Το μεγαλύτερο κόμμα στο νορβηγικό κοινοβούλιο επέφερε μεγάλο πλήγμα στην τεραστίων διαστάσεων βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, καθώς απέσυρε τη στήριξή του στις ερευνητικές γεωτρήσεις στα νησιά Λοφότεν της Αρκτικής, τα οποία θεωρούνται περιβαλλοντικός παράδεισος.
Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ.
Η κίνηση του Εργατικού κόμματος δημιουργεί μία μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενάντια στις επιχειρήσεις για εντοπισμό πετρελαίου στα Λοφότεν, κάτι που καταδεικνύει την ολοένα και αυξανόμενη αντίθεση στις εξορύξεις πετρελαίου.
Η Νορβηγία είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χώρες στον κόσμο εξορύσσοντας περισσότερα από 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα.
Από την πλευρά της η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της χώρα, η κρατική Equinor ASA εξηγεί πως η πρόσβαση της χώρας στα κοιτάσματα των νησιών είναι απαραίτητη για να κρατηθούν ψηλά τα επίπεδα παραγωγής.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1 έως 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου κάτω από τον βυθό του αρχιπελάγους Λοφότεν με την περιοχή να έχει παραμείνει εκτός εκμετάλλευσης εδώ και χρόνια μέσω πολιτικών συμφωνιών μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.
«Όλη η βιομηχανία είναι απογοητευμένη» δηλώνει ο Καρλ Έιρικ Πέντερσεν, επικεφαλής του Οργανισμού Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Η ανακοίνωση της άρνησης των Εργατικών να στηρίξουν τις έρευνες αποκαλύπτει και τη διαμάχη εντός του κόμματος, καθώς η ηγεσία του προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανησυχίες των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ, παράλληλα, προσπαθεί να στηρίξει τα συνδικάτα των εργατών που απασχολούνται στην βιομηχανία πετρελαίου και αποτελούν βασικούς υποστηρικτές του κόμματος.
Ο ηγέτης του κόμματος, Γιόνας Γκαρ Στόρ, δήλωσε ότι το κόμμα του συνεχίζει να στηρίζει τη βιομηχανία πετρελαίου, αλλά επισήμανε ότι θέλει οι εταιρείες της χώρας να δεσμευθούν σε μία προθεσμία για να σταματήσουν τη ρύπανση από όλες τις επιχειρήσεις τους.
Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Νορβηγίας, παραδοσιακός σύμμαχος των Εργατικών, επιτέθηκε στο κόμμα για τη στάση του στο ζήτημα, ενώ η αντιπαράθεση έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά από έναν συμβιβασμό εντός κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα.
«Δημιουργούν ανισότητες στις συζητήσεις για πολιτικές για μία βιομηχανία που εξαρτάται από την μακροχρόνια προοπτική και δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό» σημειώνει ο Φρόντε Άλφχαϊμ, επικεφαλής του συνδικάτου.
«Υπάρχουν πιθανότατα αρκετοί άνθρωποι εντός της βιομηχανίας που απορούν με την κίνηση των Εργατικών» προσθέτει.