Ακόμη ένα πόρισμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος διαπιστώνει πόσο επικίνδυνο είναι το φράγμα αποβλήτων στον Κοκκινόλακα #skouries


Σταυρούλα Πουλημένη / alterthess.gr

Τα απόβλητα που μεταφέρει η Ελληνικός Χρυσός χύδην από το παλαιό τέλμα της Ολυμπιάδας στο ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Αυτό διαπιστώνει ένα ακόμη έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος που εμπεριέχει μια σειρά παρατηρήσεων σχετικά με την επικινδυνότητα του φράγματος που κατασκευάζεται εκεί, πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.

Η υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος διαπιστώνει ότι όλη η Μελέτη Ασφάλειας για τυχόν ατυχήματα είναι κυριολεκτικά «στον αέρα» καθώς η εταιρεία όχι μόνο κατασκευάζει το φράγμα με εντελώς δικούς της όρους (διαφορετικούς από αυτούς που προβλέπει η σχετική Μελέτη), αλλά δεν δίνει αξιόπιστα στοιχεία για να βασιστεί ο όποιος σχεδιασμός διαχείρισης ασφάλειας της εγκατάστασης.

Το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων) αναφέρεται συγκεκριμένα στο περιβαλλοντικό ατύχημα που έγινε πριν από έναν χρόνο περίπου (10 Μαρτίου) έξω από την Ολυμπιάδα όταν διέρρευσαν απόβλητα από φορτηγό συνεργαζόμενης εταιρείας με την Ελληνικός Χρυσός, που τα μετέφερε χύδην σε ανοικτή καρότσα προς τον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα. Ήταν τότε οι κάτοικοι που φώναζαν για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας πρακτικής για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι τα απόβλητα που μεταφέρονται σε Χώρο Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων είναι… ακίνδυνα. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μετά από δειγματοληψία και αναλύσεις στο Γενικό Χημείο του κράτους διαπίστωσαν ότι τα απόβλητα που μεταφερονταν ήταν τοξικά και επικίνδυνα. Ήδη μήνες πιο πριν, η συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία στο παρελθόν έχει διαπιστώσει στο χώρο της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου 21 παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας, καλούσε την εταιρεία να χαρακτηρίσει τα απόβλητά της και μέχρι να συμβεί αυτό να τα μεταφέρει ως επικίνδυνα (στεγασμένα με ειδικά μέτρα προφύλαξης). Να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο ΧΥΤΕΑ πρόκειται να μεταφερθούν περίπου 1.300.000 τόνοι του συγκεκριμένου επικίνδυνου για το Σώμα Επιθεωρητων Περιβάλλοντος αποβλήτου, ποσότητα που δείχνει ότι πρέπει να εφαρμόζεται η συνθήκη SEVEZO, για ατυχήματα μεγάλης κλίμακας.

Η εταιρεία φυσικά συνεχίζει να παρανομεί μεταφέροντας χύμα επικίνδυνα απόβλητα από ένα πολυσυχναστο δρόμο, συνεχίζει να μην δίνει στοιχεία που αφορούν τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων της περιοχής και γενικότερα τους κινδύνους από τη λειτουργία του φράγματος για το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος οι αρμόδιοι κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ειδικά στο θέμα της κατασκευής του φράγματος μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου επικρατεί πλήρης σύγχυση. Ενώ η μία υπηρεσία εγγράφως αναφέρει όλες τις παρεκκλίσεις στις οποίες έχει προβεί η εταιρεία αναφορικά με την κατασκευή του φράγματος (η επάρκεια του συστήματος στεγάνωσης, η έλλειψη αργυλικού φραγμού, η λήψη μέτρων για ενδεχόμενο σεισμού ή αστοχίας του υλικού κ.α.) αλλά και σε σχέση με την επικινδυνότητα των αποβλήτων άλλη υπηρεσία του ίδιου Υπουργείου διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς. Ταυτόχρονα, για το θέμα της κατασκευής του φράγματος που λειτουργεί χωρίς άδεια, αλλά με προσωρινές αδειοδοτήσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, εκκρεμεί ακομη ένα πόρισμα επιτροπής που έχει συστήσει ειδικά για το θέμα αυτό το ίδιο το Υπουργείο! Για ένα θέμα τόσο σημαντικό όπως η κατασκευή ενός φράγματος σε ενεργό σεισμικό ρήγμα στο οποίο αποθηκεύονται τόνοι τοξικών αποβλήτων οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής προσπαθούν να βγάλουν άκρη με αλληλοσυγκροούμενα έγγραφα, διαπιστώσεις, πορίσματα που ουσιαστικά δεν αλλάζουν σε τίποτα τη ζωή τους και φυσικά δεν μπορούν να τους εφησυχάσουν. Γιατί όσο δεν σταματάει η επικίνδυνη δραστηριότητα της εταιρείας τόσο περισσότερο το θέμα θα περιπλέκεται στα γρανάζια μιας σκόπιμης γραφειοκρατικής διαδικασίας δίχως τέλος. Μέχρι το επόμενο περιβαλλοντικό ατύχημα που, όπως μας θυμίζει η πρόσφατη τραγωδία στην Βραζιλία, θα είναι πολύ αργά όχι μόνο για κλάματα αλλά και για την όποια απόδοση ευθυνών στις «αρμόδιες» υπηρεσίες και τους υπεύθυνους υπουργούς.

Σταυρούλα Πουλημένη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.