Οριστικό Τέλος στη Μεταλλουργία Χρυσού της Ολυμπιάδας από το Συμβούλιο Επικρατείας!


Παραβιαζει την αρχη της βιωσιμης αναπτυξης η κατασκευη και λειτουργια του εργοστασιου χρυσου

04KataraktisΜε μια απόφαση – σταθμό και με συντριπτική πλειοψηφία (20-7) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτές τις προσφυγές του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου για το εργοστάσιο χρυσού της Ολυμπιάδας ακυρώνοντας την έγκριση περιβαλλοντικών όρων που είχε δοθεί στην εταιρεία και όλες τις σχετικές πράξεις της διοίκησης (το πλήρες κείμενο της απόφασης).

Για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας η απόφαση αυτή είναι η δικαίωση του πολύχρονου αγώνα τους για την προστασία του περιβάλλοντος και της σημαντικότατης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους. Η σημασία της απόφασης όμως είναι πολύ ευρύτερη. Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα κυριολεκτικά πολιορκείται από μεταλλευτικές εταιρείες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό της πλούτο και η κυβέρνηση υιοθετεί τη λογική της «ανάπτυξης με κάθε κόστος», το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Η απόφαση στηρίζεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος και στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, η επίτευξη της οποίας αποτελεί βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις ιδρυτικές της Συνθήκες. Οι ίδιες Συνθήκες ορίζουν επίσης ότι «…η πολιτική της Kοινότητος στον τομέα του περιβάλλοντος αποβλέπει σε υψηλό επίπεδο προστασίας και στηρίζεται, μεταξύ άλλων, στις αρχές της προφυλάξεως και της προληπτικής δράσεως”.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης «… με τις ανωτέρω διατάξεις το φυσικό περιβάλλον έχει αναχθεί σε αυτοτελώς προστατευόμενο αγαθό προκειμένου να εξασφαλισθεί η οικολογική ισορροπία και η διαφύλαξη των φυσικών πόρων προς χάρη και των επομένων γενεών».

Kατά την άσκηση του ακυρωτικού ελέγχου, το Δικαστήριο δεν εισήλθε στις λεπτομέρειες της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε τη διερεύνηση τεχνικών θεμάτων και τη διαπίστωση πραγματικών καταστάσεων. Έκρινε, από τα στοιχεία της δικογραφίας και με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι η επαπειλούμενη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον από την εκτέλεση του έργου “υπερακοντίζει προδήλως” το προσδοκώμενο όφελος από τη λειτουργία του. Άρα, η κρινόμενη πράξη (η έγκριση περιβαλλοντικών όρων) παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και κατά συνέπεια είναι μη νόμιμη και πρέπει να ακυρωθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση σαν πρωτοπόρο στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο Δικαστήριο έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα νομικό σύστημα γενικών αρχών βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας με επιτυχία σε εφαρμογή το όραμα και το πνεύμα τόσο της Διακήρυξης του Ρίο όσο και της Συνθήκης του Άμστερνταμ, σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Στο επίσημο site της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την τεράστια θεωρητική και πρακτική αξία των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας και τη βαθιά τους επίδραση στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ένωσης.

Kατά την άποψή μας, μια προσεκτική ανάγνωση της απόφασης υποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα απαγορεύει όλα τα ανάλογα, μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικά έργα. Kαταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα των υπέρμαχων αυτού του είδους της ανάπτυξης – ο μύθος του «εθνικού οφέλους». Το Δικαστήριο έκρινε ότι τα προσδοκώμενα οφέλη από την αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν την εκτέλεση του έργου, καθώς από την άλλη μεριά της ζυγαριάς μπήκαν πολύ σημαντικά πράγματα : Η επικινδυνότητα της μεθόδου απόληψης του χρυσού, λόγω της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων τοξικών ουσιών και οι τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη πλημμελής λειτουργία του έργου είναι μόνο το ένα από αυτά. Το Δικαστήριο, ωστόσο, θεωρεί εξίσου σημαντική και την ανάλωση μεγάλου φυσικού κεφαλαίου – δασικών εκτάσεων, υδατορεμάτων, χώρου για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων. Ο παράγοντας αυτός είναι ανεξάρτητος από την επιλογή της μεθόδου επεξεργασίας και είναι κάτι που οι εταιρείες αποφεύγουν να συζητήσουν, προτιμώντας να επικεντρώνουν τη συζήτηση στο αν θα χρησιμοποιηθεί περισσότερο ή λιγότερο κυάνιο.

Ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας εκκρεμούν ακόμα οι προσφυγές των κατοίκων της Θράκης για τα μεταλλεία χρυσού των Σαππών και του Περάματος, ενώ νέα μέτωπα ανοίγουν συνεχώς – στο Kιλκίς και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Kαθώς είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτή η απόφαση θα αποτελέσει δεδικασμένο για τις ανάλογες υποθέσεις, θεωρούμε ότι κερδήθηκε μια σημαντικότατη μάχη που ίσως κρίνει και τον πόλεμο.


Μία απάντηση στο “Οριστικό Τέλος στη Μεταλλουργία Χρυσού της Ολυμπιάδας από το Συμβούλιο Επικρατείας!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.