Τα Ελληνικά Πετρέλαια, παράλληλα με τις έρευνες που διεξάγουν το τελευταίο χρονικό διάστημα για υδρογονάθρακες στη Δυτική Ελλάδα έχουν επιδοθεί και σε ένα μεγάλο επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων με δεκάδες χορηγίες να δίνονται σε πολιτιστικά φεστιβάλ, συλλόγους, φορείς κ.ά. και που σαν στόχο έχουν την κοινωνική νομιμοποίηση μιας εταιρείας που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξορύξεις που προετοιμάζονται να γίνουν στην περιοχή.
Μετά από τη χρυσή χορηγία στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες που θα γίνουν τον Αύγουστο στην Πάτρα, χορηγίες σε ιατρικά κέντρα στη Σάμη και στην Ιθάκη, σε σχολεία στη Ναύπακτο, σε αθλητικούς ομίλους στο Μεσολόγγι, σε γήπεδα στην Κέρκυρα κ.ά. έφτασε η ώρα τα ευχαριστήρια μηνύματα προς τα Ελληνικά Πετρέλαια να κάνουν την εμφάνιση τους και σε παραλίες της Κεφαλονιάς.
«Ευχαριστούμε τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. για την ευγενική τους χορηγία, ώστε η παραλία να βραβευθεί με γαλάζια σημαία» αναφέρει η ανυπόγραφη πινακίδα που αντίκριζαν τις τελευταίες μέρες κάτοικοι και περαστικοί σε παραλία στη Σάμη, και οι απορίες που προέκυψαν πολλές. Ποιος είναι αυτός που ευχαριστεί τα Ελληνικά Πετρέλαια; Τι ακριβώς προσέφεραν στην παραλία; Ποιος είχε την ιδέα να ζητήσει χορηγία από τα ΕΛΠΕ και να διαφημίσει το «έργο» τους σε μια παραλία λίγα χιλιόμετρα μακρυά από το σημείο που πραγματοποιούνται έρευνες για υδρογονάνθρακες; Τι σχέση έχει η συγκεκριμένη χορηγία με το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»;
Γαλάζιες σημαίες και χορηγίες
Σε επικοινωνία που είχαμε στο tetartopress.gr με την Δαρεία Βουρδουμπά, υπεύθυνη συντονισμού του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», της ζητήσαμε να μας αποσαφηνίσει αν το πρόγραμμα είχε κάποια σχέση χορηγική με τα ΕΛΠΕ, τι ισχύει με τις χορηγίες στις παραλίες που έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία και να μας κάνει μια ενημέρωση για τη συγκεκριμένη παραλία. Οι απαντήσεις της έχουν ως εξής:
«Η αίτηση στο πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” για τη συγκεκριμένη ακτή έγινε από τον Δήμο Κεφαλονιάς σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο αλλά, επειδή το γραφείο περιβάλλοντος του Δήμου, όπως αναφέρεται και στην αίτηση που κατατέθηκε στο πρόγραμμα, δεν είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξει περισσότερες παραλίες, ορίστηκε σαν διαχειριστής ο κ. Πρέντζας Κωνσταντίνος ο οποίος είπε πως θα βρει τα χρήματα που χρειάζονται από την Περιφέρεια. Τελικά το κονδύλι που χρειαζόταν για να οργανωθεί η ακτή δεν βρέθηκε από την Περιφέρεια και ο διαχειριστής αναζήτησε τα χρήματα από ιδιώτες.
Σαν πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία” αλλά και σαν Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης επιμένουμε πάντα πως οι χορηγοί πρέπει να επιλέγονται σύμφωνα με κάποιον κώδικα δεοντολογίας και είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί σε ποιους απευθυνόμαστε. Από την άλλη δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον κάθε έναν που οργανώνει μια παραλία από που θα πάρει κάποια χορηγία. Όταν είδαμε τη συγκεκριμένη πινακίδα εκπλαγήκαμε και είπαμε στον διαχειριστή να την κατεβάσει άμεσα γιατί δημιουργείται σύγχυση στο κοινό. Θεωρούμε πως ήταν μία ατυχής διατύπωση, αφού το πρόγραμμα δεν έχει κάποια σχέση με τη χορηγία».
