Toυ Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας ΑΠΘ.
Η εξαγγελθείσα [εδώ] Μικτή Επιτροπή (ΥΠΕΝ – Eldorado Gold) θα πρέπει, στο όπως προμηνύεται φιλικό και πανηγυρικό κλίμα που θα επικρατήσει κατά τις εργασίες της, να εξετάσει και αντιμετωπίσει και τις εξής πραγματικότητες:
α. Το Εργοστάσιο Μεταλλουργίας στο Στρατώνι, που αποτελούσε και τον πυρήνα της «επένδυσης», ώστε να γίνει εντός της χώρας μας πλήρης καθετοποίηση της παραγωγής μέχρι την ανάκτηση καθαρών μετάλλων (χαλκού και χρυσού) δεν υπάρχει, δεν κατασκευάστηκε. Επί πλέον, η προταθείσα να λειτουργήσει σε ένα (απλά περιγραφέν) τέτοιο εργοστάσιο μεταλλουργική μέθοδος (η …«πατέντα»!!! της Ε.Χ.) είναι από κάθε άποψη μη λειτουργική και περιβαλλοντικά εξαιρετικά επικίνδυνη. Επίσης, η οποιαδήποτε εναλλακτική της τυχόν προταθεί θα απαιτήσει, κατά τη Σύμβαση, νέα απ’ αρχής περιβαλλοντική αδειοδότηση.
β. Δεν έχει γίνει το παραμικρό για την κατασκευή νέου λιμανιού στο Στρατώνι από όπου (υποτίθεται) θα γίνεται -και θα έπρεπε ήδη να γίνεται, που δεν γίνεται- η διακίνηση όλων των υλικών για και από την όλη δραστηριότητα των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός.
γ. Δεν είναι εκ των πραγμάτων δυνατή η παραπέρα συνέχιση των εξορύξεων κάτω από τη Στρατονίκη που ήδη βουλιάζει κατά πάσαν πιθανότητα εξ αιτίας τους. Όταν δε το υλικό από αυτή την εξόρυξη είναι απαραίτητο στην εταιρεία για ανάμιξη με εκείνο της εξόρυξης της Ολυμπιάδας ώστε να μειώσει την εξαιρετικά υψηλή σε αρσενικό (πρακτικά απαγορευτική) σύσταση του υλικού της τελευταίας, το πρόβλημα που αναφύεται φαίνεται αξεπέραστο.
δ. Παρότι πήγε να ξεκινήσει, δεν προχώρησε καθόλου -και φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί οριστικά, εξαιτίας προφανώς της αντίστοιχης εγκατάλειψης της προοπτικής δημιουργίας μεταλλευτικής μονάδας στο Στρατώνι, η απαιτούμενη από την ΑΕΠΟ κατασκευή της υπόγειας σήραγγας 8,5 χιλιομέτρων που θα συνέδεε τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας με το Στρατώνι για την μεταφορά στο (υποτιθέμενο) εκεί εργοστάσιο μεταλλουργίας του υλικού εξόρυξης από την Ολυμπιάδα.
ε. Ακυρώθηκε η δημιουργία μίας νέας κεντρικής μονάδας εμπλουτισμού στο Στρατώνι (όπως απαιτείται με βάση την ΑΕΠΟ) και αντ’ αυτής ανακαινίστηκε το παλιό εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα. Εν όψει προφανώς και πάλι της εγκατάλειψης της προοπτικής δημιουργίας μεταλλουργίας στο Στρατώνι.
στ. Ο χώρος απόθεσης τοξικών αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα, πέρα από το ότι κατά παγκόσμια πρωτοτυπία χωροθετήθηκε ιππαστί ενός πολύ επικίνδυνου σεισμικού ρήγματος, χρησιμοποιείται ήδη και αποτίθενται σ’ αυτόν τοξικά απόβλητα, παρόλο που δεν έχει γίνει η οριστική του αδειοδότηση, κυρίως επειδή έχουν διαπιστωθεί σ’ αυτόν από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος και δεν έχουν αρθεί μέχρι σήμερα σημαντικές κατασκευαστικές παρεκτροπές από τα προβλεπόμενα για την πλήρη στεγανοποίησή του στην ΑΕΠΟ.
ζ. Απομένει να διευκρινισθεί η στάση της σημερινής κυβέρνησης σε μια τυχόν και για οποιονδήποτε λόγο επαναφορά της απαίτησης της Eldorado Gold για αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. Ιδίως επειδή πολλά από τα μέλη της σημερινής κυβέρνησης είχαν εκφραστεί δημόσια και υποστηρικτικά στη σχετική απαίτηση της εταιρείας όταν αυτή εκφράστηκε με μορφή εξωδίκου και είχαν κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση για το ότι δεν υποχωρεί στις δίκαιες (όπως θεωρούσαν ότι ήταν) απαιτήσεις της εταιρείας. Με αυτό το δεδομένο η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι πλέον σε θέση να αντιτάξει τίποτα σε μια τυχόν ανανεωμένη και επισημοποιημένη σχετική απαίτηση της εταιρείας. Θα υποχρεωθεί λοιπόν είτε να της καταβάλλει αδιαμαρτύρητα τα 750 εκατομμύρια ευρώ, ή αν θέλει να το αποφύγει, θα υποχρεωθεί να υποκύψει σε ό,τι άλλο απαιτήσει η εταιρεία ώστε να προχωρήσει την «επένδυσή» της με τον τρόπο και τις μεθόδους που εκείνη θέλει.