Στη Διαύγεια αναρτήθηκε η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: “Ερευνητικές γεωτρήσεις για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού Νότια–Νοτιοδυτικά (ΝΝΔ) του κοιτάσματος Μαύρων Πετρών”. Φορέας του έργου: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.». Η αίτηση υποβλήθηκε το Φεβρουάριο 2017 και ήταν για 59 ερευνητικές γεωτρήσεις στην έκταση που περικλείεται στο τετράπλευρο ΑΒΓΔΑ στον παρακάτω χάρτη από το φάκελο της μελέτης: από τα νότια όρια των οικισμών Στρατονίκης και Σταγείρων μέχρι τη Φισώκα και τον Κοκκινόλακκα στα ανατολικά και την Πιάβιτσα, τον υποσταθμό της ΔΕΗ και το «άλσος του Αριστοτέλη» στα δυτικά. Τελικά πήρε έγκριση μόνο για 18 και όχι αυτές που ήθελε.
Ομόφωνα αρνητικά για το σύνολο των ερευνητικών γεωτρήσεων είχε γνωμοδοτήσει ο Δήμος Αριστοτέλη. Θετικά κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια συνεδρίαση όπου έλαμψε διά της απουσίας του το τακτικό μέλος της Επιτροπής κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος βρισκόταν τότε σε προεκλογική περίοδο και ήθελε να εμφανίζεται ως “ειρηνοποιός”.
Η καθοριστική γνωμοδότηση ήταν αυτή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους η οποία στην από 25-9-2017 εισήγηση της προς το Τοπικό Συβούλιο Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρετει ότι “εντός του τετραπλεύρου της περιοχής μελέτης βρίσκεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος “Χωρούδα”, ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος των μεσαιωνικών Σιδηροκαυσίων, τα κηρυγμένα μνημεία του ενοριακού ναού Γενεσίου Θεοτόκου Σταγείρων και των δύο κοιμητηριακών ναών Σταγείρων. επίσης εντός της ΤΚ Στρατονίκης βρίσκεται ο ενοριακός ναός Αγίου Νικολάου Στρατονίκης με έτος ανέγερσης 1813″. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων σημειώνει επίσης τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων που έχει εκτελέσει εντός της περιοχής μελέτης και τις εγκεκριμένες μελέτες για μελλοντικά έργα, για να καταλήξει ότι συναινεί στην πραγματοποίηση μόνο των δεκαοκτώ (18) γεωτρήσεων που βρίσκονται “πλησίον της ΝΑ γωνίας του τετραπλεύρου μελέτης”. Τις σημειώνουμε παρακάτω με πράσινο χρώμα:
Η εταιρεία δεν πήρε αυτό που κυρίως ήθελε, τις γεωτρήσεις στην περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της Στρατονίκης, για την οποία “υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις από τις υπόγειες εργασίες εκμετάλλευσης του κοιτάσματος των Μαύρων Πετρών για τη συνέχεια της μεταλλοφορίας”. Οι “ενδείξεις” προέκυψαν από τη νέα στοά («στοά του Μητσοτάκη») η οποία διανοίχθηκε παράνομα και διέσχισε υπογείως το χωριό για να καταλήξει σε αυτήν ακριβώς την περιοχή, προκαλώντας βαρύτατες ζημίες στα σπίτια από πάνω. Εκτιμάται ότι υπάρχει μετάλλευμα ικανό να συντηρήσει τη λειτουργία του μεταλλείου για άλλα 7-10 χρόνια.
Το πρόγραμμα γεωτρήσεων από την επιφάνεια είχε στόχο την ακριβέστερη εκτίμηση των αποθεμάτων ώστε στη συνέχεια να αδειοδοτηθεί η επέκταση της εκμετάλλευσης. Οι περισσότερες, ιδιαίτερα πυκνές γεωτρήσεις, προβλεπόταν να γίνουν ακριβώς έξω από τα θεσμοθετημένα όρια του οικισμού Στρατονίκης, κάποιες από αυτές σε πολύ μικρή απόσταση από τη σειρά των κατοικιών που κατέστησαν “επικινδύνως ετοιμόρροπες” μετά τη διάνοιξη της “στοάς του Μητσοτάκη”. Η συσχέτιση του “φαινομένου” των ρωγματώσεων και καθιζήσεων με την εξόρυξη στο υπέδαφος του οικισμού είναι πλέον ολοφάνερη. Η νομιμοποίηση της εξόρυξης που ήδη διενεργείται παράνομα σε αυτό το τμήμα του οικισμού και η πιθανή επέκτασή της θα είχε καταστροφικές συνέπειες.
Η Στρατονίκη φαίνεται προς το παρόν να σώθηκε χάρη στη γνωμοδότηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υπάρχει όμως η αρνητική εμπειρία από τις Σκουριές, όπου η εταιρεία μεθόδευσε και πέτυχε την ανατροπή της αρχικά αρνητικής γνωμοδότησης της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων ώστε να μπορέσει να αδειοδοτηθεί η εξόρυξη. Απαιτείται εγρήγορση από όλους όσους νοιάζονται για την τύχη της Στρατονίκης, γιατί είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει κι εδώ κάτι παρόμοιο.