Ο δρόμος των ΕΛΠΕ προς τις παραλίες της Κεφαλονιάς περνάει μέσα από την Ionian Recycle
Ο κώδικας δεοντολογίας που ανέφερε η κ. Βουρδουμπά δεν φαίνεται να έχει ισχύ στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Πρέντζα, μηχανικού, μέλος του Επιμελητηρίου και διαχειριστή της συγκεκριμένης παραλίας ο οποίος στην αναζήτηση χρημάτων για να μπορέσει να οργανώσει την παραλία ώστε να βραβευθεί με γαλάζια σημαία, ζήτησε από τα ΕΛΠΕ χρηματική βοήθεια. Μάλιστα, όπως μας είπε, η χορηγία των ΕΛΠΕ δεν αφορά μόνο την παραλία της Σάμης αλλά και άλλες έξι παραλίες που διαχειρίζεται ο ίδιος. Ουσιαστικά, 7 από τις 16 παραλίες της Κεφαλονιάς που έχουν αυτή τη στιγμή γαλάζια σημαία, οργανώθηκαν με χρήματα που πήρε ο κ. Πρέντζας από τα ΕΛΠΕ. Οι παραλίες αυτές είναι:
1. Μπούκα-Γραδάκια στο Αργοστόλι
2. Λέπεδα στο Ληξούρι
3. Παραλία Σάμης στη Δ.Ε .Σάμης
4. Σπάσματα στις Μηνιές στη Δ.Ε. Αργοστολίου
5. Μεγάλη Άμμος στις Μηνιές στη Δ.Ε. Αργοστολίου
6. Παραλία Καμίνια στο Ρατζακλί, Δ.Ε. Ελειού-Πρόννων
7. Παραλία Μούντας στη Δ.Ε. Ελειού-Πρόννων
Όπως μας δήλωσε ο κ. Πρέντζας, για να μπορέσει η Κεφαλονιά να πάρει παραπάνω γαλάζιες σημαίες, έγινε μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς Ιθάκης, Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Κεφαλονιάς ώστε να οργανωθούν οι παραλίες. Στη συνέχεια, το επιμελητήριο δήλωσε αδυναμία να υλοποιήσει την προγραμματική σύμβαση για λόγους διαδικαστικούς και τότε ο ίδιος αποτάνθηκε προσωπικά στα Ελληνικά Πετρέλαια, χρησιμοποιώντας το όνομα του Επιμελητηρίου, ζητώντας τα χρήματα που χρειάζονταν ώστε να καλύψουν το κόστος για την κατασκευή και την οργάνωση της παραλίας.
Επιμένοντας στο αρχικό μας ερώτημα και ζητώντας να μάθουμε ποιος είναι αυτός που ευχαριστεί τα ΕΛΠΕ, ο Δήμος, η Περιφέρεια ή το επιμελητήριο, ζητήσαμε από τον κ. Πρέντζα να μας πει με ποιον από τους τρεις φορείς έχει υπογράψει σύμβαση η εταιρεία. Η απάντησή του ήταν πως κανένας από τους τρεις δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση, άρα δεν έχει πάρει και τα χρήματα. Η σύμβαση για αυτήν τη χορηγία έχει γίνει μεταξύ της Ionian Recycle, στην οποία ο κ. Πρέντζας είναι αντιπρόεδρος, και των ΕΛΠΕ και η Ionian Recycle θα κάνει σύμβαση… κάποια στιγμή με την Περιφέρεια.
Στην ερώτηση πόσα είναι τα χρήματα και τι προβλέπει η σύμβαση, ο κ. Πρέντζας είπε πως πρέπει να ζητήσει άδεια από τα ΕΛΠΕ για να μας απαντήσει, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ.
Το να βρίσκεται μια ανυπόγραφη πινακίδα που να ευχαριστεί τα ΕΛΠΕ σε μια παραλία της Κεφαλονιάς είναι προβληματικό. Ακόμα πιο προβληματικό όμως είναι το γεγονός πως για να μπορέσει ο διαχειριστής της παραλίας να ενημερώσει για το τι ακριβώς αφορούν αυτά τα ευχαριστήρια, χρειάζεται την άδεια της εταιρείας. Είναι κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι: τελικά ποιος διαχειρίζεται την παραλία; Ο διαχειριστής που ορίσθηκε, όπως δηλώνει ο ίδιος, από τον Δήμο ή τα Ελληνικά Πετρέλαια;
Επίκληση στις «αυθεντίες» και στη νομιμότητα
Με τον κ. Πρέντζα μιλήσαμε και για την ηθική που διέπει την κίνησή του να ζητήσει χρήματα από τα ΕΛΠΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαφημίσει το «κοινωνικό της έργο» σε μια παραλία, λίγα χιλιόμετρα από το σημείο που διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Ο κ. Πρέντζας είπε πως δεν μπορεί να κρίνει αυτός το που θα διαθέσει τα χρήματά της μία εταιρεία, ξεχνώντας προφανώς πως αυτός την κάλεσε για να τα διαθέσει στις παραλίες της Κεφαλονιάς. Είπε επίσης πως το πρώτο που πρέπει να σεβαστούμε είναι πως το Ελληνικό Κράτος αλλά και η Περιφέρεια ψήφισαν υπέρ των εξορύξεων, πως η κοινωνία στην Κεφαλονιά ποτέ δεν έχει πάρει συγκεκριμένη θέση υπέρ ή κατά των εξορύξεων και πως θεωρεί πως όσοι είναι αυτή τη στιγμή κάθετα αντίθετοι στις εξορύξεις, έχουν παραβλέψει να δούνε όλες τις πλευρές του θέματος.
