Διαρροή μεταλλευτικών αποβλήτων από τη Ρουμανία φτάνει στην Ουκρανία


ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Head of Rada Committee on National Security: Romania must compensate Ukraine for Tisa river pollutionΚίεβο, 17 Απριλίου 2009 – Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητά πληροφόρηση από τη Ρουμανία σχετικά με τη ρύπανση του ποταμού Τίσα, λόγω ατυχήματος σε μεταλλείο της Ρουμανίας.

H διαρροή των μεταλλευτικών αποβλήτων  συνέβη κοντά στη Ρουμανική πόλη Βaia Borsa, εισήλθε στον ποταμό Τίσα στις 16 Απριλίου και έφτασε στο Ουκρανικό τμήμα του ποταμού. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι περιεκτικότητες των βαρέων μετάλλων (ψευδαργύρου, σιδήρου και χαλκού) στα νερά του ποταμού Τίσα, ξεπερνούσαν τα αποδεκτά επίπεδα από δυο ως τέσσερις φορές. 

Ο πολύπαθος ποταμός Τίσα, “εθνικός θησαυρός” για τη γειτονική Ουγγαρία, δέχεται συχνά κύματα ρύπανσης από τις απαρχαιωμένες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της  βόρειας Ρουμανίας. Στις 30 Ιανουαρίου 2000 η διάρρηξη φράγματος αποβλήτων σε εργοστάσιο ανάκτησης χρυσού στη Baia Mare προκάλεσε “τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή μετά το Τσερνομπιλ”. 

  A fisherman gathers dead fish caught from the Tisza Lake

Η καταστροφή συνεχίστηκε με σειρά ατυχημάτων στα μεταλλεία μολύβδου-ψευδαργύρου της κρατικής εταιρείας REMIN στη γειτονική Baia Borsa. Το πρώτο ήταν στις 10 Φεβρουαρίου ενώ ένα μήνα αργότερα, στις  10-15 Μαρτίου 2000, νέα διάρρηξη φράγματος έστειλε τρία διαδοχικά κύματα αποβλήτων στο άνω τμήμα του Τίσα, το μόνο που δεν είχε επηρεαστεί από τη μεγάλη καταστροφή της 30 Ιανουαρίου. Στις 27 Μαρτίου 2000, νέο επεισόδιο ρύπανσης του ποταμού, πάλι από τα μεταλλεία της Baia Borsa. Μικρότερα “ατυχήματα”, όπως αυτό στις 25 Ιουλίου 2000, είναι συχνά και περνούν σχεδόν απαρατήρητα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2004,  βαρέα μετάλλα από τη Baia Borsa φτάνουν πάλι στη γειτονική Ουκρανία μέσω του Τίσα και την αναγκάζει να κόψει την παροχή νερού σε πέντε πόλεις.  Νέα διάρρηξη φράγματος αποβλήτων στο μεταλλείο της Baia Borsa και νέα ρύπανση του ποταμού Τίσα συμβαίνει στις 26/27 Ιουλίου 2008.

Στις 29 Ιουλίου 2008 σαρανταπέντε οργανώσεις πολιτών καλούν τις Κυβερνήσεις Ρουμανίας, Ουκρανίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας να συνεργαστούν ώστε σταματήσει η ρύπανση των ποταμών Τίσα και Δούναβη από τα μεταλλεία, να μην εγκρίνουν νέα μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικά προγράμματα μέχρις ότου αποκατασταθούν πλήρως οι υπάρχουσες πηγές ρύπανσης  (mining hotspots) και να απαγορεύσουν τη χρήση κυανίου στα μεταλλεία.

Την απειλή που παρουσιάζουν για τα ποτάμια της Ευρώπης τα εγκαταλειμένα και κακοδιαχειριζόμενα μεταλλεία, όπως η Baia Borsa, στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης (πλην Ελλάδας) προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. σε συνεργασία με τη UNEP. Θα γράψουμε σχετικά σε επόμενη καταχώρηση.


12 απαντήσεις στο “Διαρροή μεταλλευτικών αποβλήτων από τη Ρουμανία φτάνει στην Ουκρανία”

  1. ΠΡΟΣ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “Παρέμβαση πολιτών στα ζητήματα ενέργειας”;

    ΜΗΠΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ, ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΣΤΕ;

    ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

    1) Αν έχετε σχέση με την κτηματική εταιρεία “ΚΤΗΣΗ ΑΕ” και ποιά είναι αυτή η σχέση

    2) Αν έχετε επισκεφθεί μαζί με δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου τη ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ και ζητήσατε να παραμείνει η έκταση στην ιδιοκτησία της, γιατί έτσι υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούνταν καλύτερα τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών !!!

