Τhey say Mine, we say Ours! Πορεία Πρωτομαγιάς κατά των μεταλλείων στη Ν. Ζηλανδία


Εμείς πάμε Κάκαβο! Αλλά και στη μακρινή Νέα Ζηλανδία “γιορτάζουν” την Πρωτομαγιά με πορεία διαμαρτυρίας κατά των σχεδίων της Κυβέρνησης να επιτραπεί η εξόρυξη σε ένα μέρος από τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Δυστυχώς το σύνθημα “They say Mine, we say Ours!” δεν μεταφράζεται…

Και επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι είναι πάλι αυτοί οι “οικολόγοι” που διασπείρουν παραπληροφόρηση, ότι τάχα δεν μπορούν να “συνυπάρξουν” μεταλλεία και προστασία της φύσης, ας δούμε τα πολύ ενδιαφέροντα που λέει η αρμόδια Αρχή για της Προστατευόμενες Περιοχές της Ν. Ζηλανδίας:

Οι βασικές αρχές του νόμου για τα Εθνικά Πάρκα του 1980 είναι η διατήρηση ορισμένων τοποθεσιών “στη φυσική τους κατάσταση όσο αυτό είναι δυνατόν” στην αιώνιότητα, επειδή είναι τόσο όμορφα, μοναδικά ή  επιστημονικώς σημαντικά, ώστε η διατήρησή τους είναι εθνικό συμφέρον. Διατηρούνται για την εσωτερική τους αξία και προς όφελος, χρήση και απόλαυση του κοινού. […] Οι βασικές αρχές που αναφέρθηκαν είναι σε ευθεία σύγκρουση με τις επιταγές της μεταλλευτικής βιομηχανίας.

Έτσι είναι και το γνωρίζουν όλοι. Άλλο αν εμείς ζούμε σε μια χώρα που πρόσφατα θεσμοθέτησε τη δυνατότητα μεταλλευτικής εκμετάλλευσης των προστατευόμενων περιοχών της και όπου προσπαθούν να μας πείσουν ότι “η μεταλλεία συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας” και άλλα τέτοια φαιδρά…

Η ίδια αρχή της Ν. Ζηλανδίας απορρίπτει την πρόταση για “κοινή απόφαση” αδειοδότησης μεταλλείων στις προστατευόμενες περιοχές από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων γιατί οδηγεί αναπόφευκτα σε “χαμήλωμα του πήχη για την αδειοδότηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στις περιοχές προστασίας”. Ή αλλιώς, τι δουλειά έχει ο Υπουργός Ενέργειας να αποφασίζει για τις προστατευόμενες περιοχές; Σωστό. Θα ‘πρεπε να δουν ποιοι Υπουργοί αποφασίζουν εδώ…

Η Ν. Ζηλανδία είναι μια κατά βάση αγροτική-κτηνοτροφική οικονομία με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τουρισμό, λόγω του μοναδικού φυσικού της κάλλους. Και μεταλλευτική βιομηχανία έχει, που περιλαμβάνει δυο επιφανειακά χρυσωρυχεία, άργυρο, σιδηρομετάλλευμα, λιγνίτη (Mining in New Zealand – Wikipedia). Και πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω των μεταλλείων έχει (όξινη απορροή, καθιζήσεις κ.λ.π.) και ευαισθητοποιημένους πολίτες που δεν έχουν ψευδαισθήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης.

Όταν λοιπόν πριν από ένα περίπου μήνα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αφαιρέσει το καθεστώς προστασίας από 70.000 στρέμματα υψηλής οικολογικής αξίας οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες (“Miners press to enter the green zone”, “Too precious to mine”).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ν. Ζηλανδία έχει τον χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς παγκοσμίως (είναι η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα). Η Ελλάδα είναι στο Νο 71, το οποίο μοιράζεται με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη FYROM, πίσω από τη Γκάνα, την Τουρκία και τη Γεωργία και (πάλι καλά) λίγο πάνω από την Κίνα…

Στη Ν. Ζηλανδία είπαν οτι θα κάνουν “χειρουργικές επεμβάσεις” στις προστατευόμενες περιοχές και δεν τους πιστεψε κανείς. Εμείς γιατί να τους πιστέψουμε;


9 απαντήσεις στο “Τhey say Mine, we say Ours! Πορεία Πρωτομαγιάς κατά των μεταλλείων στη Ν. Ζηλανδία”

  1. Το Yπουργείο Περιβάλλοντος της Ν. Ζηλανδίας (Department of Conservation) διαχειρίζεται μια περιοχή περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (που είναι για δύο φορές το μέγεθος της Δανίας) και αποτελεί 30% της έκτασης γης της Νέας Ζηλανδίας. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που είναι ενδιαφέρουσα για τα ορυκτά αποθέματα. Εάν όλη η δραστηριότητα μεταλλείας στη Νέα Ζηλανδία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε αυτό που είναι τώρα η περιοχή που διαχειρίζεται το υπουργείο, το 99.75% εκείνης της περιοχής ΔΕΝ θα επηρεάζονταν άμεσα.
    Γιατί λοιπόν ΔΕΝ μπορούν να “συνυπάρξουν” μεταλλεία και προστασία της φύσης?

