ΣτΕ: θα καταδικάσει τη Στρατονίκη το “Χωροταξικό της Βιομηχανίας”;


…ή μηπως θα την σωσει ο αρχαιος Ναος;

Συζητήθηκε την Παρασκευή 25/9 ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας η προσφυγή των κατοίκων της Στρατονίκης κατά της αδειοδότησης της εξόρυξης κάτω από τον οικισμό. Συγκεκριμένα ζητείται η ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 143088/2005 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εκμετάλλευση του μεταλλείου, καθώς και η Απόφαση Έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης του Υφυπουργού Ανάπτυξης.

Η Σύμβουλος κα Μαρίνα Κωνσταντινίδου εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος ακυρώσεως της ΚΥΑ, ζήτησε όμως την ακύρωση της Έγκρισης της Τεχνικής Μελέτης, λόγω παραλείψεων του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την προστασία των προ του 1830 μεταλλευτικών στοών που θεωρούνται “αρχαία μνημεία” . Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ελευθεροτυπίας” δυο μέρες νωρίτερα (“Πράσινο από την εισήγηση στο ΣτΕ για τα μεταλλεία στη Στρατονίκη”, 23/9/2009), “η πλημμέλεια αυτή εκτιμάται ότι θα θεραπευθεί από τη Διοίκηση”.

Εμείς έχουμε δυο στοιχεία να προσθέσουμε που είναι, κατά τη γνώμη μας, εξαιρετικά σημαντικά:

Πρώτον, η εισήγηση για την απόρριψη της προσφυγής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στα νέα Χωροταξικά Πλαίσια (Γενικό Χωροταξικό και Εδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία) που κατάρτισε το ΥΠΕΧΩΔΕ και αποτελούν πλέον νόμους του Κράτους. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα πόσο δίκιο είχαν οι “μεταλλευτικοί” Δήμοι Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου και οι άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα που προσέφυγαν στο ΣτΕ για την ακύρωση του “Χωροταξικού της Βιομηχανίας”.

Είχαμε γράψει τότε (δείτε εδώ) ότι αυτό το Χωροταξικό Σχέδιο έγινε καθ’υπόδειξιν της μεταλλευτικής βιομηχανίας και έχει στόχο να  αφαιρέσει από τους πολίτες τη δυνατότητα να ακυρώνουν μεταλλευτικά προγράμματα προσφεύγοντας στο ΣτΕ. Το πρώτο αποτέλεσμα το είδαμε ξεκάθαρα προχθές. Όλοι οι περιβαλλοντικοί και άλλοι λόγοι ακυρώσεως της ΚΥΑ που προβλήθηκαν από την πλευρά των κατοίκων της Στρατονίκης κρίθηκαν αυτομάτως απορριπτέοι, επειδή στο Χωροταξικό Πλαίσιο η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη “μεταλλευτική”. Εξίσου προβληματική θα είναι οποιαδήποτε προσφυγή ασκηθεί στο μέλλον εναντίον μεταλλείου, στη Χαλκιδική ή αλλού στην Ελλάδα.

Δεύτερον, υπάρχουν και άλλες σοβαρές “παραλείψεις” του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην εισήγηση της κας Κωνσταντινίδου, όμως παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια και θα κατατεθούν με νέο Υπόμνημα από τη δικηγόρο των κατοίκων τις προσεχείς ημέρες. Αυτές αφορούν τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Στρατονίκης (δείτε εδώ) που αν και είναι αρχαίο μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, δεν εμφανίζεται σε καμία από τις διοικητικές πράξεις αδειοδότησης του μεταλλείου. Από το 2002 που αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά η εξόρυξη κάτω από τον οικισμό, ο Ναός έχει υποστεί σοβαρές ζημίες και ο κύριος “ύποπτος” είναι φυσικά το υπόγειο μεταλλείο. Σε αντίθεση με την “πλημμέλεια” που αφορά τις αρχαίες στοές, η “πλημμέλεια” που αφορά το Ναό θεωρούμε ότι δεν είναι “θεραπεύσιμη”.

Ο κ. Σουφλιάς έκανε ότι μπορούσε για να καταδικάσει τη Στρατονίκη, όμως τίποτε δεν χάθηκε ακόμη. Περιμένουμε την απόφαση.


11 απαντήσεις στο “ΣτΕ: θα καταδικάσει τη Στρατονίκη το “Χωροταξικό της Βιομηχανίας”;”

  1. Είμαι δημοσιογράφος στο περιβαλλοντικό ένθετο Planet της εφημερίδας Real News. Παρακαλώ να προσθέσετε το όνομά μου στη λίστα των ατόμων που στέλνετε ενημερωτικό υλικό. Εναλλακτικό mail μου το [email protected]
    Ευχαριστώ.
    A.X.

  2. Μήπως είναι η ώρα να άνοιξει επιτέλους και το μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας στα Μεταλλεία που έχει επιβληθεί με τη συνδρομή των συνδικαλιστών; Να επισημάνω ότι στα Μαντεμοχωρια πριν 140 χρόνια οι Τούρκοι είχαν εφαρμόσει πρώτη φορά στον κόσμο το πενθήμερο .