    3) Αν έχετε καταθέσει την 11/12/2008 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης σαν ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ της ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ των κατοίκων της Ουρανούπολης, που διεκδικούσαν ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης με την οποία το Δημόσιο αντάλλαξε ταχυδακτυλουργικά 8.608 στρέμματα κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης με έκταση στη Βιστωνίδα.

    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    • Οχι ακόμα κ. Stinger! Tώρα ρωτάμε εμείς!

      Η ερώτηση: “έχετε σχέση με την κτηματική εταιρεία “ΚΤΗΣΗ ΑΕ” και ποιά είναι αυτή η σχέση” εμπεριέχει κάποια κατηγορία/καταγγελία και πριν απαντήσουμε, θέλουμε ΕΣΕΙΣ να πείτε στους αναγνώστες ποια είναι αυτή η κατηγορία.

      Εντάξει κύριε Stinger;

  2. Tha sou po ego filaraki Stinger giati den apantaei. Me erotiseis synithos apanta opoios echei xesmeni ti folia tou.

    Pantos, an de sas vgike i bisna me to Batopedi kai echete problima oikonomiko, eimaste diatethimenoi mechri kai erano na kanoume gia parti sas.

    Filakia

  3. Εχεις δίκιο φίλε Ουρανουπολίτη, ΔΕΝ πρόκειται να απαντήσει ο κ. Παπαγεωργίου. Τί να πεί δηλαδή; Γιαυτό και “απαντά” με ερώτηση.

    Θα απαντήσουμε λοιπόν εμείς τις ερωτήσεις καταθέτοντας στοιχεία και γεγονότα και θα τις υποβάλλουμε ξανά σε πιό “απλουστευμένη” μορφή.

    1) Ερώτηση 1: Εχει ο κ. Παπαγεωργίου σχέση με την κτηματική εταιρεία “ΚΤΗΣΗ ΑΕ” και ποιά;
    Απάντηση: Ο κ. Τόλης (Απόστολος) Παπαγεωργίου είναι μέλος του ΔΣ της εταιρείας αυτής. Προφανώς ΑΜΟΙΒΕΤΑΙ ανάλογα. Τα άλλα μέλη είναι Βασ. Χατζής, έμπορος (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος), Δημ. Πανταζίεβιτς, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος, Δημ. Μπακατσέλος, ιδιωτ. υπάλληλος, Φωτεινή Κωστούλα, ιδιωτ. υπάλληλος. Ολα είναι καταχωρημένα στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών.

    2) Ερώτηση 2: Εχει επισκεφθεί ο κ. Παπαγεωργίου τη Μονή Βατοπεδίου με δημ. συμβούλους Σταγείρων-Ακάνθου ζητώντας να μείνει στην κυριότητα της μονής η έκταση-φιλέτο των 8.600 στρεμμάτων δάσους της Ουρανούπολης;
    Απάντηση: Ναι, την επισκέφθηκε. Αναφέρεται σαφώς σε επιστολή του πληρεξούσιου δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την 23/9/2008.

    3) Ερώτηση 3: Εχει καταθέσει ο κ. Παπαγεωργίου την 11/12/2008 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης σαν ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ της ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ και ΕΝΑΝΤΙΟΝ των κατοίκων της Ουρανούπολης, που διεκδικούσαν ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης με την οποία το Δημόσιο αντάλλαξε ταχυδακτυλουργικά 8.608 στρέμματα κοινόχρηστου δάσους;
    Απάντηση: Ναι και πραφανώς είναι καταγραμμένο.

    Εχουμε τώρα άλλες τρεις ερωτήσεις προς τον κ. Παπαγεωργίου (εκτός κι αν…διαψεύδει τα ανωτέρω γεγονότα):

    1) Ερώτηση 1:
    Ποιός είναι ο σκοπός της εταιρείας ΚΤΗΣΗ ΑΕ. και τί αγοραπωλησίες έχει κάνει; Εχει σχέση στις συναλλαγές αυτές με Μονές και ιερομόναχους; Είστε και μέτοχος στην εταιρεία αυτή; Μισθοδοτείστε;

    2) Ερώτηση 2:
    Γιατί ζητήσατε από τη Μονή Βατοπεδίου να διατηρήσει στην κυριότητά της την έκταση-φιλέτο των 8.600 στρεμμάτων που σκανδαλωδώς απέκτησε από την Ουρανούπολη;

    3) Ερώτηση 3:
    Γιατί καταθέσατε στην Ξάνθη υπέρ της Μονής Βατοπεδίου και όχι υπέρ των Δημοτών σας της Ουρανούπολης ;;;

    ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.