    • Γιατί δεν μιλάμε για το 30% της έκτασης της χώρας όπως θα ήθελες (που άλλωστε δεν είναι όλο προστατευόμενο).
      Τα 70.000 στρέμματα για τα οποία γίνεται η φασαρία δεν είναι όποιες κι όποιες περιοχές. Ανήκουν σ’αυτές που είναι χαρακτηρισμένες “Εθνικά Πάρκα” ή “Schedule 4 lands” που είναι το υψηλότερο καθεστώς προστασίας στη χώρα. Είναι οι πυρήνες των περιοχών προστασίας. Γύρω από αυτές υπάρχουν ζώνες χαμηλότερης προστασίας όπου ΔΕΝ απαγορεύεται η μεταλλεία.
      Όλα τα θέλετε πια;

  2. ΑΤΥΧΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.

    Πρώτον, ο ρόλος της ανεξάρτητης Επιτροπής (Περιβαλλοντικής) Προστασίας είναι καθαρά συμβουλευτικός προς την κυβέρνηση. Δεύτερον, τα όσα λέει η Επιτροπή για τα 70.000 στρέμματα, είναι απλώς η άποψή της κατά τη δημόσια διαβούλευση (χρέος της είναι άλλωστε να καταθέτει ανάλογες απόψεις). Αυτή η διαβούλευση αφορά την προωθούμενη από την Κυβέρνηση αναθεώρηση των περιοχών υπό προστασία που περιλαμβάνονται στο μεταλλευτικό Νόμο, με στόχο τη “μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης ορυκτών”.

    Να πληροφορήσω επομένως με τη σειρά μου ότι “…Τον Αύγουστο του 2009, οι Υπουργοί ζήτησαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Προστασίας να ολοκληρώσουν την απογραφή των περιοχών προστασίας που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα 4 του εθνικού μεταλλευτικού νόμου του 1991. Το Παράρτημα 4 περιορίζει την εξορυκτική δραστηριότητα στις προκαθορισμένες περιοχές προστασίας.
    Η απογραφή βασίζεται στην αξιολόγηση της υπάρχουσας πληροφόρησης για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης και της αξίας προστασίας στις περιοχές του Παραρτήματος 4, μέσω ανάλυσης με χαρτογράφηση. Λήφθηκαν επίσης υπόψη τουρισμός, ανάπλαση και πολιτιστικές αξίες. Δεν έχουν αναληφθεί νέες μελέτες για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης.

    Τέσσερα κύρια συμπεράσματα προέκυψαν από την απογραφή:
    – H Ν. Ζηλανδία είναι πλούσια σε ορυκτά και υπάρχει πραγματική δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του δυναμικού με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο
    – Σημαντικό μέρος του μεταλλευτικού δυναμικού είναι συγκεντρωμένο, συχνά σε δημόσιες περιοχές υπό προστασία με μεγάλη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία
    – Το μεταλλευτικό δυναμικό των περιοχών του Παραρτήματος 4 θα μπορούσε να αναπτυχθεί μόνο με επίπτωση σε ένα μικρό μέρος της ανωτέρω γης
    – Η πληροφορίες σχετικά με το μεταλλευτικό δυναμικό της Ν. Ζηλανδίας είναι περιορισμένες και ρόλος της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει τη γνώση μας σχετικά με τη μεταλλευτική περιουσία

    Η απογραφή έχει προσδιορίσει περιοχές έκτασης 7.058 εκταρίων προς διαγραφή από το Παράρτημα 4 και περιοχές έκτασης 12.400 εκταρίων προς ένταξη στο Παράρτημα 4. Δεν έχουν παρθεί ακόμη αποφάσεις. Τον Μάρτιο 2010 η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο προς δημόσια συζήτηση, καθώς και ένα αριθμό σχετικών πρωτοβουλιών σε θέματα πολιτικής. Προθεσμία για υποβολή απόψεων η 26 Μαίου 2010”

