Σε δίκη δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός και εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας για υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε βαθμό κακουργήματος #skouries


Για το αδίκημα της υποβάθμισης περιβάλλοντος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ παραπέμφθηκαν να δικαστούν αύριο, 10 Ιανουαρίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός, καθώς και ο εκπρόσωπος εταιρείας μεταφορών για άμεση συνέργεια στο αδίκημα. Η δίωξη είναι σε κακουργηματικό βαθμό και αφορά την γενικότερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής.

Η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων ασκήθηκε μετά από καταγγελία οκτώ δημοτών του Δήμου Αριστοτέλη στις 16 Μαΐου του 2016, αλλά και μετά από Πράξη Βεβαίωσης του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος  στις 18 Μαΐου του 2018, που οδήγησαν στη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης και την παραπομπή τους από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.  Το αδίκημα αφορά την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2018.

Η δίωξη βασίζεται σε διατάξεις  του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος  με τις οποίες τροποποιήθηκαν επί το αυστηρότερο οι ποινικές κυρώσεις για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση καταδίκης επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη ή και χρηματική ποινή 60.000 έως 250.000 ευρώ.

Να αναφερθεί ότι το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος πραγματοποίησε έκθεση μετά από έλεγχό του την 11η Δεκεμβρίου του 2015 στις Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ολυμπιάδα, σε συνέχεια βεβαιωμένων παραβάσεων. Επίσης στις 23 Ιουνίου του 2016 πραγματοποίησε αυτοψία ύστερα από καταγγελία κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με μεταφορά τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων από το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακα με φορτηγά ανοικτού τύπου. Στους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η Ελληνικός Χρυσός, παρότι της έχει βεβαιωθεί η ίδια παράβαση και έχει επιβληθεί σχετικό πρόστιμο, δεν συμμορφώθηκε με τις διατάξεις του νόμου και δεν προέβη στη διενέργεια των προβλεπόμενων δοκιμών χαρακτηρισμού των αποβλήτων της, συνεχίζοντας να αποδίδει στα απόβλητα τον χαρακτηρισμό των μη επικινδύνων. Επιπλέον, η εταιρεία διακινούσε μεγάλη ποσότητα αποβλήτων μέσω μιας μεταφορικής εταιρείας αντιμετωπίζοντας τα ως μη επικίνδυνα.

Το Σώμα Επιθεωρητών διαπίστωσε παραβάσεις σχετικά με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, τα οποία διατίθεντο στο περιβάλλον ενώ υπερέβαιναν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια σε βαρέα μέταλλα, κάτι που οδηγεί σε ρύπανση και υποβάθμιση των υδάτων. Μάλιστα, το Σώμα Επιθεωρητών επεσήμανε ότι η εταιρεία δε χρησιμοποιούσε τα σωστά όρια στις μετρήσεις των αποβλήτων αλλά εκείνα που εξυπηρετούσαν την ίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αφού η εταιρεία δεν εντόπιζε τις υπερβάσεις στα νερά του Μαυρόλακκα κοντά στις εγκαταστάσεις της στην Ολυμπιάδα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση των βαρέων μετάλλων στο περιβάλλον.

Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος διαπίστωσε μετά από αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ότι εταιρεία μεταφοράς που εκπροσωπείται από τον τρίτο κατηγορούμενο μετέφερε επικίνδυνα απόβλητα που παραλάμβανε από την Ελληνικός Χρυσός και τα εναπόθετε στο ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα με άδεια και όρους μεταφοράς μη επικινδύνων, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς διαχείρισής τους και να δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι τέτοιου τύπου μεταφορές μεγάλου όγκου επικίνδυνων αποβλήτων λάμβαναν χώρα για μακρό διάστημα, τουλάχιστον από το 2014 μέχρι και τα μέσα του έτους 2016, μέσα από την επαρχιακή οδό Ολυμπιάδας- Στρατωνίου.

Να υπενθυμίσουμε ακόμη το περιβαλλοντικό ατύχημα που συνέβη στις 10 Μαρτίου του 2018 έξω από την Ολυμπιάδα, όταν διέρρευσαν απόβλητα από φορτηγό συνεργαζόμενης εταιρείας με την Ελληνικός Χρυσός, που τα μετέφερε χύδην σε ανοικτή καρότσα προς τον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακκα. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι φωνάζουν για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας πρακτικής για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι τα απόβλητα που μεταφέρονται σε Χώρο Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων είναι ακίνδυνα…

Σταυρούλα Πουλημένη /Alterthess


Μία απάντηση στο “Σε δίκη δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός και εκπρόσωπος μεταφορικής εταιρείας για υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε βαθμό κακουργήματος #skouries”

  1. ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΦΩΝΑΖΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΠΙ ΜΠΌΔΟΣΑΚΗ ……ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΑΝ ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.