  4. Μέχρι να τα βρείτε με τον Stinger, μπορείτε να μας πείτε πώς ζείτε (εννοούμε πώς βγάζετε τα προς το ζείν) και με τι λεφτά οργανώνετε όλες προπαγανδιστικές σας δραστηριότητες; Ενδιαφέρον θα είχε επίσης να μας πείτε ποιος πληρώνει τους δικηγόρους για τις διάφορες προσφυγές που κάνετε. (ΣτΕ, Ευρ. Ένωση κλπ.) Ένα και ένα κάνουν δύο. Εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τέτοιες προσφυγές κοστίζουν το κάτι τις τους…

    Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι είστε καθ’ όλα νόμιμοι και δεν έχετε τίποτα να κρύψετε, κάντε έναν κόπο και εξηγήστε το σε μας τους αναγνώστες σας, έτσι, για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

    • Κύριε Stinger, από τη λύσσα σας εναντίον μας έχετε πέσει σε μια μεγαλειώδη γκάφα!

      Υπάρχει πράγματι μια εταιρεία με το όνομα “ΚΤΗΣΗ Α.Ε.” στην οποία ο κ. Παπαγεωργίου είναι μέλος του Δ.Σ., όμως αυτή δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με μονές και ιερομόναχους! Πρόκειται απλά για ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία μάλιστα δεν έχει κάνει ποτέ καμία αγοραπωλησία!!! Απλή συνωνυμία, κύριε λασπολόγε!

      Αυτό βέβαια είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί από τους αριθμούς μητρώου των δυο εταιρειών, μόνο που εσείς δεν μπήκατε καν στον κόπο να κάνετε κάτι τέτοιο.

      Όσον αφορά τη μονή Βατοπεδίου, ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ και θα τα πούμε επιτέλους γιατί πολύ έχει τραβήξει αυτή η ιστορία!

      Μέχρι τότε, έχω άλλη μια ερωτησούλα για σας: Γνωρίζετε για ποιό λόγο δεν έχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου;

    • Ένας Stratonikiotis θα έπρεπε να γνωρίζει ότι την προσφυγή (προσφυγές) για τη Στρατονίκη τις πλήρωσαν οι συγχωριανοί του! Δεν μιλάτε καθόλου μεταξύ σας εκεί πάνω;

      Την προσφυγή για την Ολυμπιάδα την άσκησε (και την πλήρωσε) ο Δήμος Σταγείρων-Ακάνθου, με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. επί Δημαρχίας Παναγιώτη Φλωρίνη.

      Την προσφυγή για το χρυσωρυχείο των Σαπών την πλήρωσαν οι Δήμοι Σαπών και Μαρώνειας Ν.Ροδόπης.

      Την προσφυγή για το χρυσωρυχείο του Περάματος την πλήρωσαν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Σαπών, γιατί το μεταλλείο είναι στον ένα Δήμο ενώ η λίμνη τελμάτων στον άλλο.

      Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε κάνει προσφυγές, έχουμε κάνει μόνο αναφορές/καταγγελίες κι αυτές δεν κοστίζουν τίποτα.

      Το blog στο WordPress είναι εντελώς δωρεάν. Το http://www.antigold.gr στοιχίζει το φοβερό ποσό των 55 ευρώ το χρόνο.

      Δεν νομίζω ότι ξεχνάω τίποτα.

  5. Ωστε είναι άλλη η εταιρεία “ΚΤΗΣΗ” που κάνει τις κομπίνες με τις Μονές (;) Kι εσείς κ. Παπαγεωργίου συμμετέχετε σε μιά…άλλη εταιρεία, που συμπτωματικά έχει το…ίδιο όνομα (με αρ. Μητρώου 62781/62/Β/07/0064 ) και ιδρύθηκε με σκοπό το…τίποτα !!!
    Τί λέτε ρε παιδιά, περνάτε όλο τον κόσμο γιά χαζό ;

    Γιά το ΓΠΣ Σταγείρων-Ακάνθου μας τα έχετε πεί άπειρες φορές. Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2007 παρατηρείται οργασμός ίδρυσης εταιρειών ακινήτων στη Β. Ελλάδα από αετονύχηδες, δοσοληψίες και αγοραπωλησίες με τις Μονές και διάφορες άλλες εξελίξεις. Π.χ. η πρόταση του Δήμου γιά το ΚΠΣ γιά τα 160,000 στρέμματα συμπτωματικά έγινε την 27 Μαρτίου 2007, ενώ η εταιρεία ΚΤΗΣΗ ΑΕ (η δική σας, όχι η…άλλη) ιδρύθηκε την 21 Μαρτίου 2007.

    ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ…Μετά τις απαντήσεις σας, θα επανέλθουμε.

