Απαγόρευσε τα νέα μεταλλεία χρυσού η καινούρια Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα


http://www.studentgroups.ucla.edu/gmt/new%20folder/Costa_Rica_-_Waterfall.jpgXθεσινά νέα!  Τo πρώτο (στην κυριολεξία) πράγμα που έκανε, αμέσως μετά την ορκομωσία της, η νέα Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Laura Chinchilla, ήταν να υπογράψει διάταγμα με το οποίο επιβάλλεται μορατόριουμ σε όλα τα νέα επιφανειακά χρυσωρυχεία στη χώρα. Συγκεκριμένα, το διάταγμα αναστέλει επ’αόριστον την “έρευνα, εξόρυξη και την επεξεργασία των εξορυσσόμενων υλικών με τη χρήση κυανίου και υδραργύρου”.

Ο πλούτος της Κόστα Ρίκα είναι το περιβάλλον της. Με πάνω από τη μισή έκτασή της να καλύπτεται από τροπική ζούγκλα, η Κόστα Ρίκα είναι η πιο πράσινη χώρα του κόσμου, με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα  και το μεγαλύτερο ποσοστό προστατευόμενων εκτάσεων στον πλανήτη  (περίπου 25%).  Η οικονομία της στηρίζεται στον οικο-τουρισμό, τα έσοδα από τον οποίο έχουν πλέον ξεπεράσει τα συνολικά έσοδα από τα παραδοσιακά προϊόντα της χώρας, τις μπανάνες και τον καφέ. Οι ορυκτοί πόροι συνεισφέρουν λιγότερο από 1% του ΑΕΠ.

Ωστόσο ο λόγος που οι Ισπανοί ονόμασαν τη χώρα Κόστα Ρίκα (“πλούσια ακτή”) δεν ήταν το πράσινο αλλά ο χρυσός… Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία της χώρας με τα χρυσωρυχεία. Διαβάστε παρακάτω:

Τον Μάιο του 2002, η τότε Κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα απαγόρευσε με νόμο όλα τα επιφανειακά μεταλλεία και την επεξεργασία με κυάνιο.

Δύο προγράμματα χρυσωρυχείων από Καναδικές εταιρείες, το Bellavista (αριστερά) και το Cerro Crucitas βρισκόταν ήδη στο στάδιο της αδειοδότησης. Η λειτουργία και των δυο επετράπη τελικά μετά από χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών και παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων που τόνιζαν ότι οι μεγάλης κλίμακας επιφανειακές εξορύξεις σε ορεινές, τροπικές περιοχές, επιρρεπείς σε κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, ήταν “καταστροφές που περίμεναν να συμβούν”

Το Bellavista

Η εξόρυξη χρυσού από το Bellavista ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2005, ενώ από τα πρώτα στάδια της κατασκευής του τα προηγούμενα χρόνια, είχαν ήδη επισημανθεί προβλήματα ρύπανσης του νερού στη γειτονική πόλη Μιραμάρ. To μεταλλείο χρησιμοποιούσε την αμφιλεγόμενη  (επικίνδυνη) μέθοδο της “εκχύλισης με κυάνιο σε σωρούς”, όπου το λειτριβημένο χρυσοφόρο μετάλλευμα ραντίζεται με διάλυμα κυανιούχου νατρίου.

Δεν δούλεψε oύτε δύο χρόνια. Τον Μάιο 2007, μετακινήσεις του εδάφους προκάλεσαν την διάρρηξη του  υποστρώματος της “λεκάνης” όπου γινόταν η κυάνωση (φωτογραφία επάνω). Η εταιρεία φυσικά κατηγόρησε την “ασυνήθιστη βροχόπτωση” (μιλάμε για τροπική περιοχή!) και συνέχισε ανενόχλητη. Όμως δυο μήνες αργότερα ανέστειλε επ’αόριστον τη λειτουργία, τόσο της εξορυξης όσο και της κυάνωσης, γιατί η κατάσταση είχε επιδεινωθεί και οι σωροί των αποβλήτων και το έδαφος κάτω από τις λεκάνες της κυάνωσης μετακινούνταν κατά 1 εκ. την ημέρα!

Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι δεν διέρρευσε κυάνιο από το κατεστραμμένο υπόστρωμα, αλλά δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και δεν επέτρεψε ανεξάρτητη έρευνα. Η δημόσια κατακραυγή την ανάγκασε να κλείσει το μεταλλείο.

