέα της παραγωγής ηλε­κτρικής ενέργειας. Η σοβαρότητα της κατάστασης παρουσιάζεται ανάγλυφα σε έγ­γραφο που συνέταξε στις 21 Ιου­νίου η Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος του υπουργεί­ου Περιβάλλοντος. Με αφορμή το νέο ρήγμα λοιπόν, οι αρμόδιοι, μεταξύ άλλων, ζητούν:
    1. ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΟΥΝ άμεσα οι εργασίες εξόρυξης λιγνίτη στην ευρύτερη περιοχή της κατο­λίσθησης.
    2. ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ εργασίες εκμετάλλευσης και να απαγορευτεί π διέλευση μηχανημάτων και προσωπικού.
    3. ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ άμεσα η κυ­κλοφορία στο δρόμο προσπέ­λασης του ορυχείου.
    4. ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ πλή­ρως τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα και να επανεξεταστεί ο προγραμματισμός της εκμετάλ­λευσης του ορυχείου.
    Ενδιαφέρον είναι ότι παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, λόγω της σοβαρότητας της κατά­στασης, αμέσως έσπευσαν στην περιοχή. Κατά πληροφορίες, οι επιθεω­ρητές Περιβάλλοντος, που έχουν χωρική αρμοδιότητα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι μόλις πέντε (!).

    Ανησυχία για προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα
    Σύμφωνα με ειδικούς της ΔΕΗ πάντως από το συγκεκριμένο, πα­λαιό πεδίο του ορυχείου Καρδιάς σχετικώς μικρές είναι οι ποσότητες λιγνίτη που προορίζονται για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΗΣ). Αρα, μέσα σε αυτή τη θερμή καλοκαιρινή περί­οδο, οπότε οι ανάγκες είναι μεγά­λες, δεν φαίνεται ότι θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα.

    «Μπλόκο» στα ορυχεία
    Επίσης, όσον αφορά το δρόμο, ο οποίος κυριολεκτικά διαλύθηκε, εκεί κινούνται ως επί το πλείστον μόνον αυτοκίνητα εργαζομένων και οχήματα της εταιρίας. Ωστόσο, αυτό που φοβούνται περισσότερο οι ειδικοί είναι ότι αυτή η φαινο­μενικά «ακίνδυνη» κατολίσθηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην τροφοδοσία της χώρας με ρεύμα. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, πολύ πιθανώς η κατολίσθηση στο ρέμα Σουλού, που υπάρχει στο σημείο, μπορεί να εμποδίσει την εκμετάλλευση του καινούργιου ορυχείου της Ποντοκώμης. Πόσω μάλλον αφού δεν αποκλείεται να υπάρχει πλέον συνεχής ροή υδά- των από το ρέμα Σουλού προς την Ποντοκώμη, της οποίας το ορυχείο θα «πνιγεί» στα νερά. Να σημειωθεί πως από αυτό το ορυχείο θα τροφοδοτείτο με λιγνίτη η 5η μονάδα που θα φτιάξει η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Ως γνωστόν, προ διετίας το έργο είχε εξαγγελθεί πανηγυρικά από την τότε κυβέρνηση Παπανδρέ- ου. Μάλιστα για την εκμετάλλευ­ση των εκεί κοιτασμάτων λιγνίτη προβλεπόταν η μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Ηδη, έχουν υποβληθεί οι σχετι­κές προσφορές για την κατασκευή της μονάδας, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, που βάσει των σχεδιασμών θα πρέπει να λειτουργήσει το 2017.

    Aπό τον Ελεύθερο Τύπο

  3. ναι ρε στεφανη, αλλα δεν ειχες τα κοτσια να υπογραψεις με το ΝΔ Στεφανης στο σχολιο σου περι γαιδαρων. Μονο που ολοι σε ξερουν πλεων. Και ολοι διιαβαζουμε το πως εκφραζεσαι για τον δημαμαρχο. ελπιζω , οταν τελειωσει να σου ερθει μια κεραμμυδα. Ετσι θα ηθελα εγω, γιατι στα μπλογκ ολοι λενε οτι θελουνε. πολυ θα ηθελα να σου δωσει δημασια ο δημαρχος και την ευκαιρια να υποστηρηξεις το Αρπαχτουλης και στο δικαστηριο.
    ΝΙΚΟ- ΗΡΩΑ.

