ΣΤΡΑΤΩΝΙ-ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε #skouries


To Δόγμα Πάχτα – Eldorado “Ο Τουρισμός δένει αρμονικά με τη Μεταλλεία” φαίνεται ότι θέλει να προβάλει (ξανά) το blog των υπαλλήλων της εταιρείας “ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ”, με δύο άρθρα-αφιερώματα στο Στρατώνι και την Όλυμπιάδα και σχετικά “τεκμηριωτικά” βίντεο. Μόνο που τόσο τα κείμενα όσο και τα βίντεο εστιάζουν στο “Τουριστικό σκέλος” του Δόγματος και εξαφανίζουν μαγικά το δεύτερο. Τη Μεταλλεία!

Για μια ακόμα φορά θα “υπενθυμίσουμε” την άλλη – τη σκληρή – πραγματικότητα για το χωριό φάντασμα Στρατώνι και τη διάδοχο του, τη νέα μεταλλευτική “πρωτεύουσα” Ολυμπιάδα. Τεκμηριωμένη με επιστημονικές μελέτες και πορίσματα των αρμόδιων Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Στις νεοεκλεγμένες Δημοτικές/Τοπικές Αρχές και τους τουριστικούς επιχειρηματίες που πιθανόν να νιώσουν “προσβεβλημένοι” τονίζουμε ότι “σπρώξιμο των σκουπιδιών κάτω από το χαλί” δεν είναι μέθοδος καθαριότητας και ότι οι ασπιρίνες δεν είναι φάρμακο κατά του καρκίνου. Προτείνονται ως τέτοια μόνο από όσους θησαυρίζουν από τη συγκάλυψη του προβλήματος και την αποσιώπηση των αιτίων του. Το πρόβλημα είναι η απόλυτη κυριαρχία της Μεταλλείας και το αποτέλεσμά της είναι η ερήμωση της περιοχής από το Φυσικό και το Πολιτιστικό της κεφάλαιο.

Στρατώνι:

”Εκατοντάδες ξένοι”, σύμφωνα με το blog της εταιρείας επιλέγουν για τα μπάνια τους το Στρατώνι. Οι εκατοντάδες ντόπιοι πού παίρνουν το μπάνιο τους; Πάντως η ακτή με τα βραχάκια από όπου βουτάει ο “παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής” στο βίντεο δεν είναι η παραλία του Στρατωνίου για την οποία τόσος λόγος έχει γίνει – αυτή με τα τοξικά απόβλητα εμπλουτισμού που μέχρι το 2017 έπαιρνε “Γαλάζια Σημαία”, αλλά της αφαιρέθηκε όταν οι υπεύθυνοι του προγράμματος έμαθαν την αλήθεια. Είναι η εξωτερική πλευρά του τεχνητού λιμενοβραχίονα  Η “πλούσια αμμουδιά του οικισμού” δεν είναι παρά ένα στρώμα άμμου πάχους δέκα εκατοστών το πολύ που κουβαλιέται εκεί μετά από κάθε φουρτούνα – παράνομα, από άλλες κοντινές παραλίες – για να κουκουλωθούν τα απόβλητα που είναι απο κάτω. Σύμφωνα με τις μελέτες, η παραλία του οικισμού με τα βαρέα μέταλλα είναι “ιδιαίτερα επικίνδυνη ειδικά για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας”, άρα εντελώς ακατάλληλη για το παιχνίδι με το φτυαράκι και το κουβαδάκι των παιδιών των ανυποψίαστων “εκατοντάδων ξένων πιστών εραστών” του Στρατωνίου.

Όσο για την αποικία Ιππόκαμπου που δήθεν αποδεικνύει αδιαμφισβήτητα την “υγεία του βυθού” στην παραλία των αποβλήτων, προς το παρόν σημειώνουμε απλά ότι αποικίες ιπποκάμπων ζουν και βασιλεύουν σε μερικά από τα πιο ρυπασμένα και μολυσμένα λιμάνια του κόσμου, όπως της Ινδονησίας και της Κίνας.

Ολυμπιάδα:

”Το πανέμορφο χωριό της Χαλκιδικής. Ο Αμαζόνιος της Χαλκιδικής και οι περίφημοι καταρράκτες της Βαρβάρας. Τα μοναδικά μύδια της Ολυμπιάδας. Η πατρίδα του Αριστοτέλη και οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Αρχαίων και των Ελληνιστικών Σταγείρων”. Όλα αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούν να περιληφθούν στον περιοριστικό καμβά μιας επαγγελματικής πράγματι βιντεοσκόπησης. Και όλα όσα περιγράφουν οι επιχειρηματίες της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας, είναι πέρα για πέρα αληθινά και πολύ φτωχά για να χωρέσουν την θαυμαστή πραγματικότητα αυτού του τόπου.

