Ολυμπιάδα: η Ελληνικός Χρυσός συγκαλύπτει τις παρανομίες της #skouries


Στην αρχή του χρόνου δημοσιεύσαμε φωτογραφία και βίντεο που δείχνουν φορτηγό του εργολάβου της Ελληνικός Χρυσός να αδειάζει φορτίο αποβλήτων εμπλουτισμού στον παλαιό χώρο απόθεσης Oλυμπιάδας. Ντοκουμέντα σοβαρότατης παράβασης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων (ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011) που προέβλεπαν ότι η παλιά “χαβούζα” της Ολυμπιάδας έπρεπε να έχει ήδη αποκατασταθεί, φυτευτεί και αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

 

Ήταν απόλυτα προβλέψιμο ότι μετά τη δημοσίευση του βίντεο, η εταιρεία θα προσπαθούσε να σβήσει τα ίχνη της παρανομίας. Και αυτό ακριβώς έγινε.

Στη νέα φωτογραφία από ίδιο σημείο της “χαβούζας”, που τραβήχτηκε το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, τα απόβλητα εμπλουτισμού που έχουν πρόσφατα αποτεθεί αναγνωρίζονται από το έντονο μαύρο χρώμα. Δεν έχουν προλάβει να ξεραθούν, είναι ακόμα “φρέσκα”, σε μορφή λάσπης όπως αδειάστηκαν από το φορτηγό. Έχουν μισοκαλυφθεί με κόκκινο χώμα που το έριξαν από το ίδιο ακριβώς σημείο από όπου στην προηγούμενη φωτογραφία άδειαζαν τα απόβλητα.

Θεωρούμε απόλυτα επιβεβλημένη μια αυτοψία από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για να ληφθούν δείγματα και να βεβαιωθεί η παράβαση. Οι Επιθεωρητές έχουν κάνει μέχρι σήμερα εξαιρετική δουλειά στην τεκμηρίωση παραβάσεων της Ελληνικός Χρυσός, αλλά  δεν έχουν αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων, πέραν της απλής εισήγησης προς τον υπουργό. Και η εταιρεία παρανομεί προκλητικά, γνωρίζοντας ότι έχει πολιτική στήριξη και ότι κανείς δεν θα την ακουμπήσει.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Ολυμπιάδα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Το μέλλον του χωριού διαγράφεται κατάμαυρο – εκτός αν οι κατοικοί του σταματήσουν να εθελοτυφλούν και κοιτάξουν την πραγματικότητα κατάματα. Και κινητοποιηθούν, όπως παλιά, για να την αλλάξουν.


2 απαντήσεις στο “Ολυμπιάδα: η Ελληνικός Χρυσός συγκαλύπτει τις παρανομίες της #skouries”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.