Απάντηση στην “Ελληνικός Χρυσός” για την καταδίκη των δύο στελεχών της #skouries


Με δελτίο τύπου το οποίο στάλθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, η “Ελληνικός Χρυσός” αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής που καταδίκασε δύο στελέχη της σε ποινή φυλάκισης για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. Χρησιμοποιώντας ανακρίβειες και πλήθος αστήρικτων ισχυρισμών, η εταιρεία αμφισβητεί ανοικτά την κρίση της Δικαιοσύνης και προσπαθεί να ανατρέψει τη αρνητική εντύπωση που η καταδικαστική απόφαση δημιούργησε.

Αναφέρει ότι “κηρύχθηκαν αθώοι” δύο στελέχη της, ενώ απλούστατα απαλλάχθηκαν των κατηγοριών διότι απεδείχθη ότι ουδεμία σχέση είχαν με την υπόθεση. Ο πρώτος ήταν υπεύθυνος του εργοταξίου στις Σκουριές, τις οποίες δεν αφορούσε η συγκεκριμένη δικογραφία, ενώ ο δεύτερος ανέλαβε την ευθύνη των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου μετά την επίμαχη περίοδο κατά την οποία καταγράφηκε η ρύπανση. Κατά αυτών εσφαλμένα ασκήθηκε ποινική δίωξη και φυσικά ορθώς απαλλάχθηκαν. Τα άλλα δύο στελέχη όμως κρίθηκαν “ένοχοι κατά το κατηγορητήριο”.

Η εταιρεία επικαλείται έγγραφα, μελέτες και στοιχεία που δήθεν αποδεικνύουν τις θέσεις της, όμως αυτά παρουσιάστηκαν και στο δικαστήριο και παρ’ολα αυτά η απόφαση ήταν καταδικαστική.

Αφήνει απαράδεκτες αιχμές κατά της προϊσταμένης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος οτι δήθεν ερμήνευσε αυθαίρετα και λανθασμένα τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, ενώ γνωρίζει καλά ότι αυτή είναι η ορθή ερμηνεία των όρων που δόθηκε στους Επιθεωρητές από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (τη σημερινή Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης).

Κάνει λόγο, με περισσό θράσος, για “απαρέγκλιτη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των όρων που διέπουν τη δραστηριότητα” η εταιρεία που δεν έχει τηρήσει, εκτός από σειρά περιβαλλοντικών όρων, ούτε καν τον βασικότερο όρο της σύμβασης που αφορά την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού!

Για την “αθωώτητά” της η Ελληνικός Χρυσός θα έχει την ευκαιρία να προσπαθήσει να πείσει το Εφετείο. Δεν θα είναι εύκολο, αφού θα μεσολαβήσει άλλη μία δίκη των εκπροσώπων της για ρύπανση του περιβάλλοντος, αυτή τη φορά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και μάλιστα με την επιβαρυντική περίσταση ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην εταιρεία.

Η έκδοση δελτίων τύπου για όλα τα ζητήματα που την αφορούν είναι πάγια πρακτική της εκμεταλλεύτριας εταιρείας της Χαλκιδικής. Το ασυνήθιστο είναι ότι αυτή τη φορά το δελτίο τύπου έγινε και επιστολή (δείτε την εδώ) και απευθύνθηκε προσωπικά σε πολιτικά πρόσωπα και παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: στον Υπουργό και τον Υφυπουργό, σε Γενικούς Γραμματείς, Γενικούς Διευθυντές (από τη σύγχυση του ο συντάκτης της επιστολής μπέρδεψε τους διευθυντές…), σε Βουλευτές, Περιφερειάρχη, Δήμαρχο και σε όλους τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Αριστοτέλη. Σε 26 συνολικά αποδέκτες. Γιατί τόσο άγχος;

Αυτή ήταν η πρώτη καταδίκη της Ελληνικός Χρυσός για περιβαλλοντικό ζήτημα και εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Η εταιρεία έχει ξοδέψει μεγάλα ποσά το τελευταίο διάστημα για διαφήμιση, πληρωμένα δημοσιεύματα και επικοινωνιακού χαρακτήρα χορηγίες. Σε όσους παρακολουθούμε τη δράση της και γνωρίζουμε τις επιδιώξεις της είναι φανερό ότι  επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να επηρεάσει την κοινή γνώμη. Η αγωνία για την προς τα έξω εικόνα της είναι ακόμα μεγαλύτερη τώρα που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για νέα σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο. Αλλά η αλήθεια έρχεται στο φως και πλέον αποτυπώνεται όχι μόνο στα πορίσματα των αρμόδιων κρατικών Επιθεωρητών αλλά και στις δικαστικές αποφάσεις.


2 απαντήσεις στο “Απάντηση στην “Ελληνικός Χρυσός” για την καταδίκη των δύο στελεχών της #skouries”

  1. Πού είναι τα συνθήματα του τύπου (Ο κάκαβος δεν είναι τσιφλίκι κανενός , ) και τόσα άλλα; Τα ξεχάσαμε; Πριν 10 περίπου μέρες συναντήθηκα τυχαία με έναν κάτοικο της Μεγάλης Παναγιάς (Ναι καλά το έγραψα, της Μεγάλης Παναγιάς)που ισχυρίστηκε ότι θα έπρεπε να ήμασταν όλοι με το μέρος
    της Ελληνικός χρυσός , να δουλεύαμε για πάρτη της ώστε από μέσα να προσπαθούσαμε να γίνει λιγότερη ζημιά στο δάσος. Δεν τον ενδιέφερε η ζημιά αλλά το μέγεθός της; Η εταιρία θα έκαμνε μεγαλύτερη ζημιά. Μα την Παναγία αν ήμουν νεότερος θα τον πλάκωνα στο ξύλο. Πρώτη φορά τον έβλεπα. Αν ήξερα το όνομά του θα το δημοσίευα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.