  3. Χμμμμμ……………… λες τελικά να χρειάζεται θεϊκή παρέμβαση για να σωθεί το χωριό μας; Μήπως αντί να τρέχουμε στα δικαστήρια έπρεπε να αρχίσουμε από την αρχή τα ευχέλαια;
    Αν είναι να φύγουν αυτοί οι αρουραίοι από κάτω, ακόμα και με το θεο μπορώ να συμμαχήσω. Αντε Αη- Νικόλα, αν μπορείς να βάλεις το χεράκι σου, βάλτο να τελειώνουμε!!!

  4. Oι ρωγμές μεγαλώνουν και αυξάνονται καθημερινά.
    Έξω απο την εκκλησία βγήκαν καινούργιες.
    Η θλίψη είναι στα μάτια όλων μας.
    Το χωριό θα σβήση και οι εγληματιες θα γελάνε.
    Δεν είμαι απαισιόδοξος , αλλά αν δεν σημάνει συναγερμός τώρα ……. πότε?.
    Δεν έχει σημασία η απόφαση του ΣΤΕ.
    Σημασία έχει να ξαναβγούμε και να τους πάρουμε φαλάγγι.

  5. Paidia min malwnete!!!
    Egw pantws otan paw kai lew oti o Tolis grafei oti h ekklisia 8a pesei apo ta fournela….. Prwta gelane me to onoma tou Toli kai meta gelane me tis blakeies pou grafei!!!!!!!!!! H EKKLHSIA DEN 8A PESEI APO TA FOURNELA K.PAPAGEORGIOU ALLA APO TIS KSILINES KOLONES POU EINAI SAPIES!!!!!!!!! KAI TO SPITAKI STIN GONIA POU LENE OTI OI ROGMES EXOUN DHMIOURGH8EI APO TA FOURNELA…. MHPWS 8ELENE NA DHMOSIEUSW FOTOGRAFIES KAI NA SAS DEIKSW OTI KAN AUTO TO SPITI DEN EXEI 8EMELIA!!!! AAA EPISIS EXEI AKOMH ENA SPITI APO TO POLEMO TOU 1821 STHN XALKIDIKH MPOREITAI NA TO BGALETE KAI AUTO KAI NA PEITE OTI 8A PESEI KAI AUTO APO TA FOURNELA!!!!

    • Kαι μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του επιστημονικού γίγαντα “Μάρκου”, οι τρεις ειδικοί πολιτικοί μηχανικοί (Καραστέργιος, Τσιαμούρης, Δρόσου) που είπαν ότι οι ρωγμές στη λιθοδομή του ναού οφείλονται σε ΔΙΑΦΟΡΙΚΕΣ ΚΑΘΙΖΗΣΕΙΣ μπορούν πλέον να σκίσουν τα πτυχία τους!

      • Kαι μια και περί ΣτΕ ο λόγος, η Ροδιά (http://rodiat7.blogspot.com/2009/10/mall-9102009.html) μας θυμίζει ότι στις 9 Οκτωβρίου συζητιέται στην Ολομέλεια η υπόθεση MALL… Που όπως έχουμε πει, ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ, γιατί αυτό που παίζεται είναι η δυνατότητα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου να παρέχει προστασία στους πολίτες.

    • Α, Μάρκο, το ξέχασα… αν έχεις τέτοιες φωτογραφίες από σπίτι του 1821 στείλτες μας και να είσαι σίγουρος ότι θα τις βγάλουμε! Ένα σπίτι του 1821 είναι κι αυτό “αρχαίο μνημείο” και προστατεύεται από το νόμο, έχει δεν έχει θεμέλια!

  6. Αν ήταν να πέσει απο το σάπιο ξύλο , δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Γιαυτο και αντικαταστάθηκαν. Το πρόβλημα ίμως παραμένει. Οι ρωγμές στο δρόμο γύρω απο την εκκλησία είναι απο τα ξύλα;.
    Το σπίτι στη γωνία έχει όνομα. Στο χωριό λέμε το σπίτι του Λάμπρου, του Τσανανα του Μυλωνά του Μικρου του Λιούρα κλπ. Εσύ επειδή δεν είσαι απο το χωριό το λες “το σπίτι στην γωνία”.
    Αν έχεις φώτο βάλτες. Μόνο που αν πας στο υπόγειο θα δείς ότι έχει τεράστια θεμέλια ΜΕΣΑ ΣΕ ΒΡΑΧΟ. Δέν κουνιέται ούτε με 8ριχτερ. Επι πλέον ένας απο τους ιδιοκτήτες είναι πολιτικός μηχανικός και μάλιστα σε εταιρεία εξόρυξης. (χρησιμοποιεί και ο ίδιος φουρνέλα).
    Αφήστε λοιπόν τις μαύρες προπαγάνδες σε greeklish και τους παραλογισμούς γιατι απλά εκθέτεται την εταιρεία σας. Ούτε τον μισθό σας δεν βγάζετε έτσι. Και απλά εξοργίζεται κόσμο με τις ανοησίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.