  4. Η εταιρεια βιαζεται και με το δικιο της, να τελειωνει με τα νομικα “κωλυματα”, κατι πρωτογνωρο γι αυτην. Μεχρι πριν λιγα χρονια, ηταν η αποφασιστικη βιαιη αντισταση των κατοικων που απετρεπε την καταστροφη. Προφανης ο λογος Καποια στιγμη, ευελπιστει να ακολουθησουν και οι δικαστικοι τον δρομο των πολιτικων και τοτε, θα ειμαστε “παρανομοι” αυτοι που αντιστεκομαστε Αν νομιζουν οτι θα βρουν μπροστα τους “γραφικους ακτιβιστες”, ειναι καλο για μας

  5. Αυτές η βιαιοπραγίες που έλαβαν χώρα χθες στην Μεγάλη Παναγία , μετά την αψυχολόγητη “ανακοίνωση” από πλευράς του αρμοδίου αλλά πλήρες ανεύθυνου όπως αποδείχτηκε σε συνέχεια μηχανικού έργου τι ήταν . Όπως αποδείχτηκε δεν ήξερε για την αυθαίρετη υλοτόμηση που πραγματοποιούσε .. άρα επενέβη το Σ.Ε.. Τώρα ανακοινώνει πάντα προφορικά .. απολύσεις ..τι είναι οι εργαζόμενοι ..το τσιφλίκι του πατέρα του .Που είναι το πειθαρχικό του Τ.Ε.Ε να λάβει υπεύθυνα θέση, Έχουμε και στην περιοχή μας Κασιδιαρη και δεν το έχουμε πάρει πρέφα.
    Που είναι ο Προσωπάρχης της εταιρίας .Δεν ήξερε για την υποχρέωση οι εργαζόμενοι να έχουν.. Βιβλιάριο Επαγγελματικού Κινδύνου και έγινε ρεζίλη στην Ελληνική Βουλή μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ .. τώρα αποδείχτηκε ότι…δεν γνωρίζει τίποτα και για την ….. διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού σε ένα εργοτάξιο . Πράγματι …” Αξιός” ο μισθός σας . Αίσχος

  6. “…Ο Ίων Δραγούμης δεν αρνιόταν το γεγονός ότι η ελληνική ζωή στηριζόταν πάντα στο εμπόριο και στην κερδοασκοπία. Η αποκοπή του Νεοέλληνα από την γη και τις ρίζες του τον υποχρέωναν να οδηγείται στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την συσσώρευση των υπόδουλων ελληνικών πληθυσμών στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε ολόκληρη την διάρκεια του 19ου και του πρώτου τέταρτου του 20ού αιώνα διαφάνηκαν καθαρά με την αποκοπή από τις ρίζες τους, την σοβαρή αριθμητική αποδυνάμωσή τους από την ύπαιθρο και την σταδιακή εθνολογική αλλοίωσή τους από τις ξένες εθνότητες. Αργότερα στάθηκε αδύνατο για το Ελληνικό στοιχείο να επιβιώσει και στα αστικά κέντρα, αφού περισφιγγόταν διαρκώς περισσότερο και έβαινε προς τον θάνατό του. Το πάθος του Έλληνα για το χρήμα και την οικονομική ευρωστία του τον έσπρωχνε με μαθηματική ακρίβεια προς τον αφανισμό του. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Ίων πίστευε ότι δεν θα έπρεπε να υπογραμμίζεται κάθε τόσο από τους Έλληνες πολιτικούς ως πανάκεια για την σωτηρία του έθνους η εμπορική, η βιομηχανική και γενικότερα η οικονομική προκοπή του Έλληνα. Όσο αυτό εξακολουθούσε, διογκωνόταν το πάθος του Νεοέλληνα για το κέρδος και το εμπόριο. Ο υπερτονισμός των οικονομικών κινήτρων ως πανάκεια για την προκοπή του έθνους εξελίχθηκε σε “μπούμερανγκ” για τους Έλληνες…”

    Κωνσταντίνος Α. Βακαλόπουλος,
    “ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ”
    Θεσσαλονίκη 1991

  7. Kάποια σχόλια δημοσιεύθηκαν με καθυστέρηση λόγω δυσκολίας πρόσβασης στο ιντερνετ τις τελευταίες ημέρες. Από σήμερα επανερχόμαστε κανονικά.

  8. mantam eva -το ρε παρακαλώ στον κολλητό σου. Οτι αφορά την τεράστια επιθυμία σου για δικαστήριο να σου εκμυστηρευτώ το μυστικό . το περιμένει όλοι η χώρα.. άλλωστε η διαδικασία στην ΧΑΓΗ ξεκίνησε όπως με διαβεβαίωσαν εδώ και καιρό αρμοδίως.

  9. […] τις 29/6, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε την αναστολή κάθε υλοτομικής εργασίας από την «Ελληνικός Χρυσός» στο δάσος των Σκουριών στη […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.