    Σοβαρή προσέγγιση από σοβαρό κράτος. Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρεί όλες τις λεπτομέρειες, χάρτες κλπ για το “Schedule 4 stocktake” στο:
    http://www.med.govt.nz/templates/StandardSummary____42577.aspx

  3. Η ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ

    Μιάς και μας δίνεται η ευκαιρία, ας πούμε και δυό λόγια παραπάνω για τη Ν. Ζηλανδία, που είναι είναι μια χώρα με μεγάλη μεταλλευτική παράδοση. Τόσο η η wikipedia όπου και γίνεται παραπομπή, όσο και όλες οι σοβαρές αναφορές, συγκλίνουν στο ότι: μέσω κατάλληλων πολιτικών και δράσεων τις τελευταίες δεκαετίες έχει ενισχύσει ισχυρά τη βιομηχανία της, μετακινούμενη πλέον από γεωργο-κτηνοτροφική οικονομία σε διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανική (βλ. πχ αλουμίνιο).
    Ετσι, στο ΑΕΠ των 115 εκ. δολλαρίων, η γεωργία συμμετέχει μόλις με 4 %, η βιομηχανία με 26 % και οι υπηρεσίες με 70 % Η έκτασή της είναι 268.000 τετρ. χλμ και ο πληθυσμός 4,2 εκ (διπλάσια σε έκταση με λιγότερο από τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, με σχεδόν 90 % να ζεί σε αστικά κέντρα). Τα μεταλλεία απασχολούν λιγότερο από το 0,014 % του εδάφους, η γεωργο-κτηνοτροφία το 48 % (!) και το 30 % είναι προστατευόμενες περιοχές!…Παραγωγή ενέργειας: 58 % υδροηλεκτρικά και 32 % υδρογονάνθρακες. Ελαφρά πλεονασματικό ισοζύγιο πληρωμών με εισαγωγές/εξαγωγές περί τα 25-30 εκ. δολλάρια.

    Οσον αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα, τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Περί τα 47 εκ. τόννους ορυκτών και μεταλλευμάτων (δεν περιλαμβάνεται το πετρέλαιο). 650 ενεργά ορυχεία-μεταλλεία, με αδρανή και βιομηχανικά ορυκτά, κάρβουνο (5,5 εκ. τόννοι) και διάφορα μεταλλεύματα (χρυσός, ασήμι, σίδηρος) στην πρώτη γραμμή.
    Ο χρυσός παρουσίασε αύξηση 800 % (!) την εικοσαετία 1986-2006 και κυμαίνεται σε παραγωγή 350,000-400,000 ουγγιών, με 4 ενεργά μεταλλεία και άλλα 20 διάσπαρτα σε παραποτάμιες περιοχές.

    Μια χώρα με προσδόκιμο ζωής τα 80,4 έτη, που δαπανά (επενδύει) το 6 % του ΑΕΠ στην παιδεία, με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία και που θεωρεί τη μεταλλεία όχι απλώς σαν μια σημαντική βιώσιμη δραστηριότητα, αλλά σαν μια δραστηριότητα που δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της.

  4. Mε την ευκαιρία να σας ενημερώσω και πώς πήγε η πορεία της Πρωτομαγιάς στη μακρινή μας Ν. Ζηλανδία:
    http://nz.news.yahoo.com/a/-/mp/7142438/thousands-turn-out-for-mining-protest/

    Πάνω από 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ώκλαντ για να δώσουν ένα αποφασιστικό μύνημα στην κυβέρνηση να μην επιτρέψει μεταλλευτικές δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές του Παραρτήματος 4 (13% της έκτασης της χώρας) που είναι οι μόνες όπου δεν επιτρέπεται η μεταλλεία.

    50.000 άνθρωποι σε μια διαδήλωση που φαίνεται ότι ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών στη Ν. Ζηλανδία, όπου προφανώς δεν το’χουν συνήθειο να κατεβαίνουν κάθε τρεις και λίγο στους δρόμους. Αλήθεια, όταν ζεις στη λιγότερο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου πόσα πράγματα έχεις για να διαμαρτυρηθείς; Όχι σαν εδώ που από το πολύ κλέψιμο μας έφτασαν στην χρεωκοπία…

    Σε αυτη τη χώρα λοιπόν, την λιγότερο διεφθαρμένη του κόσμου (πώς να είναι άραγε να ζεις εκεί;), που δαπανά (επενδύει) το 6 % του ΑΕΠ στην παιδεία, με την ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία, οι άνθρωποι θέλουν να κρατήσουν κάποιες περιοχές απείραχτες από μεταλλεία. Παράλογο;