Είπε ακόμα πως είναι ενημερωμένος πολύ καλά γύρω από το θέμα των εξορύξεων στο Ιόνιο. Πριν από κάποιους μήνες σε ένα συνέδριο στο Αργοστόλι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα ΕΛΠΕ, την Περιφέρεια αλλά και ο κύριος Τσελέντης (όπως μας είπε ο ίδιος) τους διαβεβαίωσαν πως οι πιθανότητες κάποιου ατυχήματος είναι ελάχιστες ως μηδαμινές.
Επίσης τους ενημέρωσαν πως οι εξορύξεις που έχουν προγραμματιστεί για το Ιόνιο, είναι μία στον Πατραϊκό Κόλπο, μία πάνω από τους Οθωνούς και μία μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Άρα κατ’ ουσίαν στην Κεφαλονιά, όπως είπε ο ίδιος, δεν υπάρχει κάποιος να πει πως θα γίνει μια εξόρυξη π.χ. έξω από τον Μύρτο ή έξω από την Σκάλα. Προφανώς μόνο και μόνο για λόγους αισθητικούς κανείς δεν θα ήθελε έξω από τον Μύρτο να γίνει εξόρυξη.
Αν ο κ. Πρέντζας αναφέρεται στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων που έγινε στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2018 στο Αργοστόλι, μάλλον δεν θα πρόσεξε πως και σε αυτό το συνέδριο ένας από τους χορηγούς ήταν τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Μιας και μιλάμε για επιστήμονες και αυθεντίες όμως, σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε την οικονομοτεχνική μελέτη με τίτλο «Το πραγματικό κόστος του πετρελαίου», μέσω της οποίας παρουσιάζονται και αναλύονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα στοιχεία γύρω από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) που σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, καθώς και πληροφορίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η μελέτη συντάχθηκε για λογαριασμό του WWF από την συμβουλευτική εταιρία eftec, μία από τις κορυφαίες συμβουλευτικές εταιρείες σε θέματα οικονομικών του περιβάλλοντος στην Αγγλία.
Όσον αφορά τα σημεία που γίνονται έρευνες κοντά στην Κεφαλονιά, στον παρακάτω χάρτη φαίνεται η περιοχή με την ονομασία «Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)», που έχει μισθωθεί στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: 50% (διαχειριστής) και EDISON: 50%, όπως εμφανίζεται στη σελίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Λέτε, να κάνουν χωρίς λόγο τις έρευνες και αν τελικά βρουν κοιτάσματα έξω από τη Σκάλα ή κοντά στη Σάμη να μην κάνουν εξόρυξη;
Ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις επτά παραλίες; Υπάρχει σύμβαση μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Επιμελητηρίου;
Εκτός από τον ρόλο του κ. Πρέντζα στο «κάλεσμα» των ΕΛΠΕ να διαφημιστούν στις παραλίες τις Κεφαλονιάς, προσπαθήσαμε να βρούμε και τη θεσμική ευθύνη καθώς ο ίδιος είπε πως υπάρχει μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Επιμελητηρίου ώστε να μπορέσουν να πάρουν επιπλέον παραλίες γαλάζια σημαία.
Μιλώντας με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, μας ενημέρωσε πως στις αρχές του χρόνου υπήρξε πράγματι μία απόφαση για να συνεργαστεί ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Επιμελητήριο ώστε να διευκολυνθεί ο Δήμος στην απόκτηση κάποιων γαλάζιων σημαιών. Στην πορεία όμως προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της προγραμματικής αυτής σύμβασης, η οποία δεν υπάρχει γιατί ουδέποτε υπογράφτηκε, απεστάλη στην Περιφέρεια ένα έγγραφο από το επιμελητήριο το οποίο δήλωνε αδυναμία να προχωρήσει σε αυτή την προγραμματική σύμβαση. Εκεί, όπως είπε ο κ. Δρακουλόγκωνας, τελείωσε το θέμα για την Περιφέρεια. Μας τόνισε ακόμα πως, αυτή η εμπλοκή των Ελληνικών Πετρελαίων είναι κάτι που τους ξενίζει απόλυτα και σίγουρα σε καμιά περίπτωση δεν αφορά την επαφή που είχε η Περιφέρεια με το επιμελητήριο και τον Δήμο για να μπορέσουν να πάρουν κάποιες γαλάζιες σημαίες στην Κεφαλονιά.
