Oι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος γκρεμίζουν τον περιβαλλοντικό μύθο της Ελληνικός Χρυσός #skouries


Τη στιγμή που η Ελληνικός Χρυσός με προπαγανδιστικά δημοσιεύματα προσπαθεί να πείσει για τη δήθεν περιβαλλοντική της ευαισθησία και τη συμμόρφωσή της με τη νομιμότητα, οι δύο Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος  που δημοσιεύει το antigoldgr.org αποκαλύπτουν ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι δύο ΠΒΠ, με ημερομηνίες 31/1/2019 (εδώ) και 18/5/2018 (εδώ) καταγράφουν συνολικά δέκα σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις της εταιρείας για τα υποέργα Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών – Μαντέμ Λάκκου. Οι περισσότερες είναι παραβάσεις κατ’ εξακολούθηση και οι περισσότερες έχουν εντοπιστεί εκτός από τους Επιθεωρητές και από την Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου του έργου.

Ο Μαυρόλακκας στην Ολυμπιάδα, κάτω από τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις 13-2-2019, άσπρος και με αφρούς. Φωτογραφία: Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης

 • Οι Επιθεωρητές ξανά και ξανά διαπιστώνουν και βεβαιώνουν ότι η Ελληνικός Χρυσός προκαλεί ρύπανση και υποβάθμιση των επιφανειακών υδάτων και ειδικά του ποταμού Μαυρόλακκα στην Ολυμπιάδα, με την απόρριψη αποβλήτων υψηλού pH (υψηλής αλκαλικότητας) και ανεπίτρεπτα υψηλές περιεκτικότητες σε τοξικά στοιχεία όπως κάδμιο, ψευδάργυρο, μόλυβδο, αρσενικό.
 • Η Ελληνικός Χρυσός από την έναρξη της δραστηριότητας (τέλος 2011) παρακολουθεί ελλιπώς την ποιότητα των νερών όπου απορρίπτει τα υγρά απόβλητα των μεταλλείων, με τρόπο ώστε να φαίνεται ότι πληροί τις θεσμοθετημένες οριακές τιμές των ρύπων ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν συστηματικές υπερβάσεις.
 • Η Ελληνικός Χρυσός διαχειρίζεται, διακινεί και αποθέτει ως “μη επικίνδυνα” απόβλητα που είτε έχει αποδειχθεί ότι ΕΙΝΑΙ επικίνδυνα είτε δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την επικινδυνότητά τους, με προφανείς κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
 • Η Ελληνικός Χρυσός ερμηνεύει όπως εκείνη επιθυμεί περιβαλλοντικούς όρους που έχουν επιβληθεί με την ΚΥΑ ΕΠΟ 201745/2011, αγνοώντας τις επανειλημμένες συστάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για την ορθή τήρησή τους

Η Ελληνικός Χρυσός είναι ένας περιβαλλοντικός εγκληματίας, κατά συρροή και κατ’εξακολούθηση, έχει μάλιστα το θράσος να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούν να της καταλογιστούν ξανά οι ίδιες παραβάσεις που έχουν καταλογιστεί στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι ουδόλως συμμορφώθηκε τις προηγούμενες φορές και συνέχισε εν γνώση της να ρυπαίνει.

Τρεις σημαντικές παραβάσεις αφορούν το Χώρο Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) Κοκκινόλακκα:

 • Ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα μέχρι σήμερα λειτουργεί παράνομα, χωρίς να έχει εφοδιαστεί με άδεια λειτουργίας και χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία Γενικών Τεχνικών Προδιαγραφών.
 • Η εταιρεία προέβη μονομερώς σε σειρά κρίσιμων τροποποιήσεων, ειδικά του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα που είναι ένα έργο υψηλού περιβαλλοντικού κινδύνου, χωρίς να υποβάλει φάκελο τροποποίησης της ΚΥΑ ΕΠΟ προς έγκριση στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.
 • Κατά την κατασκευή του ΧΥΤΕΑ παραβιάστηκε η ΚΥΑ ΕΠΟ, τόσο όσον αφορά την επίστρωση του πυθμένα όσο και τη διατομή του κατάντι φράγματος – τμήματα δηλαδή της εγκατάστασης που σχετίζονται άμεσα με θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι το πολύ σημαντικό έργο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στον έλεγχο των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός και της τεκμηρίωσης των παραβάσεων άρχισε να βλέπει το φως της δημοσιότητας μόνο μετά το 2015, οπότε είδαμε και τις πρώτες Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης. Πριν από το 2015 επικρατούσε απόλυτο σκοτάδι αλλά φημολογείται ότι οι εκθέσεις των περιβαλλοντικών παραβάσεων έμεναν καταχωνιασμένες στα συρτάρια των υπουργικών γραφείων. Χάρη στους Επιθεωρητές γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι ο μεγάλος “επενδυτής” της Χαλκιδικής είναι στην πραγματικότα ο μεγάλος ρυπαντής, ο μεγάλος παραβάτης της Χαλκιδικής. Και τι κάνει ο αρμόδιος Υπουργός  με αυτή τη γνώση; Απολύτως τίποτα.