    Και φυσικά ούτε αμόρφωτοι, ουτε απληροφόρητοι, ούτε παραπληροφορημένοι είναι. Η Ν. Ζηλανδία έχει πολλά μεταλλεία (λογικό, ηφαιστειογενές νησί ειναι, έχει περίπου τα πάντα από μέταλλα) και τις επιπτώσεις τις γνωρίζουνε όλοι.
    “Forget our track record: the toxic legacy seeping into streams from the Tui mine and tailings dam near Te Aroha; the land movement which threatened the Golden Cross tailings dam near Waihi; housing subsidence at the Martha mine; river pollution from the Stockton coal mine; the abandoned “orphan” mines. We know what we’re doing now…”. Από τη New Zealand Herald http://www.nzherald.co.nz/pollution/news/article.cfm?c_id=281&objectid=10630166&pnum=0

    Πώς να τα ξεχάσουν που δεν ξεχνιούνται; Όλοι ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε!

  5. Επίσης, για την περίπτωση που το έχεις ξεχάσει, εδώ μιλάμε για τη ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ βιομηχανία και όχι ΓΕΝΙΚΩΣ για βιομηχανία.

    Τα εντυπωσιακά νούμερα που μας δίνεις (26% του ΑΕΠ…) είναι μόνο για δημιουργία εντυπώσεων, γιατί προφανώς περιλαμβάνουν ΟΛΟΥΣ τους τομείς της βιομηχανίας.

    Αυτό ονομάζεται ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ.

  6. Ευχαριστώ για την καλή πληροφόρηση! Που αναφέρεται όμως 100% στο παρελθόν…
    1) Tui mine /Te Aroha: Εγκαταλειμένο μεταλλείο. Εχει αποκατασταθεί πλήρως και τώρα οι άνθρωποι συζητάνε για τις επιλογές που έχουν για νέες χρήσεις του χώρου (post remediation options)
    http://mpdc.govt.nz/pdf/HaveYourSay/TuiMine/AppendixO/Conceptbooklet.pdf
    2) Golden Cross tailings dam near Waihi:Καθιζήσεις του εδάφους και όχι του φράγματος. Eχουν εφαρμοστεί θεραπευτικά μέτρα κόστους 27 εκ δολ. Το πρόβλημα της γνωστής σας ΟΑΜ αντιμετωπίζεται υποδειγματικά με ενεργό σύστημα επεξεργασίας και με (τι άλλο?) βιολογική μέθοδο.
    http://www.minerals.co.nz/pdf/nzmiafaqs310801.pdf
    3) Martha Mine. Ιστορικό μεταλλείο που δουλεύει από το 1880. Ακόμα και το διατηρητέο αντλιοστάσιο του 1904 μετακόμισε λόγω των καθιζήσεων των παλαιών έργων. Δείτε αυτή τη φωτό, έχει γίνει πλέον ένα με τη φύση!
    http://www.panoramio.com/photos/original/10484908.jpg
    4) Stockton coal mine: Το μεγαλύτερο επιφανειακό ανθρακωρυχείο της χώρας. Δουλεύει από το 1870. Και εδώ η ΟΑΜ αντιμετωπίζεται με καινοτόμες μεθόδους. Περισσότερα εδώ:
    http://crl.co.nz/publications/ASMR%20Trumm.pdf
    και εδώ:
    http://www.coalnz.com/index.cfm/3,450,388/minerehab.pdf

  7. Ωραίες οι πρόθετες πληροφορίες και τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μεταλλεία και την αποκατάσταση περιβάλλοντος στη Ν. Ζηλανδία. Ολοκληρώνεται έτσι πληρέστερα το μεταλλευτικό προφίλ μιάς χώρας που υπολογίζει στην σοβαρή και υπεύθυνη εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Σημειωτέον ότι μεγάλο μέρος των επενδύσεων που δραστηριοποιούνται στη Ν. Ζηλανδία, είναι ξένα κεφάλαια.

    Να σημειώσω εδώ ότι το κείμενο από την N. Zealand Herarld News, τμήμα του οποίου είδα να παραθέτετε κκ. antigoldgreece, συνεχίζεται ως εξής: “…We know what we’re doing now, and here’s a bond to prove it. And we’ll use some of the profits to improve the conservation estate. Key and Brownlee have given qualified assurances that the most prized conservation areas, particularly national parks, will remain off limits. They point out that not all conservation land is pristine”

    Ολίγον διαφορετικό τώρα το νόημα…Η επιλεκτική αποκοπή αποσπασμάτων από ενιαίο κείμενο, είναι κλασσική τακτική παραποίησης νοήματος. Αυτά γιά την παραπληροφόρηση που μας λέτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.