To Cerro Crucitas

To 2008 o επόμενος Πρόεδρος, Oscar Arias, ακύρωσε την απαγόρευση, αναγόρευσε το Cerro Crucitas σε έργο “εθνικού συμφέροντος” (κι αυτό σα να το έχουμε ξανακούσει…) και του έδωσε άδεια λειτουργίας.

Το αποτέλεσμα ήταν δικαστικές προσφυγές από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και ποινική δίωξη κατά του Προέδρου της χώρας (!) για παράβαση των περιβαλλοντικών νόμων και καταστροφή του βιοτόπου του απειλούμενου με εξαφάνιση πράσινου παπαγάλου μακάο (φωτογραφία: το δέντρο όπου κάνει τη φωλιά του είναι επίσης απειλούμενο είδος).  Αντιδράσεις υπάρχουν και απο τη Νικαράγουα γιατί το μεταλλείο απέχει λιγότερο από δυο μίλια από τον ποταμό Σαν Χοσέ που είναι το φυσικό σύνορο των δυο χωρών.

Τον Απρίλιο 2010, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των οργανώσεων και επέτρεψε την ανάπτυξη του μεταλλείου. Εκκρεμεί άλλη μια προσφυγή κατά της αδειοδότησης από κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, στο Διοικητικό Δικαστήριο του Σαν Χοσέ, το οποίο έχει αναστείλει τις εργασίες στο μεταλλείο μέχρι την εκδίκαση της απόφασης, Η νέα Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι  θα σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου.

Η Κόστα Ρίκα είναι μια από τις παλαιότερες δημοκρατίες, με υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης και ισχυρό σύνταγμα. Είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που δεν ακολούθησε τη βίαια πορεία των γειτονικών της χωρών. Το 1949, μετά από ένα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο (το πλέον αιματηρό επεισόδιο στην σύνγχρονη ιστορία της χώρας είχε μόνον 2.000 νεκρούς…), η Κόστα Ρίκα κατήργησε οριστικά το στρατό της!

Reuters AlertNet – Costa Rica’s Chinchilla sworn, bans new gold mines

Sagar Media: Laura Chinchilla sworn President of Costa Rica

Costa Rica: From ‘Green’ to Gold?

Environmental concerns again stall gold mine – .::. Latinamerican …

Backgrounder on the Bellavista incident


15 απαντήσεις στο “Απαγόρευσε τα νέα μεταλλεία χρυσού η καινούρια Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα”

  1. Άντε και στα δικά μας! Με το καλό!!
    Και για να μην λαλάνε οι στίνκηδες, θα το ξαναπώ. Εννοώ την μεταλλεία ΧΡΥΣΟΥ και όποια άλλη κρίνεται επιβλαβής. Για την ωφέλιμη και απαραίτητη μεταλλεία, όπου αυτή υπάρχει, να πεταχτούν έξω τα ξένα συμφέροντα που απομύζησαν την πατρίδα μας και μας έφεραν, μαζί και με άλλα, σε αυτό το χάλι.
    Καταντήσαμε επί τέλους όλα τα καλά νέα να είναι στο εξωτερικό.
    Γιάννης Μπακόπουλος.
    [email protected]
    http://cag.dat.demokritos.gr

  2. Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά μακάρι να μοιάζαμε σε όλα με την Κόστα Ρίκα, γιατί απο ό,τι βλέπω είναι πολύ πιο μπροστά και πιο ανοιχτόμυαλοι από εμάς…Ποιός οικο-τουρισμός και ποιά οργανομένη περιβαλλοντική διαχείριση στην Ελλάδα;

  3. ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

    Όπως καταλαβαίνετε, το προφίλ της χώρας πρέπει να ολοκληρωθεί με τα σωστά στοιχεία για να σχηματίσουμε πλήρη άποψη. Κατά τα γνωστά λοιπόν έχουμε:

    Εκταση 51 εκ. στρέμματα και πληθυσμός 4,3 εκ. (δηλ. το 40 % της Ελλάδας σε μεγέθη). Από την συνολική έκταση, η γεωργία απασχολεί το 10 %, το 47 % είναι δάση όπως σωστά βλέπω να αναφέρεται και το ένα τέταρτο της χώρας είναι εθνικό πάρκο. Βέβαια στην Κόστα Ρίκα απαντάται το 5 % των ειδών της παγκόσμιας χλωρίδας και πανίδας !