Αλλά είναι μόνο αυτά σήμερα η Ολυμπιάδα; Δεν είναι το νέο “μεταλλευτικό κέντρο” της Eldorado όπου γίνεται σήμερα εξορυξη και εμπλουτισμός 450.000 τόννων μεταλλεύματος/έτος ενώ, κατά τις ανακοινώσεις της εταιρείας είναι έτοιμο να τροφοδοτηθεί με 650.000 τόννους μεταλλεύματος/έτος “μόλις μας δώσει την άδεια η νέα Κυβέρνηση Μητσοτάκη”; Δεν κατεβάζει στη θάλασσα τα τοξικά νερά του εργοστασίου, το ποτάμι, ο “Μαυρόλακκας”, όπου οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος βρήκαν αρσενικο, κάδμιο και μόλυβδο, 985% πάνω από τα επιτρεπτά όρια; Δεν έχει ακόμα η Ολυμπιάδα πάνω από το κεφάλι της τη “χαβούζα” με τα τοξικά απόβλητα του μεταλλείου, αφού η Eλληνικός Χρυσός πήρε από κει μέσα το χρυσό που ήθελε (που της απέφερε περίπου 80.0 εκατομ. ευρώ καθαρό κέρδος) και τα υπόλοιπα τα παράτησε ενώ είχε την υποχρέωση να τα αποκαταστήσει περιβαλλοντικά μέχρι το 2017; Δεν είναι όλα αυτά ΔΙΠΛΑ και ΜΕΣΑ στο χωριό;

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας και των γειτονικών χωριών, μαζί με τον Τόλη Παπαγεωργίου του “Παρατηρητηρίου”, έδωσαν σκληρές μάχες για να σώσουν τον καταρράκτη της Βαρβάρας (Κηπουρίστρα) από τα νύχια της TVX που ήθελε να φτιάξει εκεί τη νέα της “χαβούζα” επικίνδυνων αποβλήτων. Τα κατάφεραν – τα καταφέραμε – και σήμερα ο καταρράκτης προβάλλεται από όλους τους τουριστικούς οδηγούς σαν μια εικόνα του Παραδείσου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ολυμπιάδα. Αλλά στην Ολυμπιάδα η κατασταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Η κάμερα, οι επιχειρηματίες και φυσικά ο Πρόεδρος της Ολυμπιάδας και υπάλληλος της εταιρείας κ. Πετράκης, μείναν σε αυτά τα θαυμάσια που λένε στο βίντεο. Πιστεύουν ότι το χαλί χωράει πολλά σκουπίδια.

Αλλά υπάρχει ακόμα ο Αριστοτέλης που σα γυαλιστερό πέπλο σκεπάζει τα πάντα. Και το χωριό και τη “χαβούζα” με τα απόβλητα και το εργοστάσιο με τη τοξική του σκόνη που “πασπαλίζει” σπίτια, ανθρώπους, έδαφος, νερά. Ο νέος Δήμαρχος, η αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου, οι επιχειρηματίες της περιοχής και φυσικά η Eldorado, όλοι “ομοφωνούν” για τη δημιουργία ενός Αριστοτελικού Κέντρου, στη σκιά του ρυπογόνου εργοστασίου. Όλοι αποσιωπούν την προφανή ασυμβατότητα. Αποσιωπούν ότι υπάρχει και άλλη μια αρχαία πόλη στην περιοχή, άμεσα συνδεδεμένη με τον Αριστοτέλη, τα Ελληνιστικά Στάγειρα. Αλλά αυτήν οι Αριστοτελιστές και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα πρέπει να πάρουν άδεια από την Eldorado για να την επισκεφθούν. Θα πρέπει να περάσουν από τις δύο μπάρες που παράνομα φράζουν το δημόσιο δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο εμπλουτισμού και να περπατήσουν πάνω στο στρώμα τέλματος εμπλουτισμού που καλύπτει όλο το χώρο για να φτάσουν να δουν τα ευρήματα των Ελληνιστικών Σταγείρων που αποκάλυψε ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, στριμωγμένα ανάμεσα στο εργοστάσιο, το χώρο αποθήκευσης των συμπυκνωμάτων και τη “χαβούζα” των  αποβλήτων. Με την κραυγαλέα σιωπή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Στην Ολυμπιάδα σήμερα τα πάντα έχουν ντυθεί Αριστοτελικά. Την προσπάθεια ανάδειξης του έργου του μεγάλου φιλοσόφου έχει “αγκαλιάσει” η Eldorado για τους δικούς της ιδιοτελείς λόγους. Δημοτικές και τοπικές αρχές, κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής βλέπουν το τυράκι αλλά δεν βλέπουν τη φάκα.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.