“Πιθανές τροποποιήσεις σε περιβαλλοντικές, όπως και αδειοδοτικές πτυχές της επένδυσης” #skouries


To άρθρο είναι από το liberal.gr. Για όποιον καταλαβαίνει, η φράση του τίτλου αποτελεί αναγνώριση και παραδοχή του ότι η “επένδυση” έχει ΠΟΛΛΑ προβλήματα που ΔΕΝ είναι πολιτικά αλλά ουσιαστικά. Η εταιρεία έχει κάνει κουρελόχαρτα τη σύμβαση και την ΑΕΠΟ και τώρα πρέπει όλα αυτά να μπαλωθούν – να προσαρμοστεί δηλαδή η νομιμότητα σε αυτά που παρανόμως κάνει η εταιρεία.

Τους όρους για να πάρει μπροστά η επένδυση στις Σκουριές συζήτησε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ηγεσία της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold, της οποίας πηγές μετέφεραν την εικόνα ότι αυτήν τη φορά δεν συνάντησαν τοίχο, όπως τα προηγούμενα χρόνια, και ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «ξεπαγώσει» σύντομα το έργο.

Στη λογική αυτή η μεικτή επιτροπή που θα συσταθεί, από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, θα κινηθεί με ταχείς διαδικασίες, προκειμένου μέσα στο προσεχές διάστημα να έχουν συζητηθεί και επιλυθεί όλα τα ζητήματα που κρατούν παγωμένη την επένδυση, δηλαδή τα περιβαλλοντικά, αδειοδοτικά και αναπτυξιακά.

Στην συζήτηση που θα ανοίξει άμεσα, λέγεται ότι το υπουργείο θα ζητήσει από την Eldorado Gold, να παράσχει κάποια επιπλέον ανταποδοτικά οφέλη προς την τοπική κοινωνία, για παράδειγμα σε όρους απασχόλησης και ανάπτυξης των γύρω περιοχών, κάτι για το οποίο η πλευρά των Καναδών δείχνει θετική διάθεση. Τα άλλα δύο ζητήματα που λέγεται ότι μπορεί να τεθούν στο τραπέζι, θα αφορούν πιθανές τροποποιήσεις σε περιβαλλοντικές, όπως και αδειοδοτικές πτυχές της επένδυσης, δίχως αυτό να σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση εκ του μηδενός της σύμβασης, όπως είχε φτάσει να κάνει αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια η καναδική εταιρεία.

Κοινή εκτίμηση αμφότερων των πλευρών είναι ότι το σχέδιο ύψους άνω του 1 δισ της καναδικής εταιρείας, για την εξόρυξη-κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, οδηγείται σε σταδιακή απεμπλοκή, και ότι είναι θέμα χρόνου η χορήγηση των αδειών που εκκρεμούν. Τέτοιες είναι η τροποποίηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, η αναθεώρηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών, η τροποποίηση του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης των Σκουριών, και η τεχνική μελέτη μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου.

Σημειώνεται ότι έναν και πλέον χρόνο από τον Απρίλιο του 2018, οπότε και η Διαιτησία δικαίωσε την Ελληνικό Χρυσό, ελάχιστα πράγματα έχουν προχωρήσει. Τον περασμένο μάλιστα Σεπτέμβριο, η καναδική εταιρεία, πατώντας πάνω σε συνολικά 18 υπερ της αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε αποστείλει εξώδικο προς το Δημόσιο πρειδοποιώντας ότι θα αξιώσει αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για τις ζημιές που προκαλούν οι συνεχείς καθυστερήσεις. Στην ουσία με τη συγκεκριμένη κίνηση, η εταιρεία είχε “φωτογραφίσει” το ποσό που θα διεκδικούσε από το Δημόσιο, εφόσον κατέθετε εναντίον του αγωγή αποζημίωσης και η υπόθεση, έφτανε κάποια στιγμή στη Δικαιοσύνη.


2 απαντήσεις στο ““Πιθανές τροποποιήσεις σε περιβαλλοντικές, όπως και αδειοδοτικές πτυχές της επένδυσης” #skouries”

 1. Στις “πιθανές τροποποιήσεις” θα πρέπει να ληφθούν από τη μικτή επιτροπή υπόψη τα εξής …ολίγα και …ασήμαντα:

  α. Εργοστάσιο Μεταλλουργίας στο Στρατώνι, όπως προέβλεπε η Σύμβαση και η ΑΕΠΟ, δεν υπάρχει για την πλήρη καθετοποίηση προς παραγωγή εντός της χώρας καθαρών μετάλλων (χαλκού και χρυσού), και η προταθείσα να λειτουργήσει σε ένα (περιγραφέν) τέτοιο εργοστάσιο μεταλλουργική μέθοδος (η …«πατέντα» !!! της Ε.Χ.) είναι από κάθε άποψη μη λειτουργική και περιβαλλοντικά επικίνδυνη. Η δε οποιαδήποτε εναλλακτική της απαιτεί, κατά τη Σύμβαση, νέα απ’ αρχής περιβαλλοντική αδειοδότηση.

  β. Δεν έχει γίνει το παραμικρό για την δημιουργία νέου λιμανιού στο Στρατώνι από όπου (υποτίθεται) θα γίνεται -και θα έπρεπε ήδη να γίνεται, που δεν γίνεται- η διακίνηση όλων των υλικών για και από την όλη δραστηριότητα των μεταλλείων.

  γ. Δεν είναι εκ των πραγμάτων δυνατή η παραπέρα συνέχιση των εξορύξεων κάτω από τη Στρατονίκη που ήδη βουλιάζει. Όταν το υλικό από αυτή την εξόρυξη είναι απαραίτητο στην εταιρεία για ανάμιξη με εκείνο της εξόρυξης της Ολυμπιάδας ώστε να μειώσει την εξαιρετικά υψηλή σε αρσενικό (πρακτικά απαγορευτική) σύσταση του υλικού της τελευταίας.

  δ. Δεν έχει προχωρήσει, εν όψει προφανώς της εγκατάλειψης της προοπτικής δημιουργίας μεταλλουργικής μονάδας στο Στρατώνι, η προβλεπόμενη από τη Σύμβαση κατασκευή της υπόγειας σήραγγας 8,5 χιλιομέτρων που θα συνέδεε τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας με το Στρατώνι για την μεταφορά στο (υποτιθέμενο) εκεί εργοστάσιο μεταλλουργίας του υλικού εξόρυξης της Ολυμπιάδας.

  ε. Εγκαταλείφθηκε η δημιουργία μίας νέας κεντρικής μονάδας εμπλουτισμού στο Στρατώνι (όρος της Σύμβασης) και αντ’ αυτής ανακαινίστηκε το παλιό εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα. Εν όψει προφανώς και πάλι της εγκατάλειψης της ιδέας δημιουργίας μεταλλουργίας στο Στρατώνι.

  στ. Ο χώρος απόθεσης τοξικών αποβλήτων Κοκκινόλακκας λειτουργεί (αποτίθενται ήδη σ’ αυτόν τοξικά απόβλητα) με συνεχώς ανανεούμενες ετήσιες αδειοδοτήσεις, ενώ είναι διαπιστωμένες από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος οι κατασκευαστικές παραβιάσεις των προβλευθέντων στη ΜΠΕ προδιαγραφών.

 2. George (Burns) γερά, γερά με τσαμπουκά. Μην αφήσεις τον Κωστή να σου πάρει τον αέρα -αν και δεν έχει βέβαια καμιά τέτοια πρόθεση. Δικό σου όλο το γήπεδο, με μιλημένους τους αντιπάλους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.