Αν κάνει κανείς μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τον όρο “ήπια πυρηνική ενέργεια”, θα πάρει μόνο ένα αποτέλεσμα. Ένα και μοναδικό. Το άρθρο με τίτλο “Στη Νορβηγία έχουν σχεδιασμό για τον ορυκτό τους πλούτο, εμείς;” του κ. Σωτήρη Καμενόπουλου, κατόχου διδακτορικού του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το άρθρο ισχυρίζεται ότι το θόριο είναι το “εθνικό μέταλλο” της Νορβηγίας διότι “χρησιμοποιείται ως ορυκτή καύσιμη ύλη για την παραγωγή ήπιας πυρηνικής ενέργειας”. Eθνικό τους μέταλλο μπορεί να είναι – διαθέτουν άφθονο από αυτό – αλλά η παραγωγή ενέργειας από θόριο βρίσκεται προς το παρόν στη σφαίρα της φαντασίας.
Έρευνες για τη χρήση του θορίου ως πυρηνικού καυσίμου γίνονται εδώ και δεκαετίες σε διάφορες χώρες και με διάφορους τύπους αντιδραστήρων, γιατί φαίνεται ότι παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με το ουράνιο. Αλλά κανένας αντιδραστήρας θορίου δεν υπάρχει σήμερα (2019) σε λειτουργία ούτε υπήρχε ποτέ, πέραν κάποιων ερευνητικών προγραμμάτων. Η “ήπια πυρηνική ενέργεια” προς το παρόν δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό του κ. Καμενόπουλου.
ΑΝ υπήρχε, αν ήταν πραγματικά ήπια, σταθερή και κυρίως ΑΣΦΑΛΗΣ, θα ήμασταν όλοι ευτυχείς. Ίσως να είχαμε λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη χωρίς αρνητικές συνέπειες στο κλίμα. Χωρίς να ισοπεδώνουμε απάτητες βουνοκορφές για να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Χωρίς να διαλύουμε βουνά για να εξορύξουμε λίθιο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Χωρίς να προσπαθούμε να αναπτύξουμε περίπλοκες τεχνολογίες για να αφαιρέσουμε διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Χωρίς να επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η απειλή της ανθρωπογενούς κλιματικής καταστροφής, στην οποία βέβαια εκείνος δεν πιστεύει. Αλλά προς το παρόν όλα αυτά είναι ευσεβείς πόθοι και ο κ. Καμενόπουλος απλά παραπληροφορεί.
“Εδώ και 5 χρόνια περίπου ήδη υφίσταται ηλεκτροπαραγωγή στη Νορβηγία από αντιδραστήρες θορίου ύψους 20MW (Halden Reactors)”, βεβαιώνει κ. Καμενόπουλος. Αναληθές και αυτό. Ο αντιδραστήρας Halden έκλεισε οριστικά τον Ιούνιο 2018. Ήταν ένας ερευνητικός αντιδραστήρας που χρησιμοποιούνταν για δοκιμές πυρηνικών καυσίμων και τμημάτων αντιδραστήρων. Λίγες διεργασίες έχουν παραμείνει σε λειτουργία στον αντιδραστήρα, σχετικές με έρευνες διάβρωσης υλικών και υδροχημείας. Ουδεμία σχέση με ηλεκτροπαραγωγή.
Επίσης – όχι ότι έχει καμμιά σημασία πέρα από την αξιοπιστία του συγγραφέως – το θόριο δεν ανεδείχθη ως “εθνικό μέταλλο” της Νορβηγίας από κάτι τόσο βαρύγδουπο όσο ένα “δημοψήφισμα μεταξύ Νορβηγών ακαδημαϊκών”. Μια απλή διαδικτυακή ψηφοφορία ήταν, όπου ψήφισαν περίπου 2000 άτομα και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή. Α, και ένας δάσκαλος βρήκε ευκαιρία με αυτή την ψηφοφορία για να “περάσει” στους μαθητές του λίγη παραπάνω χημεία κάποιο Δευτεριάτικο πρωινό. Αυτά και τίποτα παραπάνω.
Ποιος ο λόγος για όλη αυτή την υπερβολή και την παραπληροφόρηση; Καταλήγει ο κ. Καμενόπουλος: “Η Νορβηγία λοιπόν δεν διστάζει να αξιοποιεί ταυτόχρονα και τις τρεις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που διαθέτει: υδρογονάνθρακες, ΑΠΕ και ήπια πυρηνική ενέργεια ταυτόχρονα!”. Γιατί όχι και η Ελλάδα, αναρωτιέται. Μάλιστα. Ο διδάκτωρ του Πολυτεχνείου Κρήτης αρθρογραφεί και δίνει συνεντεύξεις ασταμάτητα, επιχειρηματολογώντας κατά της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων (συνήθως), σπάνιων γαιών και άλλων ορυκτών (σπανιότερα). Ίσως φαντάζεται τον εαυτό του σαν ένα σεβαστό “γκουρού” της ενέργειας και της γεωπολιτικής. Ίσως και να προωθεί τον εαυτό του για κάποιο σχετικό θεσμικό ρόλο ή υψηλόβαθμη θέση στη βιομηχανία. Δεν μας αφορά. Αλλά από την πολλή φόρα που έχει πάρει αφήνει πίσω δεοντολογία, αλήθεια, πηγές. Οι αναγνώστες του μάλλον θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.
2 απαντήσεις στο “Καμενόπουλος και “ήπια πυρηνική ενέργεια”! #skouries”
Όχι Μαρία, δε θα λύναμε τα προβλήματά μας με μια μαγική λύση, απλώς θα φτιάχναμε δέκα Φεράρι για τον καθένα και θα ισοπεδώναμε πάλι τη Γη. Ξέρω, είναι μια υπόθεση, απλά μπορεί να δημιουργεί χαζές ελπίδες…
Αντώνη συμφωνώ απόλυτα! Περίμενε το επόμενο άρθρο μου.