    Ενέργεια σχεδόν εξ ολοκλήρου από υδροηλεκτρικά. ΑΕΠ περί τα 30 δις δολλάρια (σχετικά χαμηλό κατά κεφαλή), στο οποίο συνεισφέρουν γεωργία 6 %, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 26 % παρακαλώ (!) και υπηρεσίες το υπόλοιπο. Εξαγωγές 8-9 δις δολ και εισαγωγές περί τα 11-13 δις δολ, δηλ. μετρίως ελλειμματική. Από πού προέκυψε η βιομηχανία; Από τα κίνητρα που παρέχει η κυβέρνηση για επενδύσεις, την πολιτική σταθερότητα και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των κατοίκων (η εικόνα αυτή έχει κάπως τρωθεί, όπως θα δούμε παρακάτω). Η Intel από μόνη της παράγει το 5 % του ΑΕΠ και το 20 % των εξαγωγών (!), ακολουθούμενη κατά πόδας από τη GlaxoSmithKline και την Procter & Gamble. Άλλες βιομηχανίες δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα, πλαστικά, λιπάσματα. Βλέπετε οι μπανάνες, ο καφές κι οικοτουρισμός ΔΕΝ επαρκούν.

    Η εξορυκτική δραστηριότητα, πέρα από το χρυσό, περιλαμβάνει 2,5 εκ. τόννους τσιμέντο και επιπλέον 15 εκ. τόννους αδρανή-οικοδομικά υλικά, που η Κόστα Ρίκα δεν διστάζει να εξορύξει. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα αμφιταλαντεύεται για την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων. Ετσι, οι τρείς τελευταίοι Πρόεδροι (συμπεριλαμβάνεται και η προσφάτως εκλεγείσα κυρία) παλινωδούν όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Καραιβική και του χρυσού στη δυτική ζώνη. Το γεγονός αυτό έχει αναμφίβολα φθείρει τη θετική, κατά τα άλλα, εικόνα της χώρας όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

    Η κυβέρνηση δεν επενδύει. Ετσι, παρά τα άφθονα νερά, η ξηρασία του 2007 προκάλεσε εκτεταμένα black-outs, αφού υπάρχει κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρισμού. Γενικότερα, υπάρχει θέμα υποδομών, που είναι σε πολλές περιπτώσεις απηρχαιωμένες, ιδιαίτερα το οδικό δίκτυο.

    Στην Κόστα Ρίκα με την πλούσια φύση, το υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντικό ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι (τι άλλο;) η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, o ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και οι παρενέργειές τους…Ο κατασκευαστικός κλάδος (κατοικίες, ράντσα, ξενοδοχεία και εστιατόρια) αντιπροσωπεύει πάνω από 20 % του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση εδώ δεν δείχνει ανάλογη…”περιβαλλοντική” ευαισθησία, που φαίνεται την εξάντλησε στους υδρογονάθρακες και στο χρυσό, και οι “οικολόγοι” ομοίως δεν ανησυχούν. Ετσι, συνεχίζεται με υψηλούς ρυθμούς η αποψίλωση δασών και οι εκχερσώσεις για (κυρίως αυθαίρετη) δόμηση και γεωργία, καθώς και η ήδη εκτεταμένη ρύπανση υδάτινων πόρων από ανεπεξέργαστα λύματα. Μόλις το 3 % των λυμάτων (!) υφίστανται επεξεργασία, ενώ όπως εκτιμάται από τις υπηρεσίες, ούτε οι μισοί σηπτικοί βόθροι (όπου υπάρχουν) δεν λειτουργούν…Το πρόβλημα φυσικά διογκώνεται από τα 2 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη μικρή αυτή μακρινή χώρα…
    (Οποιαδήποτε ανάλογη ομοιότης σχετικά με τα τελευταία με άλλη χώρα των Βαλκανίων είναι εντελώς συμπτωματική).

