Eldorado gold: Διακόπτεται η λειτουργία του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες #skouries


Ειδηση που προέρχεται από σημερινη συνέντευξη τύπου της διοίκησης της Ελληνικός Χρυσός. Θα ακολουθήσει σχολιασμος.

Στρατώνι

Σχέδιο αναδιοργάνωσης της Ελληνικός Χρυσός που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διακοπή λειτουργίας του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες και τη μεταφορά της πλειονότητας των εργαζόμενων στο υπό ανάπτυξη μεταλλείο της Ολυμπιάδας, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας.Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι η εκμετάλλευση των μεταλλείων Χαλκιδικής έχει οδηγήσει σε σωρευτικές ζημιές ύψους 500 εκατ. ευρώ για την Eldorado Gold. Απέδωσε την απόφαση για τις Μαύρες Πέτρες σε καθυστερήσεις στην αδειοδότηση στο παρελθόν που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των ερευνητικών γεωτρήσεων για την επιβεβαίωση των διαθέσιμων αποθεμάτων που θα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του μεταλλείου κατά 7 – 10 χρόνια. “Στις Μαύρες Πέτρες η οικονομική εκμετάλλευση έχει ουσιαστικά τελειώσει, το μεταλλείο είναι ζημιογόνο και έχει υψηλό κόστος παραγωγής, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε σήμερα και στους εργαζόμενους προκειμένου να ακολουθήσει διαβούλευση. Όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας: “Θα προστατευθούν σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να προστατεύσουμε όλες τις θέσεις εργασίας με τις απαραίτητες αλλαγές ειδικοτήτων”. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση υποστήριξε ότι οι κινήσεις αυτές δεν παραβιάζουν τη νέα επενδυτική συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα, καθώς δεν αναιρείται η συνέχιση της δραστηριότητας στις Μαύρες Πέτρες επειδή θα συνεχιστεί η πιστοποίηση των αποθεμάτων και το μεταλλείο θα τεθεί σε καθεστώς συντήρησης. Σημειώνεται ότι στις Μαύρες Πέτρες που παράγει άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο απασχολούνται σήμερα 300 εργαζόμενοι.

Στην Ολυμπιάδα (μεταλλείο αργύρου, ψευδαργύρου, μολύβδου και χρυσού) στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η αύξηση της παραγωγικότητας από 400.000 τονους σε 650.000 τονους το χρόνο και η μετατροπή της εκμετάλλευσης σε κερδοφόρα με την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, εκπαίδευσης και βελτιστοποίησης των διαδικασιών.

Παραμένει ημιτελές το έργο στις Σκουριές

Στις Σκουριές το έργο παραμένει ημιτελές κατά 50% παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 440. εκατ. ευρώ, λόγω των καθυστερήσεων που προηγήθηκαν. Όπως είναι γνωστό αναζητείται στρατηγικός επενδυτής μειοψηφίας για την ολοκλήρωση της επένδυσης η οποία προβλέπεται να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το 2024.

Η Eldorado έχει επενδύσει ως τώρα 3,1 δισ. δολάρια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα η επένδυση έχει δημιουργήσει 1.600 θέσεις εργασίας, 394 εκατ. έσοδα για το Δημόσιο και 907 εκατ. εξαγωγές. Η νέα επενδυτική συμφωνία που υπεγράφη το Μάρτιο προβλέπει 1,9 δισ. ευρώ επενδύσεις για τα επόμενα 23 χρόνια, 3.000 θέσεις εργασίας όταν τα μεταλλεία θα είναι σε πλήρη λειτουργία, αύξηση των εξαγωγών και των εσόδων του Δημοσίου.

Ο πρωταρχικός στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου 2021 – 2024 όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας είναι η εξυγίανση και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας προκειμένου να περάσει στη φάση της πλήρους ανάπτυξης την περίοδο 2025 – 2029. Στις προβλέψεις του σχεδίου περιλαμβάνεται επίσης η σύνδεση των αμοιβών με την απόδοση.


Μία απάντηση στο “Eldorado gold: Διακόπτεται η λειτουργία του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες #skouries”

  1. Το κοίτασμα στις Μαύρες Πέτρες ήταν αυτό που μετά την εποχή Μποδοσάκη δηλαδή επί Καναδών και Εργολάβου, πήγε κάτω από την Στρατονίκη;
    Ήταν αυτό που η εξόρυξη του θα γινόταν με Μετροπόντικα;
    Είναι αυτό που σήμερα οι κάτοικοι της Στρατονίκης κατηγορούν ως αιτία διάβρωσης των εδαφών που είναι τα σπίτια τους, τα σχολεία τους, οι εκκλησίες τους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.