Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε σε ιστολόγιο φιλικό της Ελληνικός Χρυσός άρθρο με τίτλο Δασικές πυρκαγιές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Μας πληροφορούσε ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες αναπτύσσονται κυρίως μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις αλλά, όχι μόνο δεν προκαλούν οι ίδιες δασικές πυρκαγιές, αντίθετα βοηθούν και στην κατάσβεσή τους. Άρα – υπονοούσε το άρθρο – είναι καλό να έχουμε μεταλλευτικές επιχειρήσεις να σκάβουν τα δάση μας για να σβήνουν και καμμιά πυρκαγιά.
Χαμογελάσαμε, σκεπτόμενοι την Eldorado που έχει αφανίσει 2.000 στρέμματα παρθένου δάσους στις Σκουριές – και μετά είδαμε την αναφορά στην πηγή του άρθρου: https://www.sme.gr, του Δρ. Α. Αποστολίκα ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ. Πηγή λοιπόν είναι ο ίδιος ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και ο συγγραφέας επιστημονικός συνεργάτης της ΛΑΡΚΟ, που και αυτή έχει αφανίσει μεγάλες εκτάσεις δάσους στην Εύβοια. Το άρθρο λοιπόν δεν ήταν “αθώο” αλλά εξυπηρετούσε συγκεκριμένη και ξεκάθαρη σκοπιμότητα.
Αντιγράφουμε:
“Πέραν της πρόληψης των πυρκαγιών η συμμετοχή των Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη καταστολή τους είναι καθοριστική. Στην τεράστια καταστροφική πυρκαγιά της Εύβοιας, όπου η ΛΑΡΚΟ διαθέτει το μεγαλύτερο μεταλλείο της, στα πλαίσια αντιμετώπισης της η εταιρία διέκοψε επί 48 ώρες όλες τις μεταλλευτικές εργασίες και έθεσε το σύνολο του βαρέος χωματουργικού εξοπλισμού και του προσωπικού της στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, συνδράμοντας έτσι στο τιτάνιο έργο της πυρόσβεσης.
Μια συνδρομή που ανέδειξε χωρίς αμφιβολία την τεράστια προσφορά της, μαζί με όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, προς το κοινωνικό σύνολο και αναγνωρίστηκε από όλους και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ, τα οποία δεν διάκεινται και ιδιαίτερα φιλικά απέναντί της”.
Αυτά στις 9/9/2019. Δέκα μέρες μετά διαβάζουμε αυτό:
Βίντεο – Φωτογραφίες Εύβοια: Αποψιλώνουν το δάσος για μεταλλευτική εκμετάλλευση – Είχαν τις άδειες πριν τη φωτιά
Στην αποψίλωση καθαρού πευκοδάσους 300 περίπου στρεμμάτων προχώρησε η ΛΑΡΚΟ δίπλα ακριβώς από τα καμένα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας, oι κάτοικοι του χωριού Σταυρός στο δήμο Διρφύων Μεσσαπίων έβλεπαν τις τελευταίες ημέρες δασεργάτες και άλλα μηχανήματα, σ’ ένα από τα ελάχιστα πευκοδάση που απέμειναν από την φωτιά, που περικύκλωσε το χωριό τους πέρυσι και φέτος τον Αύγουστο.
Αρχικά είχαν την πληροφορία από το δασαρχείο Χαλκίδας ότι πρόκειται για νόμιμο καθαρισμό που κάνει ο Συνεταιρισμός του Μύστρου. Ωστόσο, σε οδοιπορικό που πραγματοποίησε το Star Κεντρικής Ελλάδας την Πέμπτη μαζί με κατοίκους για να καταδείξει την συνολική καταστροφή, προέκυψε ότι ναι μεν ο καθαρισμός γίνεται από τον συγκεκριμένο συνεταιρισμό, ωστόσο τα πεύκα κόβονται από την ΛΑΡΚΟ για να εκμεταλλευτεί μεταλλευτικά το δάσος.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο γεωλόγος της ΛΑΡΚΟ, Γιάννης Μπουροδήμος, ο οποίος βρέθηκε επίσης στο σημείο. Σύμφωνα με τον δασάρχη Χαλκίδας οι κάτοικοι ενημερώθηκαν ότι η ΛΑΡΚΟ έχει όλες τις νόμιμες άδειες, οι οποίες είχαν δοθεί πριν από την φωτιά. Ο ίδιος, ερωτηθείς για το αν γίνεται οι περιβαλλοντικοί όροι να επανεξεταστούν αφού έχει αλλάξει όλο το οικοσύστημα από την μεγάλη φωτιά, απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται σε καμία περίπτωση και ότι το εργοστάσιο έχει άδειες και για τα καμένα.
Οι κάτοικοι εξετάζουν το θέμα νομικά αλλά και με διαμαρτυρίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Με πληροφορίες από Tvstar.gr Πηγή: www.lifo.gr
____________
Ο κ. Αποστολίκας, που δέκα μέρες πριν μας πληροφορούσε για τη συνεισφορά της εταιρείας του στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, γνώριζε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες η ΛΑΡΚΟ θα ξεκινούσε να κόβει το δάσος που είχε γλυτώσει. Προφανώς γνώριζε επίσης ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις. Στο βίντεο που δημοσιεύει η lifo οι κάτοικοι της περιοχής κλαίνε για την καταστροφή του δάσους που λίγους μήνες νωρίτερα χάρηκαν που είχε σωθεί. Ευαισθησίες για το δάσος τέλος.
Αφού λοιπόν πέρασε ο εφιάλτης της πυρκαγιάς – για το οποίο ασφαλώς ευχαριστούμε και τη ΛΑΡΚΟ – προσγειωνόμαστε απότομα στην «καθημερινότητα». Και η καθημερινότητα είναι ότι η μεταλλευτική είναι μια δραστηριότητα καθόλου φιλική προς τα δάση η οποία μάλιστα έχει ένα ειδικό νομικό καθεστώς και απολαμβάνει ιδιαίτερα προνόμια. Στο Μεταλλευτικό Κώδικα χαρακτηρίζεται «δραστηριότητα δημοσίας ωφελείας» και ως τέτοια έχει το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ, κατ’εξαίρεσιν όλων των άλλων νομοθεσιών. Δεν προστατεύονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, δεν προστατεύονται οι περιοχές NATURA2000, δεν προστατεύονται ούτε καν οι εθνικοί δρυμοί, με την εξαίρεση μόνο του πυρήνα τους. Ούτε ακόμα όταν έχει προηγηθεί μια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει κάνει, ξαφνικά, αυτό το ένα δασάκι τρομακτικά πολύτιμο.
Αυτός είναι ο νόμος και σε όποιον αρέσει. Για όποιον δεν του αρέσει, άλλος δρόμος από τον αγώνα και την αντίσταση δεν υπάρχει.