    • Kαι ποια δηλαδή είναι η “άλλη όψη του νομίσματος” και “τα σωστά στοιχεία” που πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε, γιατί αυτά που δώσαμε εμείς ήταν “λάθος”;

      1. Η Κόστα Ρίκα έχει βιομηχανία και μπράβο της! Φαρμακευτικά προϊόντα και υψηλή τεχνολογία. Εκεί παράγει η Intel τους επεξεργαστές της. Και λοιπόν; Είπαμε εμείς ποτέ ότι είμαστε κατά της βιομηχανίας γενικώς;

      2. Η ΚΡ δεν διστάζει να εξορύξει αδρανή-οικοδομικά υλικά. SO WHAT? Eμείς διστάζουμε;

      3. Έχουν άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ξανά SO WHAT??? Ποια χώρα έχει λυμένα όλα τα περιβαλλοντικά της προβλήματα; Θέλεις να πιάσουμε ΜΙΑ-ΜΙΑ τις αγαπημένες σου χώρες που έχουν “μεταλλευτική παράδοση” να δείς τι ωραία πράγματα θα βρούμε εκεί;

      4. Οικοδομική δραστηριότητα της τάξης του 20% του ΑΕΠ. Το 20% είναι ένα αρκετά υγιές ποσοστό και δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημά σου.

      Να δούμε ένα ΜΗ ΥΓΙΕΣ ποσοστό; ΚΙΝΑ! Η οικοδομική δραστηριότητα είναι το 50-60% του ΑΕΠ!!! Πολλοί προειδοποιούν για την τεράστια φούσκα στον τομέα κατασκευών-real estate της Κίνας και περιμένουν ν’ακούσουν το ΜΠΑΜ!

      Η Κίνα βέβαια δεν είναι όποια κι όποια οικονομία. Είναι αυτή που η τρομακτική της ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από όλη τη μεταλλευτική βιομηχανία. Είναι αυτή που αγοράζει οτιδήποτε παράγετε, όχι μόνο για άμεση χρήση, αλλά τα στοκάρει και για το μέλλον. Είνια (μαζί με την Ινδία) αυτή που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της ζήτησης για μέταλλα (σιδηρομετάλλευμα, χαλκό, νικέλιο, ψευδάργυρο κ.λ.π.), άρα και των τιμών. Οι τιμές ανεβαίνουν και μόνο με την ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ άυξησης της ζήτησης από την Κίνα!

      Άρα οι Κινέζοι καλά κάνουν και χτίζουν! Εκεί δεν σας πειράζει το αδιανόητο 50-60% του ΑΕΠ, γιατί γεμίζει τις τσέπες σας. Το 20% της ΚΡ σε πείραξε…

  4. Εσύ μην στρώνεις επιτέλους.. τον κωλο σου να εργαστείς λίγο …κάνε κάνε της ..αντιγραφές ..είσαι άριστος ….

  5. ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ (συνέχεια), ΚΙΝΑ κλπ

    1. Η άλλη όψη του νομίσματος για την Κόστα Ρίκα είναι η “άλλη”, η “κρυφή” ρύπανση, που είναι το τίμημα των αναπτυξιακών επιλογών της, η οποία μάλιστα δεν επενδύει σαν κράτος. Τα στοιχεία δείχνουν μια χώρα που έστω και αναγκαστικά ανέπτυξε και τη βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ΠΑΓΙΔΑ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ από γεωργία+τουρισμό. Η βουκολική εικόνα επομένως που μας παρουσιάσατε με γεωργούς και “οικο”-τουριστικούς, με φόντο παραδεισένιο περιβάλλον ζούγκλας, είναι ολίγον παραπλανητική. Σε τελευταία ανάλυση μόνο “πλούσια” δεν είναι (99η σε κατά κεφαλήν εισόδημα, στην ίδια θέση με Τουρκία, Αζερμπαιτζάν και Σερβία).

    2. Η εξορυκτική δραστηριότητα σαν αξία είναι μεν χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά χωρίς τσιμέντο και αδρανή ΔΕΝ θα υπήρχε οικοδομική/κατασκευαστική δραστηριότητα στην Κόστα Ρίκα. Αυτό απλά σημαίνει ότι το 20 % του ΑΕΠ της ουσιαστικά στηρίζεται στην εξόρυξη. Όπως έχει υπογραμμισθεί κατ’ επανάληψη, η συνεισφορά της μεταλλείας δεν είναι μόνο αυτή καθαυτή σαν αξία παραγωγής στο ΑΕΠ. Εξίσου σημαντικός είναι ο υψηλός βαθμός κοινωνικοποίησης των προιόντων της μεταλλείας, που μπαίνουν σε αλυσσίδες με πολλά διαδοχικά στάδια προσθήκης αξίας, αποτελώντας βασική προυπόθεση υλοποίησης παραγωγής καθετοποιημένων προιόντων και στηρίζοντας άλλους κλάδους.

