“Η κατάρα του κόκκινου βουνού” – το χρυσωρυχείο της Rosia Montana στο MEGA


rosiaΔείτε αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου στις 24:00, στην “Εμπόλεμη Ζώνη” με το Σωτήρη Δανέζη στο MEGA, το ντοκυμανταίρ “Η κατάρα του κόκκινου βουνού”. Το θέμα του ντοκυμανταίρ είναι τα σχέδια μιας καναδικής εταιρείας να φτιάξει ένα τεράστιο χρυσωρυχείο και ο αγώνας των κατοίκων να την σταματήσουν. Σας θυμίζει κάτι από Χαλκιδική;

To “Kόκκινο βουνό” δεν είναι άλλο από τη Rosia Montana, μια μικρή πόλη της Tρανσυλβανίας που έχει στο υπέδαφος της ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. Κατακόκκινα νερά, λόγω της όξινης απορροής που προκάλεσε η εκμετάλλευση των μεταλλείων από τα Ρωμαϊκά ακόμα χρόνια, κυλούν μέχρι σήμερα στα κανάλια της πόλης. Υπάρχει ακόμα πολύς χρυσός στο λεγόμενο “χρυσό τετράπλευρο” (golden quadrilateral), στα βουνά της Ρουμανίας και δεν είναι τυχαίο που η Rosia Montana ονομάζεται “το Ελντοράντο της Ευρώπης”. Για να πάρει τους 300 τόνους χρυσού που βρίσκονται από κάτω, η εταιρεία GABRIEL RESOURCES θέλει να εξαφανίσει την πόλη και τα καταπράσινα βουνά και να φτιάξει το μεγαλύτερο επιφανειακό χρυσωρυχείο της Ευρώπης, που δεν θα είναι ένας αλλά τέσσερις κρατήρες (open-pits)… O  πόλεμος μεταξύ των κατοίκων της Rosia που αρνούνται να φύγουν με το κράτος και την εταιρεία μαίνεται εδώ και μια δεκαετία.

Έχουμε επισκεφθεί τη Rosia Montana, διατηρούμε πολύ στενή σχέση με τους ανθρώπους της και με τον αγώνα τους και αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον την “Κατάρα του κόκκινου βουνού”. Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε στον καλό δημοσιογράφο ότι έχουμε κι εδώ στη χώρα μας μια παρόμοια και εξίσου ανατριχιαστική “επενδυτική” πρόταση. Το μεταλλείο χρυσού-χαλκού της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη θέση “Σκουριές” στη Χαλκιδικής.

Και μια μικρή λεπτομέρεια: η εταιρεία GABRIEL RESOURCES της Rosia, είναι “αδελφή” εταιρεία της δικής μας EUROPEAN GOLDFIELDS, δημιουργήματα και οι δυο του γνωστού και μη εξαιρετέου Vasile Frank Timis – του “δράκουλα της Τρανσυλβανίας”, εξ’αιτίας του οποίου έχασε τη θέση του Υφυπουργού ο κ. Γιώργος Σαλαγκούδης.


2 απαντήσεις στο ““Η κατάρα του κόκκινου βουνού” – το χρυσωρυχείο της Rosia Montana στο MEGA”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.