Συνέντευξη στο TVXS και στον Αλέξανδρο Ζέρβα.
«Καταλυτική για τη λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός» χαρακτηρίζει μιλώντας στο tvxs την απόφαση του ΣτΕ ο δημοτικός σύμβουλος Αριστοτέλη, επικεφαλής του συνδυασμού «Απαλλαγή», αλλά και μέλος του Παρατηρητηρίου Mεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου.
Αναφορικά δε με τις κυοφορούμενες μεθοδεύσεις για την υπογραφή νέας τροποποιημένης σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο κύριος Παπαγεωργίου σημειώνει με νόημα ότι «πολύ πριν από την έκδοση της απόφασης αυτής η Ελληνικός Χρυσός είχε καταθέσει στον κύριο Χατζηδάκη ένα νέο επενδυτικό σχέδιο. Ενώ δηλαδή ακόμη δεν είχε λήξει η παλιά ιστορία, ενώ ακόμη η έγκριση περιβαλλοντικών όρων είναι ισχυρή, ενώ δηλαδή η εταιρεία έπρεπε να συμβαδίζει με τις συμβατικές της υποχρεώσεις από την ισχύουσα σύμβαση και τον ισχύοντα περιβαλλοντικό νόμο, αυτή κατέθεσε ένα νέο τροποποιημένο επενδυτικό σχέδιο. Προφανώς γιατί ήξερε η εταιρεία, όπως ήξερε και ο κύριος Χατζηδάκης ότι η συγκεκριμένη μεταλλουργική μέθοδος δεν μπορούσε να υπάρξει. Και βέβαια περιμένανε και την απόφαση αυτή του ΣΤΕ και είναι προφανές το γιατί. Η προσφυγή της εταιρείας έγινε το 2016. Ενώ σε όλες τις άλλες αποφάσεις που αφορούσαν την Ελληνικός Χρυσός το ΣτΕ έσπευδε να βγάλει γρήγορα την απόφαση, σε αυτή την ιστορία καθυστέρησε τρία χρόνια. Ο λόγος είναι σαφής: σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να βγάλει θετική για την εταιρεία».
«Έτσι λοιπόν προχωρήσανε σε νέο επενδυτικό σχέδιο, το οποίο δεν προβλέπει τη μεταλλουργία και το flash smelting. Τώρα αν ο κύριος Χατζηδάκης φτάσει στο σημείο αντί -σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση- να στραφεί εναντίον της εταιρείας και να ζητήσει αποζημιώσεις, και φτάσει στο σημείο να συνεχίσει να συζητάει για νέα σύμβαση και νέο επενδυτικό σχέδιο με τον παραβάτη (και με δικαστική απόφαση πλέον), αυτό πλέον μένει να κριθεί από τους Έλληνες τόσο για τον ίδιο τον υπουργό όσο και για την κυβέρνηση» προσθέτει ο κύριος Παπαγεωργίου.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας υπογραμμίζει: «Δεν είναι δυνατό να μην παραδεχτεί κανείς ότι αυτός ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή και των αποφάσεων του αρμόδιου υπουργείου, είναι οι δημότες του δήμου Αριστοτέλη. Γιατί το 100% της δραστηριότητας αυτής είναι στον δήμο Αριστοτέλη. Κάναμε λοιπόν μια ειδική συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και ο δήμαρχος και εμείς ως αντιπολίτευση τονίσαμε ότι παραβιάζεται η σύμβαση. Μιλάμε για ομόφωνη διαπίστωση.
Με βάση λοιπόν αυτή τη διαπίστωση είπαμε εμείς, είπε και ο δήμαρχος -ο οποίος εξελέγη με τη στήριξη της εταιρείας και είναι στέλεχος της ΝΔ- ότι εμείς δεν δεχόμαστε να γίνει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο ερήμην ημών. Και ζητήσαμε τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση να συμμετάσχουμε σε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη, η απάντηση της εταιρείας, η οποία παρίστατο μέσω του CEO της του κύριου Δημητριάδη ήταν σαφής, καθώς απάντησε “Εσείς δεν έχετε κανένα λόγο, είναι θέμα της κυβέρνησης και δικό μας. Όταν συμφωνήσουμε και υπογράψουμε κι όταν περάσει από τη Βουλή αυτή η συμφωνία, θα έρθουμε να σας την παρουσιάσουμε και τέλος”».
«Δουλέψαν στις πλάτες μας δύο φορές μια με την TVX το 2000, η οποία πτώχευσε το 2003 και μας άφησε ένα σωρό περιβαλλοντικές ζημιές, και λίγο μετά ξανάγινε νέα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός, όπου αμνηστεύσανε όλες τις αμαρτίες, όσα εκλήματα μας είχανε φορτώσει. Και τώρα με τη νέα εταιρεία που έρχεται να μας φορτώσει και αυτή τις αμαρτίες της, Σκουριές, Ολυμπιάδα, νερά, απόβλητα κλπ. Πάνε λοιπόν να κάνουν μια νέα σύμβαση ερήμην ημών. Αντιλαμβάνεστε καλά ότι αυτό πλέον δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Έτσι φτάσαμε στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, και του δημάρχου και την αντιπολίτευσης, ότι “κύριοι, χωρίς εμάς δεν μπορείτε να αποφασίζετε για μας. Πρέπει κι εμείς να αποφασίσουμε για αυτή τη διαδικασία”» συνεχίζει ο κύριος Παπαγεωργίου και καταλήγει:
«Όπως καταλαβαίνετε στον κόσμο -κι όχι μόνο σε εμάς τους “αντιδραστικούς της antigold”- θεμελιώνεται η γνώμη ότι “πολύ παίξαν στις πλάτες μας και δεν πάει άλλο”. Εμείς θα περιμένουμε. Αν όμως ισχύσει αυτό που γράφεται, ότι δηλαδή η Eldorado gold θα παίρνει τις αποφάσεις για εμάς κι εμείς θα παραμείνουμε σιωπηλοί για να μας τα επιβάλουν, αντιλαμβάνεστε πως δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Γιατί εδώ φαίνεται πως δεν αποφασίζει ο υπουργός, αποφασίζει η Eldorado και επιβάλλει τις αποφάσεις της, εκβιάζοντας λέγοντας “κοίτα να δεις, μας είπες εμβληματική επένδυση και τώρα εδώ έτσι που φτάσαμε, είσαι υποχρεωμένος να μας υποστείς”. Αυτή είναι η ιστορία».