Και, αφού τελικά δεν υπογράφτηκε ποτέ αυτή η σύμβαση μεταξύ των φορέων, πως ο κ. Πρέντζας βρέθηκε σαν διαχειριστής των επτά παραλιών;
Ο κ. Παπαδάτος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κεφαλονιάς μας επιβεβαίωσε πως η σύμβαση δεν έχει υπογραφεί ποτέ. Είπε επίσης πως ο κ. Πρέτζας ορίστηκε υπεύθυνος διότι αυτός θα προχωρούσε το πρόγραμμα, το οποίο όμως δεν προχώρησε ποτέ, και ότι σαν δήμος δεν έχουν κάνει καμία αίτηση για γαλάζια σημαία στις παραλίες αυτές και έχουν την ευθύνη -όσον αφορά τις γαλάζιες σημαίες- μόνο για τις παραλίες που διαχειρίζεται ο Δήμος μέσω του γραφείου περιβάλλοντός του. Το ίδιο μας απάντησε και ο κ. Ρουχωτάς, υπεύθυνος του συγκεκριμένου γραφείου, προσθέτοντας πως σαν Δήμος Κεφαλονιάς δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την πινακίδα, ούτε με τον χρηματοδότη.
Τα παραπάνω βέβαια έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα της Δαρείας Βουρδουμπά, υπεύθυνης συντονισμού του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», η οποία μας είπε πως η αίτηση έγινε από τον Δήμο Κεφαλονιάς και σαν διαχειριστής εμφανίζεται ο Πρέντζας Κωνσταντίνος. Μήπως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο Δήμος αν έκανε όντως τις αιτήσεις, αν όρισε όντως σαν διαχειριστή τον κ. Πρέντζα και αν έχει την όποια πολιτική ευθύνη των κινήσεών του; Σε διαφορετική περίπτωση μήπως το πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» πρέπει να επανεξετάσει τις αιτήσεις αφού ο Δήμος ισχυρίζεται πως δεν τις έκανε ποτέ;
Οι αποδέκτες των χορηγιών των ΕΛΠΕ – διαφημιστές της προπαγάνδας τους
Όσο και αν τα παραπάνω φαίνονται παράλογα, δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Τα χρήματα που δίνονται από τα Ελληνικά Πετρέλαια μέσα από χορηγίες και προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, είναι ένα παιχνίδι μάρκετινγκ που σαν στόχο έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, και τη διαμόρφωση μιας «καλής κοινωνικά εικόνας» της εταιρείας. Στην προσπάθεια θετικής διείσδυσής της στις περιοχές που έχουν αναλάβει να εκτελέσουν το έγκλημα των εξορύξεων, θα βρίσκει πάντα ανθρώπους πρόθυμους να μεταφέρουν το μήνυμα της υποτιθέμενης αγάπης και νοιαξίματός της για τις τοπικές κοινωνίες, από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις μέχρι τα κέντρα υγείας και τις παραλίες.
Η εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν όμως, σαν μία εταιρεία που νοιάζεται για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, είναι μία αντιστροφή της πραγματικότητας. Η «προσφορά στην κοινωνία», που ευαγγελίζονται, και τα ευχαριστήρια μηνύματα που ξεφυτρώνουν σε διάφορα σημεία της Δυτικής Ελλάδας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μέσο που αποσκοπεί στο να φιμωθούν οι όποιες φωνές αντίδρασης και αντίστασης των τοπικών κοινωνιών που αναδεικνύουν το καταστρεπτικό έργο των πετρελαϊκών εταιρειών.
Η πινακίδα που τοποθετήθηκε στην παραλία της Σάμης, μπορεί κάποιοι να την προσπέρασαν αλλά ευτυχώς δεν το έκαναν όλοι. Τα μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, ήταν αυτοί που αντιλήφθηκαν εγκαίρως την παρουσία και τον ρόλο των συγκεκριμένων ευχαριστιών, και «ανάγκασαν» τον διαχειριστή της παραλίας να την κατεβάσει μέσω της δημοσιότητας που έδωσαν. Οι τοπικές κοινωνίες είναι εδώ, δρουν, αντιδρούν και ο ρόλος τους είναι καταλυτικός για να σταματήσουν αυτούς που θέλουν να λεηλατήσουν τον τόπο και τις ζωές τους. Οι αποδέκτες των χορηγιών των ΕΛΠΕ – διαφημιστές της προπαγάνδας τους είναι συνένοχοι στο έγκλημα των εξορύξεων που ετοιμάζονται και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες.