Ιεραρχική προσφυγή του WWF Ελλάς κατά ΑΕΠΟ για την εκμετάλλευση των Μεταλλείων Κασσάνδρας #skouries


Αίτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάκληση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική κατέθεσε εμπρόθεσμα σήμερα το WWF Ελλάς.

Συγκεκριμένα, η αίτηση του WWF  Ελλάς εστιάζει, μεταξύ άλλων, στις εξής σοβαρότατες πλημμέλειες της ΑΕΠΟ, η οποία είχε εκδοθεί στις 27 Απριλίου 2023:

  1. Αντίθεση με το Σύνταγμα, καθώς ανατίθεται σε ιδιωτικό πρόσωπο αρμοδιότητες ελέγχου συμμόρφωσης με την νομοθεσία – με άλλα λόγια, αρμοδιότητες αναπόσπαστες από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας.
  2. Αντίθεση με την οδηγία 2011/92/ΕΕ, καθώς η ανάθεση του ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων σε φορέα που αμείβεται από τον ίδιο τον ελεγχόμενο (δηλαδή την εταιρεία) δεν διασφαλίζει  ότι «η αρμόδια αρχή ή οι αρμόδιες αρχές εκτελούν τα καθήκοντα που απορρέουν από την παρούσα οδηγία με αντικειμενικό τρόπο και δεν βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων».
  3. Αντίθεση με την οδηγία 2006/21/ΕΚ, καθώς προβλέπονται επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων αποβλήτων από ιδιώτη που αμείβεται από την ίδια την ελεγχόμενη εταιρεία εξόρυξης, και όχι από “αρμόδια αρχή”, κατά την έννοια της οδηγίας.

Το WWF Ελλάς θα συνεχίσει να τονίζει την σημασία ανεξάρτητων, διαφανών και αποτελεσματικών περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων, από όλες τις συναρμόδιες δημόσιες αρχές.  Δεν είναι απλώς μία απαίτηση που επιβάλλει η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας: είναι απαίτηση που απορρέει από την ισονομία και το κράτος δικαίου.

Δείτε εδώ την ιεραρχική προσφυγή.

(Από το site του WWF Ελλάς).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.