    3. H Κίνα (και η Ινδία+Βραζιλία) επηρρεάζουν όχι μόνο τη ζήτηση μετάλλων, αλλά και πετρελαίου και πλοίων. Ειδικά η Κίνα συνεχίζει επιθετική στρατηγική εξασφάλισης πρώτων υλών και ενέργειας και ακολουθεί πολιτική σκληρού νομίσματος, δεμένου στο δολλάριο, έχοντας αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ. Οι Κινέζοι βέβαια δεν είναι Αμερικανάκια και ξέρουν καλά τι σημαίνει φούσκα. Ούτως ή άλλως η πρόσφατη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ασχέτως Κίνας, είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επειδή όλα αυτά συνδέονται με το επίπεδο της παγκόσμιας οικονομίας, δηλ. της πολιτικής σκηνής και του διεθνούς καταμερισμού παραγωγής, δεν είναι απλά πράγματα. Γι΄αυτό θα σας συνιστούσα να αφήσετε κατά μέρος τα περί…μπαμ της Κινέζικης οικοδομής και να μείνετε στη Χαλκιδική και στο τοπικό real estate.

    4. Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα. Τι διαβάζω; Eίσθε…υπέρ της βιομηχανίας και δεν το πήρα (-με) χαμπάρι; Κι από πότε δεν σας ενοχλούν τα λατομεία και τα ορυχεία, αλλά μόνον τα μεταλλεία, σαν εξορυκτική δραστηριότητα;

    5. Αποδέχομαι ασμένως την πρό(σ)κληση να πιάσουμε μία-μία τις χώρες που έχουν μεταλλευτική παράδοση. Και μάλιστα έχω προτίμηση στα δύσκολα, δηλ. ανεπτυγμένες χώρες με υψηλή “περιβαλλοντική ευαισθησία” που έχουν κάνει πράξη την ισορροπημένη ανάπτυξη, κι όχι τα εύκολα με χώρες του Τρίτου Κόσμου κλπ. Μέχρι τώρα πιάσαμε Αυστρία, Φινλανδία (και Ν. Ζηλανδία από σπόντα) και υπόσχομαι να συνεχίσω αναλόγως. Θεωρείστε ότι υπάρχει και μια χροιά εκπαίδευσής σας σε όλα αυτά.

    Υ.Γ. Eχουν εξαφανισθεί τα άλλα δύο προηγούμενα σχόλια του γράφοντα. Υποθέτω λόγω τεχνικών προβλημάτων.

    • Stinger, πες αλεύρι! Λίγο καθαρίσαν το λαιμό τους οι Κινέζοι και κρεββατωθήκατε:

      Chinese tightening pushes copper to seven week lows

      Moυ κάνει εντύπωση η εμπιστοσύνη σου ότι οι νεόκοποι καπιταλιστές του θολού αυταρχικο-αυτοκρατορικο-κομμουνιστολαϊκού καθεστώτος θα καταφέρουν να τιθασεύσουν το τέρας! Βεβαίως είναι μάλλον εύκολο να ελέγξεις την οικονομία όταν δε σε νοιάζει η ευημερία των πολιτών σου… Σωστό κι αυτό.

      Οι πιο ψύχραιμοι τα βλέπουν διαφορετικά. Διαβάστε ένα αποκαλυπτικό άρθρο για τη ΦΟΥΣΚΑ του κλάδου κατασκευών-σπιτιών-ιδιοκτησιών (50-60% του Κινεζικού ΑΕΠ είπαμε, αλλά αυτό δεν τον πειράζει τον stinky γιατί η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού και πολλών άλλων μεταλλων!):

      China may crash in next 12 months, warns Marc Faber

      • Παρεμπιπτόντως, η αναζήτηση για την Κίνα έβγαλε και αυτό:

        http://blog.taragana.com/business/2010/03/15/94-people-living-near-china-lead-factory-found-to-have-lead-poisoning-authorities-close-plant-41539/

        94 άνθρωποι (88 από τους οποίους παιδιά) που ζουν κοντά σε εργοστάσιο μολύβδου βρέθηκαν να πάσχουν από μολυβδίαση, ενώ άλλοι 750 περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους. Οι αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο, αλλά βέβαια αυτό δεν θα κάνει καλά τους ανθρώπους και οι Κινέζοι έτσι κι αλλιώς δεν φημίζονται για το σεβασμό τους στην ανθρώπινη ζωή (για να μη μιλήσουμε για περιβάλλον)…

    • 1. Όσo και να παιδεύεσαι να μειώσεις τη σημασία της απόφασης με ανούσιες μπαρούφες, τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα, αξιέπαινη από πολλές απόψεις, που ξέρει τι θέλει και ποιο είναι το συμφέρον της. Και το συμφέρον της είναι να μην επιτρέψει χρυσωρυχεία!

      2. Δεν είδα να σχολιάζεις την καταστροφική αστοχία του μεταλλείου Bellavista. Γιατί; Ολοκαίνουριο μεταλλείο, μόλις στα τέλη του 2005 μπήκε στην παραγωγή. Kαλή Καναδική εταιρεία, “υπερσύγχρονο” λέγανε, “έχουμε προσλάβει τους καλύτερους συμβούλους” λέγανε, “έχουμε κάνει όλες τις μελέτες” λέγανε… ναι, κάπου τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά…

      Kαι η καλή Καναδική εταιρεία το ‘παιζε σοκαρισμένη όταν, μόλις ενάμιση χρόνο αργότερα, συνέβη αυτό που πολλοί προειδοποιούσαν ότι θα συμβεί. Μια κατολίσθηση μετά από μεγάλη βροχή πήρε παραμάζωμα και το μεταλλείο και το εργοστάσιο.

      “Δεν φταίμε εμείς, φταίει ο Θεός”, είπε η εταιρεία, όπως λένε όλες οι εταιρείες σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.
      Και θα θυμίσω σε όλους τι συνέβη στο Στρατώνι στις 10 Φεβρουαρίου για να σκεφτούμε ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις αν υπήρχαν στο Μαντεμ Λάκκο όλες αυτές οι νέες βιομηχανίες και χαβούζες.

      3. Τα “δύσκολα” αγαπητέ Stinger ΕΙΝΑΙ ο Τρίτος Κόσμος γιατί εκεί είναι που γίνεται ο χαμός! Και δεν μπορείς να τα αποφύγεις επειδή έτσι σε συμφέρει. Για όλα θα μιλήσουμε. Όμως σε προειδοποιώ από τώρα ότι δεν θα δεχτώ εγκυκλοπαιδικής φύσεως κατεβατά για άσχετες χώρες σε άσχετες αναρτήσεις. Θα περιμένεις.

      4. Δεν ξέρω για ποια σχόλια μιλάς. Ένα δικό σου προχθές το μάζεψα από τα σκουπίδια όπου το πέταξε το wordpress.

  6. Σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από το επίπεδο των 1.220 δολ. ανά ουγγιά(!), αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού…

    • Nαι… έπεσε τη Δευτέρα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού σχεδίου των 750 δις και ξαναπήρε την ανηφόρα από την Τρίτη γιατί όλοι οι κερδοσκόποι ποντάρουν στο ότι δεν θα τα καταφέρουμε…
      Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, Νίκο!

  7. Το ένα σχόλιο του γράφοντα που είχε διαγραφεί (κατά λάθος) βλέπω επανήλθε. Παραθέτω εκ νέου και το δεύτερο, με τη σύσταση να ρυθμίσετε καλύτερα το…σκουπιδοφάγο του μπλογκ. Είναι η δεύτερη φορά που σβήνετε (κατά λάθος) σχόλιο.
    ——————————————————————–

    “Μιάς και μιλάμε για μεταλλεία-μεταλουργία και μεθόδους: ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΧΥΛΙΣΗΣ ΣΕ ΣΩΡΟΥΣ. Μια εξαιρετική ανάρτηση στο :
    http://elladitsamas.blogspot.com/2010/05/bioheapleaching.html
    (10 Μαίου 2010)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.