Το τέλος (ελπίζουμε!) του χρυσωρυχείου της Rosia Montana και άλλα νέα από τον κόσμο


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΔΙΜΗΝΟΥ, ΜΕ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

9-1-2009: Αντι-μεταλλευτικές διαδηλώσεις στο Εκουαντορ  αντιμετωπίζονται με αστυνομική βία- Εθνική κινητοποίηση στις 20 Ιανουαρίου

ImageΜετά από μήνες τακτικών διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Κίτο και σε άλλα μέρη του Εκουαντόρ, οι ιθαγενείς  “καμπεσίνο” απέκλεισαν εθνικές οδούς στα νότια υψίπεδα των Άνδεων και στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, oδηγώντας σε κλιμάκωση την σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα γύρω από την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων. Παρά τη βίαια καταστολή από την αστυνομία, οι ακτιβιστές καλούν σε πανεθνικές κινητοποιήσεις για τις 20 Ιανουαρίου

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται ο νέος Μεταλλευτικός Νόμος που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Rafael Correa, που θα επιτρέψει  τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας επιφανειακών μεταλλείων. Οι Καναδικές  εταιρείες που κατέχουν την πλειοψηφία των μεταλλευτικών παραχωρήσεων στη χώρα πιέζουν για έγκριση του νέου νόμου, ενώ για τους αγρότες καμπεσίνο των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από το καθαρό νερό, αυτό θα σημάνει κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή.

6-1-2009: H ALCOA ανακοινώνει απολύσεις 13.500 ανθρώπων

Ο Καναδικός μεταλλευτικός γίγαντας ALCOA, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μειώσει το προσωπικό της κατά 13%, που αντιστοιχεί σε 13.500 θέσεις εργασίας, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης

10 -12-2008: Μεγάλη νίκη στον αγώνα κατά του χρυσωρυχείου της Rosia Montana στη Ρουμανία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας ακύρωσε το Αρχαιολογικό Πιστοποιητικό που είχε δοθεί στην εταιρεία Rosia Montana Gold Corp. για να αναπτύξει το μεγαλύτερο επιφανειακό χρυσωρυχείο της Ευρώπης Η απόφαση του δικαστηρίου είναι οριστική, μη εφέσιμη και σηματοδοτεί το τέλος του νομικού αγώνα που ξεκίνησαν το 2004 Ρουμανικές οργανώσεις πολιτών για να σώσουν έναν μοναδικό αρχαιολογικό τόπο. Μετά την αναστολή της διαδικασίας έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την ακύρωση της πολεοδομικής άδειας για το έργο, ελπίζουμε ότι μπορούμε επιτέλους να πούμε ότι αυτό είναι το τέλος αυτού του τερατώδους σχεδίου.

20/11/2008: Ινδία: Απέτυχε προσπάθεια χαλάρωσης των περιβαλλοντικών νόμων για χάρη των μεταλλείων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδίας απέρριψε πρόταση του Υπουργείου Μεταλλείων για χαλάρωση των περιβαλλοντικών κανονισμών για μεταλλευτική έρευνα σε δάση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η “απλοποίηση” των διατάξεων που ζητούσε το Υπουργείο Μεταλλείων θα οδηγούσε σε καταστροφή πολύτιμων δασικών αποθεμάτων.

10-12-2008: Μείωση θέσεων εργασίας κατά 14.000 από τη Rio Tinto

H Rio Tinto, η μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία του κόσμου, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 14.000 τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις της ανά τον κόσμο  και θα  κατεβάσει στο μισό τα συνολικά της έξοδα λειτουργίας, λόγω της βαθαίνουσας κρίσης στην αγορά των μετάλλων.

4/11/2008: Βίαιη καταστολή αντιμεταλλευτικών διαδηλώσεων στη Γουϊνέα

Oι άνθρωποι που ζουν κοντά στα μεγάλα μεταλλεία της Γουϊνέας κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, όπως νερού και ηλεκτρισμού, στις κοινοτητές τους. Τουλάχιστον δυο διαδηλωτές  σκοτώθηκαν από το στρατό κατά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες, όμως οι κάτοικοι της πάμφτωχης Αφρικανικής χώρας δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους παρά την καταστολή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.