O αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού μπροστά σε νέα δεδομένα #skouries


Σε ανάρτησή του στο Facebook, o Σπύρος Ψαρούδας μεταφέρει τα όσα αποκάλυψε ο Υπουργός ΠΕΝ κ. Χατζηδάκης σχετικά με τα νέα σχέδια της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, κατά τις δύο συναντήσεις του με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αναλυτικός σχολιασμός θα γίνει σε επόμενη ανάρτηση.

Στη συνάντηση 18 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με τον Πρωθυπουργό (25/10/19), ο εκπρόσωπος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η συνέχιση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική απειλεί με μη αντιστρέψιμη καταστροφή το δασικό πλούτο, τους υδατικούς πόρους, τις δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και τη δημόσια υγεία.
Η απάντηση που πήραμε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χατζηδάκη ήταν ότι ο νέος σχεδιασμός της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ «δεν περιλαμβάνει παραγωγή χρυσού στην περιοχή και, συνεπώς, η εξορυκτική δραστηριότητα θα έχει μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις»!

Όταν δε αναφερθήκαμε στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο που ενθαρρύνει τις εξορυκτικές δραστηριότητες, με κίνδυνο επέκτασής τους (προς Θράκη, τουλάχιστον), ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αμφισβήτησε την κεφαλαιακή επάρκεια της μητρικής εταιρίας (Eldorado Gold), απαντώντας «περιμένετε να δούμε αν έχουν τα λεφτά να επενδύσουν»!

Στην νέα συνάντηση που είχαν οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις με τον Υπουργό στο ΥΠΕΝ, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα. Η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου, διευκρίνισε ότι έχει υποβληθεί νέο επενδυτικό πλάνο από την εταιρία και ότι το ΥΠΕΝ έχει ξεκινήσει την επεξεργασία του. Για τα τεχνικά στοιχεία του πλάνου, έχει ζητηθεί η συνδρομή καθηγητών του Πολυτεχνείου, ενώ η εξέταση των οικονομικών στοιχείων του πλάνου (royalties, έσοδα δημοσίου, θέσεις απασχόλησης), έχει ανατεθεί σε εταιρεία συμβούλων.

Ο εκπρόσωπος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ρώτησε τον Υπουργό εάν το επενδυτικό πλάνο παρακάμπτει την υποχρέωση καθετοποιημένης, «καθαρής» παραγωγής χρυσού στη Χαλκιδική, που αποτελούσε μέχρι τώρα το βασικό επιχείρημα της εταιρίας για το «δημόσιο όφελος». Ο Υπουργός απέφυγε να δώσει τη φορά αυτή σαφή απάντηση, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι η εφαρμογή «μεθόδου σταθεροποιημένων αποβλήτων στις Σκουριές», που κατά την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ «θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40% και θα μειώσει την κατανάλωση νερού», δεν περιλαμβάνει έργα μεταλλουργίας και παραγωγή χρυσού με την δήθεν «καινοτόμο και καθαρή μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting)».

Είναι προφανές, ότι το νέο επενδυτικό πλάνο πρέπει να ακολουθήσει νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δημόσια διαβούλευση, νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, τεχνικές μελέτες και εγκρίσεις τους. Όσες/όσοι, εδώ και χρόνια, αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Β. Ελλάδα, αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα, οφείλουν να αναδείξουν, ακόμα και στους πιο ευκολόπιστους, την απάτη της ακαριαίας τήξης και τις ψευδείς υποσχέσεις περί «δημοσίου οφέλους» της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και των υποστηρικτών της και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την οριστική ματαίωση των σχεδίων εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και τη Θράκη,

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει, με όσες δυνάμεις διαθέτει, τον αγώνα αυτό.


Μία απάντηση στο “O αγώνας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού μπροστά σε νέα δεδομένα #skouries”

  1. Εννοείται πως στη νέα ΜΠΕ που είναι απαραίτητο να εκπονηθεί και με τα νέα πια δεδομένα που θα αφορούν τα υποβαθμισμένα οπωσδήποτε οικονομικά οφέλη για την εθνική οικονομία, θα πρέπει σοβαρά και όχι προσχηματικά να εξεταστεί (επανεξεταστεί) και το μηδενικό σενάριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.