Είναι γνωστό τι συνέβη με τις προηγούμενες Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης, του 2015. Επιβλήθηκαν απλώς κάποια πρόστιμα που εν συνεχεία ακυρώθηκαν από κάποιο Διοικητικό Δικαστήριο που έκρινε “υπερβολικό” τον χρόνο των 33 μηνών που μεσολάβησαν από τις αυτοψίες των Επιθεωρητών μέχρι την επιβολή των προστίμων. Αλλά τα πρόστιμα είναι η ηπιότερη διοικητική κύρωση και από μόνα τους – ακόμα και αν το ΥΠΕΝ καταφέρει τελικά να τα εισπράξει – δεν πρόκειται να οδηγήσουν την   παράνομη εταιρεία σε συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Μια εταιρεία σαν την Eldorado δεν “πονάει” με μερικές χιλιάδες ευρώ πρόστιμα. Εκτός από την επιβολή προστίμων ο νόμος 1650/1986 προβλέπει και άλλες διοικητικές κυρώσεις, όπως την προσωρινή ή οριστική διακοπή της ρυπογόνου δραστηριότητας, ανάλογα με την έκταση και τη βαρύτητα της παράβασης και το αν αυτή επαναλαμβάνεται. Στην περίπτωση της Eλληνικός Χρυσός, έχουμε αποδεδειγμένη ρύπανση, αποδεδειγμένη κατ’εξακολούθηση παρανομία και ΑΡΝΗΣΗ της εταιρείας να συμμορφωθεί, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη λήψη τέτοιων διοικητικών μέτρων, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.

Ο κ. Σταθάκης θα σταματήσει επιτέλους να μένει απαθής;


4 απαντήσεις στο “Oι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος γκρεμίζουν τον περιβαλλοντικό μύθο της Ελληνικός Χρυσός #skouries”

 1. Εκτός από την αδράνεια του κ. Σταθάκη -και την προηγηθείσα ως μη έδει αδειοδότηση από μέρους του του υποέργου Ολυμπιάδας- έχουμε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που με απίστευτη ελαφρότητα διαμηνύει πως παρά τις κατ’ επανάληψη διαπιστωμένες παραλείψεις και παραβιάσεις από μέρους της εταιρείας των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής ΚΥΑ (πράγματα που ασφαλώς γνωρίζει ή εν πάση περιπτώσει οφείλει να γνωρίζει) εκείνος, αν και όταν γίνει, όπως πιστεύει, πρωθυπουργός μετά τις επικείμενες εκλογές θα δώσει αμέσως, εντός ενός μηνός όπως είπε, όλες τις εκκρεμούσες άδειες στην εταιρεία. Είναι γι’ αυτό ακριβώς που ο CEO της Eldorado Gold George Burns παραμένει αισιόδοξος και περιμένει υπομονετικά το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών ευελπιστώντας για μια εξευτελιστικά πιο ευνοϊκή προς την εταιρεία του αντιμετώπιση από το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως ακριβώς το έθεσε προ ημερών:
  “As I said on the introductory comments, we’re feeling fairly optimistic that the election process could bring about a significant change in sentiment but we’re just going to have to be patient and wait for that election to be completed”.

 2. ΕΧΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ.
  ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ . ΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ.
  ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑ.
  ΤΟ ΕΧΩ ΠΑΤΑΡΗΤΗΡΗΣΕΙ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤO.
  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ.
  Η ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝ ΗΣΧΥΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙΑ.
  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ , ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ.
  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

  SOS ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.