Κόστα Ρίκα: Tέλος σε ΟΛΑ τα επιφανειακά μεταλλεία!


Ακόμα και το Crucitas…

Crucitas celebration

Έχουμε ασχοληθεί ξανά με αυτή τη θαυμαστή μικρή χώρα. Στην ανάρτησή μας τον περασμένο Μάιο (όπου υπάρχει και το πλήρες “πορτραίτο” της Κόστα Ρίκα), μόλις ανέλαβε καθήκοντα η νέα Πρόεδρος Laura Chinchilla επέβαλε μορατόριουμ επ’αόριστον σε όλα τα νέα επιφανειακά χρυσωρυχεία στη χώρα.

Στις 9 Νοεμβρίου το Κογκρέσο της Κόστα Ρίκα ψήφισε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται οριστικά κάθε επιφανειακή εξόρυξη, με μοναδική εξαίρεση το μεταλλείο χρυσού Crucitas που ήδη είχε άδεια λειτουργίας.  Όπως δήλωσε στο Reuters ο αρμόδιος για τα μεταλλεία Υφυπουργός Περιβάλλοντος (ο αντίστοιχος Μανιάτης, αλλά καμία σχέση…):

Η Κόστα Ρίκα είναι μια χώρα αφοσιωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος. Πιστεύουμε ότι είναι αντιφατικό να προάγουμε το περιβάλλον και να εξακολουθούμε να επιτρέπουμε την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Μερικές μέρες αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου, μια δικαστική απόφαση ακύρωσε την άδεια του Crucitas και διέταξε την Καναδική εταιρεία Infinito Gold να αποκαταστήσει όλες τις καταστροφές που προκάλεσε. Ιστορική οι απόφαση και δικαιολογημένοι οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί των κατοίκων.

Όμως η ακύρωση της άδειας δεν ήταν το μονο θαυμαστό σ’αυτήν την απόφαση. Το δικαστήριο διέταξε επίσης να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του πρώην Προέδρου της χώρας Oscar Arias που είχε ανακηρύξει το έργο σε “δημοσίου συμφέροντος”, καθως και οι ευθύνες στελεχών Υπουργείων και γεωλογικών υπηρεσιών! Αυτά, σε άλλες χώρες…

Costa Rica lawmakers vote to ban open-pit mining | Metals & Mining

Costa Rican Court Strikes Down Las Crucitas Gold Mine Project