Ανίσχυρη η “απόφαση παραχώρησης δημόσιου δάσους” στην HELLAS GOLD


Μια παραχώρηση που δεν παραχωρεί…

kakavos18
Σύμφωνα με την 7633/29-3-2012 (ΑΔΑ: Β4Β7ΟΠΙΥ-Κ22) απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Θύμιου Σώκου:

παραχωρήθηκε με χρηματικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 998/1979 όπως ισχύει, κατά χρήση και κατά κυριότητα δημόσιο δάσος στην Εταιρεία “HELLAS GOLD- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε. – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ”, ως εξής:
– Σε ό,τι αφορά το υποέργο “Σκουριών” παραχωρήθηκε δημόσιο δάσος:
α) κατά κυριότητα έκτασης συνολικού εμβαδού 1.471.258,66 τ.μ. και
β) κατά χρήση έκτασης συνολικού εμβαδού 1.802.123,67 τ.μ.

Η παρούσα παραχώρηση εκδίδεται με τους εξής πρόσθετους όρους:

14. Σύμφωνα με τα οριζόμενα της με αριθμό Δ8-Α/Φ7.49.13/20123/3687/23-9-2011 γνωμοδότησης της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, πριν από οποιαδήποτε επέμβαση στην έκταση που αναφέρεται στην παρούσα Απόφαση, η ενδιαφερόμενη εταιρεία “πρέπει να εφοδιαστεί με την ειδική έγκριση επέμβασης, σύμφωνα με το άρθρο 57 παρ.2 του Ν. 998/79 και την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη που προβλέπεται από το άρθρο 4 του Κ.Μ.Λ.Ε. (περί Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών).

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για την Εταιρεία, γιατί ναι μεν έχει δοθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ Έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το “υποέργο Σκουριές” (Απόφαση Δ8-Α/Φ.7,49,13/2809/349/10. Φεβρ.2012), όμως αυτή επιτρέπει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τις κάτωθι εργασίες:

  • Διαμόρφωση της κύριας οδού πρόσβασης μεταλλείου Σκουριών (από το Χοντρό Δέντρο μέχρι τις Σκουριές)
  • Κατασκευή ράμπας και φρέατος υπόγειου μεταλλείου Σκουριές.

Καμία άλλη εργασία κατασκευής / εγκατάστασης / λειτουργίας δεν επιτρέπεται να γίνει στις Σκουριές. Επίσης, σύμφωνα με την Απόφαση Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης:

Η έγκριση του συνόλου των προσαρτημάτων και Τεχνικών Μελετών όλων των υποέργων που συνιστούν το Επενδυτικό Σχέδιο των “Μεταλλείων Κασσάνδρας “….επέχει θέση οριστικής έγκρισης του αναθεωρημένου “Επενδυτικού Σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας”.

Άρα ούτε “Έγκριση Επενδυτικού Σχεδίου” υπάρχει, που είναι βασική προϋπόθεση της τελικής αδειοδότησης σύμφωνα με το Νόμο 3220/2004!

Στο διαδίκτυο (εδώ), η ELDORADO GOLD, μητρική πλέον της HELLAS GOLD – ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, πανηγυρίζει για την “Έγκριση της Τεχνικής Μελέτης του προγράμματος Σκουριές” . αλλά παραπλανά τους μετόχους και τα χρηματιστήρια αποσιωπώντας τους όρους αυτής της Έγκρισης:

Η Hellas Gold, θυγατρική της ELDORADO πήρε από το ΥΠΕΚΑ “Έγκριση Τεχνικής Μελέτης (ΕΤΜ) του “προγράμματος Σκουριές”. Η εταιρεία εγκατάστησε αυτή την εβδομάδα στον χώρο τοπικούς υπεργολάβους για την προετοιμασία των ακόλουθων δράσεων για την έναρξη της πραγματοποίησης κατασκευής του “προγράμματος Σκουριές” στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2012.

Κατά το άρθρο 4 ΚΜΛΕ που αναφέρεται στην απόφαση “παραχώρησης του δημόσιου δάσους”:

Ο εκμεταλλευτής (η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εδώ) μεταξύ των άλλων έχει και τις παρακάτω υποχρεώσεις:
β. Να καταρτίζει και να υποβάλλει στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ πριν από την έναρξη μεταλλευτικών εργασιών … τεχνική μελέτη του έργου.
Απαγορεύεται η έναρξη μεταλλευτικών εργασιών πριν από την Έγκριση της Τεχνικής Μελέτης και των Περιβαλλοντικών Όρων.

Οι Περιβαλλοντικοί Όροι εγκρίθηκαν με την ΚΥΑ 201745/2011.

Με τις προαναφερθείσες Εγκρίσεις Τεχνικών Μελετών εγκρίθηκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ όσα έργα αναφέρονται σε αυτές. Σύμφωνα με την Έγκριση που αναφέρεται στις Σκουριές, η μόνη κατάληψη δημόσιου δάσους που εγκρίθηκε είναι ο υπάρχων δρόμος “Χοντρό Δέντρο-Σκουριές” που θα ασφαλτοστρώσει η εταιρεία και θα παραμείνει σε κοινή χρήση και η ράμπα εργοστάσιο-όρυγμα!

Ολόκληρη η υπόλοιπη “παραχώρηση” στις Σκουριές παραμένει ανενεργή μέχρι να εγκριθούν οι Τεχνικές Μελέτες και το Επενδυτικό Σχέδιο. Μέχρι τότε η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν μπορεί να κόψει ούτε ένα δέντρο και να αποκλείσει ούτε ένα τ.μ. δάσους.

Μέχρι τότε εμείς και όποιος θέλει, θα στήνουμε αντίσκηνα στον Κάκαβο και θα γιορτάζουμε εκεί τη Ζωή πάνω στην όμορφη γη και κάτω από το Φως και τον Ήλιο. Τα “καυτά και επικίνδυνα σπλάχνα της γης” τα αφήνουμε για τον Πάχτα, το Μοσχόπουλο και τον Ευαγγελάτο!


8 απαντήσεις στο “Ανίσχυρη η “απόφαση παραχώρησης δημόσιου δάσους” στην HELLAS GOLD”

  1. ο” δήμαρχος”Αριστοτέλη κ. Αρ.Πάχτας η ….παλαβός – δήλωσε στο ΒΗΜΑ(εφημερίδα της Κυβέρνησης Παπαδημο ) – ότι… «η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού, παρά τις αντιδράσεις»…. είναι στα καλά αυτό το τεκνό ??

  2. […] ΕΙΝΑΙ “ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ” ΤΗΣ! Σύμφωνα με όσα έχουμε γράψει εδώ, η παραχώρηση είναι ανίσχυρη διότι η εταιρεία δεν έχει […]

  3. […] έγγραφο που είχε να παρουσιάσει η εταιρεία ήταν η 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ.Περιφέρειας. Επικαλούμενη αυτό το χαρτί η νομιμότητα του οποίου […]

  4. […] έγγραφο που είχε να παρουσιάσει η εταιρεία ήταν η 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ.Περιφέρειας. Επικαλούμενη αυτό το χαρτί η νομιμότητα του οποίου […]

  5. […] έγγραφο που είχε να παρουσιάσει η εταιρεία ήταν η 7633/2012 απόφαση παραχώρησης δάσους του Γ.Γ.Περιφέρειας. Επικαλούμενη αυτό το χαρτί η νομιμότητα του οποίου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.