    Υ.Γ.
    1. Μιά προσφυγή στο ΣτΕ δεν κοστίζει μόνο τις αμοιβές του δικηγόρου. Απαιτεί άπειρες ανθρωποώρες γιά την τεκμηρίωσή της (όχι απλώς τη νομική) στα στάδια της διαδικασίας. Μόνον αργόσχολοι μπορούν να αφιερώσουν τόσο χρόνο.
    2. Είναι ψεύδος ότι τις αναφορές στην Ευρωπαική Ενωση τις κάνετε μόνοι σας. Απαιτούν γερή νομική τεκμηρίωση, αλλιώς θα πάνε κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων. Ποιός πλήρωσε το νομικό σύμβουλο (-ους) εδώ, πάλι οι Δήμοι;
    2. Η προπαγανδιστική δραστηριότητα γενικώς απαιτεί άπειρες ανθρωοποώρες, αλλά και ταξίδια διεθνώς, συμμετοχές σε διάφορες δραστηριότητες κλπ Αυτά και κοστίζουν και θέλουν χρόνο. Εμείς κάνουμε από δυό δουλειές γιά να τα φέρουμε βόλτα και χρόνο δεν έχουμε. Εσείς πώς τα καταφέρνετε, είναι μυστήριο…

    • A, ώστε θέλετε να το τραβήξετε κ. stinger; Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε δικηγόρος, οι συνωνυμίες μεταξύ ανωνύμων εταιρειών είναι συχνές, τα μπλεξίματα τεράστια και οι υποθέσεις αυτές λύνονται στα δικαστήρια. Θέλετε να έρθετε να τα πείτε αυτά τα πράγματα στο δικαστήριο, κύριε Stinger;

      Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να τρέχουμε να αποδείξουμε ότι …δεν είμαστε ελέφαντες, επειδή κάποιου του κατέβηκε να πετάξει μια άσχετη κατηγορία. Εσείς πάλι, ΑΝ έχετε τα κότσια (για να μην πω τίποτα άλλο) κάντε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ έρευνα και μετά ελάτε να μας πείτε τι βρήκατε, για να γελάσουμε και λίγο. Μπορείτε επίσης να πάτε και στον κ. Σανιδά. Αλλά δεν θα το κάνετε βεβαια γιατί εσάς δεν σας ενδιαφέρει η ΑΛΗΘΕΙΑ, αλλά μόνο να συκοφαντήσετε εμάς!!!

      Και αφού λοιπόν του κ. Stinger δεν του βγήκε αυτό το σκάνδαλο, προσπαθεί να θολώσει τα νερά με διάφορες αοριστίες περί …εταιρειών γενικώς, ακινήτων γενικώς και ότι άλλο θα μπορούσε να πιάσει ως λάσπη… πάντα ΓΕΝΙΚΩΣ! Και μετά θέλει να πείσει (ποιον άραγε;) ότι είναι ένας πτωχός και ανιδιοτελής νέος που τα κάνει όλα αυτά επειδή …έχει άλλη άποψη για τα μεταλλεία;;!!

  6. Μην αποπροσανατολίζετε την κουβέντα. Αρχίσατε να μιλάτε και γιά δικαστήρια, μήπως υπονοείτε ότι θα μας κάνετε…μήνυση;

    Εδώ και χρόνια κατασυκοφαντείτε ασύστολα πρόσωπα και εταιρείες, αερολογείτε γιά διαπλοκές και σκάνδαλα, κατηγορείτε κατά το δοκούν πολιτικούς, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, διαστρεβλώνετε στοιχεία, μιλάτε χωρίς στοιχεία, υβρίζετε συντοπίτες σας. Ξέρετε πόσες μηνύσεις και καταδίκες θα μπορούσατε να είχατε μαζέψει;

    Ελπίζουμε αργά ή γρήγορα να αναλάβει η δικαιοσύνη γιά το Βατοπέδι. Δεν είναι κακή η ιδέα σας να πάμε στον Σανιδά. Ή κάπου αλλού τέλος πάντων…Εσείς βέβαια, αφού όλα όπως λέτε είναι…συνωνυμίες, δεν έχετε να φοβάστε τίποτε.

    ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ…

    • Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να μηνύσουμε έναν ανώνυμο συκοφάντη.

      Eμείς ποτέ δεν ήμασταν ανώνυμοι κ. Stinger και το ότι κανείς από αυτούς που λέτε ότι “κατασυκοφαντούμε” δεν μας έχει μηνύσει μέχρι τώρα, κάτι θα έπρεπε να σας λέει.

  7. Σε ένα θέμα άσχετο αγαπητοί βρήκατε πεδίο λαμπρό για προσωπικά και άσχετα με το περιεχόμενο αναλώσει σας και εξυπνάδες .Στο προηγούμενο Post με την ευκαιρία ποινικοποίησης δράσεις όλου του χωρίου μου, ανάλογη μέχρι σήμερα ευαισθησία δεν δείξατε .Λείπαμε περίμενα και απο σας τους “ευαίσθητους και ανώνυμους “σχολιαστές μια συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο απαράδεκτο αυτό γεγονός .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.