Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλβης, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια και κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
Φωτογραφία: Σταυρός Θεσσαλονίκης, η πρωτεύουσα του Δήμου Βόλβης. Από τον παραλιακό δρόμο διέρχονται καθημερινά δεκάδες φορτηγά της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, με τα τοξικά και επικίνδυνα προϊόντα της εξορυκτικής διαδικασίας.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Με αφορμή την εισαγωγή προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Κύρωση της “επενδυτικής Συμφωίας” που υπογράφηκε την 05-02-2021 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, με αντικείμενο της συνέχισης της εκμετάλλευσης των Μεταλλείων Κασάνδρας που βρίσκονται πλησίον του Δήμου Βόλβης και επηρεάζουν άμεσα τις περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και την οικονομική δραστηριότητα των περιοχών του παραλιακού μετώπου του Δήμου μας:
1. Εκφράζουμε την διαμαρτυρία μας, για την υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, υπό συνθήκες μυστικότητας, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα αλλά και τους κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται από τη λειτουργία των μεταλλείων.
2. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την διαφαινόμενη εντατικοποίηση της εξορυκτικής δραστηριότητας, χωρίς να διασφαλίζεται και η αντίστοιχη αναβάθμιση των μέτρων αποφυγής των δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όχι μόνο στην περιοχή των μεταλλείων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των παραλίων του Στρυμονικού Κόπου, η οποία, από ετών, είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη με μοχλό τον τουρισμό. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, με στοχευμένες κινήσεις του Δήμου μας, επιχειρείται η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων για την κατασκευή υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων που, μαζί με τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, θα καταστήσουν τις παραλιακές περιοχές του Δήμου Βόλβης πόλο έλξης τουριστών υψηλών εισοδημάτων και σημείο αναφοράς για τη Βόρεια Ελλάδα, σχεδιασμός που θα πληγεί ανεπανόρθωτα από οποιαδήποτε αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
2. Κατανοούμε την ανάγκη για την εκμετάλλευση του μεταλλευτικού πεδίου της περιοχής. Πιστεύουμε όμως ότι η εκμετάλλευση αυτή θα πρέπει να είναι ήπια, να σέβεται απολύτως το ιδιαιτέρου κάλλους φυσικό περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής και να διεξάγεται υπό τον απόλυτο έλεγχο των αρμόδιων κρατικών δομών και αρχών. Προβληματιζόμαστε όμως, διότι η Ελληνικός Χρυσός, υπό τον μανδύα της υπογραφείσας επενδυτικής συμφωνίας και με πρόσχημα τις “επενδύσεις” εκατομμυρίων που φέρεται ότι σχεδιάζει, φαίνεται ότι αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία στην υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων, με προφανείς δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής.
4. Δεδομένου ότι στο άρθρο 15 της νέας σύμβασης προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας με την χρήση της “καλύτερης διαθέσιμης τεχνολογίας (Πρόταση Μεταλλουργίας)”, η οποία θα εγκρίνεται από τον αρμόδιο Υπουργό, εφόσον προηγηθεί η ομόφωνη υιοθέτησή της από κοινή Επιτροπή του Ελληνικού δημοσίου και της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”. Διακηρύσσουμε προς κάθε κατεύθυνση την αντίθεσή μας σε κάθε “Πρόταση Μεταλλουργίας” που θα περιλαμβάνει την χρήση κυανίου ή άλλων παρεμφερών χημικών στοιχείων και ότι θα προσβάλλουμε τις σχετικές αποφάσεις με κάθε νόμιμο μέσο.
5. Διαμαρτυρόμαστε, σε συνέχεια της προηγούμενης, υπ’ αριθμό 132/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, για την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την προστασία των περιοχών του Δήμου Βόλβης, μέσω των οποίων διακινούνται, καθημερινά και ανεξέλεγτα, δεκάδες φορτηγά της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, μεταφέροντας τοξικά και επικίνδυνα προϊόντα της εξορυκτικής διαδικασίας, χωρίς να λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα ούτε για την αποφυγή διαρροής τους στο περιβάλλον των παραλίμνιων περιοχών από τις οποίες διέρχονται ούτε και για προστασία των κατοίκων και των τουριστών των παραλιακών οικισμών του Δήμου μας.
Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την συνέχιση της πρακτικής αυτής, διότι, στο πρόσφατο παρελθόν, σημειώθηκαν τρία (3) σοβαρά ατυχήματα, κατά τα οποία υπήρξε διαρροή των μεταφερόμενων τοξικών υλικών στο περιβάλλον, σε κατοικημένες μάλιστα περιοχές του Δήμου μας, χωρίς ποτέ να διερευνηθούν επαρκώς, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, οι πιθανές επιπτώσεις της διαρροής αυτής στην Κοινότητα και χωρίς να αποδοθούν ευθύνες.
6. Προειδοποιούμε την κεντρική Διοίκηση να λάβει, άμεσα, τα προσήκοντα μέτρα πριν να είναι αργά. Εξυπακούεται ότι στην νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που πρόκειται να εκδοθεί, πρέπει να προβλεφθεί διαφορετικός τρόπος μεταφοράς των επικίνδυνων αποβλήτων της εξορυκτικής διαδικασίας. Αρνούμαστε να δεχθούμε περαιτέρω την διέλευση των φορτηγών με τοξικό φορτίο, μέσω των περιοχών του Δήμου μας, αφενός διότι τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων και αφετέρου διότι αλλοιώνεται η φυσιογνωμία των παραλιακών περιοχών του Δήμου μας, που κινδυνεύουν να μετατραπούν, από ειδυλλιακούς τουριστικούς προορισμούς, σε χώρους διέλευσης βαρέων οχημάτων, η κίνηση των οποίων μέσα από κατοικημένες περιοχές, τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες, πέραν όλων των άλλων, θέτει σε ιδιαίτερο κίνδυνο την ασφαλή κίνηση και κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών.
7. Καλούμε την “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, την οποία η ίδια επικαλείται, τουλάχιστον για τους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη, υποσχόμενη πλήθος ανταποδοτικών ωφελημάτων, να φροντίσει για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Δήμου μας, το οποίο έχει καταστραφεί από την διέλευση των βαρέων οχημάτων της, σε τέτοιο βαθμό που η κατάστασή του, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους κάθε είδους χρήστες του, αποτελεί δυσφήμηση για το Δήμο μας αλλά και για την χώρα μας, στους αλλοδαπούς επισκέπτες της περιοχής.
8. Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας από την λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να φροντίσει για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, αλλά και για την προστασία της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Το αίσθημα αδικίας και η αγανάκτηση που αισθάνονται οι κάτοικοι του Δήμου μας, για την συνεχιζόμενη αδιαφορία για τα αιτήματά μας δεν πρέπει να αγνοηθούν και πάλι. Κατανοούμε ότι, λόγω των υγειονομικών συνθηκών, πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή. Η τακτική αυτή όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία διότι, όπως είναι γνωστό, τα αισθήματα των πολιτών όσο περισσότερο καταπιέζονται, τόσο πιο έντονα εκρήγνυνται.
Το ψήφισμα έλαβε αριθμό απόφασης 14/2021.